km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Majdnem ötezer elsős bukott meg

Majdnem ötezer elsős bukott meg

Az elsős tanulók között emelkedett az évismétlők aránya, ahogyan a többi évfolyamban is. 5,2 százalékos bukási arányt mértek a tavaly lezárult tanévben, így több mint ötezer diák ült be évismétlőként a padba szeptemberben, olvasható a Népszava cikkében.

 

Mint írják, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az évismétlők 2022/2023-as tanévben mérhető 5,2 százalékos aránya növekedés a 2021/2022-es számokhoz képest, ahol ez az arány 4,6% volt. Az idei oktatásról szóló jelentésben az évismétlők száma nem volt feltüntetve, így a lap külön kérésére szolgáltatta ki az adatokat a KSH.


2022/2023-ban 94,342 elsőévest regisztráltak, így közülük 4906-an voltak évismétlők. Az adatokból az is kiderült, hogy a többi évfolyamhoz képest az elsősök körében mért szám a legmagasabb, a többi évfolyamon ez 0,7 és 2,3 százalék között volt.


Az elsősök között mért magas bukási arányszám magyarázható a 2020-ban bevezetett 6 éves kortól való kötelező beiskolázással is. Az elsősök körében kimagasló bukási arány összefüggésbe hozható, hogy a kormány ekkor szigorított a szabályozáson: 2020 szeptembere óta a szülő vagy a pedagógus nem dönthet arról, készen áll-e az adott gyermek az iskola megkezdésére, vagy jobb lenne óvodában maradnia. A tankötelezettség megkezdésének egy évvel történő elhalasztását már csak az Oktatási Hivatalnál kezdeményezheti a szülő, amihez saját indoklást kell írnia és egyéb, a kérelem jogosságát alátámasztó dokumentumokat is magának kell beszereznie. Szakértők már korábban arra figyelmeztettek, hogy az intézkedés miatt sok kisgyermek éretlenül kerülhet be az iskolába, ami nemcsak a teljesítményére lehet hatással, hosszabb távon nagyobb eséllyel alakulhatnak ki náluk beilleszkedési, tanulási és magatartási problémák.


Az évismétlők aránya mellett a 2022/2023-as tanévben tovább emelkedett a sajátos nevelésű igényű, SNI-s gyerekek száma is, a KSH szerint létszámuk közel 60 ezer fő, ami az általános iskolások 8,3 százaléka, nyolcadik évfolyamra vetítve pedig ez a szám már elérte a 10 százalékot.

 

Illusztráció: pixabay.com

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.