km/óra
  2021.01.26., kedd  •  Vanda, Paula napja
Külügyminiszter: az Ausztriába járó ingázó magyarok előtt nyitva marad a határ

Külügyminiszter: az Ausztriába járó ingázó magyarok előtt nyitva marad a határ

Sok magyar jár át dolgozni Ausztriába, ami a magyarok keresete és az osztrák gazdaság működőképessége szempontjából is fontos tényező, és az ingázási lehetőség továbbra is biztosított, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A a magyar gazdaság ellátása szempontjából fontos áruk belépését nem korlátozzák, a tranzit teherforgalmat is engedik.

A koronavírus-járvány szempontjából is komoly az egymásra utaltság a térség országai között az emberek egészségének megvédése és az ellátás folyamatos biztosítása, a gazdaságok működőképességének fenntartása tekintetében - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

   
A tárcavezető azt követően nyilatkozott, hogy videokonferencián egyeztetett cseh, szlovák és osztrák kollégájával. Szijjártó Péter kiemelte: minden országnak nemzeti intézkedéseket kell hoznia, de ezek komoly hatással vannak a szomszédos, illetve térségbeli országokra is.
   

A tanácskozáson partnereivel egyetértettek abban, hogy nem pár napig vagy hétig tartó időszakra, hanem hónapokban mérhető korszakra kell készülni súlyos korlátozások között - közölte.
   

Kifejtette: a magyar kormány intézkedései meghozatalakor azt a két szempontot veszi figyelembe - és ezek tekintetében teljes körű a megegyezés a térségben -, hogy az emberek egészségének védelmét és az ország folyamatos ellátását kell biztosítani. Ezen alapul az a döntés is, hogy csak magyar állampolgárok léphetnek be Magyarország területére a személyszállítás keretében, de a teherszállítás tekintetében a belépéseket nem korlátozzák. A magyar emberek, a magyar gazdaság ellátása szempontjából fontos áruk belépését nem korlátozzák, a tranzit teherforgalmat is engedik - közölte.
   

Kijelentette: Magyarország a szomszédos országokkal tavaly 42 milliárd eurónyi kereskedelmet bonyolított, ezért fontos, hogy minden szomszédos országgal a teherfogalom tekintetében nincsenek korlátozások.

   

A külügyminiszter a magyar-szlovák kapcsolatokat illetően elmondta: közösségeik rendkívül szoros kapcsolatban állnak, ezért továbbra is tárgyalnak, hogy esetlegesen egy olyan intézkedést vezessenek be a határon, amely külön a magyar és a szlovák állampolgárok határátlépését szabályozná, de amíg ez létrejön, az általános szabályt alkalmazzák.
   

A magyar-osztrák határ vonatkozásában közölte: sok magyar jár át dolgozni Ausztriába, ami a magyarok keresete és az osztrák gazdaság működőképessége szempontjából is fontos tényező, és az ingázási lehetőség továbbra is biztosított.
   

Szijjártó Péter kitért rá: minden közép-európai országnak vannak állampolgárai a világ különböző részein, és ahogy az utazásokat korlátozó intézkedések életbe lépnek, egyre bonyolultabb lesz a mozgás a világ különböző pontjai között.
   

A tárcavezető minden külföldön tartozódó magyart arra kért, hogy ha szeretne hazajönni, de nehézségekbe ütközik, keresse fel az illetékes nagykövetséget vagy konzuli képviseletet, ott segítenek a hazautazás megszervezésében.
   

Úgy látja, ez nemcsak magyar kihívás, ezért csatlakoztak ahhoz a cseh kezdeményezéshez, hogy európai koordinációs mechanizmus jöjjön létre az uniós polgárok hazatérésének segítésére.
   

A külügyminiszter arról is beszámolt, hogy jelenleg 5 országban 46 magyar állampolgár áll külföldön karantén intézkedés alatt. Ausztriában nagy területeken léptettek életbe karantént, 39 magyar van az érintett részeken. Két magyar van továbbra is Kínában, Hupej tartományban, két magyar az Egyesült Államokban kikötött hajó fedélzetén, egy magyar Szingapúrban, kettő pedig - egy házaspár - Vietnamban - sorolta.
   

Megjegyezte: minden érintettel kapcsolatban állnak és segítenek nekik a szabályok által megengedett módon. (MTI)

 

 

 

címkék
Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
150 új munkahely az 500 mellé: 45 millió euróból készül el az EO bevásárlóközpont új része Felsőőrött
A Rutter Immobilien Gmbh 45 millió eurós befektetéssel új bevásárlóközpontot épít Felsőőrött (Oberwart) az EO mellé, írja a meinbezirk.at.
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
Ausztria: hírügynökségi információk szerint február 7-ig marad a lezárás, a vendéglátás és a turizmus február végén indul újra
Az APA hírügynökség szombat késő este közzétett információi szerint február 7-ig meghosszabbítják az koronavírus-járvány miatt december végén elrendelt lezárás szabályait. A kormány vasárnap hivatalosan vasárnap jelenti be a döntéseket. 
Koronavírus-járvány Ausztria: vasárnap jelenti be a kormány az új intézkedéseket
Ausztriában a tartományi vezetők után a szakértők is egyetértettek abban, hogy a decemberi zárás intézkedéseit meg kell hosszabbítani, így elképzelhető, nem lesz lazítás január 24-től. Döntés és hivatalos bejelentés vasárnap várható
Ausztriában botrány robbant ki az oltási sorrend be nem tartása miatt
Botrány robbant ki Ausztiában a koronavírus elleni oltások beadása körül, Sebastian Kurz kancellár a Kronen Zeitung című osztrák lapnak nyilatkozva szerdán megengedhetetlennek nevezte, hogy polgármesterek és feleségeik, illetve helyi prominens személyiségek soron kívül jutottak hozzá a vakcinához.
legfrissebbek
Bezárták az ausztriai edzőtábort, hazatért a magyar cselgáncsválogatott
Idő előtt hazakényszerült az ausztriai nemzetközi edzőtáborból a magyar cselgáncsválogatott.
Magabiztos Falco-győzelem az Alba elleni rangadón
A rendkívül hullámzó találkozón a Falco bizonyult kiegyensúlyozottabbnak és stabilabbnak, ez pedig győzelmet ért Forray Gábor együttese ellen.
Kaliforniában felfüggesztették a karantént
Kalifornia államban felfüggesztették a koronavírus-járvány miatt december elején bevezetett karantént - közölte Gavin Newsom kormányzó.
Kásler: az angliai mutáció ellen is hatékony készítményt engedélyeztek Magyarországon
Engedélyeztek Magyarországon egy, a koronavírus új típusú, angliai mutációja ellen is hatékony készítményt - jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kedden a Facebook-oldalán. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel azt közölte: az egyik leghatékonyabb Covid-ellenes hatóanyag első szállítmánya szerdán érkezik.
Továbbra is az FC Barcelona a leggazdagabb futballklub
A koronavírus-járvány miatti bevételkiesések ellenére továbbra is az FC Barcelona vezeti a leggazdagabb futballklubok listáját a Real Madrid és a Bayern München előtt.