km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Vackor karácsonya
Újévi Operettgála
Maga a bohóclét mindig is vonzott - beszélgetés Kálmánchelyi Zoltán színművésszel

Maga a bohóclét mindig is vonzott - beszélgetés Kálmánchelyi Zoltán színművésszel

„Gyerekkoromtól azt éreztem, hogy színész leszek. Maga a bohóclét mindig is vonzott. A filozofikus, a keserű-nevettető. Alapvetően pedig azt gondolom: bármit csinálok, én az vagyok” – vallja Kálmánchelyi Zoltán, a Weöres Sándor Színház egyik alapítója, közkedvelt színművésze, aki filmrendező is.

– Már amikor számítástechnikai cégnél dolgoztam, akkor is így működtem. Autodidakta módon lettem programozó. Elkapott a „számítógépszíj”. Sokat kísérleteztem. Aztán tönkrement a cég. Nem miattam. Átverte egy alvállalkozó.  
Gyerekként imádtam legózni. Közben zenét hallgattam. Amikor lejárt apám orsós magnója, a játék hevében lusta voltam odamenni és új szalagot befűzni, inkább folytattam magamban. Ma is gyakran szól „bent” zene. Olvasás közben pedig rendszeresen azon kapom magam, hogy egy-másfél oldal múlva már párhuzamos sztori is beindul nálam. Megy az, amit olvasok, meg az, hogy – egy dramaturgiai pontnál – én hogyan folytatnám. Emlékszem Steinbeck Egy marék aranyára, ahol a parasztlegény a kalózok admirálisa lesz. Párhuzamosan futott bennem a történet; mi lenne, ha én lennék a kalózkirály? Hogyan oldanék meg helyzeteket? De a filmekben is ugyanezt a kreativitást élem meg. Folyton agyalok, kombinálok. Szerencsére a színházi munkámban is tele vagyok gondolatokkal, ötletekkel, színekkel. 


– Reneszánsz lényként a WSSZ egyik meghatározó művésze. 


– Bízom abban, ez így van. Azt gondolom, s ezeket a visszajelzéseket kapom, igen, egész jól megfelelek. Az elmúlt tizenegy évadban csaknem ötven bemutatóm volt. A színész igénye, hogy minél több oldalát meg tudja mutatni. Velem sincs ez másképp. A világ azonban szeret skatulyázni – nyilván így egyszerűbb. Akik megtervezik a következő évadot, nem lehetnek könnyű helyzetben velem, mert egy magamfajta fura manóra nehéz lehet olyan szerepet osztani, amivel én is tökéletesen elégedett lennék. Szerencsére egyre több az olyan színházi feladat, amiben igazán rám gondolnak, amikor készül a szereposztás. Az Illatszertár-ban Asztalos urat tényleg nekem találták ki. De ilyen például még A mi osztályunk-ban Rysiek, A padlás-ban Robinson,  az Ivanov-ban Borkin, vagy A salemi boszorkányok Hale tiszteletese.


– Mindenki tudja, bármikor, bármiként elementáris, mint most a Liliomfi Szilvai professzoraként. Ha az 1954-es Makk Károly-film Szilvaija, Balázs Samu láthatná, csettintene! 


 – Örülnék, ha így lenne. Valamennyi rendezőnél lehet tanulni, mindegyikkel szerettem dolgozni, azzal együtt, hogy természetesen előfordultak konfliktusok. Mohácsi Jánosnál az a csodálatos, hogy olyan formák jelennek meg a rendezéseiben, amiket a világ színpadain nem sok helyen lehet megtalálni. „Mohával” többek között azt kerestük, hogy mitől lesz ez a Szilvai tanár. Azon kívül, hogy hátra teszem a kezemet, és számon kérek szigorúan. Az az ötlete támadt, a díszlet is adta ezt, hogy fehér falra fehér krétával írogassak, így legyen már nagyon beteg a dolog. Van még az a fordulat is, hogy Szilvai nőnek öltözik. Azon dolgoztunk, mennyire kell nekem ott eljátszani a nőt?  Most is kísérletezem, számomra még mindig nincs vége a próbafolyamatnak, hogy mikor „lépek ki-be”, mikor beszél a professzor, mikor a női álca? Szintén ennek a szerepnek az ajándéka, ami nehéz, de szép feladat: vécéajtóval vitatkozni. Remek rendezői ötlet: úgy folyik az apa-fiú vita, hogy a másik felet bezárták a budiba. Bűbájosan abszurd. Ez a világirodalomban viszonylag ritka helyzet. És melyik darabban építenek részegen hokedlikből bábut, és próbálják lepofozni, leverni? Vagy melyik darabban lehet legyilkolni hat macskát? Nem nagyon tudsz ilyet. Akkor viszont ezeknek bent kell lenniük, mert ha ebben nincsenek, akkor sehol nem lesznek. Sehol.

 

Szenkovits Péter
 Fotó: Nagy Jácint 
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa arab beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.