km/óra
  2023.02.02., csütörtök  •  Karolina, Aida napja
László Győző: jó munkát kell végeznünk

László Győző: jó munkát kell végeznünk

Oktatásért, egészségügyért felelős alpolgármesterként, sőt, Nemény András közvetlen helyetteseként László Győző arra vállalkozott, hogy megreformálja a város szociális ellátórendszerét. Az Éljen Szombathely! szövetség első ciklusát töltő városvezetőjével beszélgettünk az SZTV Fogadóóra című műsorában.

 

„Hozzám elsősorban a humán területek tartoznak. Pont ezen a fronton kezdtünk átfogó változtatásokba a ciklus elején” – kezdte a politikus. Ennek része az önkormányzat új szociális és egészségügyi programja: a gyógyszertámogatás emelése, a rászorulók lakhatásának segítése a Közösségi Bérlakás Rendszeren keresztül, illetve a házorvosi életpályamodell. „Év elején sikerrel elindítottuk ezeket a programokat, hiszen most égetően fontos, hogy a szociális ellátórendszerünk stabil lábakon álljon” – mondta. 

 

Új célok az egyetemen 

 

Nyáron átalakult az ELTE Savaria Egyetemi Központ vezetői szerkezete. Németh István rektorhelyettes távozását követően Lenkai Nórát nevezték ki rektori megbízottnak, a részben önállóan működő Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ élére pedig Lenner Tibor került. László Győző adásunk előtt pár nappal beszélt Lenkaival a hogyan továbbról. 

 

Elárulta: „jól sikerült a megbeszélés. Nagyon jó a kapcsolatunk a „nagy” ELTÉ-vel és a SEK-kel is. Egyeztettünk a felsőoktatás aktuális helyzetéről, az előttünk álló közös lehetőségekről és kihívásokról.”

 

Az eredeti 2020-as városi költségvetésből 200 millió forintot szántak az egyetem támogatására. „Ilyen magas összeg még nem volt korábban” – emelte ki az alpolgármester. „A vírus keresztülhúzta a számításainkat, de így sem kellett lenulláznunk a támogatást, mint sok más vidéki városnak. 50 milliót meg tudtunk menteni. Majd az anyagi lehetőségeinkhez mérten pótolni fogjuk a hiányzó összeget.”

 

Térségi verseny 

 

Zalaegerszeg szomszédvár: több milliárdos beruházás indult el az utóbbi időben a közeli megyeszékhelyen. A városban magyar-német tankgyártás kezdődik el, illetve egy wellness hotelt is átadtak nemrég. Németh István, az ELTE SEK korábbi rektorhelyettese pedig a városban épít új egyetemi campust. Mennyire jelent veszélyt Szombathelynek, hogy ennyire látványosan erősödik Zalaegerszeg? – kérdeztük László Győzőtől.  

 

Válaszolta: „ha a térség erősödik, az önmagában nem baj. Ha a nyugati régió fejlődik, annak Szombathely is a kedvezményezettje. Például annak ellenére, hogy a győri egyetem a közelben van, a Savaria Egyetemi Központ gazdasági-, és mérnökképzése egyre inkább vonzza a hallgatókat és a partnercégeket.” A politikus szerint kifejezetten az előnyünkre válik, ha versenyhelyzet alakul ki a környékbeli nagyvárosok között, hiszen ez a jó megoldásokra ösztönöz minden helyi szereplőt. 

 

Régiós együttműködés

 

A régiós együttgondolkodásra lehetősége lesz a városnak a szeptemberben létrehozott Északnyugat-magyarországi Gazdasági Zóna berkein belül. Az együttműködés célja a gazdaságfejlesztés, a közös projektek megszervezése Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megyékben. Mi az, amiben Szombathely kifejezetten erősnek számít a fél Dunántúlt magába foglaló övezetben? 

 

László Győző szerint a gazdasági digitalizációra kell építeni a városnak. Ez egyébként is az egyik zászlóshajója az új városvezetés programjának. „A városban létrehozandó digitalizációs központ az egész térség innovációs és kutatás-fejlesztési bázisa lehet” – közölte. „Hosszú távon, legalább 10 éves távlatban gondolkodunk a megvalósítás terén. A gépészmérnökképzés kapcsán a Bolognai Egyetemmel és több másik nemzetközi szereplővel folytatunk tárgyalásokat digitalizációs együttműködésről.” 

 

„Korábban sokszor lehetett hallani, hogy a szombathelyi ipari potenciált kell növelni, mindenáron. Lássuk be, az ipari óriás Győrhöz képest más kategória vagyunk, erre kevésbé van lehetőségünk” – összegezte. „Szombathely Sopronnal és Zalaegerszeggel bír hasonló adottságokkal. Bízunk benne, hogy a gazdasági övezeten keresztül a hasonló cipőben járó városokkal tudunk majd jó együttműködéseket kialakítani, amin keresztül egymás erősségeire építünk.” László Győző szerint a Nyugat-Dunántúlt nem lehet gazdaságilag egy-egy elbarikádozott városra lehatárolni. Az iparszerkezetünk mindig is közös volt. Elég csak megnézni, hogy a győri nagy termelőcégeknek hány szombathelyi beszállítója van. 

 

Cs.A.

Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
legfrissebbek
A pénztáros nem szkennelte be a termékeket, így társa fizetés nélkül vihette ki azokat a celldömölki boltból
A Sárvári Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival és nővel szemben, akik a vád szerint 2022 júniusában, egy celldömölki áruházból kilenc alkalommal loptak el különféle termékeket, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.
A helyiekkel együtt gondolkodnának a jövő városáért
Németh Ákos tanácsnok arra kér mindenkit közösségi oldalán, hogy gondolkodjanak együtt a jövő városáért, vegyenek részt minél többen a JUSTNature projektben. Dr. Nemény András polgármesterrel közösen videóban kérnek segítséget a városlakóktól.
Júniusban véget ér a járvány Ausztriában
A szövetségi kormány tegnapi ülésén döntött a koronavírus elleni intézkedések befejezésének ütemtervéről – majdnem pontosan három évvel az első megerősített ausztriai esetek után. A szabályokat a nyárig fokozatosan kell kivezetni, és Ausztria június 30-án visszatér a „normál működéshez“, írja az orf.at.
Menesztették a szombathelyi 112-es Hívásfogadó Központ vezetőjét
Szakmai nap a komplex rehabilitáció jegyében
A PTE Egészségtudományi Kar és az at.home oktatási kutatóközpont 2023. február 7-én szakmai konferenciát rendez. A PTE Egészségtudományi Kar és az at.home oktatási kutatóközpont február 7-én, kedden szakmai konferenciát rendez. Az esemény első felében a rehabilitáció szerepét járják körbe városi, sportolói és egyetemi szempontból. Az esemény további részében tudományos előadásokon vizsgálják meg, hogyan segíthet a rehabilitáció az ortopédiai betegállátásban vagy a csontritkulás kezelésében. A rendezvény online is követhető. A rendezvény online is követhető.