km/óra
  2021.04.21., szerda  •  Konrád napja
Malomi-dűlő: régészet közelről Sében

Malomi-dűlő: régészet közelről Sében

Nyílt napot tartottak a séi Malomi-dűlőben zajló tervásatáson. A feltárás egy osztrák-magyar pályázati programban valósul meg, amelynek célja a régészeti lelőhelyek turisztikai látványossággá alakítása. Újkőkori edénytöredékek és kőeszközök kerültek elő eddig.

 

Hat lelőhelyet tárnak fel a régészek egy határon átnyúló pályázati programnak köszönhetően Vas megyében és Dél-Burgenlandban, amelyeket aztán turisztikai élménycsomag segítségével mutatnak be az érdeklődőknek. Infópontok létesülnek, mobil applikáció és kincses térkép készül. A programra 600 ezer eurót sikerült nyerni, négy együttműködő partner dolgozik együtt két éven át.


Tavaly ősszel a Romkertben zajló kutatómunkát nézhették meg közelebbről a gyerekcsoportok, ezúttal pedig a séi újkőkori (i.e. 5. évezred) lelőhelyen tehettek sétát az érdeklődők. Sokan voltak kíváncsiak a falu határában zajló ásatásra. Kolonits László, a Savaria Múzeum régésze beszélt a korszakról, amikor agyaggal tapasztott falú házakban éltek az emberek. Korábban, a 70-es években Károlyi Mária vezetésével az egykor itt állt település nyomait, nőalakot formázó idolokat, pattintott kőeszközöket, edénytöredékeket tártak fel. A lelőhely régészeti jelentősége a velemi Szent Viddel egyenértékű. A most megnyitott szelvényt geofizikai kutatást megelőzően jelölték ki, az ásatás két héten át tart. Egykor ház állhatott itt, kerámiatöredékek, paticsfal-maradványok is előkerültek.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 14. szám - 2021.04.17.
Savaria Fórum 30. évfolyam 14. szám - 2021.04.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szinte a teljes répcelaki tantestület otthon maradt, fegyelmit kapnak
A répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola alsós tanárai közül egyetlen kivétellel senki nem ment ma be az intézménybe tanítani - értesült a Népszava.
Burgenland nem hosszabbít a lezáráson
Április 19-én véget ér a regionális zárlat, Burgenland nem követi Bécs és Alsó-Ausztria példáját, ahol május 2-ig meghosszabbították a lockdown-t, jelentette be Hans Peter Doskozil tartományfőnök. A lakosságot azonban gyakrabban teszteltetnék, olvasható az orf.at-n.
Megyei I. osztály: a Csepreg megszakította a Király SE tavaszi veretlenségi sorozatát
A Celldömölk a Vasvár, a Szentgotthárd a Rábapaty elleni magabiztos sikerrel tartotta otthon a három pontot. A Kőszeg kétgólos hátrányból mentette döntetlenre találkozóját, de a Jánosháza és a Lukácsháza is megosztozott a pontokon.
Ausztria keleti tartományaiban április 18-ig hosszabbítanák meg a lezárásokat
Ausztria mindhárom keleti tartománya, Bécs, Alsó-Ausztria és Burgenland is a jelenleg érvényben lévő járványügyi korlátozások meghosszabbítása mellett foglalt állást a kedden koradélután megkezdett egyeztetések során. A tartományok a lezárások április 18-ig való meghosszabbítását kérik a kormánytól, olvasható az orf.at-n.
Orbán: hétfőn nyitnak az óvodák és az alsó tagozatosok visszaülnek az iskolapadba
Három és félmillió oltásnál nyithatnak a teraszok – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videóban. Hétfőn az óvodák és az alsók nyitnak, a felsők csak május 10-én.
legfrissebbek
Híztak a magyarok a járvány alatt
Minden magyarnak átlagosan 2-5 kilóval nőtt a testsúlya a járvány alatt, miközben a mozgásszegény életmód miatt egyre többen küzdenek mozgásszervi panaszokkal.
E-autó futam érkezik a Hungaroringre
A Hungaroring is bekerült az idén rajtoló PURE ETCR-sorozat versenynaptárába.
A hetedik te magad légy: elhozta a kupát a Falco!
A Szolnok tükörsima legyőzése után a DEAC együttese ellen lépett pályára a Magyar Kupa fináléjában a Falco együttese. A debreceniek a másik vasi együttessel, a Körmenddel találkoztak a másik elődöntőben, és sima győzelem után kerültek a fináléba.
Uniós szabályozás védené a mesterséges intelligencia rendszereket
Az Európai Bizottság elsődleges célja, hogy korlátozza a magas kockázatú AI alkalmazások használatát.
Tudatos a brandépítés a Falconál
Tóth Kálmán, a Falco KC-t működtető gazdasági társaság felügyelőbizottsági elnöke még a kilencvenes években járt először Falco-meccsen, azóta fanatikus drukkere a sárga-feketéknek. A városi képviselő a helyszínen szurkolta végig a Magyar Kupa fináléját.