km/óra
  2022.05.23., hétfő  •  Dezső napja
Magánkézbe került a volt gyermeküdülő

Magánkézbe került a volt gyermeküdülő

Nem csitulnak az indulatok a balatonberényi gyermeküdülő ügyében, amely kikiáltási áron került magánkézbe szerdán. Mint ismeretes, az állam 2012-ben vette el a megyei önkormányzattól az ingatlant, néhány évig még nyaralhattak is vasi iskolások a létesítményben, de 2016-tól üresen áll az üdülő, amelyet most privatizál a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV). Az ügyben dr. Nemény András polgármester, valamint dr. Czeglédy Csaba (független) városi képviselő is kifejtette véleményét a közösségi médiában.

 


Még az 1970-es években kezdődött el Balatonberényben, jobbára szombathelyiek és vasiak társadalmi munkájában egy gyermeküdülő építése. Az átadást követően vasi általános iskolások ezrei nyaralhattak a Balaton déli partján található településen. 


A történet 2012-ben vett fordulatot. Az ingatlan addig a Vas Megyei Közgyűlés tulajdonában állt, ám akkor a kormány szinte „kiürítette” a megyei önkormányzatokat. Az akkori Orbán-kormány központosította a gyermeküdültetést is, ennek a levezénylését az Erzsébet-programot koordináló Nemzeti Üdülési Alapítványra bízta.


Dr. Nemény András jelenlegi polgármester, akkori országgyűlési képviselő 2012-ben kérdéssel fordult a parlamentben Rétvári Bence államtitkárhoz, amelyben aggódását fejezte ki a vasiak által épített gyermeküdülő jövőjével kapcsolatban. 


A következő három esztendőben olybá tűnt, minden működik a korábbi módon, azaz nyaralhattak a vasi fiatalok Balatonberényben. Igen ám, de 2016-ban már nem szerepelt az alapítvány üdülési listáján a déli-parti ingatlan. 2016. március 17-én Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára az Országgyűlésben meg is erősítette, hogy az alacsony kapacitással működő üdülőket nem működtetik tovább, hanem értékesítik majd a jövőben. 


Erre a hírre az akkori baloldali városi ellenzék javaslatára a közgyűlés arra kérte a tárcát, hogy a balatonberényi gyermeküdülő működését adják át Szombathelynek. Erre nemleges válasz érkezett a minisztériumból. Az üdülő éveken keresztül nem működött, állapota romlott, gyermekek nem járhattak benne 2016 óta. 


Május 10-én azonban újabb fordulat állt be az ügyben. Ezen a hétfői délutánon némiképp váratlanul megjelent a volt balatonberényi gyermeküdülő árverési hirdetménye a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. árverési oldalán. Erre dr. Czeglédy Csaba városi képviselő hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán. A politikus – egyebek mellett – így fogalmazott: „Nem elég, hogy a kormány elvette 2012-ben a részben szombathelyiek által a ‘70-es években Balatonberényben a Balaton partján döntően társadalmi munkában épített gyermeküdülőt, majd ott hat éve már egyetlen gyermek sem nyaralt, most el is akarja adni. Ezen a héten hétfői dátummal került ki az MNV honlapjára az árverési hirdetmény, ami valójában kedden jelent meg, hogy szerdán fél óra erejéig meg lehet nézni az ingatlant, csütörtökig pedig be kell fizetni az árverési biztosítékot (132 millió forintot), jövő hétfőn pedig árverés. A leendő tulajdonosok akkora sofőrös Audival érkeztek meg szerdán a helyszínre, amit eddig csak a tévében láttam, és bár kötelező lett volna kitölteniük a megtekintési nyilatkozatot, leléptek előtte.”


Nem sokkal később dr. Nemény András is reagált hivatalos Facebook-oldalán. A polgármester a 2012-es parlamenti felszólalását, valamint Rétvári Bence államtitkár válaszát is beleillesztette a posztjába. Mint a polgármester fogalmazott: „9 évvel ezelőtt Rétvári Bence államtitkár a Balatonberényi üdülő sorsáért aggódó kérdésemre azt mondta, kizárt, hogy az egykoron a Vas megyeiek által épített és használt üdülő ne a gyerekeké maradjon, kizárt, hogy idővel lepusztuljon, és aztán magánkézbe kerüljön. Azóta az ingatlan az enyészeté vált, gyerekek nem használhatták, most pedig épp egy tisztességtelen módon kiírt liciten egy NER oligarcha kezére játsszák át. Rétvári hazudott, a hatalom viszont megmutatta igazi természetét. Semmit nem számít a sokak öröme, csak a kevesek gazdagodása. Olyan kormány kell, amelyik pont fordítva gondolja.” 


A szombathelyi önkormányzat tavaly megkereste hivatalosan is az MNV-t, hogy hadd kerüljön vissza a város használatába az üdülő, de a nemzeti vagyonkezelő válaszában az állt, értékesíteni kívánják az ingatlant, ám a licitről mindenképpen értesítik majd a várost. 


Az egykoron Vas megyei önkormányzati gyermeküdülőt 527 millió 760 ezer forintért hirdették meg. Licitálni az elektronikus rendszerben lehetett május 17-én reggel 8 órától május 25-én 21 óráig. A licitlépcsőt egymillió forintban állapították meg.  


Szerdán aztán a kikiáltási áron el is kelt az ingatlan. Dr. Nemény András így kommentálta a történést. 


 – Ennél tisztábban semmi sem mutatja meg, hogy hogyan működik a NER rendszere. Egy megye közössége által felépített, évtizedekig jól működő gyereküdülőt a saját oligarcháik részére kijátszottak. Így lesz a 99% vagyona a gazdag 1 %-é – fogalmazott Szombathely polgármestere. 

 


SaFo
Képalá: Magánkézbe került a volt balatonberényi gyermeküdülő (dr. Czeglédy Csaba Facebook-oldala)

Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
legfrissebbek
Meteorológiai szolgálat: az ország nagyobb részén továbbra sem enyhül az aszály
A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt az országban többfelé száraz a talaj, országos, áztató eső pedig továbbra sem érkezik, így az ország nagyobb részén nem enyhül az aszály - írta hétfői bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Mintegy kilenc tonna ólomakkumulátort értékesített
A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy büntetlen előéletű férfit. A vádlottal szemben 1.911.244 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.
Első alkalommal rendezett a város Takács József emlékére versenyt
Május 21-én tartották a Takács József Tenisz Emlékversenyt a Késmárk utcai teniszpályán, melyen Szombathely Megyei Jogú Városa képviseletében dr. László Győző, sportért is felelős alpolgármester vett részt és köszöntötte a résztvevőket. A torna első alkalommal, de hagyományteremtő céllal került megrendezésre Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Sport és Ifjúsági Iroda szervezésében, olvasható a város honlapján.
Árokba sodródott egy autó Szentgotthárdon
Több helyen nem lesz melegvíz szerdán Szombathelyen
A felhasználói rendszer karbantartása miatt május 25-én, szerdán 8-tól 18 óráig Szombathely egyes részein a használati melegvíz-szolgáltatás szünetelni fog, olvahsató a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. közleményében.