km/óra
  2020.10.22., csütörtök  •  Előd napja
Kreatív matematika: Egy szombathelyi gimnazista a világ legjobbjai között

Kreatív matematika: Egy szombathelyi gimnazista a világ legjobbjai között

A fizika és az informatika mellett a matematika érdekli leginkább Kalocsai Zoltánt, aki egy nemzetközi matematikai verseny élmezőnyében végzett nemrég. A Nagy Lajos Gimnázium 10. évfolyamos diákja egyáltalán nem bánja, hogy itt a szünet: így legalább a hétköznapokat is azzal töltheti, ami a legjobban foglalkoztatja: matematikai problémák megoldásával.

 

Zolival és matematikatanárával, Barczi Péterrel a kihalt iskola egyik tantermében találkoztunk, hogy megnézzük, mivel is érdemelte ki a 16 éves fiatalember az ismert amerikai informatikai cég, a Desmos elismerését. Néhány kattintás, és már mutatja is: a monitoron egy koordinátarendszerben emotikonok, azaz az interneten használt, emberi arcot formáló hangulatjelek jelennek meg, amelyek ráadásul mozognak is. Az üzenetírást jelző három pont szinuszhullámot követ – hívja fel a figyelmünket Zoli –, a fejek arckifejezése pedig mindegyiken változik, az egyik nevet, a másik a könnyeit potyogtatja.
 –  A versenyen kreatív problémamegoldás volt a feladat.

 

A „desmos” program felhasználásával, vagyis matematikai háttérrel kellett képet, rajzot vagy animációt készíteni. Engem az emotikonok korábban is érdekeltek, kísérleteztem is a megrajzolásukkal. Az tetszett bennük, hogy nagyon könnyen stilizálhatók, így aztán nagyon sokféle görbét lehet felhasználni az ábrázolásukra, és nagyon szépen, részletekre lebontva lehet megoldani a problémát.


Valójában az történt, hogy akkor jelöltem be egy-egy pontot a koordinátarendszerben, ha az általam megadott állítás igaz volt arra a pontra. Vagyis, ha megfelelően adjuk meg a kikötést, ami alapján elhelyezzük a pontokat, akkor el lehet érni, hogy bizonyos formákat adjanak ki. Rengeteg matematikai görbe alkalmas arra, hogy kirajzolja a szükséges alakzatokat, és mivel az arcmimika is természetes, kevésbé szögletes formákból áll, jó lehetőségnek tartottam, hogy ezeket rajzoljam meg – avat be bennünket a részletekbe Zoli.


A Desmos saját weboldalán, három korosztályban hirdette meg a versenyt, amelyre több mint négyezer pályamunka érkezett a világ minden részéből. Ebből választották ki a 60 finalistát, majd minden korcsoportban a három-három legjobbat. Zoli a 15-16 évesek között az első 20 közé került, ráadásul egyedüli magyarként. A verseny interneten zajlott, elutazni nem kellett, ahogy az ajándékcsomag is postán érkezik majd. Zoli számára a legnagyobb büszkeség, hogy a Desmos igazgatója egy versenyzőkkel folytatott csetelésben külön megemlítette az ő munkáját, megjegyezve, mennyire tetszik a megközelítése, vagyis hogy egy egyenlőtlenséggel le tudta írni mindazt, amit csinált.


Zoli főként azokat a rendhagyó feladatokat élvezi, amelyek a matematika vizuálisan is megfogható részéhez, például a geometriához vagy a függvénytanhoz kapcsolódnak. A Desmos programot a matematikatanára mutatta, de ő inkább praktikus célokra használja ezt a grafikus kalkulátort. Barczi Péter nem is titkolja: álmában nem gondolta volna, hogy Zoli ennyi mindent kihoz majd belőle. Mert ez bizony jóval túlmutat az iskolában tanultakon. A sikerben pedig szerinte nemcsak kiváló tanítványa képességei játszottak szerepet, hanem a kitartása is: nem nyugszik addig, amíg meg nem oldja a felmerülő problémát.


A tehetséges gimnazista már eddig is több matematika-, fizika- és robotika-versenyen bizonyított. Most azt tervezi, hogy jövőre ugyanezen a megmérettetésen – a Desmos Global Art Contesten – egy háromdimenziós feladattal is megpróbálkozik.

kapcsolódó cikkek
Ilyen tojásórát nem látott még
Ilyen tojásórát nem látott még
A szombathelyi frissdiplomás mérnök Tóth Balázsnak egyben a hobbija és a foglalkozása is, hogy 3D nyomtatókkal készít kreatívnál kreatívabb termékeket. Az innovatív magyar tervezőcég húsvéti versenyén az ő Eggwatch, azaz „tojásóra” dizájnja bizonyult a legjobbnak.
kapcsolódó cikkek
Ilyen tojásórát nem látott még
Ilyen tojásórát nem látott még
A szombathelyi frissdiplomás mérnök Tóth Balázsnak egyben a hobbija és a foglalkozása is, hogy 3D nyomtatókkal készít kreatívnál kreatívabb termékeket. Az innovatív magyar tervezőcég húsvéti versenyén az ő Eggwatch, azaz „tojásóra” dizájnja bizonyult a legjobbnak.
Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
Az ápolók is igazságos béremelést kérnek
További jelentős béremelést kérnek a kormánytól a szakápolók is – írta közleményében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK).
legfrissebbek
Érkezik a Facebook társkeresője
Az Egyesült Államok után hamarosan Európán belül is elérhető lesz a Facebook társkereső funkciója a Dating nevű alkalmazás.
Országos tisztifőorvos: gyorsul a járvány terjedése
Világszerte, de főleg Európában gyorsul a járvány terjedése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
A Falco klubvezetése megpróbálja elérni, hogy a FIBA jóváírja számukra a Novgorod elleni BL-találkozót
A szombathelyiek csupán pár órával a mérkőzés előtt értesültek az oroszoknál produkált pozitív eredményekről, és ezzel együtt a halasztásról.
Operatív törzs: már 1613-szor intézkedtek védelmi intézkedések megszegése miatt
A jogszabály hatályba lépése óta már 1613 esetben intézkedtek a rendőrök védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
Felújítják a gencsapáti vasúti átjárót