km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Májusi közgyűlés: közbiztonsági helyzet, fűnyírás és költségvetés

Májusi közgyűlés: közbiztonsági helyzet, fűnyírás és költségvetés

Újabb iparterület értékesítésére ír ki pályázatot az önkormányzat; módosítják az idei költségvetést; felerészben átvállalja a város egy magánberuházásban épült út felújítási költségeit - többek között erről is tárgyal májusi rendes ülésén a város képviselő-testülete. 14 napirendet nyilvánosan, kettőt zárt ülésen vitatnak meg. A közgyűlést élőben követhetik a Szombathelyi Televízió műsorán, Facebook-oldalán, valamint cikkünket folyamatosan frissítjük is.

 

Átadták a város jelképes kulcsát a diákpolgármesternek

 

A májusi közgyűlésen elsőként dr. Nemény András polgármester köszöntötte a diákpolgármestert és a diák-alpolgármestereket. A polgármester ezt követően átadta a város jelképes kulcsát Imre Marcell diákpolgármesternek. Imre Marcell köszönetet mondott az elődjének, kiemelte, hogy jó a kapcsolat az önkormányzattal. Mint fogalmazott: programjaik közül egyet már elkezdtek, elültettek egy fát. Pozitívan tekintenek a jövőre – zárta szavait Imre Marcell. Dr. Nemény András aláhúzta: az ajtaja mindig nyitva áll a fiatalok előtt. 

 

Wagner Andrásról nevezhetik el a Csónakázó-tó körüli sétányt 

 

Illés Károly (Fidesz) frakcióvezető azzal kezdte, hogy a 10-es napirendi pontot ne tárgyalja a testület (Wagner Andrásról szeretnének elnevezni közterületet). Dr. Nemény András szerint érdemes  erről tárgyalni, majd megadta a szót dr. Czeglédy Csabának (független). A politikus elsőként a diákpolgármesternek gratulált, emlékeztetett: ő még anno Wagner Andrástól vette át a város kulcsát.  Kiemelte: a Wagner család kezdeményezése volt, hogy édesapjukról méltóképpen emlékezzen meg a város. A jelenlegi javaslat már egy kompromisszum eredménye, így a Gyöngyörparti-sétányt jelölték meg helyszínnek. Felkereste az ott élőket, a többség támogatja, vagy beleegyezne a döntésbe. A lakcímkártyát kipostázza az okmányiroda, komoly technikai nehézségek nem várhatók. A legtöbb lakónak a lakásából sem kell kimozdulnia, hogy a névváltoztatás megtörténjen – hangsúlyozta dr. Czeglédy Csaba, majd méltatta az egykori rendszerváltó polgármestert. Kompromisszumkésznek jellemezte az egykori városvezetőt. Azt javasolta dr. Czeglédy Csaba: Wagner Andrásról a Csónakázó-tó körüli sétányt nevezzék el, ez kompromisszumos megoldás lenne, ebbe beleegyezett a család is. Ezzel minden feszültség feloldódna. Dr. Nemény András megköszönte a képviselő munkáját, hozzátette: szerinte is méltó hely lenne a Csónakázó-tó melletti sétány. Illés Károly egyetértett abban, hogy a témából nem szabad ebből feszültséget generálni. A módosító javaslatot pedig támogatja majd a frakciójuk. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz) is úgy fogalmazott, ez valóban kompromisszumos döntés lesz. Dr. Kecskés László (Fidesz) is támogatta az elképzelést, mint a körzet képviselője, kiemelve azt, hogy Wagner András ott is élt. Szavaztak a módosító indítványról, amelyet egyhangúlag támogatott a testület.

 

Közbiztonsági helyzet

 

A város közbiztonsági helyzetéről tárgyalt ezt követően a közgyűlés. Dr. Gulyás Ferenc, Szombathely rendőrkapitánya tartott tájékoztatót. A vezető kiemelte: a tavalyi volt a legeredményesebb a felderített bűncselekmények tekintetében. Hozzátette: a közterületeken elkövetett bűncselekmények száma csökkent a korábbi évekhez képest. A közlekedési helyzet sok fejtörést okoz a rendőrség számára, itt jelentős emelkedés történt 2020-hoz képest, de ebben nyilvánvalóan közrejátszott a pandémiás lezárás. Dr. Gulyás Ferenc ezt követően arról beszélt, a kábítószeres ügyekben kiemelten kezelik a terjesztést. Tavaly 109 esetben folytattak le eljárást (birtoklás, fogyasztás), idén ár 69-nél járnak. A prevencióra is nagy hangsúlyt fektet a rendőrség, tette hozzá. Sebességmérés is szóba került a bizottsági ülésen: 444 kilométer tartozik a kapitánysághoz, ezt kell ellenőrizni, a legveszélyesebb helyeken igyekeznek a leggyakrabban jelen lenni a kollégákkal. 


Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely), a bűnmegelőzési bizottság elnöke elmondta: elfogadta a bizottság a rendőrségi beszámolót. Kiemelte: Szombathely továbbra is a legbiztonságosabb települések közé sorolható. Köszönetet mondott a rendőrségnek, akik partnerek a közös munkában. Ágh Ernő (Fidesz) is fontosnak tartotta a biztonságot, örül neki, hogy az itt élők nyugalomban élhetnek. A képviselő is örült a statisztikai számoknak, a javuló tendenciáknak, olvasatában hatásos volt a prevenciós munka. Gratulált a kapitánynak az eredményességhez, viszont a közlekedési problémák továbbra is érzékelhetők. Összességében megköszönte a rendőség munkáját a politikus. 


