km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Közösségi Bérlakás Rendszer: egy régi ötlet felturbózva

Közösségi Bérlakás Rendszer: egy régi ötlet felturbózva

Czeglédy Csaba, független önkormányzati képviselő volt a Szombathelyi Televízió Fogadóórájának vendége. Megkérdeztük a politikust a városvezetés új bérlakástervéről, amely magántulajdonosok bevonásával mérsékelné a lakhatási nehézségeket.

 

Dióhéjban a rendszer lényege: az országosan is egyedülálló ötlet szerint az önkormányzat béreli ki a lakást a piaci szereplőtől, és kiutalja azt az igénylőknek, miközben gondoskodik a bérleti díj beszedéséről és a lakás állagának megőrzéséről is. A tulajdonos így hosszú távon számíthat biztos albérlőre, és a karbantartás terhét is leveszik a válláról. Azonban anyagi oldalon készülnie kell, hogy az ingatlan felbecsült értékénél 15 százalékkal kevesebbet fizet az önkormányzat, viszont nem terheli a 15 százalékos személyi jövedelemadó, hiszen szociális céllal adja bérbe a lakást. A beköltöző pedig igénybe vehet albérlet-támogatást.

 

Az önkormányzat a választások után szinte azonnal elindította a rendszert, hiszen nagyon sokan várnak Szombathelyen bérlakásra. Ahogy Czeglédy Csaba fogalmazott korábban, képviselői fogadóóráin a polgárok többsége ilyen problémával keresi fel őt. Éppen ezért létfontosságú, hogy minél több kiadó ingatlanja legyen az önkormányzatnak. 

 

Czeglédy, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke tíz évvel ezelőtt vetette fel először az ötletet a már akkoriban is aggasztó bérlakáshelyzet megoldására. „A korábbi városvezetés nem hitt abban, hogy összehozható lenne a dolog” – emlékezett vissza a képviselő. „A régi elképzeléseket most Nemény Andrásékkal leporoltuk, és felturbóztuk a jelen kihívásaihoz, szeretnénk, ha minél nagyobb kiadható lakásállománya lenne a városnak. Így született meg a Közösségi Bérlakás Rendszer.” 

 

A KBR egyedülálló kezdeményezés, korábban nem működött hasonló Magyarországon. Hogy sikerült az indulás? – tettük fel a kérdést a képviselőnek. „Működik a rendszer!” – mondta a politikus. „A puding próbája az evés; a járványhelyzet megnehezítette a dolgunkat, ennek ellenére már 15-nél több a felajánlott lakások száma. Annyira rossz helyzetben vagyunk az önkormányzati bérlakások szintjén, hogy 10-15 új ingatlan is hatalmas előrelépés. Természetesen várjuk az újabb felajánlásokat.”  

 

 

 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Több mint 15 ezren látták a Sisi kiállítást
Rendkívüli sikerrel zárult a Sisi - Királyné feketén fehéren című kiállítás a Savaria Múzeumban. Márciusban rendezték be a dísztermet Erzsébet személyes tárgyaival, naplóbejegyzéseivel, ruháinak rekonstrukcióival, több mint 70 eredeti műtárgyat lehetett megtekinteni. A kiállításban pénteken délután tartottak záró tárlatvezetést.
Decembertől zárva lesz a Víztorony
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.