km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
Leállt a zaporizzsjai atomerőmű működése

Leállt a zaporizzsjai atomerőmű működése

Lekapcsolták az energiahálózatról a zaporizzsjai atomerőművet - jelentette be vasárnap a létesítményt üzemeltető ukrán Energoatom.

 

Az Energoatom a Telegramon közölte, hogy "biztonsági intézkedésként" az utolsó működő reaktort, a hatodikat is lekapcsolták vasárnap hajnalban, nem sokkal négy óra előtt - írja a Guardian nyomán a Hvg.


Néhány nappal ezelőtt az oroszok bombázása következtében keletkezett tűz miatt a 6-os számú reaktort is lecsatlakoztatták már a hálózatról a zaporizzsjai atomerőműben, a reaktor azonban egészen mostanáig még ellátta az erőmű saját energiaigényét.


A működtető szerint, mindent megtettek, hogy a generátorokhoz szükséges dízel a rendelkezésre álljon, miután külső villamosenergia-ellátásra a létesítmény már nem számíthat. Európa legnagyobb atomerőművében az utolsó működő reaktor már csak a létfontosságú hűtéshez szükséges energiát állította elő, miután a kivülről érkező minden távvezetéket lekapcsoltak a környéken dúló harcok következtében.


Az Energoatom szerint szombaton este az egyik távvezetéket helyreállították, így az utolsó reaktort is le lehetett állítani.


Az orosz atomenergiai ügynökség, a Rosenergoatom is megerősítette a létesítmény leállítását, mint fogalmaztak: az erőmű jelenleg "hideg leállított állapotban van".


Korábban Ukrajna energiaügyi minisztere, German Galuscsenko kijelentette: a világ „újra egy nukleáris katasztrófa peremén áll”, és az egyetlen mód a nukleáris biztonság helyreállítására az lenne, ha az oroszok elhagynák a területet, és demilitarizált zónát hoznának létre a létesítmény környékén.

 

Fotó: Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.
Három autó tört össze Szombathelyen
A kereszteződéshez érkező terepjáró féke az elmondás alapján nem működött. A Toyota először egy másik terepjáró oldalába hajtott, majd ütközött egy Mercedessel. Senki sem sérült meg - írja a 112Press.
Sikerrel szerepeltek a szombathelyi karatések Németországban
A hétvégén rendezték meg a németországi Burghardtsdorfban a 18. Zwönitztalpokal elnevezésű Nyílt Nemzetközi Karate Versenyt. A megmérettetésen 7 ország 59 egyesülete 673 nevezéssel képviseltette magát - írja a Nyugat.