km/óra
  2023.06.09., péntek  •  Félix napja
Dacia
Lakástulajdonosok, figyelem!

Lakástulajdonosok, figyelem!

Eddig 16 lakást sikerült bevonni a Közösségi Bérlakás Rendszerbe Szombathelyen. Hetet már kiadtak, és a többinek is hamarosan lesz bérlője. Az egy éve indított modellértékű program lényege, hogy lakástulajdonos magánszemélyek szerződést kötnek az önkormányzattal, az pedig kiválasztja a bérlőt, aki így lakáshoz juthat. Ezzel kívánnak enyhíteni a tragikus bérlakáshelyzeten, ami tavaly óta csak tovább romlott.

 

Tavaly született döntés arról, hogy létrehozzák Szombathelyen a Közösségi Bérlakás Rendszert, mert kevés az önkormányzati lakás, és túl sok az igénylő. Üres lakással rendelkező magánszemélyek jelentkezését várják, akik az önkormányzat bevonásával adnák ki az ingatlant. A tulajdonos szerződést köt a hivatallal, a bérlő fizet az önkormányzatnak, az önkormányzat pedig a tulajdonosnak. A rendszer indulását a veszélyhelyzet némileg hátráltatta, de már 16 lakás érkezett a piacról a programba.


– Egy évvel ezelőtt azt mondtam, bármennyi lakást is sikerül bevonni a rendszerbe, én elégedett leszek. Modellértékű programról van szó, máshol az országban nincs ilyen, már több helyről érdeklődtek iránta – fogalmazott dr. Czeglédy Csaba, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke.

 

Előnyökkel jár


A tulajdonos számára jó lehetőséget, számos biztosítékot jelent az önkormányzattal kötött szerződés. Hosszú távú, három-öt éves megállapodásról van szó, a bérleti díj minden hónapban pontosan érkezik a tulajdonos számlájára, nem halmozódhat fel tartozás. Ráadásul az önkormányzat egy külön keretből, bizonyos összeghatárig a lelakás arányában kötelezettséget vállal az eredeti állapot helyreállítására, miután a bérlő kiköltözött. Kovács Lajos is a vonzó feltételek miatt döntött úgy, hogy csaknem tíz hónapja üresen álló lakását bevonja a Közösségi Bérlakás Rendszerbe. Az elsők között jelentkezett.


– Egy első emeleti, kétszobás lakásom van. A bérlőm családi házba költözött tovább, és a vírushelyzet miatt sokáig nem mertem kiadni, inkább kivártam. A város honlapján olvastam a lehetőségről, és úgy gondoltam, ez számomra előnyös. Megnyugtató, hogy hosszú távra szól a szerződés, három évig biztosan lesz bérlőm. Tisztességes bérleti díjat állapítottak meg, az összeg kiszámítható módon érkezik a számlámra minden hónapban, és a SZOVA még a lakás felújítását is elvégzi, ha a lakó kiköltözése után ez szükségessé válik. A Lakásiroda mindent elintézett, nekem csak a papírokat kellett aláírni – mondta el kérdésünkre Kovács Lajos, aki elégedett, és másokat is arra biztat, ha tehetik, csatlakozzanak a Közösségi Bérlakás Rendszerhez.

 

Jelentkezőket várnak


A tulajdonosok a kbr@szombathely.hu email címen jelezhetik, ha van kiadó lakásuk, és bekapcsolódnának a rendszerbe. A SZOVA ezután felméri a lakást, és megállapítja a bérleti díjat. Ha ezt a tulajdonos elfogadja, az önkormányzat kiajánlja a lakást a várólistás igénylőknek, akik fényképek alapján hoznak döntést. Ha egy ingatlanra többen is jelentkeznek, a Lakásiroda javaslata alapján a polgármester határoz arról, ki kapja meg. 


– A rendszer gördülékeny, fennakadás nincs. Eddig hét lakást sikerült az önkormányzaton keresztül bérbe adni, hét olyan lakást, aminek magánszemély a tulajdonosa, az igénylők pedig az önkormányzaton keresztül vették bérbe kedvezményesebb áron, kaució megfizetése nélkül. További kilenc lakás bérbeadása van folyamatban – tájékoztatott dr. Czeglédy Csaba. – A veszélyhelyzet nehézkesebbé teszi a személyes kontaktust, de mindent elkövetünk, hogy a tulajdonosok által felajánlott lakásoknak minél előbb legyen bérlője – tette hozzá.


 
Tragikus lakáshelyzet


A szombathelyi lakáshelyzet súlyos, és egyre csak romlik.


– 2019 végén, a válság előtt száz lakásigénylőt tartott nyilván a hivatal, mostanra két és félszeresére nőtt a várakozók száma, akiknél igazolható a krízishelyzet. Ebben nincsenek benne azok, akik képtelenek albérleti díjat fizetni, és tartozást halmoznak fel. Sok család esetében látjuk azt, hogy a járványhelyzet miatt egy fizetésből kénytelenek élni, és míg korábban ki tudták gazdálkodni a 90 ezres bérleti díjat plusz a rezsit, ez most nem megy. A helyzet tragikus, a 2100 önkormányzati bérlakás teljes kihasználtsággal működik, 250-en vannak várólistán. Azok kaphatnak lakást, akiket közvetlenül fenyeget az utcára kerülés veszélye. Próbáljuk kiszűrni a legkritikusabb élethelyzetben lévőket, és figyelembe venni a valós szociális rászorultságot. Nem vagyunk irigylésre méltó helyzetben, azonban a nálunk sokkal rosszabb helyzetben lévő jelentkezőktől türelmet kérünk. Azt javaslom, aki teheti, keressen albérletet, hiszen most csökkentek az árak, az önkormányzat pedig havi maximum 30 ezer forint bérleti díj támogatással segíti a lakhatás ezen módját – mondta el dr. Czeglédy Csaba.


A város már visszavette például a korábban kiutalt sportolói lakásokat, hogy minél több nehéz helyzetű család lakhatása megoldódjon. Ürülnek lakások továbbköltözés vagy haláleset miatt is, ám a veszélyhelyzet a leadáshoz kapcsolódó eljárást is hátráltatja. A hivatal dolgozói törekszenek a minél gyorsabb ügyintézésre.


Jelenleg hat felújítandó önkormányzati lakás áll rendelkezésre, ezek pályáztatását a járvány miatt halasztották, de hamarosan elindítják. Megtakarítással rendelkező bérlőket keresnek, akik vállalják a lakás felújítását, a ráfordított összeget pedig lelakhatják.

 

kzs
Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Elkészült a Belvárosi Levendulás
Megszépült a Mártírok tere: a Szombathelyi Belvárosért Egyesületnek köszönhetően a korábban inkább balkáni állapotokat mutató teret szombattól 700 tő levendula díszíti.
Helyi sikerek a XIII. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőn
Május 12-14. között rendezték meg idén az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőt Hajdúszoboszlón. A nagy hagyománnyal bíró, 13. alkalommal megrendezett megmérettetésen két helyi csoport, a Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótaköre, valamint a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ĐURĐICE vegyes kórusa és senior táncsoportja is kiemelkedő eredményt ért el.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Egygólos győzelmet aratott és lépéselőnybe került a Haladás VSE az NB III-as osztályozón
A szombathelyiek Ferencz Zoltán és Tóth Márton találataival 2-1-es idegenbeli sikert arattak Orosházán az osztályozó első találkozóján.
legfrissebbek
Az áradó Rába szigetéről mentettek embereket a tűzoltók Vasban
Dugólétrák és kötelek segítségével menekítették ki a bajbajutottakat.
Ráfutásos balesetek okoztak nagy dugót több helyen is Vasban
Balogunyomnál egy Mercedes nyergesvontató lengyel vezetője volt figyelmetlen és a társának a szerelvényébe tolt egy álló személyautót. Szombathelyen csúcsidőben tolta össze a sort egy MAN teherautó.
A hét végén is folytatódik a záporos, zivataros idő
Folytatódik a záporos, zivataros időjárás a hét végén is, többórás napsütés az ország nagy részén csak vasárnap várható. A hőmérséklet az eddigiekhez hasonlóan 21-26 Celsius-fok körül alakul a legmelegebb órákban - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Pert nyert a polgármester Dankó István ellen, jótékony célra fordítja az összeget
Hende Csaba titkárságvezetője, korábban államtitkára Dankó István beperelt, mert a közgyűlésen azt találtam mondani, hogy számomra tisztességében megkérdőjelezhető az az ember, aki államtitkárként a saját cégének milliárdos üzletet intéz, olvasható dr. Nemény András polgármester Facebook-oldalán.
Eddig hat jelölés érkezett a „Szombathelyi hétköznapi hősök” díjra
Hat jelölés érkezett a frissen alapított „Szombathelyi hétköznapi hősök” díjra. Az elismerést olyan személy kaphatja, aki sokat tesz a közösségért. Már tart a szavazás, a jelöltekre június 16-ig lehet voksolni egy online űrlapon. A díjat az Érezd Szombathelyt! programsorozat keretében, az első teraszkoncerten adják át.