km/óra
  2021.10.22., péntek  •  Előd napja
Lakástulajdonosok, figyelem!

Lakástulajdonosok, figyelem!

Eddig 16 lakást sikerült bevonni a Közösségi Bérlakás Rendszerbe Szombathelyen. Hetet már kiadtak, és a többinek is hamarosan lesz bérlője. Az egy éve indított modellértékű program lényege, hogy lakástulajdonos magánszemélyek szerződést kötnek az önkormányzattal, az pedig kiválasztja a bérlőt, aki így lakáshoz juthat. Ezzel kívánnak enyhíteni a tragikus bérlakáshelyzeten, ami tavaly óta csak tovább romlott.

 

Tavaly született döntés arról, hogy létrehozzák Szombathelyen a Közösségi Bérlakás Rendszert, mert kevés az önkormányzati lakás, és túl sok az igénylő. Üres lakással rendelkező magánszemélyek jelentkezését várják, akik az önkormányzat bevonásával adnák ki az ingatlant. A tulajdonos szerződést köt a hivatallal, a bérlő fizet az önkormányzatnak, az önkormányzat pedig a tulajdonosnak. A rendszer indulását a veszélyhelyzet némileg hátráltatta, de már 16 lakás érkezett a piacról a programba.


– Egy évvel ezelőtt azt mondtam, bármennyi lakást is sikerül bevonni a rendszerbe, én elégedett leszek. Modellértékű programról van szó, máshol az országban nincs ilyen, már több helyről érdeklődtek iránta – fogalmazott dr. Czeglédy Csaba, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke.

 

Előnyökkel jár


A tulajdonos számára jó lehetőséget, számos biztosítékot jelent az önkormányzattal kötött szerződés. Hosszú távú, három-öt éves megállapodásról van szó, a bérleti díj minden hónapban pontosan érkezik a tulajdonos számlájára, nem halmozódhat fel tartozás. Ráadásul az önkormányzat egy külön keretből, bizonyos összeghatárig a lelakás arányában kötelezettséget vállal az eredeti állapot helyreállítására, miután a bérlő kiköltözött. Kovács Lajos is a vonzó feltételek miatt döntött úgy, hogy csaknem tíz hónapja üresen álló lakását bevonja a Közösségi Bérlakás Rendszerbe. Az elsők között jelentkezett.


– Egy első emeleti, kétszobás lakásom van. A bérlőm családi házba költözött tovább, és a vírushelyzet miatt sokáig nem mertem kiadni, inkább kivártam. A város honlapján olvastam a lehetőségről, és úgy gondoltam, ez számomra előnyös. Megnyugtató, hogy hosszú távra szól a szerződés, három évig biztosan lesz bérlőm. Tisztességes bérleti díjat állapítottak meg, az összeg kiszámítható módon érkezik a számlámra minden hónapban, és a SZOVA még a lakás felújítását is elvégzi, ha a lakó kiköltözése után ez szükségessé válik. A Lakásiroda mindent elintézett, nekem csak a papírokat kellett aláírni – mondta el kérdésünkre Kovács Lajos, aki elégedett, és másokat is arra biztat, ha tehetik, csatlakozzanak a Közösségi Bérlakás Rendszerhez.

 

Jelentkezőket várnak


A tulajdonosok a kbr@szombathely.hu email címen jelezhetik, ha van kiadó lakásuk, és bekapcsolódnának a rendszerbe. A SZOVA ezután felméri a lakást, és megállapítja a bérleti díjat. Ha ezt a tulajdonos elfogadja, az önkormányzat kiajánlja a lakást a várólistás igénylőknek, akik fényképek alapján hoznak döntést. Ha egy ingatlanra többen is jelentkeznek, a Lakásiroda javaslata alapján a polgármester határoz arról, ki kapja meg. 


– A rendszer gördülékeny, fennakadás nincs. Eddig hét lakást sikerült az önkormányzaton keresztül bérbe adni, hét olyan lakást, aminek magánszemély a tulajdonosa, az igénylők pedig az önkormányzaton keresztül vették bérbe kedvezményesebb áron, kaució megfizetése nélkül. További kilenc lakás bérbeadása van folyamatban – tájékoztatott dr. Czeglédy Csaba. – A veszélyhelyzet nehézkesebbé teszi a személyes kontaktust, de mindent elkövetünk, hogy a tulajdonosok által felajánlott lakásoknak minél előbb legyen bérlője – tette hozzá.


