km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
Májusi vihar: jégeső és özönvíz Söptén

Májusi vihar: jégeső és özönvíz Söptén

Leszakadt az ég csütörtök délután Szombathelytől keletre: négy óra után egy zivatarfelhő haladt el a város mellett, Söptén jégeső esett és komoly mennyiségű eső hullott - de más településekről is érkeztek hírek nagyobb csapadékról.

A Kőszegi Időjárás Előrejelzés oldal szerint csütörtök reggeli bejegyzése szerint a 2022-es év eddigi  legmelegebb napja előtt állt az Alpokalja. "A hőmérséklet mindenhol megközelíti a 30 fokot, többfelé pedig meghaladhatja, így a nyári nap (>=25°C) mellé több helyen hőségnapot (>=30) is regisztrálhatunk. Csütörtök délután már egy gyenge hidegfront előterébe kerül a térség. A legmelegebb titulus mellé az idei évben először, csütörtökön délután, késő délután nyílik lehetőség hevesebb zivatarok kialakulásához is, akár károkozó eseményekkel kísérve. Mivel a térképeken, különösen a GFS modell térképein magas CAPE érték, talaj alapú energia látható, megfelelő szélnyírási értékekkel fedésben, ezért délutántól, késő délutántól esély van forgó mozgású, szupercellás zivatarok létrejöttéhez is. Ezek a cellák először elszórtan, a Szombathely-Sopron vonalon jöhetnek létre, megfelelő légköri paraméterek esetén ezekből várható kisebb területen akár nagyobb méretű 2-3 cm-es jégeső, és átmeneti károkozó szélroham (70-95 km/h). Az estéhez, kora estéhez közeledve ezek az elszórt cellák várhatóan rendszerbe szerveződnek, ekkor jégesőre már minimális esély mutatkozik, viszont a peremén átmeneti viharos szél és a vonulás útján jelentős, hirtelen lehulló nagyobb csapadék, 15-25mm látszik."

Nos, az előrejelzés pontosnak bizonyult, kialakult zivatartfelhőből többfelé hullott 20 milliméter feletti eső - Bükről, Vépről is érkezett ilyen információ. Söptén 20 perc alatt esett 22 milliméter csapadék és jeget is jelentettek. 

Az Kőszegi Időjárás Előrejelzés összegzése szerint csütörtökön délután Söptén és Vépen voltak a legerősebb zivatarok, ezeken a településeken esett a legtöbb jég. Söptén a jégszemek nagysága elérte, meghaladta a 2 centimétert. Az első, kora délutáni hőzivatar után szupercella vonult át a térségen, összesen 27 mm csapadékkal kísérve.

 

 

 

 

 

Bozzai csütörtök délután:

 

 

 

 

Borítókép: Bóka-Szakály Katalin

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Gyönyörű muzsikával köszöntötték a tavaszt
A múlt csütörtökön a Jászai Utcai Közösségi Tér fellépői köszöntötték a tavaszt, írja az intézmény Facebook-oldala.
Megyei II. osztály, déli csoport: borsot tört a Telekes a Csákánydoroszló orra alá, nyolcig jutott a Körmend és Nádasd
Az Egyházasrádóc és a Bajánsenye hazai környezetben gyűjtötte be a három pontot, a Tanakajd és a Felsőcsatár viszont idegenben tudott nyerni.
Szombaton nyit a megújult KRESZ park és a Víztorony
A park 150 millió forintból szépült meg. Új játékok, burkolat, KRESZ táblák és padok várják a látogatókat.
Világsztárok az Aréna Savariában
A női kézilabda Magyar Kupa negyeddöntőjében a Győri Audi FC lesz a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia ellenfele szerdán este hat órától az aréna Savariában. A továbbjutás egy mérkőzésen dől el.
Idegen nyelvi szakmai nap a Premontreiben
Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek az idegen nyelvek elsajátítására. Mind a továbbtanulás, mind pedig a munkaerőpiacon való elhelyezkedés szempontjából a közép-, illetve felsőfokú nyelvvizsga megszerzése, valamint a használható nyelvtudás, nélkülözhetetlen. Az álláshirdetések nagy részében elsődleges elvárás az angol vagy a német nyelv ismerete, írja az intézmény hivatalos Facebook-oldala. A gimnáziumban a múlt héten tartottak szakmai napot.