km/óra
  2022.05.22., vasárnap  •  Júlia, Rita napja
Magyar karácsony Kárpátalján

Magyar karácsony Kárpátalján

A kárpátaljai magyar közösség karácsonyi szokásai a határhoz való közelség miatt hasonlóak az anyaországéhoz. Gajdos Zsuzsanna munkácsi származású, Szombathelyen élő és alkotó hímestojás-készítő népi iparművész idézte fel gyermekkori élményeit, emlékeit. Mese a szovjet üveggömbökről, a cserkészek betlehemi lángjáról és a szentestei gombalevesről.

 

– Nálunk az adja a karácsonyi ünnepkör jellegzetességét, hogy magyarként szláv közösségben vagyunk otthon. Az ortodox karácsony később van, január 6-án tartják a szentestét, a Mikulás pedig december 19-én jön el hozzájuk. Az adventet nem ismerik – meséli Gajdos Zsuzsi. – A katolikus karácsony három napja Ukrajnában munkanap volt. Emlékszem, általános iskolásként és egyetemistaként is előtte három szombaton dolgoznunk kellett, hogy a karácsonyt otthon tölthessük. Ma már a december 25. hivatalos ünnep, munkaszüneti nap ott is. A barátaim körében több vegyes házasság köttetett, így sokaknál két karácsonyt és két Mikulás ünnepséget tartanak. Az egyszerű emberek mindig nagyon toleránsak voltak egymással: ha az egyik család vallási ünnepet ült, a szomszéd nem végzett hangos munkát, nem zavarta őket, tiszteletben tartották egymás vallását, szokásait. 


– Mi jellemezte az adventi várakozás időszakát akkoriban Munkácson és környékén?


– 1991-ben Ukrajna függetlenné vált, akkor már szabadabban gyakorolhattuk a vallásunkat. Nagyon divatos volt a magyar hagyományok megélése a külsőségekben is, erősen jelen voltak, éltek ezek a szokások, és nem nagyon engedtek be a családok külső hatásokat. A mi református magyar közösségünkben a 90-es években jelent meg az adventi koszorú, egy lelkésznő vezette be a templomunkban. A karácsony előtti vasárnapokon meggyújtották a gyertyákat, és valaki verset mondott. Bensőséges, szép ünnepség volt ez mindig. Gyerekkoromban cserkészkedtem, és december közepén mindig megérkezett hozzánk a betlehemi láng. Előbb Bécsbe hozták el, és a cserkészek onnan vitték szerteszét a világba. Nekünk, kárpátaljai cserkészeknek a felvidékiek vagy a lengyelek adták át egy ceremónia keretében. Innen a katolikusok az éjféli misére, mi pedig a délutáni istentiszteletre vittük, ezzel gyújtottuk meg az adventi koszorú gyertyáit, és mindenki haza is vihette, hogy az ünnep gyertyái az otthonokban is fellobbanjanak.


– Betlehemezés, regölés mennyire volt szokásban? 


– Amikor kisgyerek voltam, jártak a házakhoz ismerősök, barátok, osztálytársak kántálni. Ez jó alkalom volt a találkozásra, elmondták a jókívánságaikat. Már kicsit kikopott az ünnepi hagyományból, de faluhelyen még fellelhető. A betlehemezés azonban vidéken nagyon erősen él. Városban inkább a templomokban jellemző, szenteste délutánján a fiatalok ezzel az előadással köszöntötték a gyülekezetet. A húgom és én is szerepeltem az ilyen alkalmakon, s addig a Jézuska otthon behozta a fát és az ajándékokat.


– Hogyan díszítették a fát, volt-e jellegzetes karácsonyi étel, sütemény?


– Akkoriban a Szovjetunióban nem volt túl nagy választék karácsonyfadíszekből, de az üveggömbök gyönyörűek voltak. A szüleim ezeket sokáig megtartották. Nincs olyan jellegzetes karácsonyi édességünk, mint itt a bejgli, de mindig kerültek finom sütemények az ünnepi asztalra. Nálunk tradicionális étel volt karácsonykor a gombaleves. Nagyapám ungvári felmenőkkel rendelkezik, ő hozta be a családba. Karácsony előtti hetekben sok háznál vágtak disznót, és a gombalevest is disznóhússal főzték. Az ajándékozás ugyanúgy zajlik, mint itt, Magyarországon. Főleg a gyerekek kapnak meglepetést, de valami apróság mindenkinek jut a fa alá. Tavaly elmaradt a közös karácsonyozás, de ha a Jóisten megsegít, idén végre együtt ünnepelhetünk az otthoniakkal.

 

kzs
Fotó: Nagy Jácint

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 18. szám - 2022.05.13.
Savaria Fórum 31. évfolyam 18. szám - 2022.05.13.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Halálos közlekedési baleset történt Csepregen
Halálos közlekedési balesetet szenvedett az a férfi, aki szombat délután a Vas megyei Csepregen a Kossuth Lajos utcában autójával egy vízelvezető árokba hajtott - közölte a honlapján a rendőrség.
Hétfőtől megszűnik az osztrák határon az oltottság ellenőrzése
A jövő héttől Ausztriában is feloldják az országba való belépéskor eddig érvényes 3G szabályozást. Ez azt jelenti, hogy már nem csak az ingázók léphetnek be az országba anélkül, hogy igazolást mutatnának fel az oltottságról, a betegségből való felgyógyulásról, vagy egy érvényes, negatív PCR tesztről, olvasható az orf.at-n.
legfrissebbek
Falco: vereség a negyeddöntő második mérkőzésén, egyenlíteni tudott hazai pályán a Szeged
A Tisza-partiak 80-74 arányban tudtak nyerni, így mindenképpen lesz negyedik felvonás.
Dr. Nemény András: itt lenne az ideje a konszolidációnak
Szinte (köz)médiacsoda történt az elmúlt héten: dr. Nemény András, Szombathely polgármestere előbb az M1, majd a Kossuth Rádió stúdiójába kapott meghívást. A városvezetőt az MSZP átalakulása mellett helyi ügyekről is faggatták, a kérdésekre pedig nem lehet azt mondani, hogy hardcore propaganda-elemeket tartalmaztak volna. Összefoglalónk.
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Tóth Veronikán az extrém magaslatok, helyzetek sem fognak ki
Mászott már az egri vár falán, de az Aggteleki Cseppkőbarlang felett tornyosuló sziklára is felkapaszkodott, pedig még csak 14 esztendős. Tóth Veronika hét évvel ezelőtt szeretett bele a falmászásba, azóta pedig egyre szebb sikereket ér el, tavaly például Magyar Kupa-győztes lett nehézségi mászásban a serdülők között. A fiatal tehetségre már a MOL Alapítvány is felfigyelt, mi pedig a kezdetekről, motivációról, célokról beszélgettünk vele.
Kanyar után csapódott árokba a Volkswagen Sorokpolány közelében
A mentők kórházba szállították a személyautó vezetőjét. A jármű egy jobbra ívelő kanyar után megcsúszott, áttért a szemközti sávba és árokba csapódva felborult.