 
Tragikus lakáshelyzet


A szombathelyi lakáshelyzet súlyos, és egyre csak romlik.


– 2019 végén, a válság előtt száz lakásigénylőt tartott nyilván a hivatal, mostanra két és félszeresére nőtt a várakozók száma, akiknél igazolható a krízishelyzet. Ebben nincsenek benne azok, akik képtelenek albérleti díjat fizetni, és tartozást halmoznak fel. Sok család esetében látjuk azt, hogy a járványhelyzet miatt egy fizetésből kénytelenek élni, és míg korábban ki tudták gazdálkodni a 90 ezres bérleti díjat plusz a rezsit, ez most nem megy. A helyzet tragikus, a 2100 önkormányzati bérlakás teljes kihasználtsággal működik, 250-en vannak várólistán. Azok kaphatnak lakást, akiket közvetlenül fenyeget az utcára kerülés veszélye. Próbáljuk kiszűrni a legkritikusabb élethelyzetben lévőket, és figyelembe venni a valós szociális rászorultságot. Nem vagyunk irigylésre méltó helyzetben, azonban a nálunk sokkal rosszabb helyzetben lévő jelentkezőktől türelmet kérünk. Azt javaslom, aki teheti, keressen albérletet, hiszen most csökkentek az árak, az önkormányzat pedig havi maximum 30 ezer forint bérleti díj támogatással segíti a lakhatás ezen módját – mondta el dr. Czeglédy Csaba.


A város már visszavette például a korábban kiutalt sportolói lakásokat, hogy minél több nehéz helyzetű család lakhatása megoldódjon. Ürülnek lakások továbbköltözés vagy haláleset miatt is, ám a veszélyhelyzet a leadáshoz kapcsolódó eljárást is hátráltatja. A hivatal dolgozói törekszenek a minél gyorsabb ügyintézésre.


Jelenleg hat felújítandó önkormányzati lakás áll rendelkezésre, ezek pályáztatását a járvány miatt halasztották, de hamarosan elindítják. Megtakarítással rendelkező bérlőket keresnek, akik vállalják a lakás felújítását, a ráfordított összeget pedig lelakhatják.

 

kzs
Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Ruha nélkül vezetett a kamion elé hajtó sofőr, halottat találtak a férfi lakóhelyén
Egyelőre nem tudni, van-e összefüggés egy délelőtt felfedezett Veszprém megyei haláleset és a reggeli, nemeskeresztúri halálos közlekedési baleset között, de az eset furcsaságai miatt valószínűsíthető, hogy nem véletlen egybeesésről van szó.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Alec Baldwin halálos balesetet okozott
A színész a forgatásán lelőtte az operatőrét egy biztosítottnak hitt kellékfegyverrel.
Tapssal búcsúztatták Angela Merkelt
Az Európai Unió tagállamainak vezetői állva tapsolva búcsúztatták pénteken brüsszeli csúcstalálkozójukon a 16 év kormányzás után visszavonuló Angela Merkel német kancellárt.
Plusz pénz jár az oltás mellett kampányoló orvosoknak
Legalább heti két órát kell a vakcina mellett kampányolni a jutalomért.
Hivatalosan is megnyílt a város szíve
1,6 milliárd uniós, valamint 508 millió városi forrásból újult meg a szombathelyi Vásárcsarnok. A korszerű épületegyüttesben 200 őstermelő, kistermelő és kereskedő kínálja portékáját. A felújított piac ünnepélyes megnyitóját ma tartották.
Kitüntetéseket adtak át a megyeházán a nemzeti ünnep alkalmából
Megemlékezést tartott a Vas Megyei Önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából a Megyeházán ma délelőtt. Kitüntetéseket is átadtak: 15-en részesültek elismerésben a megye érdekében végzett, kimagasló színvonalú tevékenységükért.