km/óra
  2021.01.23., szombat  •  Zelma, Rajmund napja
Kreatív matematika: Egy szombathelyi gimnazista a világ legjobbjai között

Kreatív matematika: Egy szombathelyi gimnazista a világ legjobbjai között

A fizika és az informatika mellett a matematika érdekli leginkább Kalocsai Zoltánt, aki egy nemzetközi matematikai verseny élmezőnyében végzett nemrég. A Nagy Lajos Gimnázium 10. évfolyamos diákja egyáltalán nem bánja, hogy itt a szünet: így legalább a hétköznapokat is azzal töltheti, ami a legjobban foglalkoztatja: matematikai problémák megoldásával.

 

Zolival és matematikatanárával, Barczi Péterrel a kihalt iskola egyik tantermében találkoztunk, hogy megnézzük, mivel is érdemelte ki a 16 éves fiatalember az ismert amerikai informatikai cég, a Desmos elismerését. Néhány kattintás, és már mutatja is: a monitoron egy koordinátarendszerben emotikonok, azaz az interneten használt, emberi arcot formáló hangulatjelek jelennek meg, amelyek ráadásul mozognak is. Az üzenetírást jelző három pont szinuszhullámot követ – hívja fel a figyelmünket Zoli –, a fejek arckifejezése pedig mindegyiken változik, az egyik nevet, a másik a könnyeit potyogtatja.
 –  A versenyen kreatív problémamegoldás volt a feladat.

 

A „desmos” program felhasználásával, vagyis matematikai háttérrel kellett képet, rajzot vagy animációt készíteni. Engem az emotikonok korábban is érdekeltek, kísérleteztem is a megrajzolásukkal. Az tetszett bennük, hogy nagyon könnyen stilizálhatók, így aztán nagyon sokféle görbét lehet felhasználni az ábrázolásukra, és nagyon szépen, részletekre lebontva lehet megoldani a problémát.


Valójában az történt, hogy akkor jelöltem be egy-egy pontot a koordinátarendszerben, ha az általam megadott állítás igaz volt arra a pontra. Vagyis, ha megfelelően adjuk meg a kikötést, ami alapján elhelyezzük a pontokat, akkor el lehet érni, hogy bizonyos formákat adjanak ki. Rengeteg matematikai görbe alkalmas arra, hogy kirajzolja a szükséges alakzatokat, és mivel az arcmimika is természetes, kevésbé szögletes formákból áll, jó lehetőségnek tartottam, hogy ezeket rajzoljam meg – avat be bennünket a részletekbe Zoli.


A Desmos saját weboldalán, három korosztályban hirdette meg a versenyt, amelyre több mint négyezer pályamunka érkezett a világ minden részéből. Ebből választották ki a 60 finalistát, majd minden korcsoportban a három-három legjobbat. Zoli a 15-16 évesek között az első 20 közé került, ráadásul egyedüli magyarként. A verseny interneten zajlott, elutazni nem kellett, ahogy az ajándékcsomag is postán érkezik majd. Zoli számára a legnagyobb büszkeség, hogy a Desmos igazgatója egy versenyzőkkel folytatott csetelésben külön megemlítette az ő munkáját, megjegyezve, mennyire tetszik a megközelítése, vagyis hogy egy egyenlőtlenséggel le tudta írni mindazt, amit csinált.


Zoli főként azokat a rendhagyó feladatokat élvezi, amelyek a matematika vizuálisan is megfogható részéhez, például a geometriához vagy a függvénytanhoz kapcsolódnak. A Desmos programot a matematikatanára mutatta, de ő inkább praktikus célokra használja ezt a grafikus kalkulátort. Barczi Péter nem is titkolja: álmában nem gondolta volna, hogy Zoli ennyi mindent kihoz majd belőle. Mert ez bizony jóval túlmutat az iskolában tanultakon. A sikerben pedig szerinte nemcsak kiváló tanítványa képességei játszottak szerepet, hanem a kitartása is: nem nyugszik addig, amíg meg nem oldja a felmerülő problémát.


