km/óra
  2021.05.08., szombat  •  Mihály napja
Legyen tánc: széken ülős Honeybeast-buli a sportházban (jegyzet)

Legyen tánc: széken ülős Honeybeast-buli a sportházban (jegyzet)

A legnagyobb hős című slágerrel 2014-ben, az Eurovízió hazai dalválogatóján robbant be a Honeybeast a köztudatba. Azóta eltelt több mint öt év, és a zenekar sorra szállítja a jobbnál jobb dalokat és klipeket.

Alternatív, rock alapú zenéjükkel és mély értelmű, sokszor (ön)kritikus hangú dalszövegeikkel sajátos színt adnak a hazai könnyűzenének. Hagyományos koncertjeik mellett szívesen vállalkoznak különleges produkciókra, átlépve az egyes művészeti ágak határait. Legújabb projektjükben a Szegedi Kortárs Balett táncosival működnek együtt. Megnéztük őket.


A csapat frontasszonya, Tarján Zsófi, ezerszer elmondta már, hogy nem szereti, ha híres-neves édesanyjához hasonlítgatják. Így aztán egyetlen mondattal letudnánk rögtön az elején: lánya bizony felnőtt Hernádi Judithoz, és igazi dívaként, fantasztikus hangjával uralja a színpadot. Nem lehet nem rá figyelni, remekül kommunikál a közönséggel. Minden koncertjük humorral, profizmussal, egyedi elemekkel teli.
 

Csimpánz a megvadult világ…


Koránt sincs telt ház, de szépen gyülekezik a közönség a sportházban, a korosztály vegyes. Színpad előtt tombolás kizárva, hiszen a küzdőtéren székek sorakoznak. A lelátók is lassan benépesülnek. Indul az intró, lebben a függöny. Zsófi fellépőruhája ezúttal is fekete, amit egy halálfejes lepkékkel teli, színes köpennyel dob fel, libben is utána minden lépésnél. A zenekari tagok a háttérben. Természetesen élő az egész koncert, Tarján Zsófinak nincs is szüksége rásegítésre, hangja nem csak CD-n, a digitális utómunkáknak köszönhetően tökéletes. 


 A fénytechnika sokat dob a látványon, színes villódzás, pöttyök és absztrakt figurák vetülnek az éjfekete háttérre, és nagyjából minden második dalnál megjelennek a táncosok. Hol teljes valójukban látszanak, máskor vászonparaván mögött csupán az árnyékukat sejtjük. Minden mozdulat profi, ha kell, lendületes, ha kell, elomlóan lágy, mikor, mit kíván a dal hangulata. Van, hogy a táncosok az énekesnő érintésére elevenednek meg, Zsófi néha felveszi velük a ritmust, egy-egy kézmozdulat és lépéssor szinkronban van. A hat táncos és az énekes egymást erősítve, kiegészítve, megbonthatatlan egységet képez. 


Bonyolult vagyok, és olyan mély…


A dalokat jól válogatták, érezhetően a slágerekre építenek, de azok a rajongók is megkapják a magukét, akik nem csak a rádióból ismerik a zenekart. A szövegek ütnek, a mondanivaló mindenkié. Nőként talán kicsit több az ismerős gondolat: súlyproblémák, magány, az előrejutás nehézségei, párkeresés, önbizalomhiány, mind-mind megfogalmazódik, és kicsit a sajátunkká válik. Ez azért is érdekes, mert a zenét és a szöveget is egy férfi, Bencsik-Kovács Zoltán írja, aki Zsófival szinte szimbiózisban, minden rezdülését érezve dolgozik együtt. Nagyon igazak az elkorcsosult világról, a kificamodott erkölcsről, a meg nem értettségről, az egymással szembeni érdektelenségről, a húsos tál körül gyülekező bunkokráciáról szóló sorok. De rímekbe foglalva receptet kapunk arra is, hogyan kell felállni akkor is, ha már sokszor küldtek padlóra. 
A közönség vevő, tapsol, karját lengeti, énekel, és sokan kifejlesztik a széken ülve tombolás képességét, ha már... Zsófi egy ponton táncolni hív a színpad elé, néhányan vállalkoznak csak, visszafogottan.


Ha nagyon akarom, soha nem sikerül...