Dr. Czeglédy Csaba a Derkovits-lakótelepet hozta szóba: feltételezett kábítószer-kereskedés folyik néhány ház előtt, erről kapott jelzést. Azt javasolta, hogy erre a kimondott ügyre legyen külön telefonszám, vagy e-mail cím, amely az anonimitását garantálja a bejelentőknek. Illés Károly a Fidesz-frakció nevében megköszönte a rendőrség munkáját, és további sok sikert kívánt. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária a belvárosban intézkedő rendőröknek mondott köszönetet, majd felhívta a figyelmet arra, hogy haladéktalanul orvosolni kell a Fő téri kerékpározás problémáját, itt ugyanis folyamatos szabálysértés zajlik. Támogatja, hogy hosszanti irányban is legyen egy pirosan felfestett sáv a bicikliseknek. A kerékpárosok ezt igényelnék, erre mindenképpen megoldást kellene találni. Koczka Tibor (Pro Savaria) is a Fő téri kerékpározás kérdéséhez szólt hozzá. A politikus szerint is itt az ideje annak, hogy megvalósítsák a bicikliseknek a Fő téren a Kelet-Nyugat irányú közlekedését. A következő közgyűlésre ezt dolgozzák ki a szakemberek, javasolta. Horváth Gábor (Fidesz) is a kerékpáros témához csatlakozott. Szerinte a Fő térnek a Ferences templom felőli végén veszélyes lenne a kerékpársáv kialakítása, ez balesetveszélyes lenne a gyalogosokra nézve. Beszélt még a körzetében lévő utcákon történő gyorshajtásokról – ide gyakrabban jöhetnének sebességet mérni a rendőrök, javasolta.   

 

Kivizsgálják a Fő téri kerékpáros közlekedés kérdését

 

Kelemen Krisztián azt kérte: a Fő téri keleti-nyugati kerékpározás kérdését ne most vitassák meg. Ezt a döntést bízzuk a szakemberekre, tette hozzá. Vitassák meg majd közgyűlésen, és hozzanak ennek tükrében konszenzusos döntést az ügyben. Dr. Nemény András egyetértett Kelemen Krisztián javaslatával, azaz, hogy szakemberek bevonásával hozzanak majd döntést. Ágh Ernő is hozzászólt a témához: ő volt akkor a bizottsági elnök, amikor a korlátozást bevezették a Fő téren. Most van egy szabály, ennek érvényt kell szerezni. Pár kerékpáros miatt nem kell ebből ilyen nagy ügyet csinálni, érvelt. Melega Miklós (Fidesz) azt mondta: neki nem okoz gondot, hogy megkerülje a Fő teret, vagy leszállni a bringáról, és átsétálni az adott szakaszon. Elfogadhatatlan ez az állampolgári magatartás, a testi épséghez való jog előrébb sorolandó a kényelmességnél. Többen jelezték neki: életveszélyes szituációk alakultak ki a közelmúltban. Esetleg egy kifejezetten jól látható sávban való kerékpársáv létesítését tud elképzelni alternatív javaslatként. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária kiemelte: nem tudjuk megakadályozni a jelenséget. Ha ez tény, akkor el kell kezdeni gondolkodni alkotó módon, szakemberek bevonásával. Sérül valóban a gyalogosok biztonságérzete, a jelenlegi szabályoknak érvényt kell szerezni. Kelemen Krisztián pont arra emlékeztetett: szakemberek döntsenek a kérdésben. Az elektromos rollerek besorolása is kérdéses még a jogalkotás részéről – ezzel mind-mind közlekednek majd a Fő téren. Megannyi kérdés vár még megválaszolásra, summázta a véleményét a bizottsági elnök. Horváth Soma (Éljen Szombathely) is köszönetet mondott a rendőrség egész éves munkájáért. 


Dr. Nemény András aláhúzta: érdemben kivizsgálják a Fő téri kerékpáros közlekedés kérdését. Végül köszönetet mondott a kapitánynak, akivel harmonikusnak nevezte az együttműködést. Folyamatos az egyeztetés a rendőrség és az önkormányzat között, emelte ki a városvezető. 


Dr. Gulyás Ferenc feljegyezte a képviselők észrevételeit. Példaként hozta dr. Czeglédy Csaba javaslatát, mondván, a kábítószer kereskedést kiemelten kezelik. A kerékpáros ügyhöz annyit tett hozzá: ő a szabályok betartatása mellett áll. A Fő téren való biciklizést még hatékonyabban ellenőrzik majd a jövőben. A helyszíni büntetés kiszabása prevenciós célokat szolgál, vélekedett. Bejelentett baleset az elmúlt másfél évben nem volt a Fő téren a biciklisek miatt. A szakmai észrevételeiket természetesen megosztják majd, ha erre felkérik őket. 


A testület egyhangúlag fogadta el a rendőség beszámolóját. A Fő téri kerékpározás témájára pedig visszatérnek majd, ha a szakmai javaslat elkészül. 

