km/óra
  2023.12.08., péntek  •  Mária napja
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Kutatók Éjszakája a PTE Szombathelyi Képzési Központjában

Kutatók Éjszakája a PTE Szombathelyi Képzési Központjában

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központja idén is csatlakozik a hagyományosan minden év szeptember utolsó péntekén, Európa-szerte megrendezett Kutatók Éjszakája programsorozathoz.

A Kutatók Éjszakája program keretein belül ez alkalommal a PTE Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskolával együttműködve, az egyetem és az iskola dolgozói, diákjai, hallgatói, volt hallgatói és szakmai stratégiai partnerei minden érdeklődőt bevezetnek az egészségügyi ellátás rejtelmeibe, az egészséges és beteg emberek gondozásába az alapoktól a felsőfokig, a múltból a jelenbe és a jövőbe, az egészen pici gyerekek világától az élet teljes szakaszáig. 
A rendezvény központi eseménye az ókori és jelenkori harctéri sérülések kezelésének gyakorlati bemutatása a Scarbantia Legio és az MH Egészségügyi Központ közreműködésével. Múltidéző programunkon túl az intézményünkben végzett szakembereink hivatásukba engednek bepillantani: mentőtisztjeinek újraélesztést tanítanak; szociális munkásaink szenvedélybetegek körében végzett terepmunkában szerzett élményeiket osztják meg; ápolóink a múltból a jövőbe repítenek a sebkötözéstől az élethű szimulátorokig; szülésznőink megmutatják mennyire csodálatos az a bizonyos 9 hónap; védőnőink, kisgyermeknevelőink a gyermeknevelés, babajelnyelv rejtelmeibe vezetnek be; gyógytornászaink testtartás elemzésbe, manuális kezelésekbe engednek betekinteni; dietetikusaink a mindenmentes világot ismertetik meg velünk. 
Stratégiai partnereink is számos érdekes bemutatóval, előadással várják a látogatókat: a Vöröskereszt baleseti szimulációt mutat be a 112 Hívásfogadó Központ és a Rendőrség közreműködésével; szerencsekerékkel érkezik a Plazma Pont Szombathely; testközelből ismerhetjük meg a rendőrség baleseti és bűnügyi helyszínelő autóját és Doriszt, a nyomozó kutyát; rendhagyó anatómia órát tartunk, amit a Szombathely Crushers Amerikai Football Egyesület tagjai demonstrálnak; az evezés sport világába pillanthatunk be a többszörös Év Edzője díjas Alföldi Zoltán tréner vezényletével; a Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda szakemberei tanácsadással és InBody készülékkel mért testösszetétel elemzéssel várják a látogatókat; megismerhetjük egy motoros mentő mindennapjait; kóstolóval egybekötött előadást is hallgathatunk a méz egészségre gyakorolt hatásáról; az eSport Szombathely Egyesület a virtuális valóságba vezet be; illetve ingyenesen megtekinthetünk egy Magyar Örökség-díjas Ringató foglakozást. A napot a Capito Gitárklub koncertje zárja.
A rendezvényen minden korosztály megtalálja a neki szóló interaktív, szórakoztató programokat.
A rendezvény – a Gyermekkor elsősegélye tanfolyam kivételével – regisztráció nélkül látogatható, viszont a titkárságon előre regisztrálókat a Május 1 Étterem kedvezményes ebéddel várja. 
A programok részletei honlapunkon megtekinthetők. A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Dátum: 2022. szeptember 30. 11,00 és 19,00 óra között
Helyszín: PTE ETK Szombathelyi Képzési Központ, Szombathely, Jókai u. 14.; udvar és előadótermek 
A rendezvény weboldala: https://kutatokejszakaja.pte.hu/etksz

Bővebb információ:
KARAMÁNNÉ dr. habil. PAKAI Annamária egyetemi docens, képzési igazgató
annamaria.pakai@etk.pte.hu
Titkárság: 94/313-861; titkarsag.szombathely@etk.pte.hu

Fotó: Kutatokejszakája.pte.hu
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.