km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Leállt a zaporizzsjai atomerőmű működése

Leállt a zaporizzsjai atomerőmű működése

Lekapcsolták az energiahálózatról a zaporizzsjai atomerőművet - jelentette be vasárnap a létesítményt üzemeltető ukrán Energoatom.

 

Az Energoatom a Telegramon közölte, hogy "biztonsági intézkedésként" az utolsó működő reaktort, a hatodikat is lekapcsolták vasárnap hajnalban, nem sokkal négy óra előtt - írja a Guardian nyomán a Hvg.


Néhány nappal ezelőtt az oroszok bombázása következtében keletkezett tűz miatt a 6-os számú reaktort is lecsatlakoztatták már a hálózatról a zaporizzsjai atomerőműben, a reaktor azonban egészen mostanáig még ellátta az erőmű saját energiaigényét.


A működtető szerint, mindent megtettek, hogy a generátorokhoz szükséges dízel a rendelkezésre álljon, miután külső villamosenergia-ellátásra a létesítmény már nem számíthat. Európa legnagyobb atomerőművében az utolsó működő reaktor már csak a létfontosságú hűtéshez szükséges energiát állította elő, miután a kivülről érkező minden távvezetéket lekapcsoltak a környéken dúló harcok következtében.


Az Energoatom szerint szombaton este az egyik távvezetéket helyreállították, így az utolsó reaktort is le lehetett állítani.


Az orosz atomenergiai ügynökség, a Rosenergoatom is megerősítette a létesítmény leállítását, mint fogalmaztak: az erőmű jelenleg "hideg leállított állapotban van".


Korábban Ukrajna energiaügyi minisztere, German Galuscsenko kijelentette: a világ „újra egy nukleáris katasztrófa peremén áll”, és az egyetlen mód a nukleáris biztonság helyreállítására az lenne, ha az oroszok elhagynák a területet, és demilitarizált zónát hoznának létre a létesítmény környékén.

 

Fotó: Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Háztűz egy állatkegyeleti parknál, Szombathelyen
Jelenleg utómunkálatokat végeznek.
Futsal: hátrányból fordítva nyert rangadót Kecskeméten a Haladás
Vas Ádám a Rubeola elleni találata után ezúttal duplázni tudott, de Luiggi Longo is góllal vette ki a részét a zöld-fehérek 3-1-es sikeréből.
Elindult a Magyar Katolikus Egyház Instagram- és TikTok-oldala
A közösségi oldalakon az egyház híreit, eseményeit, közleményeit találják meg az odalátogatók.
Kétszer is a levegőbe lőttek Keszthelyen
Több bűncselekmény miatt is felelnie kell a szlovák állampolgárságú férfinak, akit a rendőrök őrizetbe vettek.
Átnevezte a majomhimlőt a WHO, mert az eredeti elnevezés rasszista
Az Egészségügyi Világszervezet mpoxot csinált a monkeypoxból, mert azt minden nyelven könnyen meg lehet jegyezni.