km/óra
  2023.09.23., szombat  •  Tekla napja
Májusi vihar: jégeső és özönvíz Söptén

Májusi vihar: jégeső és özönvíz Söptén

Leszakadt az ég csütörtök délután Szombathelytől keletre: négy óra után egy zivatarfelhő haladt el a város mellett, Söptén jégeső esett és komoly mennyiségű eső hullott - de más településekről is érkeztek hírek nagyobb csapadékról.

A Kőszegi Időjárás Előrejelzés oldal szerint csütörtök reggeli bejegyzése szerint a 2022-es év eddigi  legmelegebb napja előtt állt az Alpokalja. "A hőmérséklet mindenhol megközelíti a 30 fokot, többfelé pedig meghaladhatja, így a nyári nap (>=25°C) mellé több helyen hőségnapot (>=30) is regisztrálhatunk. Csütörtök délután már egy gyenge hidegfront előterébe kerül a térség. A legmelegebb titulus mellé az idei évben először, csütörtökön délután, késő délután nyílik lehetőség hevesebb zivatarok kialakulásához is, akár károkozó eseményekkel kísérve. Mivel a térképeken, különösen a GFS modell térképein magas CAPE érték, talaj alapú energia látható, megfelelő szélnyírási értékekkel fedésben, ezért délutántól, késő délutántól esély van forgó mozgású, szupercellás zivatarok létrejöttéhez is. Ezek a cellák először elszórtan, a Szombathely-Sopron vonalon jöhetnek létre, megfelelő légköri paraméterek esetén ezekből várható kisebb területen akár nagyobb méretű 2-3 cm-es jégeső, és átmeneti károkozó szélroham (70-95 km/h). Az estéhez, kora estéhez közeledve ezek az elszórt cellák várhatóan rendszerbe szerveződnek, ekkor jégesőre már minimális esély mutatkozik, viszont a peremén átmeneti viharos szél és a vonulás útján jelentős, hirtelen lehulló nagyobb csapadék, 15-25mm látszik."

Nos, az előrejelzés pontosnak bizonyult, kialakult zivatartfelhőből többfelé hullott 20 milliméter feletti eső - Bükről, Vépről is érkezett ilyen információ. Söptén 20 perc alatt esett 22 milliméter csapadék és jeget is jelentettek. 

Az Kőszegi Időjárás Előrejelzés összegzése szerint csütörtökön délután Söptén és Vépen voltak a legerősebb zivatarok, ezeken a településeken esett a legtöbb jég. Söptén a jégszemek nagysága elérte, meghaladta a 2 centimétert. Az első, kora délutáni hőzivatar után szupercella vonult át a térségen, összesen 27 mm csapadékkal kísérve.

 

 

 

 

 

Bozzai csütörtök délután:

 

 

 

 

Borítókép: Bóka-Szakály Katalin

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.