km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
M87 első szakasz, 89-es kerülő, Puskás Tivadar utcai átkötés: három érvényes ajánlat érkezett

M87 első szakasz, 89-es kerülő, Puskás Tivadar utcai átkötés: három érvényes ajánlat érkezett

37 milliárd és 42 milliárd forint közötti árajánlatok érkeztek az M87-es és a 89-es utak északkeleti elkerülőjére illetve a Puskás Tivadar utca felüljáróval történő átkötésére a jelenlegi körgyűrűre. Erről tartott sajtótájékoztatót pénteken dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) a szombathelyi reptér végén, a leendő nyomvonalon ahol a régészeti feltárás előkészítése már elkezdődött. 

 

A képviselő elmondta, a város múltja és jövője szempontjából meghatározóak utak, az egyik legfontosabb fejlesztés az M87-es, amely Ausztria irányába nyit majd 2x2 sávos összeköttetést. Ennek első üteme készül el, vele együtt meghosszabbítják a 89-es elkerülőjét keleti irányba, a 87-es főút körforgalmától. Ebbe a csomagba került bele a Puskás Tivadar utca rákötése a körgyűrűre - a vasútvonalon átvezető felüljáróval.  A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. még szeptemberen írta ki a kiviteli tervek elkészítéséről és a kivitelezési feladatok megvalósításáról szóló közbeszerzést. Hende Csaba most bejelentette, hogy három érvényes ajánlat érkezett, 37 és 42 milliárd forintnyi összegekkel. A képviselő azt mondta, a kormány a szükséges összegre garanciát vállalt egy határozattal, hazai forrásból, mivel az Unió nem finanszíroz útépítést. Hende Csaba azt mondta, a győztes kiválasztása után újabb kormányhatározat születik a szükséges fedezet biztosításáról. 
 

A reptér déli végén egy markoló is dolgozott a zuhogó esőben, kiderült, a régészeti feltárás előkészítése kezdődött meg a leendő nyomvonalon., erről már a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. képvisleője, Vizi Norbert beszélt.  


A tervezett fejlesztésekről korábban többször írtunk már, legutóbb akkor, amikor bemutattuk, mit jelent a város jövője szempontjából az új iparterület bekötése az európai úthálózatba.


A várhatóan 30 hónap megépülő M87-es összekötő 2x2 sávos, első ütemben körülbelül 4 kilométeres szakasza az M86-os Zanati úti felüljárójától indul északi irányba, és új nyomvonalon halad az új iparterület felé. Az új Schaeffler-üzem és Söpte között alakítanak ki egy nagy, külön szintű csomópontot. Ezen keresztül lesznek elérhetőek az idetelepülő cégek, vállalkozások, továbbá Söpte is. Ide csatlakozik majd a 89-es út is egy közel 4 kilométeres új szakasszal – ennek a kezdete a 87-es főút korforgalmában már látható (jelenleg egy csemetekertbe torkollik), amely a volt laktanya (jelenleg börtön) mellett éri el az új kereszteződést. A tervek szerint Söpte és Szombathely közötti csomópont lesz a 13,5 kilométeren keresztül 2x2, (Kőszegig), majd 4,5 kilométeren át a határig 1x2 sávos M87-es hivatalos kezdőpontja is. Az új gyorsforgalmi Ausztria fele nyit új folyosót, osztrák oldalon egy viszonylag rövid 1x2 sávos szakasz után Felsőpulyánál (Oberpullendorf) a gyorsforgalmi hálózathoz csatlakozik.

 

A tervezett fejlesztés hosszú egyeztetés, számos nyomvonalváltozat elemzésének eredménye.  Még 2016-ban kezdődött a munka. Végül három lehetséges nyomvonal szűkült egyre. A nyári státusz szerint megvalósíthatósági tanulmánnyal és környezetvédelmi engedéllyel rendelkezik a projekt, amit állami pénzből finanszíroznak - most érkeztek árajánlatok a kivitelezésre. 


A csatlakozó fejlesztések közé sikerült beemelni (a 89-es már említett átkötése mellett) a Zanati út végén található körforgalom bővítését  illetve a Puskás Tivadar utca megnyitását a jelenlegi körgyűrű irányába. Utóbbit  a város korábban önerőből kívánta megoldani, mégpedig szintbeli, jelzőlámpás, vasúti kereszteződéssel. Ez azonban az itt található dupla vasúti pálya, iparvágányok, továbbá az egyre hosszabb tehervonatok miatt (amelynek az átjárót biztosító berendezések szempontjából van hatása) napjainkban már nem lehetséges. Így maradt az alul- vagy felüljáró, végül 2018-ban sikerült az M87-es projektbe betenni az utóbbit, így a Puskás Tivadar utcáról elérhető lesz a körgyűrű. Ha ez megvalósul, akkor az Ipari út csatlakozása megszűnik, az útból pedig szervizút lesz. 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.
legfrissebbek
Az albán tengerpart lehet a magyarok új Balatonja (képgalériával)
A sokáig lesajnált balkáni országban szárnyal a turizmus, egyre több magyar szót hallani az Adriai- és a Jón-tenger strandjain, miközben a gazdaság is pörög: mindenütt építkeznek, az éves infláció 2023-ban mindössze 4% volt, a helyi fizetőeszköz, a LEK pedig egy év alatt 14 százalékot erősödött az euróhoz képest. Mi tudnak az albánok, amit mi nem?
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Kulturális megszállás alatt a belváros: szombaton tartják az Utcaművészeti Fesztivált Szombathelyen
A négy éve útjára indított Utcaművészeti Fesztivál idén július 13-án, szombaton várja egész napon át az érdeklődőket az interaktív művészeti élményt nyújtó programokra.  
Zártkapus Konferencia Liga mérkőzés volt a Király Sportlétesítményben
Július 11-én az UEFA Európa Konferencia Liga első selejtező körében a belorusz FC Torpedo Belaz Király Gábor komplexumában fogadta a moldáv FC Milsami Orheit. 
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.