 

Vadkérdés és térfigyelő kamerák

 

A két közgyűlés között történtekről folytatták a vitát a politikusok. Illés Károly szólt a témához elsőként. Azt mondta, hogy reményei szerint ezúttal a városvezetés a városi cégek élére megfelelő embereket állít majd, nem úgy, mint korábban. Erről zárt ülésen döntenek majd a városatyák. Emellett további térfigyelő kamerák kihelyezését kérte. Kelemen Krisztián jelezte: írják meg neki, hogy hova szeretnének mobil térfigyelő kamerát a képviselők. Azt mondta: a Belügyminisztériumtól kellene 100 millió forintot kérni új berendezések vásárlására. Ezek a rendszerek nagyon eredményesen működnek, hasznosak, így mindenképpen szükség lenne újabbak beszerzésére. Ágh Ernő pozitívumként említette, hogy a lengyel testvérvárossal létrejött a kapcsolat. Abban bízik a képviselő, hogy eredményes lesz a kapcsolat a jövőben. Később arról kérdezte a városvezetést, hogy miért lépett ki a város a fürdőszövetségből. Arra kérdezett rá a politikus: az SZKKA-nak a csarnoképítéshez telket ajánlott fel a város, ez a Zanati útra vonatkozott, szerinte azonban a Körmendi út-Jáki út környékén is lehetne a helyszíne a munkacsarnoknak. Arról is szólt, hogy a vaddisznók ismét a városban jártak, ugyanakkor értesült róla, hogy dr. László Győző (Éljen Szombathely) egyeztetett vadászokkal, rendőrökkel, szakemberekkel a kérdésben. Mire jutottak, tette fel a kérdést Ágh Ernő. Dr. László Győző válaszolt a kérdésre: megtörtént az egyeztetés vad-témában. Összetett problémáról van szó, hiszen vannak vadak, amelyek már lakott területen születtek. A lehetőségek között felvetődött a vadon élő állatok befogására, vagy vadbefogó létesítése. A megbeszélés egyébként hasznos volt, előremutató, a megoldási javaslatokkal hamarosan érkezik az alpolgármester. 

 

Allergizálnak-e a vadvirágos rétek?

 

Lendvai Ferenc (Fidesz) a vadvirágos rétekkel kapcsolatban szólalt fel: hány fokkal lesz majd melegebb a kánikulában ezeken a területeken? Nem allergizálnak-e majd a növények ezeken a helyeken? Németh Ákos (Éljen Szombathely) tanácsnok válaszában elmondta: nemzeti stratégia indul, amelyhez kapcsolódik a városi elképzelés. Jó adottságú növények kerülnek a területre, parlagfűről szó sincs. Egy lengyel tanulmány alapján vágtak bele a munkába, itt nem jött elő allergizálás, és a kullancsveszély sem jelent meg a területen. Veszprémben is működik hasonló. Az illegális hulladéklerakással kapcsolatban elmondta: ha ilyet észlelnek, jelzik a közterület felügyelet munkatársainak, akik gyorsan intézkednek is. Közös a cél, a számok azt mutatják, hogy jó irányba haladunk, zárta szavait Németh Ákos.  

Ezt követően Dénes Veronika városi kertész tartott részletes tájékoztatást a vadvirágos rétekkel kapcsolatban. 

 

Meddig tart a tavasz Hende Csabánál?

 

Putz Attila (Éljen Szombathely) arról érdeklődött: dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő tavaszra ígérte a zanati utak felújítására kijárt pénzt. Meddig tart a politikusoknál a tavasz? - tette fel a képviselő. Az SZKKA-csarnokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: maradjon a körzetében, ehhez ragaszkodna. A városi civil alap pályázatok ismertté váltak, ezeken sajnos fideszes szervezetek nyertek döntő részben – így a szombathelyi civilek java része nem jutott támogatáshoz. A nyertesek között vannak olyanok is, amelyeket ő is támogatott volna Vannak egyértelműen Fideszhez köthető egyesületek, mert rengeteg pénzt kaptak az elmúlt években. Dr. Nemény András is szomorúnak tartja, hogy politikai alapon bírálnak el pályázatokat. Dr. Kecskés László támogatja a további mobil térfigyelő kamerák beszerzését, szerinte újabbakat is lehetne vásárolni. Örült, hogy az egyeztetések megkezdődtek a vadhelyzettel kapcsolatban. Szuhai Viktor (Éljen Szombathely) a lengyel testvárvárossal kapcsolatban szólt: mindenképpen megtöltik kapcsolattal ezt, reagált Ágh Ernő korábbi felvetésére. Akikkel aktív a kapcsolat, azokat igyekeznek tovább szélesíteni azt. Erre példa, hogy itt járt a grúz nagykövet, aki a gazdasági kapcsolatok élénkítéséről tárgyalt a városvezetéssel. A pandémia alatt sok webkonferenciát tartottak kényszerből, de ezek hasznosak voltak, és a későbbiekben is használják majd ezt a kommunikációs csatornát. Több testvérváros képviselőit meghívnak a karneválra is. 

