km/óra
  2024.04.25., csütörtök  •  Márk napja
„Mákos bejgli, diós bejgli, szeretem, szeretem...”

„Mákos bejgli, diós bejgli, szeretem, szeretem...”

A bejgli hagyományos karácsonyi süteményünk. Sziléziából származik, nálunk a 19. század második felében terjedt el. Nincs igazi ünnepi asztal nélküle. Legtöbbször mákkal és dióval töltik meg, melyek a hiedelem szerint bőséget hoznak, és elűzik a rontást. De ma már találkozhatunk gesztenyés, szilvalekváros, csokoládés és más ízesítéssel is.

 

Sok háziasszony nem mer nekilátni a bejgli sütésének, általában rossz tapasztalat miatt. Ám kis odafigyeléssel és néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhető, hogy a süteményünk száraz legyen vagy megrepedezzen. Poncsák Péter, az Élelmiszeripari Szakgimnázium szakoktatója avatott be minket a bejglikészítés fortélyaiba. 


– Ez egy élesztős, omlós tészta. Az átszitált lisztet jól elmorzsoljuk a margarinnal, hozzátesszük a porcukrot, a sót, a tojássárgáját és a hideg tejben elkevert élesztőt. Gyors, határozott mozdulatokkal összegyúrjuk. Fél kiló lisztből három cipót kapunk. Lefóliázva fél óráig, de akár egy egész éjszakán át is hűtőben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket: vízből és cukorból szirupot főzünk, 10 percig forraljuk, majd összekeverjük a darált mákkal vagy dióval. A máktölteléket citromhéjjal, a diósat fahéjjal ízesítjük. Ha a massza túl lágy, édes morzsával dúsíthatjuk. Mindkét változatba kerülhet aszalt gyümölcs és mazsola is. A pihentetett tésztát szögletesre nyújtjuk, elterítjük rajta a tölteléket, és szorosan feltekerjük. Tojássárgájával vékonyan lekenjük, ezt a réteget huzatos, hűvös helyen rászárítjuk, majd fél-háromnegyed órát viszonylag meleg helyen kelesztjük. Sütés előtt tojásfehérjével kenjük át a tekercsek felületét, ettől lesznek szép márványosak. Megszurkáljuk a tésztánkat, hogy távozhasson a nedvesség, így nem repedezik meg. 190-200 fokon 25-30 percig sütjük. Ha nagyon pirulna, visszavesszük a hőmérsékletet 170 fokra. Ha kihűlt, szeleteljük – mondta el Poncsák Péter. Azt is tanácsolja, hogy aki még sosem készített bejglit, a gesztenyéssel kezdje, mert ez a legkönnyebb. A boltban kapható ízesített gesztenyemasszát két fólia között kinyújtjuk, a tésztára terítjük, és feltekerjük. A bejgli készítésébe a gyerekeket is be lehet vonni, élvezni fogják a lisztezést, gyúrást, töltelékezést.

 

A tészta hozzávalói: fél kg liszt, 2,5 dkg élesztő, csipet só, 5 dkg cukor, 18 dkg margarin vagy vaj, 1 tojássárgája, 2 dl tej
A töltelékhez: 25 dkg darált dió, 25 dkg darált mák, 20 dkg cukor, 2 dl víz


 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Áprilisi közgyűlés: közbiztonság, útfelújítás és eredmények
Beszámoló hangzik el az önkormányzati ciklus eredményeiről, a Szombathely 2030 gazdaságfejlesztési program jelenlegi állásáról és a város közbiztonságáról. Döntenek egy újabb utca felújításáról és az autista nappali ellátó létrehozását célzó pályázatról is. Többek között ezek a témák kerülnek terítékre az áprilisi közgyűlésen. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Influenza: 9200-an fordultak orvoshoz a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében.
Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivált rendeztek a sportházban
Idén is megrendezte az Agora a népszerű Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivált. A kétnapos rendezvény első napján, kedden óvodás és alsó tagozatos gyerekek mutatták meg tehetségüket. A felső tagozatosok és középiskolások szerdán kerültek sorra.
Ököllel ütötte volt párja mellkasát egy férfi
Devizapiac: erősödött a forint reggel
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.