km/óra
  2023.09.28., csütörtök  •  Vencel napja
Nyert a Rytas Vilnius ellen, így győzelemmel búcsúzott a Falco a Bajnokok Ligájától

Nyert a Rytas Vilnius ellen, így győzelemmel búcsúzott a Falco a Bajnokok Ligájától

A szombathelyiek jó iramú, fordulatos mérkőzésen 86-81-es győzelmet arattak litván ellenfelük felett.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA BAJNOKOK LIGÁJA, L-CSOPORT 6. FORDULÓ

FALCO-VOLVO ALPOK AUTÓ SZOMBATHELY - RYTAS VILNIUS 86-81 (22-19, 17-27, 20-13, 27-22)

Falco: Váradi 15/3, Somogyi 5, Clark 11/9, Golomán 15/3, Keller 2. Cserék: Perl 25, Kovács -, Barac 13, Hawkins -

Edző: Milos Konakov

Rytas: Smith 8/6, Radzevicius 6/6, Girdziunas 4/3, Leissner 14/6, Buva 10. Cserék: Butkevicius 5/3, Kariniauskas 6/3, Normantas 10/6, Uleckas 3/3, Williams 15

Edző: Giderius Zibenas

 

Szerdán este hazai környezetben zárta története legjobb Bajnokok Ligája-szereplését a Falco együttese. A szombathelyiek a Rytas Vilnius együttesét fogadták, mellyel egy végletekig kiélezett mérkőzést játszottak Litvániában, ahol végül 91-88-as hazai siker született. Az már korábban biztossá vált, hogy az "L" jelű kvartettből a Tenerife, valamint a Strasbourg jut tovább a következő körbe, ennek ellenére mindkét együttes szeretett volna győzelemmel búcsúzni a sorozattól.

 

Radzevicius triplájával indult a találkozó, de villámgyorsan fordított egy Váradi-duplával és egy Golomán-hármassal a Falco (5-3). Golomán ezúttal a festékből is eredményes volt, jól kezdtek a szombathelyiek, igaz, Leissner duplája bement a túloldalon, Váradi újabb két pontot szerzett (9-5).  Elkezdtek beesni a vendég távolik, hiába dobott egy ziccert is Golomán, a negyed derekára kiegyenlített a Rytas Vilnius (11-11). Kisvártatva fordítottak is a litvánok, Speedy Smith rohant végig a pályán, ami után egy kicsit kezdtek is ellépni a piros-mezesek, de jókor jött Váradi és Perl összjátéka (14-15). Nagyot küzdöttek a vasiak, egy pillanatig sem hagyták nyugodni a litvánokat, minden vendég kosárra jött a válasz, sőt, Somogyi betörésével a vezetést is visszavették a sárga-feketék (20-19). A hátralevő közel egy percben már csak Barac büntetőit lehetett feljegyezni, jól indult az összecsapás a szombathelyiek számára, akik 22-19-re vezettek

 

Litván kosárral csökkent a különbség a második etap elején, Perl azonban villámgyorsan gondoskodott arról, hogy ez ne tartson sokáig (24-21). Nem hagyta magát a Rytas, egyenlített, Barac azonban fontos kosarat harcolt ki, amivel ismét a szombathelyiek kerültek előnybe. Mindkét oldalon porszem került a gépezetbe, lassan jöttek a pontok, 26-26-nál Williams két büntetőjével vette vissza a vezetést a Vilnius. Karinauskas 50%-os volt a büntetővonalról, Perl tovább gyarapította pontjainak számát, nagyon küzdött a Falco, hogy lőtávolon belül tudjon maradni (28-32). Váradi bravúros kosarával jó uton is járt ezen cél felé a magyar bajnok, a baltiak időt kértek, a nézőtéren pedig zúgott a Ria-Ria-Hungária, a közönség ezúttal is remek hangulatot varázsolt az Aréna Savariába. Váradi asszisztja után Clark szórt egy triplát, majd Butkevicius is megtette ugyanezt, ezúttal Milos Konakov rendelte magához övéit, méghozzá 33-37-es állásnál. Smith hármasával szűk három perccel a félidő vége előtt hét pontra duzzadt a különbség, Keller azonban gyorsan válaszolt, kapaszkodnia kellett a házigazdának. Mindkét oldalon technikai hibák nehezítették a támadások befejezését, Milos Konakov ismét időt kért, egy perc volt ekkor a nagyszünetig. A játékrész utolsó momentumaként Leissner triplája ért célba, két negyed után 39-46 állt az eredményjelzőn.