 

Brenner villa és Fő téri anomáliák

 

Melega Miklós a természeti környezet védelméről beszélt, ezt fontosnak nevezte. De fontos az épített környezetünk védelme is, példaként a Brenner Villa tragikus állapotát hozta fel. A városnak elővásárlási joga van az ingatlanra, erről döntött a bíróság: mi lesz a villa sorsa? - tette fel a kérdést a képviselő. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária a Fő téri anomáliákról beszélt. Az ott élők sérelmezték, hogy az elektromos dobozok nincsenek lefedve. Az üzletek tulajdonosaik azt is kérik: még helyezzenek ki fákat, mert vannak olyan területek, ahol nincs zöldnövényzet. A közvilágítás nem javult, sőt, egyre rosszabb a helyzet. Kérdezik az ide látogatók, hogy tervezi-e a város, hogy locsolja-e majd a belvárost? A Gyöngyösparti-sétányon új kamerát kellene felállítani, mert a régi rossz: sok a hajléktalan, a környezet rendezetlen. Arról is beszélt, hogy a NAV-parkolóban a szelektív hulladéktárolóhoz, a Savaria téri belső játszótérhez, valamint a Kossuth Lajos utcai szórakozóhelyekhez helyezzenek ki mobil térfigyelő kamerát. Dr. Nemény András szerint a mobil kamerák elhelyezése szakmai kérdés, erről a bizottság döntsön szakemberek bevonásával. Horváth Soma a Fő téri elektromos dobozokkal kapcsolatban elmondta: ezt folyamatosan rendbe teszi a város, jogos az észrevétel. A Fő tér sokkal többször van takarítva, mint az előző ciklusban, jelezte az alpolgármester, kiemelve azt, hogy újabb szeméttárolókat helyeztek ki, illetve a hétvégén is takarítják a belvárost. Azt javasolta dr. Takátsné Tenki Máriának, hogy szervezzen szemétszedést, így szemléletváltást lehet elérni. Az alpolgármester szívesen elmenne egy belvárosi szemétszedésre is, mint ahogy elment a Horváth Gábor által szervezett akcióra is. Június 3-án a városban nagytakarítási akció lesz. A konténeres fák kihelyezését jó ötletnek tartotta az alpolgármester, erről egyeztetnek majd a főkertésszel. A közvilágításról is szólt Horváth Soma: már jelezték is az e-onnak a problémát. Sátory Károly (Fidesz) a méhlegelőről és a fűnyírással kapcsolatban beszélt. Támogatja a vadvirágos rét programot, de ez ne legyen ürügy arra, hogy gondozatlanul hagyják a közterületeket. A víztoronnyal kapcsolatban kérdése volt: milyen tákolmányok jelentek meg az építmény mellett? Sokaknak nem tetszik, ezt a körzetben élők jelezték neki. 

 

Horváth Gábor: Az égig érő paszuly 

 

Horváth Gábor így kezdte felszólalását: Az égig érő paszuly Kámon városrészben címmel szeretne mesélni a város fűnyírási helyzetéről - egy 172 centis kórót hozott be szemléltetésként. Azt látja, tavaly is voltak problémák, de idén nagyobb a gond, és nem a Szompark jött, hanem egy alvállalkozója. Herényben már újra kellene nyírni, az alvállalkozó óriási késésben van. A gépbeszerzés jól sikerült, látta a bemutatóparádét, de nem látja a beszerzés dokumentumait, emelte ki a képviselő. Milyen szerződésben van az alvállalkozó a Szomparkkal? Sok kérdésre nem kapnak választ a szombathelyiek. A probléma közös, és párfüggetlen, zárta a szavait a politikus. A polgármester reagált elsőként: amit Horváth Gábor behozott, az vélhetően francia perje, ami nem a fűnyíráshoz tartozik feltétlenül. Azt javasolta: nem centiméterekkel kellene méregetni a füvet a városban, hanem például lenyírni azt. 270 hektárról kell gondoskodnia a városnak, a polgármester szerint jobb a tavalyinál a helyzet. Az új gépek érkezése szükségszerű volt, az előző két ciklusban nem történt beszerzés, most egy értő ember vezeti a céget. Megjegyezte: más városokban is ez a téma, így például Székesfehérváron is, amely jobb anyagi helyzetben működik. Dr. Nemény András szóvá tette: Horváth Gábor egy alvállalkozót akart „bemenedzselni” a rendszerbe, de ettől tartózkodjon, mert ez nem jogszerű, emelte ki a polgármester. Horváth Gábor úgy reagált: nem lobbizott senkiért, visszautasította a vádakat. Horváth Soma a Szompark Kft.-vel kapcsolatban megjegyezte: még a fideszes városvezetés alapította meg a céget, minimális pénzösszeggel, gyenge felszereltséggel. A mostani városvezetés megörökölte a helyzetet: 150 millió forintért vásárolnak gépeket, teljesen publikus volt, aki erről nem tudott, az nem figyelt. Novemberben rendelték meg a gépeket, most érkeztek meg – ez a csúszás akár az autópiacon is tapasztalható. Öntözik majd a közutakat és tereket – válaszolta dr. Takátsné dr. Tenki Máriának az alpolgármester. A fűnyírás korábban is problémát jelentett, a fideszes érában is. Ezt képekkel illusztrálta Horváth Soma. A Szompark minden évben megújítja, hogy ki legyen az alvállalkozó. Az idén komplex szolgáltatást kért a cég, erre a korábbi vállalkozó nem jelentkezett. Van biztosan probléma, de folyamatosan javul a helyzet. Pozitívumként említette az alpolgármester, hogy egyre több padot újítanak meg a városban. Hatékonyabb a rendszer, az új gépek érkezésével pedig még hatékonyabb lesz majd – zárta szavait az alpolgármester. 

