km/óra
  2020.09.24., csütörtök  •  Gellért, Mercédesz napja
Kutyabarát város lehet Szombathely

Kutyabarát város lehet Szombathely

Kiadvány a felelős kutyatartásról, kutyás nap, egyeztetés a városi kutyafuttatókról a civilekkel: mindez csak néhány lépés azok közül, amelyek végén Szombathely, az országban elsőként, elnyerheti a kutyabarát település címet.

Dr. Puskás Tivadar polgármester arról számolt be, hogy egy 2018-as közgyűlési döntés alapján a város illetékesei állatvédő civil szervezetekkel közösen cselekvési tervet dolgoztak ki, hogy mire van szükség a felelős állattartáshoz Szombathelyen, hogyan képesek a kutyások és a kutyát nem tartók álláspontjait megismertetni a másik féllel – ennek a részletei kerültek terítékre a sajtótájékoztatón. A 2017-es, önkéntes regisztráció alapján 6688 kutya él a településen, a valós szám azonban ennek többszöröse lehet, körülbelül 15-20 ezer ebet tartanak ottohunkban a szombathelyi polgárok, mondta dr. Puskás Tivadar. Hozzátette: nyilvánvalóan szükség van a józan észen és az erkölcsön alapuló szabályrendszerre. 


Ezért is jelent meg a szombathelyi önkormányzat kiadásában a Gazdi ABC (Legyél felelős kutyatartó) című kiadvány, amely eljut minden háztartásba, erről már Schmidt Zsófia, a kutyabarathelyek.hu alapítója beszélt. A füzet hasznos tanácsok mellett, információk mellett a vonatkozó jogszabályokat is tartalmazza, a webportálon összegyűlt tapasztalatok mind-mind bekerültek brosúrába. Kiemelte, hogy a város nyitottan állt az egyeztetésekhez, ezért példaként ajánlják Szombathelyt a többi város számára. 


Grünwald Stefánia,a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. vezetője jelentette be, hogy a polgármester által említett cselekvési terv részeként október 5-én nagyszabású rendezvényt tartanak a Történelmi Témaparkban Kutya jó nap címmel. Az igazgató (maga is egy menhelyi kutya gazdája és a kutyamentő csoport tagja) vázolta a tervezett programot is: délelőtt a rendőrség, a katasztrófavédelem kutyái mellett vakvezető és terápiás állatok is bemutatkoznak. Délután különféle interaktív bemutatók mellett tematikus előadások várják a kutyásokat és a nem kutyásokat is az ingyenesen látogatható rendezvényen. Az óvodásoknak és az alsó tagozatosnak rajz-, a felső tagozatosoknak novellaíró versenyt hirdetnek, természetesen kutyás témában. Arról is szólt, hogy egyre nő a kutyával nyaralni indulók száma, így Szombathely a kutyabarát helyek összegyűjtésével és azok reklámozásával turisztikai előnyre is szert tehet.


Csollányné Horváth Krisztina, a Fekete István Állatvédő Egyesület elnöke arról beszélt, hogy az állatmentést igyekeznek közelebb vinni az emberekhez. Így mindenki láthatja, hogy milyen a felelős és a felelőtlen kutyatartás – az utóbbi következményeivel az egyesület tagjai folyamatosan szembesülnek. Eddig is tartottak iskolai előadásokat a témában, most viszont készül egy tananyag a kutyatartásról, ennek segítségével a tanárok is tudnak ismeretek átadni a gyerekeknek, akik érzékenyek és fogékonyak a téma iránt. 


Dr. Károlyi Ákos, szombathelyi jegyző foglalta össze, hogy mi kell ahhoz, hogy Szombathely kutyabarát település legyen.  A kiadvány és kutyás nap mellett az önkormányzat a civil szervezetekkel együtt feltérképezte a kutyafuttatók állapotát és írásban rögzítette, milyen fejlesztésekre lesz szükség. Ugyanígy javaslatot tettek új kutyaparkot létrehozására, hiszen a városban akadnak még fehér foltok. Végül kiemelte az kutyatartással kapcsolatos iskolai oktatást és úgy fogalmazott, mindez együtt hozzájárul ahhoz, hogy Szombathely biztosítja a kereteket az európai színvonalú kutyatartáshoz. 
 

 

kapcsolódó galéria
címkék
Savaria Fórum 29. évfolyam 34. szám - 2020.09.18.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfőtől három területen vezetnek be újabb korlátozásokat Ausztriában
A koronavírus-járvány elleni küzdelemben a szövetségi kormány csütörtökön további szigorítást jelentett be. Hétfőtől csak tíz ember tartózkodhat zárt térben magánünnepségeken és rendezvényeken, kibővül a védőmaszkok követelménye, az éttermekben pedig csak ülve lehet fogyasztani, olvasható az orf.at-n.
Szigorú maszkviselési szabályok, 23 órakor bezáró szórakozóhelyek – megjelent a kormányrendelet
Megjelentek a Magyar Közlönyben azok az új járványvédelmi szabályok, amelyeket a szerdai kormánydöntések után Orbán Viktor miniszterelnök ismertetett.
Hétfőtől mintavételi hely nyílik a MÁV-rendelő udvarán
Pontos lista az októberi és a novemberi lomtalanítási időpontokról
A Szomhull a közérthetőség kedvéért készített egy pontosabb összefoglalót a lomtalanítás menetéről, melyben egyébként nem történt semmi változás.
Újabb iskolában jelent meg a koronavírus
legfrissebbek
Megyei I. osztály: Szoros mérkőzésen győzte le a Csepreg a Szarvaskendet a 6. fordulóból elhalasztott mérkőzésen
A kupaküzdelmek miatt szerdára halasztott mérkőzésen kétgólos hátrányból ugyan még fel tudott állni a Szarvaskend, a mérkőzés végi adok-kapokból azonban a Csepreg jött ki jobban és a 77. percben szerzett találattal eldöntötte a találkozót.
Tiltott határátlépés Vas megyében traktorral és gyalog
A járványügyi készültségi időszakban csak a kijelölt határátkelőhelyek vehetők igénybe, hívja fel a figyelmet a rendőrség.
Szeptemberi közgyűlés: bölcsődét alapítanak, igazgatókat neveznek ki (frissítve)
15 napirendet nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak a képviselők a szeptemberi közgyűlésen. Költségvetés-módosítás, bölcsődealapítás, ciklusprogram, féléves céges beszámolók és vezetőválasztások is szerepeltek a témák között. A közgyűlést mi is követjük, folyamatosan frissítjük cikkünket.
Genovában az utcán ismét kötelezővé tették a maszk viselését
A liguriai Genova belvárosában ismét bevezették a maszk szabadtéren is kötelező használatát csütörtöktől, az olasz-francia határnál polgármesterek tiltakoztak a koronavírus behurcolása ellen, miközben Giuseppe Conte olasz miniszterelnök bejelentette, hogy nem tervezik az ország ismételt lezárását.
Busszal ütközött, és árokba csapódott egy Skoda Sorokpolány közelében
A személyautó érintőlegesen ütközött a busz oldalával, kiszakadt a kereke, és a menetirány szerinti bal oldali árokba csapódott.