km/óra
  2023.12.06., szerda  •  Miklós napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Majdnem ötezer elsős bukott meg

Majdnem ötezer elsős bukott meg

Az elsős tanulók között emelkedett az évismétlők aránya, ahogyan a többi évfolyamban is. 5,2 százalékos bukási arányt mértek a tavaly lezárult tanévben, így több mint ötezer diák ült be évismétlőként a padba szeptemberben, olvasható a Népszava cikkében.

 

Mint írják, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az évismétlők 2022/2023-as tanévben mérhető 5,2 százalékos aránya növekedés a 2021/2022-es számokhoz képest, ahol ez az arány 4,6% volt. Az idei oktatásról szóló jelentésben az évismétlők száma nem volt feltüntetve, így a lap külön kérésére szolgáltatta ki az adatokat a KSH.


2022/2023-ban 94,342 elsőévest regisztráltak, így közülük 4906-an voltak évismétlők. Az adatokból az is kiderült, hogy a többi évfolyamhoz képest az elsősök körében mért szám a legmagasabb, a többi évfolyamon ez 0,7 és 2,3 százalék között volt.


Az elsősök között mért magas bukási arányszám magyarázható a 2020-ban bevezetett 6 éves kortól való kötelező beiskolázással is. Az elsősök körében kimagasló bukási arány összefüggésbe hozható, hogy a kormány ekkor szigorított a szabályozáson: 2020 szeptembere óta a szülő vagy a pedagógus nem dönthet arról, készen áll-e az adott gyermek az iskola megkezdésére, vagy jobb lenne óvodában maradnia. A tankötelezettség megkezdésének egy évvel történő elhalasztását már csak az Oktatási Hivatalnál kezdeményezheti a szülő, amihez saját indoklást kell írnia és egyéb, a kérelem jogosságát alátámasztó dokumentumokat is magának kell beszereznie. Szakértők már korábban arra figyelmeztettek, hogy az intézkedés miatt sok kisgyermek éretlenül kerülhet be az iskolába, ami nemcsak a teljesítményére lehet hatással, hosszabb távon nagyobb eséllyel alakulhatnak ki náluk beilleszkedési, tanulási és magatartási problémák.


Az évismétlők aránya mellett a 2022/2023-as tanévben tovább emelkedett a sajátos nevelésű igényű, SNI-s gyerekek száma is, a KSH szerint létszámuk közel 60 ezer fő, ami az általános iskolások 8,3 százaléka, nyolcadik évfolyamra vetítve pedig ez a szám már elérte a 10 százalékot.

 

Illusztráció: pixabay.com

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.