 

Tóth Kálmán (Éljen Szombathely) frakcióvezető szerint minden rendszeren lehet hibát találni, de most nem rossz a helyzet, vélekedett a városi fűnyírásról a politikus. A déli városrészen javult a helyzet tavalyhoz képest, jegyezte meg. A körzetével kapcsolatban úgy fogalmazott: az ott élő emberek szorgalmasak, és rendre lenyírják a füvet a portáik előtt. Úgy vélte: a lakosságot nem érdekli, hogy az alvállalkozó, vagy a Szompark végzi el a munkát. A frakcióvezető végül meglocsolta a Horváth Gábor által behozott paszulyt, vagy kórót, vagy mi sem tudjuk pontosan, mit. 


Dr. Czeglédy Csaba kiemelte: a Szompark élén történt személyi váltás pozitív volt. Problémaérzékeny a cég, a vezetőség pedig elérhető. A Gyöngyösparti-sétányon a közterület felügyelet munkatársai rendszeresen megjelennek, így garantálva az ott élők biztonságát. Abban egyetértett a belvárosi képviselővel, hogy új kamerát kell vásárolni az egykori Borostyánkő áruházhoz. A zanati utcafelújításokra szánt pénzről beszélt a politikus is: sérelmezte, hogy az országgyűlési képviselő tartsa a szavát, ne csak ígéret maradjon. 


Dr. Horváth Attila (Éljen Szombathely) alpolgármester kapott szót. Az SZKKA-csarnoka marad a Zanati út mellett, nem költözhet Ágh Ernő körzetébe, itt nincs mozgástere a városnak. A mobil térfigyelő kamerákból valóban több kellene, de ez nagy költséggel jár. 


Kelemen Krisztián arról szólt: a környezetében és a körzetében lakók elégedettek a város parkfenntartásával, gondozottságával. A gépbeszerzések hatása hamarosan még inkább érződik. Kiemelte: a Joskar-Ola városrészen sok a zöld felület, és ő is támogatja a vadvirágos rétek kialakítását, kettőt tervez a lakótelepre is. A mobil kamerák kihelyezése szakmai kérdés, az igényeket neki, mint bizottsági elnöknek küldjék el. 


Dr. Kecskés László jelezte a jegyzőnek: a Rigóvölgyi út járhatatlan esős időben. A fűnyírásról ő is beszélt, de kritikusan fogalmazott a képviselő, szerinte sok a megoldandó probléma. Szerinte a körzetében a járdák is rossz állapotban vannak. Támogatja Kelemen Krisztián javaslatát, miszerint 100 millió forintos belügyminisztériumi támogatással vásároljanak mobil térfigyelő kamerákat. Itt a képviselő arra emlékeztette a polgármestert, hogy korábban arra hivatkozott: jó kapcsolatai vannak a BM-mel. 


Dr. Nemény András úgy válaszolt: dr. Kecskés László körzetében most is zajlik egy 400 méteres járdafelújítás. 


Horváth Gábor kiemelte: 43-an írták alá a körzetében azt a dokumentumot, amelyben kérték: a korábbi alvállalkozó végezze a fűnyírási munkát. Ők csak a korábbi színvonalat kérik, nem ő kezdeményezte az aláírásgyűjtést, ő csak közvetítő volt a témában. 


Aztán arról ment a vita, hogy melyik utcák tartoznak Kámonhoz, illetve, hogy ki, hol lakik… 


Ezekben a percekben nehéz lett volna idézni bárkitől bármilyen értelmes mondatot… Egy biztos, a fűnyírás volt a téma. Mint kiderült: a Verseny utca nem Horváth Gábor körzetébe tartozik.


A polgármester próbálta mederben tartani a vitát, de ebben nem voltak partnerek a képviselők. Tulajdonképpen párhuzamosan beszéltek a városatyák percekig…


Dr. László Győző arra emlékeztetett: a lobbizás lehet legális, de abban nem vehet részt döntéshozó. Nem a tevékenységgel van baj, hanem aki csinálja, hangsúlyozta az alpolgármester. 


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária szerint tisztázni kell, hogy a spontán aláírásgyűjtéseket milyen szabályok alapján kell kezelni. A polgármester úgy felelt: ezekre minden esetben válaszolnak majd. 


Melega Miklós kiemelte: a fűnyírással kapcsolatos kritika nem a munkát elvégző emberekre vonatkozik, hanem a cég működésére. Dr. Czeglédy Csaba is sérelmezte Horváth Gábor „lobbizását”, hozzátette: ha ezt ő tette volna, már biztosan elvitték volna… Felelevenítette: már 2010-ben kritizálta a Szompark létrehozását, 12 évvel ezelőtt történelmi hibát követett el a korábbi városvezetés, vélekedett dr. Czeglédy Csaba. Most a Derkovitson jobb a helyzet, mint a korábbi esztendőkben, abszolút pozitív változás érzékelhető.


Horváth Soma szerint egy képviselőnek az a feladata, hogy kijárja a körzetének ügyes-bajos dolgait.  Ő így tett ellenzéki képviselőként, és bejött. Azt javasolta az ellenzéki városatyáknak, hogy dolgozzanak, várja a pozitív visszajelzéseket, és nem feltétlenül kell centiméterekkel méregetni a fűt a városrészeken. 


