km/óra
  2022.09.26., hétfő  •  Jusztina napja
Magánkézbe került a volt gyermeküdülő

Magánkézbe került a volt gyermeküdülő

Nem csitulnak az indulatok a balatonberényi gyermeküdülő ügyében, amely kikiáltási áron került magánkézbe szerdán. Mint ismeretes, az állam 2012-ben vette el a megyei önkormányzattól az ingatlant, néhány évig még nyaralhattak is vasi iskolások a létesítményben, de 2016-tól üresen áll az üdülő, amelyet most privatizál a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV). Az ügyben dr. Nemény András polgármester, valamint dr. Czeglédy Csaba (független) városi képviselő is kifejtette véleményét a közösségi médiában.

 


Még az 1970-es években kezdődött el Balatonberényben, jobbára szombathelyiek és vasiak társadalmi munkájában egy gyermeküdülő építése. Az átadást követően vasi általános iskolások ezrei nyaralhattak a Balaton déli partján található településen. 


A történet 2012-ben vett fordulatot. Az ingatlan addig a Vas Megyei Közgyűlés tulajdonában állt, ám akkor a kormány szinte „kiürítette” a megyei önkormányzatokat. Az akkori Orbán-kormány központosította a gyermeküdültetést is, ennek a levezénylését az Erzsébet-programot koordináló Nemzeti Üdülési Alapítványra bízta.


Dr. Nemény András jelenlegi polgármester, akkori országgyűlési képviselő 2012-ben kérdéssel fordult a parlamentben Rétvári Bence államtitkárhoz, amelyben aggódását fejezte ki a vasiak által épített gyermeküdülő jövőjével kapcsolatban. 


A következő három esztendőben olybá tűnt, minden működik a korábbi módon, azaz nyaralhattak a vasi fiatalok Balatonberényben. Igen ám, de 2016-ban már nem szerepelt az alapítvány üdülési listáján a déli-parti ingatlan. 2016. március 17-én Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára az Országgyűlésben meg is erősítette, hogy az alacsony kapacitással működő üdülőket nem működtetik tovább, hanem értékesítik majd a jövőben. 


Erre a hírre az akkori baloldali városi ellenzék javaslatára a közgyűlés arra kérte a tárcát, hogy a balatonberényi gyermeküdülő működését adják át Szombathelynek. Erre nemleges válasz érkezett a minisztériumból. Az üdülő éveken keresztül nem működött, állapota romlott, gyermekek nem járhattak benne 2016 óta. 


Május 10-én azonban újabb fordulat állt be az ügyben. Ezen a hétfői délutánon némiképp váratlanul megjelent a volt balatonberényi gyermeküdülő árverési hirdetménye a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. árverési oldalán. Erre dr. Czeglédy Csaba városi képviselő hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán. A politikus – egyebek mellett – így fogalmazott: „Nem elég, hogy a kormány elvette 2012-ben a részben szombathelyiek által a ‘70-es években Balatonberényben a Balaton partján döntően társadalmi munkában épített gyermeküdülőt, majd ott hat éve már egyetlen gyermek sem nyaralt, most el is akarja adni. Ezen a héten hétfői dátummal került ki az MNV honlapjára az árverési hirdetmény, ami valójában kedden jelent meg, hogy szerdán fél óra erejéig meg lehet nézni az ingatlant, csütörtökig pedig be kell fizetni az árverési biztosítékot (132 millió forintot), jövő hétfőn pedig árverés. A leendő tulajdonosok akkora sofőrös Audival érkeztek meg szerdán a helyszínre, amit eddig csak a tévében láttam, és bár kötelező lett volna kitölteniük a megtekintési nyilatkozatot, leléptek előtte.”


Nem sokkal később dr. Nemény András is reagált hivatalos Facebook-oldalán. A polgármester a 2012-es parlamenti felszólalását, valamint Rétvári Bence államtitkár válaszát is beleillesztette a posztjába. Mint a polgármester fogalmazott: „9 évvel ezelőtt Rétvári Bence államtitkár a Balatonberényi üdülő sorsáért aggódó kérdésemre azt mondta, kizárt, hogy az egykoron a Vas megyeiek által épített és használt üdülő ne a gyerekeké maradjon, kizárt, hogy idővel lepusztuljon, és aztán magánkézbe kerüljön. Azóta az ingatlan az enyészeté vált, gyerekek nem használhatták, most pedig épp egy tisztességtelen módon kiírt liciten egy NER oligarcha kezére játsszák át. Rétvári hazudott, a hatalom viszont megmutatta igazi természetét. Semmit nem számít a sokak öröme, csak a kevesek gazdagodása. Olyan kormány kell, amelyik pont fordítva gondolja.” 


A szombathelyi önkormányzat tavaly megkereste hivatalosan is az MNV-t, hogy hadd kerüljön vissza a város használatába az üdülő, de a nemzeti vagyonkezelő válaszában az állt, értékesíteni kívánják az ingatlant, ám a licitről mindenképpen értesítik majd a várost. 


Az egykoron Vas megyei önkormányzati gyermeküdülőt 527 millió 760 ezer forintért hirdették meg. Licitálni az elektronikus rendszerben lehetett május 17-én reggel 8 órától május 25-én 21 óráig. A licitlépcsőt egymillió forintban állapították meg.  


Szerdán aztán a kikiáltási áron el is kelt az ingatlan. Dr. Nemény András így kommentálta a történést. 


 – Ennél tisztábban semmi sem mutatja meg, hogy hogyan működik a NER rendszere. Egy megye közössége által felépített, évtizedekig jól működő gyereküdülőt a saját oligarcháik részére kijátszottak. Így lesz a 99% vagyona a gazdag 1 %-é – fogalmazott Szombathely polgármestere. 

 


SaFo
Képalá: Magánkézbe került a volt balatonberényi gyermeküdülő (dr. Czeglédy Csaba Facebook-oldala)

Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Összeült a Megyei Jogú Városok Szövetsége
A Megyei Jogú Városok Szövetségének ülésén megoldásokat kerestek az energiaár-emelkedés okozta nehéz helyzetre.Dr. Nemény András polgármester Facebook-bejegyzését közöljük.
Kutatók Éjszakája a PTE Szombathelyi Képzési Központjában
A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központja idén is csatlakozik a hagyományosan minden év szeptember utolsó péntekén, Európa-szerte megrendezett Kutatók Éjszakája programsorozathoz.
Hatalmas élőlánccal tiltakozott a pedagógusok helyzete ellen az ország egyik legjobb gimnáziuma
Tanárok, diákok, szülők és öregdiákok is részt vettek a demonstráción, amit az ország egyik legjobb iskolájaként számon tartott Fazekas Mihály Gimnázium tantestületének nagyjából 50 tagja hirdetett meg az iskola épülete elé, hogy a tanárok és iskolák egyre nehezebb egzisztenciális és szakmai helyzete ellen tiltakozzon - Írja a 444.
Anyakönyvi Hírek
Köszöntjük a szombathelyi újszülötteket!
A héten itt nyír füvet a Szompark
A Joskar-Olán és a KISZ-lakótelepen fognak a héten dolgozni a Szompark munkatársai.