km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Kulturális közalkalmazottak: az átalakulás kifejezetten hátrányos a számukra

Kulturális közalkalmazottak: az átalakulás kifejezetten hátrányos a számukra

Váratlanul érte áprilisban a kulturális intézmények dolgozóit a bejelentés, hogy november 1-jétől már nem közalkalmazottak lesznek, hanem a Munka törvénykönyve vonatkozik rájuk. Az erről szóló hivatalos tájékoztatást ezekben a napokban veszik át a könyvtár, a múzeum, a levéltár, az AGORA, a Mesebolt Bábszínház és a szimfonikus zenekar dolgozói.

 

A jogviszony átalakulása lényeges változásokkal jár: megszűnik az előmeneteli rendszer, azaz a 3 évenkénti fokozatugrás és illetménynövekedés, nem lesz 50 százalékos utazási kedvezmény, rövidül a felmondási idő, 5 év elteltével pedig a magasabb összegű végkielégítésre és a jubileumi jutalomra sem számíthatnak az érintettek. A dolgozókkal október végéig kell megkötni az új munkaszerződéseket, az erre vonatkozó ajánlatot két héten belül kapja meg mindenki. 


Baráthné Molnár Mónika, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója az SZTV kérdésre elmondta, hogy az ajánlatban, amely a munkavállaló részére készül, a munkabér tekintetében hátrányosan nem érintheti a munkavállalót, és ez arra értendő, hogy nem lehet kevesebb a megajánlott bér, mint amelyre október 31-ig a Kjt. szerinti illetményében jogosult lenne. 


Áprilisban a minisztérium közleményében még 6 százalékos béremelést ajánlott a kulturális szférában dolgozóknak, de a jelenlegi információk szerint ez mégsem épül be a bérekbe.  


Horváth Zoltán, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója hozzátette, hogy azért vannak viszonylag nehéz helyzetben, mert a kollégák több diplomával, akár 40 év munkaviszonnyal is, nagyon sok esetben sajnos csak a garantált bérminimumot kapják meg, ami meglehetősen alacsony. Nagyjából 150 ezer nettós összegről van szó, ennél lejjebb természetesen nem is szeretnének, de nem is tudnak menni, följebb pedig egyszerűen nincs jelen pillanatban mozgásterük. 


Érzékenyen érinti a dolgozókat a szabadságok alakulása is: a könyvtárban például úgy számolnak, hogy ez is csökken, átlagosan évi 5-6 nappal. A szakszervezetek és a közalkalmazotti tanácsok véleménye szerint az átalakulás kifejezetten hátrányos a számukra, hiszen megszűnnek azok a kedvezmények, amelyek eddig kompenzálták valamelyest a rendkívül alacsony fizetéseket, a bérek növekedésére pedig nem látnak esélyt. 

 

 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.
Adventi meglepetés a szombathelyi Blaguss járatokon
Az AGORA Savaria Nonprofit Kft. és a Blaguss Agora Hungary Kft. az adventi időszakban versekkel ajándékozza meg a Blaguss helyi járatos buszain utazó közönséget december 26-ig, olvasható a közleményükben.