Horváth Gábor úgy vélte: kötelességének érezte, hogy a lakossági igényt jelezze a polgármesternek.  Nem presszionálta az ügyvezetőt, erről szó sincs, egyszerűen csak közvetített a kérdésben. Illés Károly szerint az, ha egy képviselő felveti a körzetét érintő problémát, teljesen helyénvaló. Úgy vélte: biztosan tesz a városvezetés a fűnyírásért, de ez egyelőre nem látszik. 


Dr. Nemény András szerint a döntéseikért vállalják a felelősséget. Dr. Károlyi Ákos jegyző a Brenner  Villával kapcsolatban szólt. Mint kiderült, a jogvita még tart az ügyben. 

 

13.00 óra után végül befejeződött a két közgyűlés között történésekről szóló vita. A közgyűlés 14.45-kor folytatódik. 

 

3. napirendi pont: Javaslat Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2021. évi zárszámadási rendeletének megalkotására

 

Illés Károly (Fidesz) frakcióvezető szerint az előterjesztésből is látszik, hogy Szombathely város pénzügyi helyzete nagyon jó, stabil gazdálkodása lehet az önkormányzatnak. 


Dr. Nemény András polgármester szerint ez egyáltalán nm jelenti ezt. Bizonytalan helyzet jön, minden drágább lesz. Ez mindenkit egyformán érint. Igaz ez az energiárakra, a cégek beszerzésénél, óriási különbségek lesznek a tavalyi évhez képest. Vannak olyan forrásaik, melyeknek címkézetten megvan a helyük. 


Megszavazták egyhangúlag a rendeletet a képviselők. 


4. napirendi pont: javaslat Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2021. évi maradvány elszámolásának jóváhagyására


Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) a Maros óvodát emelte ki, megköszönte, hogy a tételsoron szerepelnek a sürgős tételek. Nem működik azonban a napkollektor, ezt is orvosolni kellene. Több fajátékot ki kellene cserélni. 


Dr. Kecskés László (Fidesz-KDNP) a Kárpáti Kelemen utcában a hiányzó járdarészek és forgalomlassító járdaszigetek kialakítását kérte, ez közel 100 millió forintba kerülne. 


A polgármester utalt arra, hogy ez a következő napirendi pontnál lesz esedékes, majd akkor tárgyalnak róla. 


Ezt is egyhangúlag elfogadták a képviselők.


5. napirendi pont: javaslat Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről szóló 2/2022. (III.1.) önkormányzati rendelet I. számú módosításának megalkotására


Illés Károly frakcióvezető nem látta a kórházzal szemközti parkoló visszavásárlására szánt összeget az előterjesztésben. Utalt arra, hogy első lépésben a városnak ez a területet vissza kellene vennie. Javasolta, hogy most biztosítsák ennek a forrását, vásárolják vissza, ha megjön a kormányzati forrás, azt majd fel lehet használni másra. Fontos lenne, hogy ne csússzanak ki a határidőből.


Dr. Nemény András elmondta, hogy ezt az önkormányzat saját forrásból nem vásárolhatja vissza. Erre várják a kormányzati támogatást, a döntést, amelyben legalább le van írva, hogy mekkora összeget szánnak erre. Önkormányzati forrásból nem veszik vissza, mert többe kerülne, mint amennyiért eladták a többletköltségek miatt. Jogszerűtlen lenne. A parkolóépítés számát és pontos költségét is tudni fogják hamarosan. Reméli, hogy hamarosan lesz ebben az ügyben kormányzati döntés. 


Kecskés László megismételte az előző előterjesztésnél tett javaslatát. 


Tóth Kálmán (Éljen Szombathely! Egyesület) frakcióvezető több tételt is kiemelt: az egyik az Aréna Savaria tetőfelújításának önrésze, ami lehet, hogy nem lesz elegendő, mert az árak folyamatosan emelkednek. Hozzátette, történelmi mértékű járdafelújítási programba kezdenek, nem állnak meg itt, a város össze körzetét érinti majd. Többlettámogatást kapnak a sportegyesületek is, hogy a kitűzött célokat el tudják érni. 


Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely! Egyesület) köszönetet mondott azért, hogy a Stromfeld lakótelepen 13 parkolót alakíthatnak ki, ezzel a parkolási káoszt enyhíteni tudják. Reméli, hogy ezt a munkát folytatni tudják, akár 34 helyet is ki tudnak majd alakítani. A tervek rendelkezésre állnak. 


Ágh Ernő (Fidesz-KDNP) szerint az útfelújítás területén hátrányos a körzete, szeretné ő is, ha jutnak pénz a Halastó utca kis szakaszára. Hozzáfűzte, a Haladás Futsal csapata egész jól szerepel, szerinte rájuk is kellene gondolni, egy szerény összeggel támogathatnák. 
Dr. Nemény András kiemelte, a futsal csapat nem kért támogatást, szerinte nem kell előre jutalmat osztani.


Sátory Károly (Fidesz-KDNP) a kórház parkolóval kapcsolatban annyit mondott, hogy szerinte a városvezetés ezt nem akarja megoldani. Ő is a körzetében lévő útra kért összeget, valamint egy játszóteret szeretne kialakítani a Vajda-Babics-Felsőőr utca között. A tervek megvannak, 60 millió forintba kerülne. Kérte továbbá a képviselői keret visszaállítását, mert abból sok mindenkinek tudtak segíteni.  
Dr. Nemény András csak önmagát tudta ismételni a kórházi parkolókkal kapcsolatban, várják a kormányzati döntést. 


Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) utalt arra, hogy a most rendelkezésre álló 640 millió forint többszörösét is el tudnák költeni. A herényi Béke tér csapadélvíz-elvezetésére a tervezést el kellene kezdeni, ez 2,5 millió forintba kerülnek. A herényi temető előtt egy 60 férőhelyes parkoló kialakítását kérte, ezt megtervezték már, csak meg kellene valósítani. Szerinte ezt lehetne abból a 35 millió forintból, melyet a herényi telkek eladásából kapott tavaly a város. A körzetében is ráférne a járdákra a felújítás, valamint a csapadékelvezetéssel is gondok vannak. 


Horváth Soma alpolgármester a játszóterekkel kapcsolatban reagált, jelenleg is 3 és fél játszóteret újít meg a város. A tervezésnél nem volt benne a Sátory Károly által említett játszótér, sőt másutt sem találkozott vele, pedig folyamatosan fejlesztették a játszótereket. Reméli, hogy a jövőben lesz olyan költségvetési helyzet, hogy új játszóteret alakítsanak ki. Ha megkapták volna a kormányzati kompenzációt, mint más városok, akkor az összes játszótér megújulhatna. 
Sátory Károly nehezményezte, hogy minden általuk feltett kérdésre az a válasz, hogy miért nem csinálták meg, amikor ők vezették a várost. 


Illés Károly frakcióvezető több táblázatban talált ezer- 2 ezer forintos tételeket, kérdése, hogy ezek véletlenül maradtak-e benne. Mint kiderült, nem. Elmondta továbbá, hogy a Váci Mihály utcai járdafelújítás érdekesen néz ki, hullámos járdákat építenek, ezek nem esztétikusak és valószínű, hogy nem tartósak. 


Horváth Soma alpolgármester járdafelújításnál kapcsolatban elmondta, hogy erről mindenkinek megvan a saját véleménye. Felajánlotta, hogy szakemberekkel együtt kimehetnek a helyszínre és megnézhetik. Hangsúlyozta, elfogadhatatlan a kritika. Illés Károly kikérte magának a hangnemet, szerinte gyalázatos a munka, amit elvégeztek. Szívesen kimegy a helyszínre és megmutatja, mire gondol. Ezt a vitát a polgármester lezárta. 


Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) is lobbizik a játszóterek felújításáért, a Búzavirág utcait emelte ki. Szép, parkosított játszótér ott áll játékok nélkül. Elvitték egykor és azóta sem hozták vissza. 


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz-KDNP) az Ady téri játszótér felújítását sürgette, szerinte nagy igény lenne rá. 


Ágh Ernő a történelmi járdafelújítást hallva az Erkel Ferenc utcát emelte ki, ugyanis használhatatlan néhol a járda. Nem nagy beruházás, a járdalapokat kellene szintbe rakni. Bízik abban, hogy ezt meg tudják oldani. A játszóterek felújításával kapcsolatban a Petőfi-telepi játszótér is szerepelt a felújításra várók között, ám az elmaradt. Megérti, hogy a kutyáknak is csinálnak már játszótereket, de jó lenne, ha a Petőfi-telepen élőkre is gondolnának. 


Dr. Melega Miklós (Fidesz-KDNP) is egy járdaszakasz felújításáért kért szót: Bem József utca 4., hat lépcsőház lakói panaszkodtak a járda állapota miatt. 


Horváth Attila alpolgármester válaszolt a felvetett problémákra, kiemelte a Kárpáti Kelemen utcát, mely egy régi meccs, próbálkoznak a megoldással, figyelnek rá, 100 millió forintba kerülne. Keresik hozzá a forrást.  Jó hír viszont, hogy a Stromfelden megvalósulhatnak a parkolók. A Vajda-Babics-Felsőőr játszótér azonban nem szerepelt semmilyen pályázatnál, erre jelenleg nincs fedezet, de reméli, hogy majd lesz. Hozzátette, nemsokára megvalósul a Bem utca 4-nél lévő járda felújítása is. 


A polgármester hangsúlyozta, hogy mindegyik fontos és jogos kérés, de jelenleg nincs rá forrás.


A felvetett módosító javaslatokat elutasították, a rendeletet elfogadták. 


6. napirendi pont: javaslat Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában lévő gazdasági társaságokkal kapcsolatos döntések meghozatalára


Illés Károly (Fidesz-KDNP) frakcióvezető utalt arra, hogy egyes cégek üzleti tervét sem támogatták, most sem fogják elfogadni a beszámolót. Szerinte nagy baj van a SZOVA Zrt.-nél, a beszámolót nem fogadják el. Javasolta, hogy a működése tekintetében komoly döntésekre van szükség. Szerinte a Vasivíz Zrt.-nél is forrásbevonásra lesz szükség. 


Dr. Nemény András szerint a frakcióvezető meg is válaszolta a kérdéseit. A SZOVA-nál komoly gond van, de gond a hulladékgazdálkodás is. Nem látják a jövőt. Egy biztos, a mostani helyzet fenntarthatatlan. Változás kell a cégben, ez a szolgáltatási oldalt is érintheti. A legfontosabb, hogy a lakosság a végén mit érzékel ebből. A nehéz időkben semelyik cég sincs könnyű helyzetben. 


