km/óra
  2023.09.28., csütörtök  •  Vencel napja
Magánkézbe került a volt gyermeküdülő

Magánkézbe került a volt gyermeküdülő

Nem csitulnak az indulatok a balatonberényi gyermeküdülő ügyében, amely kikiáltási áron került magánkézbe szerdán. Mint ismeretes, az állam 2012-ben vette el a megyei önkormányzattól az ingatlant, néhány évig még nyaralhattak is vasi iskolások a létesítményben, de 2016-tól üresen áll az üdülő, amelyet most privatizál a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV). Az ügyben dr. Nemény András polgármester, valamint dr. Czeglédy Csaba (független) városi képviselő is kifejtette véleményét a közösségi médiában.

 


Még az 1970-es években kezdődött el Balatonberényben, jobbára szombathelyiek és vasiak társadalmi munkájában egy gyermeküdülő építése. Az átadást követően vasi általános iskolások ezrei nyaralhattak a Balaton déli partján található településen. 


A történet 2012-ben vett fordulatot. Az ingatlan addig a Vas Megyei Közgyűlés tulajdonában állt, ám akkor a kormány szinte „kiürítette” a megyei önkormányzatokat. Az akkori Orbán-kormány központosította a gyermeküdültetést is, ennek a levezénylését az Erzsébet-programot koordináló Nemzeti Üdülési Alapítványra bízta.


Dr. Nemény András jelenlegi polgármester, akkori országgyűlési képviselő 2012-ben kérdéssel fordult a parlamentben Rétvári Bence államtitkárhoz, amelyben aggódását fejezte ki a vasiak által épített gyermeküdülő jövőjével kapcsolatban. 


A következő három esztendőben olybá tűnt, minden működik a korábbi módon, azaz nyaralhattak a vasi fiatalok Balatonberényben. Igen ám, de 2016-ban már nem szerepelt az alapítvány üdülési listáján a déli-parti ingatlan. 2016. március 17-én Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára az Országgyűlésben meg is erősítette, hogy az alacsony kapacitással működő üdülőket nem működtetik tovább, hanem értékesítik majd a jövőben. 


Erre a hírre az akkori baloldali városi ellenzék javaslatára a közgyűlés arra kérte a tárcát, hogy a balatonberényi gyermeküdülő működését adják át Szombathelynek. Erre nemleges válasz érkezett a minisztériumból. Az üdülő éveken keresztül nem működött, állapota romlott, gyermekek nem járhattak benne 2016 óta. 


Május 10-én azonban újabb fordulat állt be az ügyben. Ezen a hétfői délutánon némiképp váratlanul megjelent a volt balatonberényi gyermeküdülő árverési hirdetménye a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. árverési oldalán. Erre dr. Czeglédy Csaba városi képviselő hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán. A politikus – egyebek mellett – így fogalmazott: „Nem elég, hogy a kormány elvette 2012-ben a részben szombathelyiek által a ‘70-es években Balatonberényben a Balaton partján döntően társadalmi munkában épített gyermeküdülőt, majd ott hat éve már egyetlen gyermek sem nyaralt, most el is akarja adni. Ezen a héten hétfői dátummal került ki az MNV honlapjára az árverési hirdetmény, ami valójában kedden jelent meg, hogy szerdán fél óra erejéig meg lehet nézni az ingatlant, csütörtökig pedig be kell fizetni az árverési biztosítékot (132 millió forintot), jövő hétfőn pedig árverés. A leendő tulajdonosok akkora sofőrös Audival érkeztek meg szerdán a helyszínre, amit eddig csak a tévében láttam, és bár kötelező lett volna kitölteniük a megtekintési nyilatkozatot, leléptek előtte.”


Nem sokkal később dr. Nemény András is reagált hivatalos Facebook-oldalán. A polgármester a 2012-es parlamenti felszólalását, valamint Rétvári Bence államtitkár válaszát is beleillesztette a posztjába. Mint a polgármester fogalmazott: „9 évvel ezelőtt Rétvári Bence államtitkár a Balatonberényi üdülő sorsáért aggódó kérdésemre azt mondta, kizárt, hogy az egykoron a Vas megyeiek által épített és használt üdülő ne a gyerekeké maradjon, kizárt, hogy idővel lepusztuljon, és aztán magánkézbe kerüljön. Azóta az ingatlan az enyészeté vált, gyerekek nem használhatták, most pedig épp egy tisztességtelen módon kiírt liciten egy NER oligarcha kezére játsszák át. Rétvári hazudott, a hatalom viszont megmutatta igazi természetét. Semmit nem számít a sokak öröme, csak a kevesek gazdagodása. Olyan kormány kell, amelyik pont fordítva gondolja.” 


A szombathelyi önkormányzat tavaly megkereste hivatalosan is az MNV-t, hogy hadd kerüljön vissza a város használatába az üdülő, de a nemzeti vagyonkezelő válaszában az állt, értékesíteni kívánják az ingatlant, ám a licitről mindenképpen értesítik majd a várost. 


Az egykoron Vas megyei önkormányzati gyermeküdülőt 527 millió 760 ezer forintért hirdették meg. Licitálni az elektronikus rendszerben lehetett május 17-én reggel 8 órától május 25-én 21 óráig. A licitlépcsőt egymillió forintban állapították meg.  


Szerdán aztán a kikiáltási áron el is kelt az ingatlan. Dr. Nemény András így kommentálta a történést. 


 – Ennél tisztábban semmi sem mutatja meg, hogy hogyan működik a NER rendszere. Egy megye közössége által felépített, évtizedekig jól működő gyereküdülőt a saját oligarcháik részére kijátszottak. Így lesz a 99% vagyona a gazdag 1 %-é – fogalmazott Szombathely polgármestere. 

 


SaFo
Képalá: Magánkézbe került a volt balatonberényi gyermeküdülő (dr. Czeglédy Csaba Facebook-oldala)

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Meghalt idősebb Koman Vladimir
Ma hajnalban, 59 éves korában elhunyt idősebb Koman Vladimir, Voli bácsi, ahogy megyeszerte mindenki ismerte.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Újabb fejlemény a Szombathely és Kőszeg közötti M87-es út építésében
Megjelent a vasi gyorsforgalmi utak kiviteli terveinek elkészítésére vonatkozó közbeszerzési felhívás.
Mintegy 5 kilogramm marihuánát találtak egy kecskeméti tanyán
Mintegy öt kilogramm marihuánát és 518 tő kannabiszt találtak egy kecskeméti tanyán a rendőrök - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a police.hu oldalon.
Marad a nyárias idő csütörtökön is
Devizapiac: alig változott csütörtök reggelre a forint árfolyama
Alig változott, vegyesen alakult a főbb devizákkal szemben a forint árfolyama csütörtök reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Változik a buszmenetrend, épül a forgalmi iroda Szombathelyen
Korszerűsíti a BLAGUSS Kft. az Éhen Gyula téren lévő, leromlott állapotú szolgáltatási decentrum épületét, külső és belső átalakítással, energetikai fejlesztéssel, valamint az általa üzemeltetett autóbuszflotta is bővül 4 új MIDI autóbusszal (3 db gázolaj üzemanyagú, 1 db elektromos), erről is kapnak tájékoztatót a közgyűlésen a képviselők. Figyelembe véve az utasok igényeit, október 16-tól változik a helyi járatos buszok menetrendje: közvetlen temetőjárat indul a Derkovits-lakótelepről, és sűrűbben mennek a buszok a Parkerdőbe.