 

Váradi és Keller révén két gyors kosárral indította a harmadik felvonást a Falco, majd egy vendég kosár után Perl hozta egy kosárra a vasiakat (45-48). Szigorított a védekezésén a Konakov-legénység, 45-50-nél viszont nem igazán találták a ritmust, Perl mozdította el a holtpontról az együttest négy pontjával (49-54). Golomán kosarával ismét három pontra olvadt a különbség, a Rytas pedig az időkérés mellett döntött. Perl Zoltán ezúttal is ihletett formában kosárlabdázott, 53-54-re módosította az állást, amit egy remek védekezés követett, a vezetésért támadhatott a Falco. Ezúttal kimaradt a ziccer, ahogy a vendégek triplakísérlete is, másodjára viszont már nem hibáztak a hazaiak, Clark hintett egy hármast, szűk három perccel a negyed vége előtt 56-54 állt az eredményjelzőn. Elkapta a fonalat a vasi gárda, 58-55-nél Somogyi az egyik büntetőjét bedobta, ezt követően viszont Williams négy villámgyors ponttal eltüntette a Rytas hátrányát (59-59). Milos Konakovnak reagálnia kellett, újabb kosár már nem esett ebben a negyedben, ami azt jelentette, hogy 59-59-cel kanyarodtak az utolsó tíz percre a csapatok. 

 

Williamset nehezen tudták tartani a sárga-feketék, Somogyi azonban hamar egalizált, sőt, mi több, Váradi elsüllyesztett egy triplát, ismét a magyar bajnoknál volt az előny (64-61). A litvánok büntetőkkel zárkóztak, a hangulat kezdett egyre feszültebbé válni, ádáz csata folyt a pályán. Williams újabb kosarára Clark triplával felelt, Somogyi önfeláldozó módon szerzett labdát, Perlt pedig hárompontos-kísérlet közben faultolták, amiért járt a három büntető. 69-65-nél ismét Williams volt az, aki tartotta a reményt a vilniusiakban, akik Leissner kintijének köszönhetően visszavették a vezetést (69-70). Keller büntetői kimaradtak, Váradi viszont ismét bravúros kosarat szerzett, mint ahogyan Perl is, 73-70-re vezetett a Falco. Vendég időkérés következett, majd egy 50%-os büntetőzés, Keller pedig remekül védekezett. Golomán duplája a helyére került, majd a büntetői is, az utolsó percbe 77-72-vel léptek be a csapatok. Barac is beköszönt, eldőlni látszott a mérkőzés, és bár egy utolsó, nagy feltámadást még megpróbáltak a vendégek, innen már nem volt visszaút számukra, a Falco 86-81-es győzelmet aratott.

 

Fotó: Nagy Jácint

 

Malomsoki Cintia

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Meghalt idősebb Koman Vladimir
Ma hajnalban, 59 éves korában elhunyt idősebb Koman Vladimir, Voli bácsi, ahogy megyeszerte mindenki ismerte.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Marad a nyárias idő csütörtökön is
Devizapiac: alig változott csütörtök reggelre a forint árfolyama
Alig változott, vegyesen alakult a főbb devizákkal szemben a forint árfolyama csütörtök reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Változik a buszmenetrend, épül a forgalmi iroda Szombathelyen
Korszerűsíti a BLAGUSS Kft. az Éhen Gyula téren lévő, leromlott állapotú szolgáltatási decentrum épületét, külső és belső átalakítással, energetikai fejlesztéssel, valamint az általa üzemeltetett autóbuszflotta is bővül 4 új MIDI autóbusszal (3 db gázolaj üzemanyagú, 1 db elektromos), erről is kapnak tájékoztatót a közgyűlésen a képviselők. Figyelembe véve az utasok igényeit, október 16-tól változik a helyi járatos buszok menetrendje: közvetlen temetőjárat indul a Derkovits-lakótelepről, és sűrűbben mennek a buszok a Parkerdőbe.
Haladás: Győztes hazatérés
A Merkantil Bank Liga 9. fordulójában játszotta első mérkőzését a Hali Szombathelyen a gyepcsere miatt. A Rohonci úton a vasiak 2-1-re verték a Soroksárt.
Rendőrök versenyeztek Szombathelyen (képgalériával)
Tizenkettedik alkalommal rendeztek Országos Szakmai Közlekedésrendészeti Versenyt a vármegyék legjobb forgalomirányítói, gépkocsizó- és motoros járőrei számára. 60 rendőr indult az idei próbán, amelynek Szombathely és a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság volt a házigazdája.