km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Létmegtartó dalok a Koncz Zsuzsa koncerten

Létmegtartó dalok a Koncz Zsuzsa koncerten

Létmegtartó dalait énekelte „agorás” koncertjén Koncz Zsuzsa szombaton, 2022. 02. 26-án. A háború kitörésének harmadik napján. Idézte az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. Állva énekeltük vele: „És ha engem egyszer lánckerék taposna, / Alattam a föld is sírva beomolna.” (Bródy János)

 

„Nincs senki más, aki helyedre léphet, / Itt születtél, és itt kell élned, / Nincs másik hely, nincs más idő, / Meghalnod is csak itt lehet.” (Bódi László/Cipő; Ungvár/Ukrajna, 1965 – Budapest, 2013) Szabadnak születtél. „Ne törődj vele, hogy mit mondanak /Az vagy, akinek tartod magad / Még akkor is, ha szembe fúj a szél” (Bródy). Szeretni valakit valamiért. „Fenn az ég, s lenn a Föld / Álmodunk s felébredünk / Minden út körbe fut / Béke van, felejts el minden / Háborút” (Republic együttes) Filmszakadás. „Mert a filmmel, amit nézünk, / Túl gyakran beakadunk. /Az egész mozi leég / Ha így haladunk.” (Závodi Gábor) 


Koncz Zsuzsa az 1962-es Ki mit tud? óta ad jelzéseket, hagy nyomot e hon (zenei) életében. Utazásra invitál(t) most is. Önmagunkba. S szűkebb-tágabb környezetünkbe. „hát Hadd legyek az, aki eddig is mindig voltam / ha Szeretsz, fogadj el úgy, ahogy vagyok / és ha Nincs szükséged rám, azt is megértem / én csak Védtelen áldozatokat vígasztalok” (Mariana árok; Bródy)


Dalaival a mindenkori köz- s magánállapotainkról tudósít. Kendőzetlenül. Energiát teremt s továbbít. Lét-karbantartó. Rendíthetetlen küldetéstudattal. Testet, lelket, szellemet frissít. Röpít.


Valahol egy lány.  „…hófehérben jár… feketében jár… sehova sem jár…” „A királyé nem leszek, nem leszek /Akkor inkább elmegyek, elmegyek / Soha vissza nem jövök, nem jövök már” (Illés Lajos /1942-2007/ – Bródy János) 


Az AGORA Művelődési és Sportházban Koncz Zsuzsa – a Francia Becsületrend lovagja (2001), Budapest díszpolgára (2020) – idézte az ENSZ 1948-ban elfogadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. „Megfogalmazza az alapvető emberi – polgári, kulturális, gazdasági, politikai és szociális – jogokat, amelyek megilletnek minden embert, fajra, színre, nemre, nyelvre, vallásra vagy politikai meggyőződésre való tekintet nélkül.” 


Kertész leszek. „Nem ér engem veszedelem, / Magamat is elültetem.” „Kell ez nagyon, igen nagyon, / Napkeleten, napnyugaton. / Ha már elpusztul a világ, Legyen a sírjára virág.” (József Attila /1905-1937/, zene: Bródy) A csúcspont (ezúttal is): „Ha én zászló volnék, sohasem lobognék, / Mindenféle szélnek haragosa volnék. / Akkor lennék boldog, ha kifeszítenének, / S nem lennék játéka mindenféle szélnek.” 

 

Szenkovits Péter 
Fotó: Benkő Sándor

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Felborult egy személyautó Celldömölk és Mesteri között - mentőhelikopter érkezett
Celldömölk és Mesteri között történt a baleset. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.
legfrissebbek
Ítélet született a kalandparkos halálos baleset ügyében
A Kőszegi Járásbíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt végrehajtandó fogházbüntetésre ítélte a vádlottakat.
Pár fokkal mérséklődik a meleg a hétvégén
Szombaton a napos idő mellett a délutáni óráktól elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, erre eleinte keleten, majd a Dunántúlon és északon lesz a legnagyobb esély.
Baleset miatt egy sávon halad a forgalom az M1-es autópályán Hegyeshalomnál
Egy nyerges vontató és egy kisbusz ütközött össze szombaton reggel az M1-es autópályán, Hegyeshalom közelében a Budapest felé vezető oldalon a 166-os és a 167-es kilométerszelvény között.
Az albán tengerpart lehet a magyarok új Balatonja (képgalériával)
A sokáig lesajnált balkáni országban szárnyal a turizmus, egyre több magyar szót hallani az Adriai- és a Jón-tenger strandjain, miközben a gazdaság is pörög: mindenütt építkeznek, az éves infláció 2023-ban mindössze 4% volt, a helyi fizetőeszköz, a LEK pedig egy év alatt 14 százalékot erősödött az euróhoz képest. Mi tudnak az albánok, amit mi nem?
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.