km/óra
  2022.05.27., péntek  •  Hella napja
Kutyabarát város lehet Szombathely

Kutyabarát város lehet Szombathely

Kiadvány a felelős kutyatartásról, kutyás nap, egyeztetés a városi kutyafuttatókról a civilekkel: mindez csak néhány lépés azok közül, amelyek végén Szombathely, az országban elsőként, elnyerheti a kutyabarát település címet.

Dr. Puskás Tivadar polgármester arról számolt be, hogy egy 2018-as közgyűlési döntés alapján a város illetékesei állatvédő civil szervezetekkel közösen cselekvési tervet dolgoztak ki, hogy mire van szükség a felelős állattartáshoz Szombathelyen, hogyan képesek a kutyások és a kutyát nem tartók álláspontjait megismertetni a másik féllel – ennek a részletei kerültek terítékre a sajtótájékoztatón. A 2017-es, önkéntes regisztráció alapján 6688 kutya él a településen, a valós szám azonban ennek többszöröse lehet, körülbelül 15-20 ezer ebet tartanak ottohunkban a szombathelyi polgárok, mondta dr. Puskás Tivadar. Hozzátette: nyilvánvalóan szükség van a józan észen és az erkölcsön alapuló szabályrendszerre. 


Ezért is jelent meg a szombathelyi önkormányzat kiadásában a Gazdi ABC (Legyél felelős kutyatartó) című kiadvány, amely eljut minden háztartásba, erről már Schmidt Zsófia, a kutyabarathelyek.hu alapítója beszélt. A füzet hasznos tanácsok mellett, információk mellett a vonatkozó jogszabályokat is tartalmazza, a webportálon összegyűlt tapasztalatok mind-mind bekerültek brosúrába. Kiemelte, hogy a város nyitottan állt az egyeztetésekhez, ezért példaként ajánlják Szombathelyt a többi város számára. 


Grünwald Stefánia,a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. vezetője jelentette be, hogy a polgármester által említett cselekvési terv részeként október 5-én nagyszabású rendezvényt tartanak a Történelmi Témaparkban Kutya jó nap címmel. Az igazgató (maga is egy menhelyi kutya gazdája és a kutyamentő csoport tagja) vázolta a tervezett programot is: délelőtt a rendőrség, a katasztrófavédelem kutyái mellett vakvezető és terápiás állatok is bemutatkoznak. Délután különféle interaktív bemutatók mellett tematikus előadások várják a kutyásokat és a nem kutyásokat is az ingyenesen látogatható rendezvényen. Az óvodásoknak és az alsó tagozatosnak rajz-, a felső tagozatosoknak novellaíró versenyt hirdetnek, természetesen kutyás témában. Arról is szólt, hogy egyre nő a kutyával nyaralni indulók száma, így Szombathely a kutyabarát helyek összegyűjtésével és azok reklámozásával turisztikai előnyre is szert tehet.


Csollányné Horváth Krisztina, a Fekete István Állatvédő Egyesület elnöke arról beszélt, hogy az állatmentést igyekeznek közelebb vinni az emberekhez. Így mindenki láthatja, hogy milyen a felelős és a felelőtlen kutyatartás – az utóbbi következményeivel az egyesület tagjai folyamatosan szembesülnek. Eddig is tartottak iskolai előadásokat a témában, most viszont készül egy tananyag a kutyatartásról, ennek segítségével a tanárok is tudnak ismeretek átadni a gyerekeknek, akik érzékenyek és fogékonyak a téma iránt. 


Dr. Károlyi Ákos, szombathelyi jegyző foglalta össze, hogy mi kell ahhoz, hogy Szombathely kutyabarát település legyen.  A kiadvány és kutyás nap mellett az önkormányzat a civil szervezetekkel együtt feltérképezte a kutyafuttatók állapotát és írásban rögzítette, milyen fejlesztésekre lesz szükség. Ugyanígy javaslatot tettek új kutyaparkot létrehozására, hiszen a városban akadnak még fehér foltok. Végül kiemelte az kutyatartással kapcsolatos iskolai oktatást és úgy fogalmazott, mindez együtt hozzájárul ahhoz, hogy Szombathely biztosítja a kereteket az európai színvonalú kutyatartáshoz. 
 

 

kapcsolódó galéria
címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Ne hívj rendőrt, sokat ittam! – kérte a BMW sérült sofőrje, majd elmenekült a helyszínről
Nagy csattanásra ébredtek több háznál az acsádi Béke utcában és többen azonnal kiszaladtak az utcába megnézni, hogy mi történt. Addigra egy vérző fejű ember szállt ki a betonáteresznek ütközött roncsból.
A nagy halászléharc – Szegedi kontra bajai
A hal ősi ókeresztény szimbólum. Krisztus és a megtért ember jelképe, ünnepnapokon pedig Jézus csodatetteit és a belé vetett hitet jelenti. Szenteste számos országban kerül hal az asztalra a legkülönbözőbb formában, nálunk a halászlé vált hagyománnyá. Hogy a bajai vagy a szegedi a jobb, ízlés dolga, lényeg, hogy jól elkészítve mindkettő finom.
Megyei I. osztály: mindkét vasárnapi mérkőzésen döntetlen született
A Vép pontvesztésével biztossá vált a Celldömölk harmadik helye, a Bük nehéz helyzetből mentett pontot a Táplán otthonában.
legfrissebbek
Vasúti csapórudat tört le a pótkocsival a 86-os főúton
A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen közlekedés biztonsága ellen elkövetett vétség miatt 100.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy büntetlen előéletű férfit, közölte az ügyészség.
Ukrajnai háború - Zelenszij: a nagyhatalmak "flörtölnek" Oroszországgal ahelyett, hogy megszorongatnák 
Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője egy interjúban kifejezte véleményét, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kész elhúzódó háborút folytatni Ukrajna ellen, legalább az év végéig, de talán még annál tovább is.
Visszaáll a normál látogatófogadás a hazai börtönökben
A látogatófogadásra ismét négy kapcsolattartó érkezhet a fogvatartottakhoz az ország valamennyi büntetés-végrehajtási intézetében és újra lehetőség nyílik a büntetés-végrehajtási intézeten kívüli kapcsolattartásra is.
A közgyűlést értékelték a frakciók: a SZOVA új vezérigazgatója mindenkinél téma volt
Közös megegyezéssel távozik a SZOVA éléről dr. Németh Gábor vezérigazgató, helyére Kovács Cecíliát, a Sportközpont és Sportiskola vezetőjét nevezte ki a közgyűlés. Június 1-től pedig Molnár Miklós lesz a Szombathelyi Távhőszolgáltató igazgatója. Tegnap zárt ülésen döntöttek személyi ügyekről a képviselők. A mai sajtótájékoztatókon erről, valamint a költségvetésről és a Fadrusz János utca felújításáról esett a legtöbb szó.
Megnyílnak a tűzoltóságok gyereknap alkalmából vasárnap
A szombathelyi, a sárvári és a körmendi tűzoltóság is várja a gyerekeket.