km/óra
  2022.08.13., szombat  •  Ipoly napja
László Győző: a sport ne legyen politikai téma

László Győző: a sport ne legyen politikai téma

„Mindenki szombathelyi!” – hozta át a Szombathelyi Televízió közéleti műsorába a lelátókról ismerős rigmust László Győző, amikor az alpolgármesteri feladatkörei közé nemrég bekerült sportügyekre terelődött a szó. A Fogadóórában a városi egészségügyről, a bölcsődei és óvodai fejlesztésekről és az országgyűlési választásról is kapott kérdéseket a Momentum politikusa.

 

Az adás előtti napon tartott évzáró-évnyitó sajtótájékoztatót a városvezetés, amikor az Éljen Szombathely! frakció a kormányzati elvonásokat érintő aláírásgyűjtésének bejelentése mellett a nehéz 2021-es év eredményeit is számba vették. Mint a terület felelőse, László Győző az önkormányzati hatáskörbe került orvosi ügyeli rendszert, az Egészségügyi Alapellátó Központ hatékony működését emelte ki a stúdióban is. Hozzátette a műsorban, a szombathelyi ellátás egyik legfontosabb sarokköve a háziorvosi életpályamodell; a támogatási rendszer, ami biztosítja, hogy a városban minél több, tartósan betöltött háziorvosi praxis legyen (tavaly két újabb gyermekorvos állt munkába a rendszernek köszönhetően – a szerk.). Ennek a mintájára az óvodapedagógusi szektor munkaerőhiányával szemben is egy hasonló koncepcióval fog védekezni az önkormányzat: „Célunk, hogy anyagi és egyéb támogatásokkal arra ösztönözzük az itt tanuló óvodapedagógusokat, hogy a gyakorlatuk után szombathelyi intézményekben folytassák a pályafutásukat.”

 

Az egészségügyi szektor kapcsán László Győző a köszönet és megbecsülés hangját tolmácsolta minden, a területen dolgozó felé az adásban. A politikus szerint hiba volt, hogy a kormány a második koronavírus-hullám idején elvette a lehetőséget, hogy az önkormányzat a városra szabva hozzon járványvédelmi döntéseket. Szóba került, hogy a maszkosztással, az alapellátásnak juttatott védőeszközökkel, illetve a 100 ezer forintos gyorssegély biztosításával Szombathely jól vizsgázott az első hullám idején. Bár az előkészített önkormányzati oltópontok nem kaptak engedélyt a működésre, ennek ellenére is igyekszik mindent megtenni az önkormányzat. Itt merült fel példaként a 160 önkormányzati önkéntes, akik a háziorvosokat támogatták tavaly, a tömeges oltási kampány során, nekik is köszönetét és háláját fejezte ki a város nevében az alpolgármester.

 

Tavaly került át László Győző alpolgármesteri feladatkörei közé a sportágazat felügyelete, pont akkor, amikor a koronavírus a sportéletet is megfertőzte: rengeteg mérkőzés és rendezvény marad el, az edzésmunka sok akadályba ütközött, közben a válság a sportgazdaságban is éreztette a hatását. Mégis, tavaly zárult a szombathelyi sportélet egyik legeredményesebb éve. „Gondolhatunk a Falco KC-ra, de a dartsosokat, a futsalosokat is említhetném, vagy a példásan helyt álló SZKKA-játékosokat és a sakkozóinkat is. Szombathely jól vizsgázott” – számolt be a sikerekről László Győző, aki szerint akkor működik jól a városi sportélet, amikor mindenki, a versenyzők és a szurkolók egyaránt, jól érzik magukat benne. Az alpolgármester szerint az a legideálisabb, ha a sport nem politikai téma – utalt ezzel a városvezető a sportegyesület támogatásával kapcsolatos vitára, melynek a bajnokságot és a kupát is megnyerő, a BL-ben helytálló Falco KC esett a kereszttüzébe. Pedig korábban pártokon átívelő konszenzus volt, hogy mindent biztosítanak ahhoz, hogy a klub(ok)nál adott legyen minden a nyugodt és szakmai munkához, ami hozza az eredményeket, a szurkolók legnagyobb örömére – tette hozzá. „Nem véletlen, hogy a legkedvesebb városi rigmus a Mindenki szombathelyi!” – emelte ki hozzá László Győző, aki a tulajdonosváltást megélt Haladás FC előre menetelének is hasonlóan drukkol.
 