A tehetséges gimnazista már eddig is több matematika-, fizika- és robotika-versenyen bizonyított. Most azt tervezi, hogy jövőre ugyanezen a megmérettetésen – a Desmos Global Art Contesten – egy háromdimenziós feladattal is megpróbálkozik.

kapcsolódó cikkek
Ilyen tojásórát nem látott még
Ilyen tojásórát nem látott még
A szombathelyi frissdiplomás mérnök Tóth Balázsnak egyben a hobbija és a foglalkozása is, hogy 3D nyomtatókkal készít kreatívnál kreatívabb termékeket. Az innovatív magyar tervezőcég húsvéti versenyén az ő Eggwatch, azaz „tojásóra” dizájnja bizonyult a legjobbnak.
kapcsolódó cikkek
Ilyen tojásórát nem látott még
Ilyen tojásórát nem látott még
A szombathelyi frissdiplomás mérnök Tóth Balázsnak egyben a hobbija és a foglalkozása is, hogy 3D nyomtatókkal készít kreatívnál kreatívabb termékeket. Az innovatív magyar tervezőcég húsvéti versenyén az ő Eggwatch, azaz „tojásóra” dizájnja bizonyult a legjobbnak.
Savaria Fórum 30. évfolyam 1. szám - 2021.01.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 1. szám - 2021.01.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria: hírügynökségi információk szerint február 7-ig marad a lezárás, a vendéglátás és a turizmus február végén indul újra
Az APA hírügynökség szombat késő este közzétett információi szerint február 7-ig meghosszabbítják az koronavírus-járvány miatt december végén elrendelt lezárás szabályait. A kormány vasárnap hivatalosan vasárnap jelenti be a döntéseket. 
150 új munkahely az 500 mellé: 45 millió euróból készül el az EO bevásárlóközpont új része Felsőőrött
A Rutter Immobilien Gmbh 45 millió eurós befektetéssel új bevásárlóközpontot épít Felsőőrött (Oberwart) az EO mellé, írja a meinbezirk.at.
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
Koronavírus-járvány Ausztria: vasárnap jelenti be a kormány az új intézkedéseket
Ausztriában a tartományi vezetők után a szakértők is egyetértettek abban, hogy a decemberi zárás intézkedéseit meg kell hosszabbítani, így elképzelhető, nem lesz lazítás január 24-től. Döntés és hivatalos bejelentés vasárnap várható
Nem jár előnyökkel a tömeges teszten való részvétel: Ausztriában január 24-ig marad egységesen a lezárás
Ausztriában a lezárás január 24-ig mindenkire vonatkozik. Az ingyenes teszt lehetősége nem rövidíti ezt le, miután az ellenzéktől nem kapta meg a támogatást a tervezet. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelem, a vendéglátás és az idegenforgalom csak január 25-én nyílhat meg, írja az orf.at. Az iskolák esetében még nem tiszta, hogy január 18-án vagy 25-én térnek-e vissza a normál oktatásra.
legfrissebbek
Környezetvédelmi témapark és iskolai szemléletformálás uniós forrásból
Sikerrel pályázott Szombathely a Just Nature programban klíma- és természetvédelmi célok megvalósítására. A 156 millió forint forrást elsősorban a levegő minőségének javítása érdekében használják fel, két helyszínen. Fákat ültetnek, valamint igyekeznek közelebb vinni a diákokhoz a természet és a környezet szeretetét.
Teherautó oldalába csúszott egy Ford Vép közelében
Szerencsés kimenetelű közlekedési baleset történt Vép és Bozzai között. A sofőr megúszta sérülés nélkül a figyelmetlenségét.
A nemzeti lobogó színeibe öltöztek az épületek
Nagyszabású online és helyszíni műsorokkal készült a város legnagyobb kulturális intézménye, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ. A magyar kultúra napja alkalmából piros, fehér és zöld színekben pompázott a sportház és a mozi.
Digitális oktatáshoz szükséges eszközökkel segített a Falco
A szombathelyiek több más kezdeményezés mellett a Digitális Batman mozgalomhoz is örömmel csatlakoztak.
Megdőlt az országos melegrekord
Pénteken a Somogy megyei Főnyeden 16 fokot is mértek.