km/óra
  2021.09.17., péntek  •  Zsófia napja
Legyőzte a Szolnokot, és története során harmadszor bajnok a Falco

Legyőzte a Szolnokot, és története során harmadszor bajnok a Falco

A szombathelyiek parádéztak a mérkőzés második felében, onnantól kezdve pedig kétség sem fért győzelmükhöz.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I, BAJNOKI DÖNTŐ 5. MÉRKŐZÉS

SZOLNOKI OLAJBÁNYÁSZ - FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY 53-74 (19-16, 10-13, 13-26, 11-19)

Szolnok: Warner 10/6, Badzim 12/6, Kovács 4, Subotic 13, Cakarun 4. Cserék: Pongó -, Rudner -, Pallai -, Gibson 5/3, Zsíros 5/3, Juhos -, Taiwo -

Vezetőedző: Gasper Potocnik

Szombathely: Anderson 1, Váradi 17/9, Benke 15/3, Bruinsma 7/3, Keller 7/3. Cserék: Perl 14/3, Doktor -, Dancsecs -, Kovács -, Sövegjártó -, Barac 13.

Vezetőedző: Gasper Okorn

 

 

Megszerezni a klub történetének harmadik bajnoki címét, és duplázni a 2020/2021-es szezonban - ezzel a céllal utazott Szolnokra a Falco az aranyéremért folytatott harc utolsó ütközetére. A szombathelyiek óriási tartásról tanúbizonyságot téve remek utolsó negyedet produkáltak a vasi megyeszékhelyen, ami a mérkőzésen győzelmet, a párharcban pedig egyenlítést ért számukra. A sárga-feketéket szép számú szurkolótábor is elkísérte, amely ezúttal is egy emberként állt a csapat mellett, mögött. 

 

Marjan Cakarun nyitotta a pontok sorát a fináléban, a Falco azonban villámgyorsan válaszolni tudott, ráadásul három ponttal. Badzim saroktriplája nem talált utat a gyűrűbe, nem úgy mint Benke próbálkozása, amivel már 2-5-re vezettek a szombathelyiek. Mindkét részről sok volt a hiba, az eladott labda, ráadásul Warner kettőből egy büntetőt sem tudott bedobni. Ami nem jött össze a vonalról a hazaiak légiósának, az kintről sikerült neki, három percnyi játékot követően 5-5 volt az állás. Keller Ákos is jegyzett egy hármast, a vasiak nagy erpket mozgósítottak azért, hogy lépéselőnybe kerüljenek már a mérkőzés elején. Sorra maradtak ki az Olaj próbálkozásai, Váradi viszont elsüllyesztett egy triplátk amivel már hat pont volt a sárga-feketék előnye. Kovács Péter ötven százalékkel büntetőzött, Váradi újabb kosarat szerzett, 8-13-ra vezetett az Okorn-legénység. Előbb Gibson, majd egy labdaszerzés után Warner köszönt be, az ötpontos vendégelőny pedig gyorsan elolvadt. Zsíros pontjaira Bruinsma 2+1-gyel válaszolt, a várakozásoknak megfelelően rendkívül kiélezett mérkőzést játszottak a felek. A negyed Badzim duplájával zárult, a házigazdák vezettek 19-16-ra.

 

Barac 2+1-ével indult a második etap, majd Zsíros keze sült el kintről. Perl büntetőzött, Barac Benkétől kapott kiváló labdát, 22-22-nél ismét egyenlő volt az állás. A Szolnok továbbra is meglehetősen halovány mutatókat produkált büntetők tekintetében, ezen a statisztikán pedig Warner sem javított. Mindkét együttes igyekezett összerakni a védekezését, ennek is tudható be, hogy viszonylag kevés pont esett a találkozón tizenöt perc elteltével. Benke remek labdaszerzése után ő maga fejezte be a szombathelyi akciót, 22-24-nél pedig időt kért Gasper Potocnik. Ezt követően sem működött olajozottan a hazai gépezet, ami elsősorban a jó vasi védekezésnek volt köszönhető. A másik Gasper, Okorn is időt kért, amikor három és fél perc volt hátra az első félidőből. Hosszú-hosszú percek után született ismét Tisza-parti kosár, Váradi azonban rögtön egy triplával felelt. Subotic büntetőzhetett, Kovács a palánk alól tehette fel a labdát, 28-27-re fordított az Olaj. Izzott a levegő a Tiszaligeti Sportcsarnokban, egy perccel a nagyszünet előtt 29-29-re álltak a felek. Ez már nem is változott, ami azt jelentette, hogy döntetlen állással mentek pihenőre a csapatok.

