km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Kutatók Éjszakája a PTE Szombathelyi Képzési Központjában

Kutatók Éjszakája a PTE Szombathelyi Képzési Központjában

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központja idén is csatlakozik a hagyományosan minden év szeptember utolsó péntekén, Európa-szerte megrendezett Kutatók Éjszakája programsorozathoz.

A Kutatók Éjszakája program keretein belül ez alkalommal a PTE Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskolával együttműködve, az egyetem és az iskola dolgozói, diákjai, hallgatói, volt hallgatói és szakmai stratégiai partnerei minden érdeklődőt bevezetnek az egészségügyi ellátás rejtelmeibe, az egészséges és beteg emberek gondozásába az alapoktól a felsőfokig, a múltból a jelenbe és a jövőbe, az egészen pici gyerekek világától az élet teljes szakaszáig. 
A rendezvény központi eseménye az ókori és jelenkori harctéri sérülések kezelésének gyakorlati bemutatása a Scarbantia Legio és az MH Egészségügyi Központ közreműködésével. Múltidéző programunkon túl az intézményünkben végzett szakembereink hivatásukba engednek bepillantani: mentőtisztjeinek újraélesztést tanítanak; szociális munkásaink szenvedélybetegek körében végzett terepmunkában szerzett élményeiket osztják meg; ápolóink a múltból a jövőbe repítenek a sebkötözéstől az élethű szimulátorokig; szülésznőink megmutatják mennyire csodálatos az a bizonyos 9 hónap; védőnőink, kisgyermeknevelőink a gyermeknevelés, babajelnyelv rejtelmeibe vezetnek be; gyógytornászaink testtartás elemzésbe, manuális kezelésekbe engednek betekinteni; dietetikusaink a mindenmentes világot ismertetik meg velünk. 
Stratégiai partnereink is számos érdekes bemutatóval, előadással várják a látogatókat: a Vöröskereszt baleseti szimulációt mutat be a 112 Hívásfogadó Központ és a Rendőrség közreműködésével; szerencsekerékkel érkezik a Plazma Pont Szombathely; testközelből ismerhetjük meg a rendőrség baleseti és bűnügyi helyszínelő autóját és Doriszt, a nyomozó kutyát; rendhagyó anatómia órát tartunk, amit a Szombathely Crushers Amerikai Football Egyesület tagjai demonstrálnak; az evezés sport világába pillanthatunk be a többszörös Év Edzője díjas Alföldi Zoltán tréner vezényletével; a Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda szakemberei tanácsadással és InBody készülékkel mért testösszetétel elemzéssel várják a látogatókat; megismerhetjük egy motoros mentő mindennapjait; kóstolóval egybekötött előadást is hallgathatunk a méz egészségre gyakorolt hatásáról; az eSport Szombathely Egyesület a virtuális valóságba vezet be; illetve ingyenesen megtekinthetünk egy Magyar Örökség-díjas Ringató foglakozást. A napot a Capito Gitárklub koncertje zárja.
A rendezvényen minden korosztály megtalálja a neki szóló interaktív, szórakoztató programokat.
A rendezvény – a Gyermekkor elsősegélye tanfolyam kivételével – regisztráció nélkül látogatható, viszont a titkárságon előre regisztrálókat a Május 1 Étterem kedvezményes ebéddel várja. 
A programok részletei honlapunkon megtekinthetők. A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Dátum: 2022. szeptember 30. 11,00 és 19,00 óra között
Helyszín: PTE ETK Szombathelyi Képzési Központ, Szombathely, Jókai u. 14.; udvar és előadótermek 
A rendezvény weboldala: https://kutatokejszakaja.pte.hu/etksz

Bővebb információ:
KARAMÁNNÉ dr. habil. PAKAI Annamária egyetemi docens, képzési igazgató
annamaria.pakai@etk.pte.hu
Titkárság: 94/313-861; titkarsag.szombathely@etk.pte.hu

Fotó: Kutatokejszakája.pte.hu
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.
Adventi meglepetés a szombathelyi Blaguss járatokon
Az AGORA Savaria Nonprofit Kft. és a Blaguss Agora Hungary Kft. az adventi időszakban versekkel ajándékozza meg a Blaguss helyi járatos buszain utazó közönséget december 26-ig, olvasható a közleményükben.