Indul a kampányhajrá, a helyi és országos politikai fejlemények értékelése sem maradt ki a Fogadóórából. László Győző bízik a Momentum új elnökében, Donáth Annában és kiemelte azt is, hogy a hatpárti ellenzéki összefogás, illetve a miniszterelnök-jelölt Márki-Zay Péter tisztázta azokat a nézeteltéréseket, melyekről a közvélemény is értesülhetett az előválasztás óta eltelt hónapokban. A vitával, a párbeszéddel egyébként az alpolgármester szerint nincsen semmi baj: „Látjuk, hogy az egyik oldalon központi irányítás van, nincs helye az ellenvéleménynek, az ellenzéki oldalon máshogy mennek a folyamatok. Óriási eredménynek tartom, hogy az összefogás pártjai félretették a nézetkülönbségeiket.

 

"Mi, Szombathelyen már megtaláltuk a győzelem receptjét: egy per egyben kell kiállni a Fidesz ellen"
 

– utalt a politikus a 2018-as, derkovitsi időközi választáson is működő szombathelyi modellre, ami László Győző Melega Mikós elleni győzelmével zárult. Az alpolgármester szerint a siker kulcsa lehet, hogy Márki-Zay Péter személyében egy olyan miniszterelnök-jelöltje van az összefogásnak, akin látszik, hogy nem a megszokott karakter: egy dinamikus, lendületes ember, akit hitelesnek tartanak a választópolgárok.


Nézze vissza a László Győzővel készült Fogadóóra teljes adását:
 

 

Borítókép: Nagy Jácint / Savaria Fórum

kapcsolódó cikkek
Online is alá lehet írni az Éljen Szombathely! Egyesület kompenzációt szorgalmazó kezdeményezését
Online is alá lehet írni az Éljen Szombathely! Egyesület kompenzációt szorgalmazó kezdeményezését
címkék
kapcsolódó cikkek
Online is alá lehet írni az Éljen Szombathely! Egyesület kompenzációt szorgalmazó kezdeményezését
Online is alá lehet írni az Éljen Szombathely! Egyesület kompenzációt szorgalmazó kezdeményezését
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Kapus, edző, példakép: felavatták Szarka Zoltán emléktábláját
Emléktáblát állítottak a Haladás és a magyar olimpiai válogatott egykori kapusának, Szarka Zoltánnak a Haladás Sportkomplexumnál. Az avatást pénteken tartották a 2016-ban elhunyt kiváló sportoló 80. születésnapján.
Joskar-Ola Napok 2022: koncertek, gyermekprogramok, bemutatók a hétvégén
Pénteken kezdődött a Joskar-Ola Napok programsorozata koncertekkel, bemutatókkal, vidámparkkal és gasztrotérrel. 
Megerősítik Toronyban a lignitbányászatot tiltó helyi rendeletet
Nincs folyamatban bányászati koncessziós pályázat, ami érintené Torony község körzetét - ezt a választ adta a Technológiai és Ipari Minisztérium Balassa Péter országgyűlési képviselő kérdésére, kell-e attól tartani, hogy lignitbánya nyílik Vas megyében. A toronyiak szerint azonban ez semmire sem biztosíték. A következő testületi ülésen megerősítik a bányászatot tiltó helyi rendeletet.
Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén
Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
Kiadták a figyelmeztetést: zápor, zivatar, jégeső is lehet
Szombaton Magyarország egész területén elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.