km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
Kulturális közalkalmazottak: az átalakulás kifejezetten hátrányos a számukra

Kulturális közalkalmazottak: az átalakulás kifejezetten hátrányos a számukra

Váratlanul érte áprilisban a kulturális intézmények dolgozóit a bejelentés, hogy november 1-jétől már nem közalkalmazottak lesznek, hanem a Munka törvénykönyve vonatkozik rájuk. Az erről szóló hivatalos tájékoztatást ezekben a napokban veszik át a könyvtár, a múzeum, a levéltár, az AGORA, a Mesebolt Bábszínház és a szimfonikus zenekar dolgozói.

 

A jogviszony átalakulása lényeges változásokkal jár: megszűnik az előmeneteli rendszer, azaz a 3 évenkénti fokozatugrás és illetménynövekedés, nem lesz 50 százalékos utazási kedvezmény, rövidül a felmondási idő, 5 év elteltével pedig a magasabb összegű végkielégítésre és a jubileumi jutalomra sem számíthatnak az érintettek. A dolgozókkal október végéig kell megkötni az új munkaszerződéseket, az erre vonatkozó ajánlatot két héten belül kapja meg mindenki. 


Baráthné Molnár Mónika, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója az SZTV kérdésre elmondta, hogy az ajánlatban, amely a munkavállaló részére készül, a munkabér tekintetében hátrányosan nem érintheti a munkavállalót, és ez arra értendő, hogy nem lehet kevesebb a megajánlott bér, mint amelyre október 31-ig a Kjt. szerinti illetményében jogosult lenne. 


Áprilisban a minisztérium közleményében még 6 százalékos béremelést ajánlott a kulturális szférában dolgozóknak, de a jelenlegi információk szerint ez mégsem épül be a bérekbe.  


Horváth Zoltán, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója hozzátette, hogy azért vannak viszonylag nehéz helyzetben, mert a kollégák több diplomával, akár 40 év munkaviszonnyal is, nagyon sok esetben sajnos csak a garantált bérminimumot kapják meg, ami meglehetősen alacsony. Nagyjából 150 ezer nettós összegről van szó, ennél lejjebb természetesen nem is szeretnének, de nem is tudnak menni, följebb pedig egyszerűen nincs jelen pillanatban mozgásterük. 


Érzékenyen érinti a dolgozókat a szabadságok alakulása is: a könyvtárban például úgy számolnak, hogy ez is csökken, átlagosan évi 5-6 nappal. A szakszervezetek és a közalkalmazotti tanácsok véleménye szerint az átalakulás kifejezetten hátrányos a számukra, hiszen megszűnnek azok a kedvezmények, amelyek eddig kompenzálták valamelyest a rendkívül alacsony fizetéseket, a bérek növekedésére pedig nem látnak esélyt. 

 

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.
Három autó tört össze Szombathelyen
A kereszteződéshez érkező terepjáró féke az elmondás alapján nem működött. A Toyota először egy másik terepjáró oldalába hajtott, majd ütközött egy Mercedessel. Senki sem sérült meg - írja a 112Press.
Sikerrel szerepeltek a szombathelyi karatések Németországban
A hétvégén rendezték meg a németországi Burghardtsdorfban a 18. Zwönitztalpokal elnevezésű Nyílt Nemzetközi Karate Versenyt. A megmérettetésen 7 ország 59 egyesülete 673 nevezéssel képviseltette magát - írja a Nyugat.