km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Krav magával az erőszak ellen

Krav magával az erőszak ellen

Nemrég Szombathelyre látogatott Daniel Santos kolumbiai humanitárius nagykövet, hogy a drogellenes kampány részeként speciális krav maga órát tartson az érdeklődőknek. Az egész estés sportprogram a nők elleni erőszak megelőzését és a drogfogyasztás visszaszorítását tűzte ki célul.

 

Daniel Santos a Nemzetközi Krav maga Szövetség (IKMF) kolumbiai igazgatója, aki a nőkkel szembeni erőszak felszámolásáért vívott harcának elismeréseként tiszteletbeli doktori címet is kapott. Az este folyamán megtudtuk tőle, hogy milyen változásokat sikerült szülőhazájában elérnie azzal, hogy meghonosította a krav magát. A szombathelyi krav maga klub, az Iron Samson Gym alapító tulajdonosa Dancs Roland arról beszélt, hogy miért és hogyan érdemes megismerkedni az izraeli önvédelmi rendszerrel. Az esemény szervezője, Nagy Mariann, az egyik nyelviskola alapító-ügyvezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy városunkban is egyre nagyobb problémát jelent a fiatalok körében a droghasználat és az ebből (is) adódó erőszakos viselkedés.


Daniel Santos már kisgyerekkorában megtapasztalta, hogy nagyon fontos az önvédelem. Szülővárosában az volt a bevett gyakorlat, hogy a férfiak rendszeresen bántalmazták feleségüket és lánygyermekeiket. Daniel édesapja is többször kezet emelt a család nőtagjaira. Az erőszakos viselkedésnek csak akkor lett vége, amikor az édesanyja is arcon ütötte az apját, és onnantól többé már nem merte megütni őket. Daniel akkor döntötte végleg el, hogy meg kell tanulnia megvédeni magát, amikor egyszer őt is megtámadták az utcán, és tehetetlen volt. 


Kolumbiában ekkor még semmilyen önvédelmi tanfolyamot nem talált, de egy barátja ajánlására Argentínába utazott kipróbálni a krav magát. Innentől kezdve nem volt megállás, több éven keresztül eljárt különböző országokba tanulni, majd egy idő után ő is elkezdte Kolumbiában tovább adni a tudását saját maga által szervezett krav maga tanfolyamokon. Daniel hitvallása, hogy „krav magának el kell jutnia Föld minden szegletébe. Nemcsak a rendvédelmi szervek dolgozóinak, katonáknak és rendőröknek, hanem a társadalom leginkább veszélyeztetett csoportjainak, gyerekeknek, nőknek, fogyatékkal élőknek is meg kell tanulniuk megvédeni önmagukat.”


Ugyanígy gondolkodik Dancs Roland, aki már több mint tizenöt éve tart Szombathelyen krav maga órákat. Iskolájában, az Iron Samson Gym-be jelenleg is ötven felnőtt, nyolcvan gyerek jár rendszeresen, és harmaduk nő. A résztvevők valóságban is előforduló szituációkat próbálnak el, ugyanis kiemelt cél, hogy felkészítsék az embereket arra, hogy miképp lehet mentálisan kezelni a vészhelyzeteket. Dancs Roland kiemelte, hogy az alapelvük szerint az erőszakra nem az erőszak a megoldás, hanem az csak a legvégső eszköz. A klubvezető szerint városunkban az erőszakos viselkedés ugyan nem úgy, mint a drogkartellek uralta kolumbiai utcákon, de megjelenik. Sőt, talán sokszor védtelenebbek az érintettek, ugyanis Szombathelyen sokkal inkább a családon vagy az iskolai közösségeken belül történnek erőszakos cselekedetek.


Nagy Mariann is úgy gondolja, hogy a szombathelyi fiatalok jelentős részének szüksége van külső segítségre. A nyelviskola-alapító az elmúlt huszonegy évben több mint tizenkétezer diákkal találkozott személyesen, és azt tapasztalta, hogy egyre többen használnak legális és illegális drogokat, éppen ezért is kezdeményezte a krav maga oktatás mellett drogellenes kampányokat is támogató Daniel Santos meghívását. Daniel ugyanis arra tette fel az életét, hogy minél több nőt és gyereket megtanítson a krav maga alapjaira. Mindhárom szakember egybehangzó véleménye, hogy Szombathelyen is egyre nagyobb szükség van arra, hogy a gyengébbek, a fiatalok, és a gyerekek képesek legyenek megvédeni magukat.


Daniel Santos beszélgetésünk során külön kiemelte, hogy nagyon hálás a különböző önvédelmi sportokat oktató iskolák vezetőinek, harcművészeknek és civileknek. Azt tervezi, hogy jövőre is visszatér Szombathelyre, hogy a krav maga oktatással segítse az erőszak elleni harcot.

 

A krav maga egy gyakorlati tapasztalatokra épített taktikai és önvédelmi rendszer. A rendszert a budapesti születésű Lichtenfeld Imre (1910-1998) fejlesztette ki, aki húsz éven keresztül a testnevelés és a közelharc-oktatás főnöke volt az Izraeli Védelmi Erőknél. Célja egy olyan univerzális rendszer létrehozása volt a fegyveres erők számára, amely kortól, nemtől és testalkattól függetlenül rövid idő alatt bárki által elsajátítható. Nyugdíjba vonulása után a civil szférában is elkezdte a krav maga tanítását. A krav maga a több ellenfél elleni küzdelemre, késes, botos, lő- és más fegyveres támadások elleni védekezésre, valamint a pusztakezes harcra készíti fel a tanulókat. Nincsenek benne a tradicionális stílusokra jellemző, szigorúan kötött mozgásformák és formagyakorlatok. (Forrás: Wikipédia)

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg
Az előzetes adatok szerint októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg. 2021 novembere és 2022 októbere között a születések száma 3,9, a halálozásoké 8,3, a házasságkötéseké pedig 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-t.
NAV: több mint kétmillió forintnyi adózatlan cigarettát találtak egy buszban Csörnyeföldnél
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy buszban több mint kétmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak a Zala megyei Csörnyeföldnél - közölte a NAV hétfőn az MTI-vel.