km/óra
  2022.05.27., péntek  •  Hella napja
Legyen tánc: széken ülős Honeybeast-buli a sportházban (jegyzet)

Legyen tánc: széken ülős Honeybeast-buli a sportházban (jegyzet)

A legnagyobb hős című slágerrel 2014-ben, az Eurovízió hazai dalválogatóján robbant be a Honeybeast a köztudatba. Azóta eltelt több mint öt év, és a zenekar sorra szállítja a jobbnál jobb dalokat és klipeket.

Alternatív, rock alapú zenéjükkel és mély értelmű, sokszor (ön)kritikus hangú dalszövegeikkel sajátos színt adnak a hazai könnyűzenének. Hagyományos koncertjeik mellett szívesen vállalkoznak különleges produkciókra, átlépve az egyes művészeti ágak határait. Legújabb projektjükben a Szegedi Kortárs Balett táncosival működnek együtt. Megnéztük őket.


A csapat frontasszonya, Tarján Zsófi, ezerszer elmondta már, hogy nem szereti, ha híres-neves édesanyjához hasonlítgatják. Így aztán egyetlen mondattal letudnánk rögtön az elején: lánya bizony felnőtt Hernádi Judithoz, és igazi dívaként, fantasztikus hangjával uralja a színpadot. Nem lehet nem rá figyelni, remekül kommunikál a közönséggel. Minden koncertjük humorral, profizmussal, egyedi elemekkel teli.
 

Csimpánz a megvadult világ…


Koránt sincs telt ház, de szépen gyülekezik a közönség a sportházban, a korosztály vegyes. Színpad előtt tombolás kizárva, hiszen a küzdőtéren székek sorakoznak. A lelátók is lassan benépesülnek. Indul az intró, lebben a függöny. Zsófi fellépőruhája ezúttal is fekete, amit egy halálfejes lepkékkel teli, színes köpennyel dob fel, libben is utána minden lépésnél. A zenekari tagok a háttérben. Természetesen élő az egész koncert, Tarján Zsófinak nincs is szüksége rásegítésre, hangja nem csak CD-n, a digitális utómunkáknak köszönhetően tökéletes. 


 A fénytechnika sokat dob a látványon, színes villódzás, pöttyök és absztrakt figurák vetülnek az éjfekete háttérre, és nagyjából minden második dalnál megjelennek a táncosok. Hol teljes valójukban látszanak, máskor vászonparaván mögött csupán az árnyékukat sejtjük. Minden mozdulat profi, ha kell, lendületes, ha kell, elomlóan lágy, mikor, mit kíván a dal hangulata. Van, hogy a táncosok az énekesnő érintésére elevenednek meg, Zsófi néha felveszi velük a ritmust, egy-egy kézmozdulat és lépéssor szinkronban van. A hat táncos és az énekes egymást erősítve, kiegészítve, megbonthatatlan egységet képez. 


Bonyolult vagyok, és olyan mély…


A dalokat jól válogatták, érezhetően a slágerekre építenek, de azok a rajongók is megkapják a magukét, akik nem csak a rádióból ismerik a zenekart. A szövegek ütnek, a mondanivaló mindenkié. Nőként talán kicsit több az ismerős gondolat: súlyproblémák, magány, az előrejutás nehézségei, párkeresés, önbizalomhiány, mind-mind megfogalmazódik, és kicsit a sajátunkká válik. Ez azért is érdekes, mert a zenét és a szöveget is egy férfi, Bencsik-Kovács Zoltán írja, aki Zsófival szinte szimbiózisban, minden rezdülését érezve dolgozik együtt. Nagyon igazak az elkorcsosult világról, a kificamodott erkölcsről, a meg nem értettségről, az egymással szembeni érdektelenségről, a húsos tál körül gyülekező bunkokráciáról szóló sorok. De rímekbe foglalva receptet kapunk arra is, hogyan kell felállni akkor is, ha már sokszor küldtek padlóra. 
A közönség vevő, tapsol, karját lengeti, énekel, és sokan kifejlesztik a széken ülve tombolás képességét, ha már... Zsófi egy ponton táncolni hív a színpad elé, néhányan vállalkoznak csak, visszafogottan.


