km/óra
  2023.02.02., csütörtök  •  Karolina, Aida napja
Kurz: Ausztria érdeke, hogy megnyissák a határokat a biztonságos országok felé

Kurz: Ausztria érdeke, hogy megnyissák a határokat a "biztonságos" országok felé

Ausztria érdeke, hogy megnyissák a határokat azon országok irányába, ahol ellenőrzés alatt tudták tartani a koronavírus-járványt - jelentette ki Sebastian Kurz kancellár, miután csütörtökön részt vett a járvánnyal szembeni küzdelemben sikeresnek tartott országok kormányfőinek második nemzetközi videókonferenciáján.

 

Hasznos eszmecserét folytatott olyan országok kormányfőivel, amelyek Ausztriához hasonlóan gyorsan és sikeresen reagáltak a koronavírusra - jelentette ki Kurz. Hozzátette: közösen vitatják meg, hogyan lehet a lehető legjobban maguk mögött hagyni ezt a kihívásokkal teli időszakot.


Az "okos országok" mostani internetes találkozójára Dánia, Izrael, Görögország, Csehország, Új-Zéland, Ausztrália, Norvégia és Szingapúr kormányfőjét hívták meg. Az eszmecserén szó volt egyebek mellett az enyhítések során szerzett tapasztalatokról, a gazdaság újraindításáról és a turizmusról, ugyanakkor szó esett arról is, hogyan lehet fokozatosan feloldani a határellenőrzéseket azok között az országok között, ahol jók az eredmények, vagyis alacsony az új fertőzöttek száma.


Kurz hangsúlyozta: nincs értelme fenntartani a határellenőrzést azokon a pontokon, ahol az sokkal inkább akadályozza az embereket, mint amekkora védelmet jelent. Tájékoztatása szerint az elkövetkező hetekben Németországgal és Csehországgal folytatnak eszmecserét a kérdésben. Hozzátette ugyanakkor, hogy senkit sem engednek be Ausztriába azokból az országokból, ahol "nem biztonságos" a helyzet, vagyis ahol nem tudják ellenőrzés alatt tartani a koronavírus-járványt.


Mérlegelni kell ugyanakkor a kancellár szerint azt is, hogy a biztonságosnak tartott országokban az osztrákok kikkel kerülhetnek kapcsolatba, oda ugyanis olyan államokból is érkezhetnek emberek, ahol magas a fertőzöttek száma. Lényeges az is, hogy az újonnan történő fertőződésekre gyorsan reagáljanak, megakadályozva egy esetleges második hullámot - szögezte le Kurz.


Arról is beszélt, hogy a különböző országok a korábbinál szorosabban szeretnének együttműködni a koronavírus ellenszerének kutatásában.


Gernot Blümel osztrák pénzügyminiszter csütörtökön arról tájékoztatott: Ausztriában a gazdasági válság leküzdése érdekében több segélycsomagot hirdetnek meg. Leszögezte: a válság még nem ért véget, és t még nem lehet tudni, milyen mértékű a gazdasági visszaesés. A tárcavezető szerint ugyanakkor van rá esély, hogy Ausztria más országokhoz képest "jobban" kilábal majd a válságból.


A pénzügyminiszter bejelentette: a vállalkozások május 20-tól pályázhatnak az úgynevezett koronavírus-segélyalap támogatásaira. Hozzátette: a jóváhagyott összeg legfeljebb egyharmadát tíz napon belül folyósítják, a fennmaradó részt legkorábban augusztus végén, illetve az éves elszámolást követően kapják meg a cégek. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nem tudnak olyan sokáig várni, Blümel azt üzente: azzal számolnak, hogy néhány milliárd eurót korábban ki tudnak majd fizetni nekik. Arról is beszélt, hogy a speciális ágazatokhoz tartozó vállalkozásokról, mint például a rendezvényszervezés, a későbbiekben döntenek majd.


A pénzügyminiszter arról is tájékoztatott, hogy vissza nem térítendő támogatást lehet kérni az állandó kiadásokra, mint például a lakbér vagy a kamatterhek, valamint a romlandó áruk után. A támogatás összege az éves forgalomtól, illetve a forgalom visszaesésének mértékétől függ, valamint az állandó kiadások, így a bérleti díj vagy a kamatterhek összegétől. Abban az esetben, ha a forgalom a koronavírus-járvány idején több mint 80 százalékkal esett vissza, az állandó kiadások legfeljebb 75 százalékát megtérítik.


A csütörtöki közlések szerint Ausztriában összesen 15 665, a tájékoztatás előtti 24 órában 68 ember koronavírustesztje lett pozitív. Időközben 13 698-an már meggyógyultak. Jelentősen visszaesett a kórházban kezeltek száma; az 1445 aktív beteg közül a szerdaihoz képest 58-cal kevesebben, 360-an szorulnak kórházi kezelésre. A koronavírus okozta megbetegedésbe 609-en haltak bele. (MTI)
 

Borítókép: ARCHÍV FELVÉTEL a bucsui határátkelőről

Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
legfrissebbek
A helyiekkel együtt gondolkodnának a jövő városáért
Németh Ákos tanácsnok arra kér mindenkit közösségi oldalán, hogy gondolkodjanak együtt a jövő városáért, vegyenek részt minél többen a JUSTNature projektben. Dr. Nemény András polgármesterrel közösen videóban kérnek segítséget a városlakóktól.
Júniusban véget ér a járvány Ausztriában
A szövetségi kormány tegnapi ülésén döntött a koronavírus elleni intézkedések befejezésének ütemtervéről – majdnem pontosan három évvel az első megerősített ausztriai esetek után. A szabályokat a nyárig fokozatosan kell kivezetni, és Ausztria június 30-án visszatér a „normál működéshez“, írja az orf.at.
Menesztették a szombathelyi 112-es Hívásfogadó Központ vezetőjét
Szakmai nap a komplex rehabilitáció jegyében
A PTE Egészségtudományi Kar és az at.home oktatási kutatóközpont 2023. február 7-én szakmai konferenciát rendez. A PTE Egészségtudományi Kar és az at.home oktatási kutatóközpont február 7-én, kedden szakmai konferenciát rendez. Az esemény első felében a rehabilitáció szerepét járják körbe városi, sportolói és egyetemi szempontból. Az esemény további részében tudományos előadásokon vizsgálják meg, hogyan segíthet a rehabilitáció az ortopédiai betegállátásban vagy a csontritkulás kezelésében. A rendezvény online is követhető. A rendezvény online is követhető.
Eltűnnek a régóta tárolt vasúti anyagok a körmendi állomásról
Az idei évben megkezdődik az ún. minősítetlen vasúti anyagok osztályozása, értékesítése, illetve elszállítása a körmendi vasútállomásról. Erről állapodott meg a város polgármestere, az MNV Zrt., valamint a GYSEV Zrt. képviselője a helyszínen tartott bejáráson, olvasható a vasúttársaság közleményében.