km/óra
  2022.05.27., péntek  •  Hella napja
Lövöldözés a magyar-osztrák határon (frissítve)

Lövöldözés a magyar-osztrák határon (frissítve)

Súlyos incidens történt a magyar határon: hétfőn egy furgon áttört egy ellenőrzőponton a burgenlandi Eberau (Monyorókerék) határátkelőnél. A járművet a katonák meg tudták állítani, az emberkereskedő viszont elmenekült, s menekülés közben azonnal tüzet nyitott a katonákra, olvasható a krone.at-n.

 

A 112press információi szerint sok járművel érkezett a TEK hétfőn délelőtt a Vas megyei, határmenti Szentpéterfára. Többek között a Kossuth utcai volt határőr őrsöt vették körül. Az évek óta elhagyott magántulajdonban a beszerzett adatok alapján feltételezték, hogy az a fegyveres húzza meg magát, aki nem sokkal korábban Magyarország területéről átlőtt osztrák katonákra adott le lövést. A TEK emberei drónt is használtak a terület feltérképezésére, illetve kutyát is láttak, bevetésre készen.


Közben a lövés miatt riadóztatott rendőrök Szentpéterfán megállítottak egy magyar, Z-rendszámos Renault személygépkocsit, amiben hazánkban illegálisan tartózkodó menekültek ültek. A migránsokat elfogták. Az embercsempészről nincs információ.


A településen lövedékálló mellényes rendőrök posztolnak.

 

A rendőrség közleménye szerint a rendőrök egy embercsempészt és 14 migránst fogtak el Szentpéterfán:

 

A rendőrök 2022. január 17-én, a délelőtti órákban Szentpéterfa térségében állítottak meg egy ideiglenes magyar forgalmi rendszámmal ellátott gépjárművet, amelyet egy moldáv állampolgár vezetett. A gépkocsiban tizennégy, magát szír állampolgárnak mondó személy utazott. A rendőri intézkedés során az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.


A moldáv férfival szemben – őrizetbe vétele mellett – embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indul.  

 


 

Fotó: police.hu

 

Korábban írtuk: 

 

Menekülése során az emberkereskedő először egy mezőre hajtott, majd több migráns társaságában kiugrott a járműből. "A Magyarország felé tartó menekülés során az embercsempész rálőtt a katonákra" - magyarázta Michael Bauer ezredes a Krone-nak adott interjújában. "Szerencsére egyik katonánk sem sérült meg a lövöldözésben."


A furgonban tartózkodó tizenkét menekültnek nem esett baja; az emberek menedékjogot kértek.


"Ez a mai eset azt mutatja, hogy az emberkereskedők tevékenysége és az ehhez kapcsolódó bűnözés új dimenziókat ért el. Örülök, hogy a bevetett katonák sértetlenül megúszták a tűzpárbajt" - mondta Klaudia Tanner (ÖVP) miniszter a közleményben.


Az osztrák határok jelenlegi magas fenyegetettségi potenciálja miatt az osztrák fegyveres erők katonáin golyóálló mellény van egy ilyen esetre. 

 

Sajtóinformációk szerint a férfi  még mindig szökésben van, a rendőrség teljes gőzzel nyomoz.


Az ugytudjuk.hu szerint a magyar rendőrség nagy számban vonult ki Szentpéterfára, ahová a TEK-esek is megérkeztek azóta.

 

Fotó: Tánczos Mihály/112press
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Ne hívj rendőrt, sokat ittam! – kérte a BMW sérült sofőrje, majd elmenekült a helyszínről
Nagy csattanásra ébredtek több háznál az acsádi Béke utcában és többen azonnal kiszaladtak az utcába megnézni, hogy mi történt. Addigra egy vérző fejű ember szállt ki a betonáteresznek ütközött roncsból.
A nagy halászléharc – Szegedi kontra bajai
A hal ősi ókeresztény szimbólum. Krisztus és a megtért ember jelképe, ünnepnapokon pedig Jézus csodatetteit és a belé vetett hitet jelenti. Szenteste számos országban kerül hal az asztalra a legkülönbözőbb formában, nálunk a halászlé vált hagyománnyá. Hogy a bajai vagy a szegedi a jobb, ízlés dolga, lényeg, hogy jól elkészítve mindkettő finom.
Orbán: Ukrajna megtámadása agresszió
A miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart három nappal a választások után.
legfrissebbek
Putyin megerősítette Nehammerenek, hogy Ausztria továbbra is kapni fogja az orosz gázt 
A moszkvai tájékoztatás szerint Putyin felhívta Nehammer figyelmét arra, hogy az ukrán hatóságok szabotálják az Oroszországgal folytatott tárgyalásokat.
Vasúti csapórudat tört le a pótkocsival a 86-os főúton
A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen közlekedés biztonsága ellen elkövetett vétség miatt 100.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy büntetlen előéletű férfit, közölte az ügyészség.
Ukrajnai háború - Zelenszij: a nagyhatalmak "flörtölnek" Oroszországgal ahelyett, hogy megszorongatnák 
Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője egy interjúban kifejezte véleményét, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kész elhúzódó háborút folytatni Ukrajna ellen, legalább az év végéig, de talán még annál tovább is.
Visszaáll a normál látogatófogadás a hazai börtönökben
A látogatófogadásra ismét négy kapcsolattartó érkezhet a fogvatartottakhoz az ország valamennyi büntetés-végrehajtási intézetében és újra lehetőség nyílik a büntetés-végrehajtási intézeten kívüli kapcsolattartásra is.
A közgyűlést értékelték a frakciók: a SZOVA új vezérigazgatója mindenkinél téma volt
Közös megegyezéssel távozik a SZOVA éléről dr. Németh Gábor vezérigazgató, helyére Kovács Cecíliát, a Sportközpont és Sportiskola vezetőjét nevezte ki a közgyűlés. Június 1-től pedig Molnár Miklós lesz a Szombathelyi Távhőszolgáltató igazgatója. Tegnap zárt ülésen döntöttek személyi ügyekről a képviselők. A mai sajtótájékoztatókon erről, valamint a költségvetésről és a Fadrusz János utca felújításáról esett a legtöbb szó.