Ha nagyon akarom, soha nem sikerül...


A Gyönyörűm kékben játszik, táncos párok pillekönnyű mozdulataival körítve, és tényleg gyönyörű. Ritmusos tapsba olvad a Halleluja és az Idevaló, utóbbinak a refrénjét Zsófi a közönséggel énekelteti – nem is rosszul. És egy kellemes meglepetés: a koncertműsornak először része a Holnapután, az énekesnő meg is jegyzi, hogy kicsit izgul, zenészek nélkül, egy szál magában áll a színpadon. A félelem teljesen alaptalan, Zsófi és a dal is csodálatos!
A Hetest bohócokkal és piros lufikkal illusztrálják, és nagy gratula azért, hogy A legnagyobb hős ezúttal nem finálé! A Maradokban ismét énekel a közönség, a végkifejlet pedig a Bódottá, ami már többeket táncra csábít a széksorok között. Visszafogott katarzis, vastaps a végére, a közönség elégedett.
 

Vagyok a nő, soha nincs pihenő…


A másfél órás koncerten azt kaptuk, amit vártunk: intelligens pop-rockzenét, tiszta hangokat, profi produkciót, látványt, és újszerű, modern táncot. Tarján Zsófi önmagát adva hozta a kötelezőt, így minden együtt volt a kellemes vasárnap esti kikapcsolódáshoz. Külön szimpatikus volt, hogy alig jöttek le a színpadról, a zenekar minden tagja perceken belül az aulában fényképezkedett a rajongókkal. Közvetlen, szerethető, nagyon mai zenekar a Honeybeast, reméljük sokszor jönnek még Szombathelyre! 


(Krizsán Zsuzsanna)
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Ne hívj rendőrt, sokat ittam! – kérte a BMW sérült sofőrje, majd elmenekült a helyszínről
Nagy csattanásra ébredtek több háznál az acsádi Béke utcában és többen azonnal kiszaladtak az utcába megnézni, hogy mi történt. Addigra egy vérző fejű ember szállt ki a betonáteresznek ütközött roncsból.
A nagy halászléharc – Szegedi kontra bajai
A hal ősi ókeresztény szimbólum. Krisztus és a megtért ember jelképe, ünnepnapokon pedig Jézus csodatetteit és a belé vetett hitet jelenti. Szenteste számos országban kerül hal az asztalra a legkülönbözőbb formában, nálunk a halászlé vált hagyománnyá. Hogy a bajai vagy a szegedi a jobb, ízlés dolga, lényeg, hogy jól elkészítve mindkettő finom.
Orbán: Ukrajna megtámadása agresszió
A miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart három nappal a választások után.
legfrissebbek
Váradi vezérletével hosszabbításos Falco-siker Szegeden, ott van a legjobb négy között a címvédő
A szombathelyiek 79-87-re diadalmaskodtak és készülhetnek az Alba Fehérvár elleni elődöntőre.
Putyin megerősítette Nehammerenek, hogy Ausztria továbbra is kapni fogja az orosz gázt 
A moszkvai tájékoztatás szerint Putyin felhívta Nehammer figyelmét arra, hogy az ukrán hatóságok szabotálják az Oroszországgal folytatott tárgyalásokat.
Vasúti csapórudat tört le a pótkocsival a 86-os főúton
A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen közlekedés biztonsága ellen elkövetett vétség miatt 100.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy büntetlen előéletű férfit, közölte az ügyészség.
Ukrajnai háború - Zelenszij: a nagyhatalmak "flörtölnek" Oroszországgal ahelyett, hogy megszorongatnák 
Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője egy interjúban kifejezte véleményét, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kész elhúzódó háborút folytatni Ukrajna ellen, legalább az év végéig, de talán még annál tovább is.
Visszaáll a normál látogatófogadás a hazai börtönökben
A látogatófogadásra ismét négy kapcsolattartó érkezhet a fogvatartottakhoz az ország valamennyi büntetés-végrehajtási intézetében és újra lehetőség nyílik a büntetés-végrehajtási intézeten kívüli kapcsolattartásra is.