 

Keller-horoggal indult a második félidő, majd Gibson és Subotic gyarapítottja pontjainak számát. Perl középtávolijaiban ezúttal is bízhattak a szombathelyiek, egyik csapat sem engedte levegőhöz jutni ellenfelét. 35-35-nél Perl asszisztja és Keller zsákolása hosszabb pontcsendet tört meg, ráadásul Benke is mutatott egyet ebből a fajtából. Az addigi legnagyobb különbség alakult ki a két csapat között, 35-39-re ment a Falco. Sőt mi több, a szombathelyiek 11-ese egy triplát is elsüllyesztett, extázisban voltak a sárga-feketék. Benke nagyon elkapta a fonalat, ismét ő volt eredményes, a különbség pedig kilenc pontra hízott. Okosan, taktikusan kosárlabdázott a Falco, Perl kosarával pedig már tíz ponton kívülre került az Olaj. Potocnik időt kért, a hazaiak kétségbeesetten próbáltak közelebb férkőzni, ez viszont nem igazán volt benne a játékukban. Váradi előbb kintről köszönt be, majd jól büntetőzött, fél perccel a negyed vége előtt 42-55 volt a szombathelyieknek. Újabb kosár már nem született a játékrészben, innen várták a záró felvonást a csapatok.

 

Warner triplájával indult az utolsó tíz perc, Benke viszont gyorsan lehűtötte a kedélyeket. Barac 2+1-e után már tizenöttel ment a Falco, érezhetően szétesőben volt az Olaj. Bruinsma triplával sokkolt, a szombathelyiek pedig minden egyes perccel közelebb kerültek egy újabb hatalmas sikerhez. Subotic zsákolására ismét az amerikai válaszolt, óriási koncentráltsággal játszott a vasi alakulat. 47-67-nál már húsz pont volt közte, amikor bő négy és fél perc volt hátra a találkozóból. Badzim hármasa beakadt, de ennek ellenére is teljes tanácstalanság lett úrrá a hazaiakon. Két perccel a vége előtt 52-71 állt az eredményjelzőn, Perl hármasa utat talált a gyűrűbe, a fiatalok, Dancsecs András, Doktor Péter, Sövegjártó Ábel, valamint Kovács Benedek pedig érkeztek a pályára. Ünnepelt a szombathelyi szurkolótábor, talpon volt mindenki, a Falcot pedig kevesebb, mint egy perc választotta el a győzelemtől. A végeredmény 53-74 lett, a Falco pedig 2019 után újra bajnoki címet ünnepelhetett. 

 

A lefújás után hatalmas öröm szabadult fel a csapatban, szurkolókban egyaránt, mindenki egy emberként ünnepelt, és természetesen a hálólevágás sem maradhatott el. A főszereplők közül hárman nyilatkoztak az M4 Sport kameráinak:

 

Váradi Benedek

- Nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült megnyernünk ezt a bajnoki címet. Hihetetlenül büszke vagyok a csapatra, úgy gondolom, megmutattuk, hogy a nehéz helyzetekben is van bennünk tartás és tudunk küzdeni egymásért. Nem indult könnyen a szezon, később kezdtük a Bajnokok Ligáját a koronavírus miatt, voltak sajnálatos tragédiák is a csapaton belül, de ezeken valahogy felül tudtunk kerekedni. Csodálatos érzés ez a siker. Külön köszönjük a szurkolóinknak is, akik a nehéz helyzetekben is ott álltak mögöttünk, átsegítettek minket ezeken a pillanatokon.

 

Gasper Okorn

- Nagyon büszke vagyok a srácokra, történelmi szezont zártunk, hiszen sikerült megnyernünk a Kupát és a bajnokságot is. Nagyon nehéz mérkőzések vannak mögöttünk, de csapatként küzdöttünk végig, aminek meg is lett az eredménye. Mindenkinek szeretnénk megköszönni, aki támogatott minket, fantasztikus az az erő, amit kaptunk tőlük minden egyes alkalommal. 

