km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
Lépést tartanak a modernizációval

Lépést tartanak a modernizációval

Táplánszentkereszt az elmúlt évtizedekben folyamatosan fejlődik, olyannyira, hogy mára gyorsuló ütemben csökken az üres területek száma. A képviselő-testületnek és a vállalkozóknak komoly feladatuk, hogy találjanak olyan helyet, ahol telkeket lehet kialakítani.

 

Perl János polgármester elmondta, hogy a község az 1970-es évek végétől, a 80-as évek elejétől indult komolyabb fejlődésnek. Az utóbbi évtizedben kedvelt letelepedési célpont a városból kiköltözni vágyóknak a zöldövezet, a nyugalom és a kertes ház ígéretével.   


– Szombathely közvetlen szomszédjaként, délkelet felől a 87-es út mentén fekszik a település – teszi hozzá a polgármester. – Bár a Szombathely–Rum vasút megszűnt, a megyeszékhely így is könnyen elérhető, hiszen a belváros mindössze 8 kilométer távolságra van. A közlekedésünk nagyon jó, távolsági és helyi járatos buszokkal is el lehet jutni Szombathelyre. Kerékpárút is épült, így biciklivel is könnyen elérhető a város. A településünkön az összes infrastruktúra, közmű és mindenféle szolgáltatás elérhető.


A képviselő-testület régóta hangsúlyt fektet arra, hogy lépést tartsanak a fejlődő, bővülő település szükségleteivel. Bölcsőde épült, bővítették az óvodát, és az iskolában modern tornatermet is kialakítottak. Évente mintegy 30 gyermek születik, az óvoda és a bölcsőde teljes kihasználtsággal működik, az iskolában is párhuzamos osztályokban tanulnak az évfolyamokon a diákok. A polgármester elárulta, jelenleg is gondolkodnak a bölcsőde bővítésén, pályázatot is benyújtottak ehhez, hiszen sok olyan család költözött a településre, akik a CSOK igénybevételéhez vállalták gyermekek születését. A szentkereszti városrészen sokan építkeznek, most is 60 kisebb ház épül. Jelenleg nehéz építési telket találni a településen. 


Táplánszentkereszten az utóbbi két évtizedben folyamatosan zajlott az utak, kerékpárutak és járdák építése, felújítása. Az elmúlt időben több pályázatuk is sikeres volt, s jelenleg is pályáznak. A Belügyminisztérium által kiírt útfelújítási pályázat segítségével a Deák Ferenc utcát újítanák meg teljes szélességben. A munkák költsége 23 millió forint, amelyhez az önkormányzatnak 3,4 millió forint önerőt kell hozzátenni. A csapadékvíz-elvezetés problémáinak egy részét pedig TOP-pályázattal szeretnék orvosolni, 116 millió forintra pályáztak a Fő utca egy szakaszára. Mint megtudtuk, most nyertek 50 millió forintot a polgármester hivatal felújítására a Magyar Falu Programban.   


– Az elmúlt hónapokban a járvány miatt elmaradtak a rendezvényeink, szerencsére most ismét megmozgathatjuk a településen élőket – folytatja Perl János. – A hétvégén szeretnénk kárpótolni az itt élőket a falunapi és az I. Szentkereszt Találkozó programjaival. Ezen kívül a hagyományos rendezvényeink közé tartozik a Medvehagyma Fesztivál, a citeratalálkozó, a Nyáresti Piknik, a helyi szüret és számos kulturális rendezvény. A művelődési házunk nyitva áll mindenki előtt, van könyvtárunk, karate sportegyesületünk, eredményes focistáink, még rock and roll csapatunk is. Önkéntes tűzoltóink segítenek, ha baj van, és a polgárőrök is lelkiismeretesen vigyáznak ránk. Aktív a nyugdíjasklubunk is, odafigyelünk idősebb lakóinkra. 

 

bb

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Halálos karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött (frissítve)
Összeütközött egy aszfaltot szállító kamion és egy személyautó a 84-es főúton, Nemeskeresztúr térségében. A személyautó vezetője a helyszínen meghalt.
Először látható Magyarországon Wayne McGregor Chroma című koreográfiája
Wayne McGregor Chroma című darabja az alkotó szándékai szerint az emberi test drámáját vizsgálja, valamint azt, ahogy a test a legszélsőségesebb gondolatokat és érzelmeket is képes kifejezni.
Egyhetes munkaszünet bevezetését kezdeményezte az orosz kormány
Idén korábban május 1. és 10. között rendeltek el hasonló kényszerszabadságot Oroszországban. 
Jelentősen elmarad a kukoricatermés a sokéves átlagtól Tolnában
Az aszály nem tett jót a napraforgó minőségének sem, a magok olajsavtartalma 42-48 százalék volt, ami szintén kevesebb a megszokottnál.