A Gyönyörűm kékben játszik, táncos párok pillekönnyű mozdulataival körítve, és tényleg gyönyörű. Ritmusos tapsba olvad a Halleluja és az Idevaló, utóbbinak a refrénjét Zsófi a közönséggel énekelteti – nem is rosszul. És egy kellemes meglepetés: a koncertműsornak először része a Holnapután, az énekesnő meg is jegyzi, hogy kicsit izgul, zenészek nélkül, egy szál magában áll a színpadon. A félelem teljesen alaptalan, Zsófi és a dal is csodálatos!
A Hetest bohócokkal és piros lufikkal illusztrálják, és nagy gratula azért, hogy A legnagyobb hős ezúttal nem finálé! A Maradokban ismét énekel a közönség, a végkifejlet pedig a Bódottá, ami már többeket táncra csábít a széksorok között. Visszafogott katarzis, vastaps a végére, a közönség elégedett.
 

Vagyok a nő, soha nincs pihenő…


A másfél órás koncerten azt kaptuk, amit vártunk: intelligens pop-rockzenét, tiszta hangokat, profi produkciót, látványt, és újszerű, modern táncot. Tarján Zsófi önmagát adva hozta a kötelezőt, így minden együtt volt a kellemes vasárnap esti kikapcsolódáshoz. Külön szimpatikus volt, hogy alig jöttek le a színpadról, a zenekar minden tagja perceken belül az aulában fényképezkedett a rajongókkal. Közvetlen, szerethető, nagyon mai zenekar a Honeybeast, reméljük sokszor jönnek még Szombathelyre! 


(Krizsán Zsuzsanna)
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több halálos áldozata van a Celldömölk és Mersevát közötti buszbalesetnek (frissítve)
Az elsődleges információk alapján személyautó és utasokat szállító autóbusz ütközött a 834-es úton Celldömölk és Mersevát között.
Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére
Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
26 új fertőzött Vasban, 1219 Magyarországon, 106-an meghaltak
1219 az új fertőzött, elhunyt 106 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 22.772-ről 22.798-ra nőtt.
Koronavírus: május 19-én nyit Ausztria, újra lehet étterembe, szállodába menni
Az újranyitás időpontjáról és módjáról tanácskozott tartományi vezetőkkel és szociális partnerekkel pénteken a kormány. Ezt követően Sebastian Kurz kancellár bejelentette, hogy május 19-én nyithatnak újra a vendéglátóegységek és a turisztikai szolgáltatók. Az iskolákban május 17-től folytatódhat a jelenléti oktatás, olvasható az orf.at-n.
Covid19-igazolvány: oltással vagy ingyenesen végzett tesztekkel lehet majd utazni az EU-n belül?
Az Európai Parlament csütörtökön elfogadta kiinduló álláspontját a járvány ideje alatt Európában szabad mozgást biztosító igazolványról szóló tárgyalásokra. A képviselők egyetértettek, hogy a bizottsági javaslatban szereplő „digitális zöldigazolvány" helyett „Covid19-igazolványnak" nevezett okmány legfeljebb egy évig maradhat érvényben.
legfrissebbek
Megyei I. osztály: mindhárom dobogós nyerni tudott
A Sárvár a Lukácsháza, a Vép a Celldömölk otthonából vitte el a három pontot. A Király SE kiszakított a gólzsákot és egy híján egy tucat gólt szerezve nyert a Szarvaskend ellen. A Körmend egygólos sikert aratott a Csepreggel szemben a Jánosháza pedig a hét mérkőzés óta veretlen Büköt győzte le.
Szlovéniában hétfőtől kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei
Szlovéniában hétfőtől az egész ország területén kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei - közölte a helyi sajtó szombaton, a kormány legújabb rendeletére hivatkozva.
György István: hétfőn, kedden és szerdán foglalhatnak időpontot oltásra a 16-18 év közöttiek
A 16-18 éves regisztráltak számára hétfőn, kedden és szerdán nyílik meg az időpontfoglalás lehetősége a koronavírus elleni oltásra, és csütörtöktől kezdik a korosztály oltását Pfizer-vakcinával - nyilatkozta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szombaton a közmédiának.
Megnyílt a szombathelyi Plazma Pont
Nyújtsd a kezed, és ments életet! Ezzel a mottóval várja a donorokat a most megnyílt szombathelyi Plazma Pont. A vérplazmából számos, szintetikus úton nem előállítható életmentő koncentrátum készül. Az országos hálózatú plazmaszolgálat tavaly az elsők között csatlakozott a Covid-fertőzésből felgyógyultak plazmájának gyűjtéséhez, a Vérellátóval együttműködve pedig véradókat is fogadnának.
Elmarad az idei Joskar-Ola Napok