 

Benke Szilárd

- Elképesztő érzés ilyen hangulatú mérkőzéseket játszani, mind az öt alkalommal fantasztikus atmoszférát teremtettek a szurkolók. Örülök, hogy azok a dobások, amik az előző mérkőzéseken nem sikerültek, most jöttek, nagyon boldog vagyok, hogy tudtam segíteni a csapatnak. Személy szerint nagyon nehéz időszak van mögöttem, de a bajnoki cím, a kupagyőzelem, valamint az Európa-bajnokságra való kijutás nekem is, valamint a családomnak és édesapámnak is nagyon sokat jelent, ebben biztos vagyok. 

 

Fotó: Nagy Jácint

 

Malomsoki Cintia

címkék
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Új intézkedéseket vezetnek be szeptember közepétől Ausztriában
Szeptember 15-től a be nem oltottak számára lépcsőzetes terv léphet érvénybe. Az emelkedő fertőzési adatokra a válasz a védőoltás és nem a zárlat kell, hogy legyen – mondta ma Sebastian Kurz kancellár, amikor bemutatta a következő hónapokra vonatkozó CoV-intézkedéseket, olvasható az orf.at-n.
M86: más nyomvonalat javasoltak
Az M86-os gyorsforgalmi Szombathely és Körmend közötti szakaszának tervezésére 2019-ben írt ki közbeszerzési pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A nyertes konzorcium tanulmánytervében három változat szerepelt a nyomvonalra és Körmend felé a becsatlakozásra. A befutó terv nem minden településnek nyerte el a tetszését. Egy olyan változat mellett döntöttek, ami a meglévő M86-ost a Vép–Szombathely közötti szakaszon egy új, különszintű csomópont kialakításával viszi el déli irányba Szombathely és Táplánszentkereszt között.
Megyei I. osztály: háromgólos hátrányból állt fel a Sárvár a forduló rangadóján
A Celldömölk továbbra is tartja jó formáját, a Körmend pedig első győzelmét szerezte az idei kiírásban. A Bük a Szentgotthárd ellen tudott nyerni, míg a Répcelak Jánosházáról hozta el a három pontot. A Kőszeg és a Lukácsháza megosztozott a pontokon.
Akik a korukat is legyőzték: nyugdíjas sportnapot tartottak Szombathelyen
Darts, medicinlabda, golf, kapura rúgás – játékos sportvetélkedőt tartottak a szombathelyi Sportligetben a Vas megyei idősklubok tagjai. Vépről, Szentgotthárdról és Kőszegről is érkeztek résztvevők a nyolc pályán zajló vetélkedőre.
legfrissebbek
Jóváhagyták Magyarország uniós támogatási térképét
Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok alapján jóváhagyta Magyarország 2022 és 2027 közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképét, amely meghatározza a regionális állami beruházási támogatásra jogosult, leghátrányosabb helyzetben lévő magyar régiókat, valamint a támogatható régiókra vonatkozó maximális támogatási intenzitásokat.
Fontos egészségpolitikai döntést hozott az Európai Parlament
Az Európai Parlament (EP) elfogadta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hatáskörének kiterjesztésére irányuló javaslatot, az uniós betegségmegelőzési és járványügyi rendszer megerősítésére – közölte az uniós parlament csütörtökön.
Csütörtök este lecsap a hidegfront
Csütörtök este hidegfront érkezik, hatására csapadékosabb és kissé hűvösebb lesz a hétvége: vasárnap néhol már csak 5 fokot mérhetnek hajnalban, és helyenként a 20 Celsius-fokot sem éri el majd a csúcshőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéséből.
Talpra állt a magyar turizmus
A vendégéjszakák 74 százalékát belföldiek töltötték el.
EU: kinyitnák a kapukat a diplomás bevándorlók előtt
Az új szabályok könnyítik a bevándorlást és a családegyesítést is a magasan képzett unión kívüli dolgozók számára. A döntés életbe lépéséhez még az Európai Unió Tanácsának áldása is szükséges.