km/óra
  2022.08.10., szerda  •  Lőrinc napja
Kutatás: a járványügyi szabályok betartásában a környezetünk befolyásol minket

Kutatás: a járványügyi szabályok betartásában a környezetünk befolyásol minket

Az, hogy valaki betartja-e a koronavírus miatt hozott járványügyi szabályokat, szorosan összefügg az egyén társadalmi környezetével – erre az eredményre jutott a Bécsi Egyetem Gazdaságszociológiai Intézetének friss tanulmánya. 

 

Bernhard Kittel, Fabian Kalleitner és David Schiestl, a Bécsi Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy mitől függ az, hogy egy állampolgár milyen mértékben tartja be a járványügyi aláírásokat. A szakértők többek között arra jöttek rá, hogy az emberek akkor hajlamosak megszegni a járványügyi szabályokat, ha közvetlen környezetükben mások is ezt teszik, még akkor is, ha ezzel az egészségüket kockáztatják. 

 

A kutatásban összesen 2.030 személy viselkedését analizálták 2020 és 2021 áprilisa között, tehát mielőtt a koronavírus elleni oltás általánosan elérhető lett volna Ausztriában. Ezek alapján megállapították, hogy az egyéni hajlandóság a szabályok betartására mindenekelőtt két tényezőtől függ: egyrészt attól, hogy az egyén maga mennyire ítéli veszélyesnek a helyzetet, másrészt a szociális normáktól, tehát mások ítéletétől és viselkedésétől, illetve a számukra kívánatos viselkedéstől. 

 

A felmérés arra világított rá, hogy minél kockázatosabbnak ítél valaki egy helyzetet, annál inkább hajlandó a szabályokat betartani. Azonban nem a saját egészség a legfontosabb. Minél inkább követik mások a járványügyi előírásokat, annál inkább követik ezeket azok is, akik esetleg nem gondolják olyan kockázatosnak az aktuális helyzetet. Emellett a kutatás azt állapította meg, hogy az emberek utánoznak másokat, még akkor is, ha nekik személy szerint nem származik ebből előnyük. Ez fordítva is igaz: minél kevesebben tartják be a közvetlen környezetben a szabályokat, a csoportnyomás miatt annál kevésbé tartja be őket az egyén maga is, még ha a saját egészsége ezt is követelné meg. 

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A Molnak köszönhetően újraindulhat a Barátság vezeték
A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
Forgalomkorlátozás Szombathelyen 2022. augusztus 20-án
Állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából tartandó rendezvény zavartalan lebonyolítása érdekében az alábbi időpontban és helyen forgalomkorlátozás lesz.
A lakók már felkészültek, elindult a „zsákos hulladékgyűjtés”
Folytatódik a szombathelyi hulladékgazdálkodás zöldítése és környezetbarátabbá tétele, jelent meg a hír a SZOVA hivatalos Facebook-oldalán.
ORFK: mintegy tizenkétezren érkeztek Ukrajnából kedden
Az ukrán-magyar határszakaszon 6174 ember lépett be kedden Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5833-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t.
Suzuki oldalába tekert egy idős kerékpáros a temetőnél
Kedden délelőtt a Jáki úti temető felől kerékpározó asszony jobbra nézett, de az autó balról érkezett. A biciklisnek nagy szerencséje volt, hogy a személyautót vezető asszony balra húzta a kormányt, de így is ütköztek, írja a 112press.hu.