Ágh Ernő (Fidesz-KDNP) szerint a SZOVA lélegeztetőgépen van. Az alaptevékenységek semmit nem hoznak. A SZOVA sok mindenbe belefogott, de nem sikerült semmi. Változtatni kellene, a szervezete is túlburjánzott. 


Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) levélben juttatja el az észrevételeit a SZOVA működésével kapcsolatban a jegyzőnek. 


Melega Miklós is a SZOVA-t emelte ki, szerinte is vergődik a cég. Felvetődik a kérdés, hogy miért távozik a cégvezető: el akarja hagyni a süllyedő hajót vagy a városvezetés gondolja úgy, hogy nem alkalmas. A legnagyobb városi cég vezetője távozik, célszerű lenne egy átvilágítás. 


Koczka Tibor (Pro Savaria) nem annyira borúlátó, mert az ingatlaneladásokból származó bevétel megoldhatja az idei és a jövő évet is. 


Ágh Ernő a Médiaközponttal kapcsolatban kérdezett. Kiterjesztették a Savaria Fórumot a falvakba, ám a képviselő nem látja, hogy onnan érkeznek-e hirdetések. Horváth Zoltán ügyvezető igazgató válaszolt: jelenleg 3-4 hirdetésszervező dolgozik a rendszerben, de bővítést terveznek. Hozzátette, más gazdasági helyzet van, mint amikor terveztek a hirdetésekkel. Ha ezek nem teljesülnek, akkor ahhoz igazítják a kiadásokat is. 


A beszámolókról külön szavaztak. 


A 7. napirendi ponthoz, mely javaslat fejlesztésekkel kapcsolatos döntések meghozatalára, nem érkezett hozzászólás, így megszavazták. 


A 8. napirendi ponthoz, mely ingatlanokkal kapcsolatos döntések meghozataláról szólt, Illés Károly frakcióvezető szólt hozzá. Kérne még értékbecslést, alacsonynak tartja az iparterületen meghatározott négyzetméter árat. Támogatná az értékesítést, egy másik értékbecslés után. 

 

9. napirendi pont: javaslat magánerős beruházásban megvalósult infrastruktúra fejlesztések önkormányzati tulajdonba vételével kapcsolatos döntések meghozatalára


Illés Károly (Fidesz-KDNP) frakcióvezető elmondta, hogy a Síp utca keleti oldala régóta lakott terület, ez korábban aszfaltozott út volt. Ez megszűnt létezni, teljesen tönkrement. Az előző városvezetés elérte, hogy a közműépítő megcsinálta az útalapot, de az aszfaltozás nem valósult meg. Azt kérte, hogy akár a közműépítő közösséggel együtt a város valósítsa meg a Síp utca aszfaltozását.

 
Dr. Nemény András azt ígérte, hogy egyeztetnek majd ez ügyben. 


Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) frakcióvezető hangsúlyozta, hogy az elhangzottakkal ellentétben a Fadrusz utca mindig is meglévő utca volt. Arra kért mindenkit, hogy kellő bölcsességgel döntsön ma. Ez egy elvi első lépés, ők partnerei a lakóközösségnek. 


Dr. Czeglédy Csaba (független) örömét fejezte ki, hogy korábbi felvetései meghallgatásra találtak. 


Megszavazták a napirendi pontot. 

 

10. napirendi pont: javaslat közterület elnevezésére


Wagner András volt polgármesterről, a város díszpolgáráról közterületet kívánnak elnevezni. A határozat alapján az önkormányzat felvette a kapcsolatot Wagner András családjával, akik köszönettel támogatják Wagner András emlékének ilyen módon történő megőrzését.
A Gyöngyösparti sétány helyett azonban a Csónakázó-tó körüli sétányt neveznék el Wagner Andrásról, mondta el dr. Czeglédy Csaba. A képviselő a közgyűlés megbízásából végigjárta a Gyöngyösparti sétány lakóit, az előterjesztésből kiderült, hogy az 57 lakás tulajdonosai közül 35 lakás tulajdonosa tett nyilatkozatot, 22 lakás tulajdonosa nem. A válaszadók közül 23-an támogatták, 12-en nem támogatták a sétány átnevezését. A 7 üzlet tulajdonosai közül 6 üzlet tulajdonosa tett nyilatkozatot, 1 üzlet tulajdonosa nem. A válaszadók közül 4-en támogatták, 2-en nem támogatták a sétány átnevezését.


A Csónakázó-tó sétányának nincsenek lakói, így senkinek sem kell megváltoztatnia a lakcímét. Ezt a változatot a Fidesz-frakció is támogatta. 

 

Dr. Nemény András megköszönte dr. Czeglédy Csaba munkáját. Kiemelte, régi adósság, hogy méltó módon állítsanak emléket. Ez most megvalósulhat, mivel egyhangúlag megszavazták az előterjesztést. 

 

Zárt ülés: leváltották a SZOVA  és a TÁVHŐ vezérigazgatóját

A zárt ülésen leváltották Németh Gábort, a Szombathelyi Vagyonhasznosító Zrt. (SZOVA) vezérigazgatóját, a cégvezető közös megegyezéssel távozik.

A SZOVA vezetője Kovács Cecíliát, a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. ügyvezetője lett. 

A TÁVHŐ igazgatóját is leváltotta a közgyűlés, Kovács Márta szintén közös megegyezéssel távozik, helyére az egykori alpolgármester, a Vasivíz korábbi vezérigazgatója Molnár Miklós került.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak