km/óra
  2021.12.03., péntek  •  Ferenc napja
Közleményben reagált az ugytudjuk.hu egyik cikkére a szombathelyi Fidesz, mellékesen beleálltak a városi hetilapba is

Közleményben reagált az ugytudjuk.hu egyik cikkére a szombathelyi Fidesz, mellékesen beleálltak a városi hetilapba is

Érdekes közleményt adott ki a szombathelyi Fidesz szerdán: szerintük a Savaria Fórum kicenzúrázza Hende Csabát (jelentsen ez bármit is), továbbá a hetilap dr. Nemény Andrást pedig levágja a fotókról. A bejelentés apropója az volt, hogy az ugytudjuk.hu egy cikkben értekezett arról, hogy szerintük hogyan kezeli a kormánypárti képviselő a Nemény Andrással közös fotókat. Miután a Savaria Fórum még csak nem is linkelte a szóban forgó dolgozatot, ezért úgy vagyunk a megjelent közleménnyel, mint az öreg székely a zsiráffal: látni látjuk, hogy van ilyen, csak nem hisszük el.

Az ugytudjuk.hu kedden írt cikket arról,hogy szerintük hiába vesz részt egyszerre egy sajtóeseményen Nemény András (Éljen Szombathely!) szombathelyi polgármester és Hende Csaba (Fidesz-KDNP), a térség parlamenti képviselője, utóbbi az eseményről készült Facebook-posztjában olyan fotókat jelenít meg, ahonnan le van vágva vagy ki van montírozva Nemény.


A Savaria Fórum az említett cikket nem szemlézte, nem idézte, nem linkelte (eddig), hasonló témájú írást nem jelentetett meg, és nem is tervezett ilyent. 


Ehhez képest a szombathelyi Fidesz-szervezet szerdán kiadott egy közleményt  - amit nem kapott meg a hetilap, és elég gyakran a(z  úgynevezett) sajtótájékoztatókra sem hívják az újságot -, ebben ezt írják szó szerint:
 

"Újabb legenda látott napvilágot az ellenzéki sajtóban, miszerint Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője levágta egy fotóról Nemény Andrást, a város polgármesterét. Ez nettó hazugság. A valóság az, hogy Hende Csaba nem vágta le soha Nemény Andrást a fotókról. Sőt kifejezetten szereti a Neménnyel közös képeket, főleg azokat, amelyeken látszik, hogy a város fejlődése érdekében folyamatosan egyeztetnek és együttműködnek.  Ezért is invitálta és invitálja Hende Csaba Nemény Andrást és a munkatársait folyamatosan az Országgyűlésbe, ahol gyakran egyeztetnek közösen a döntéshozókkal."


Itt következik néhány sor dr. Czeglédy Csaba és Nemény András polgármester viszonyáról:
 

Az bizonyára elkerülte az ellenzéki média figyelmét, hogy Czeglédy Csaba, a DK képviselőjelöltje maga turnézta körbe a helyi médiát azzal, hogy az előválasztási kampány idejére igencsak megromlott a kapcsolata Nemény Andrással és a baloldali városvezetéssel. Kijelenthető tehát, hogy a zavar nem Hende Csaba és Nemény András együttműködésében keresendő."


Majd egy élesebb kanyar után újabb irányba áll bele a közlemény:
 

"Hende Csaba soha nem vágta le polgármester kollégáját a fotókról, ellentétben az adófizetők pénzén fenntartott városi hetilappal. A Savaria Fórum ugyanis pont Hende Csabát cenzúrázta ki a lapból."


Olvasatunkban - bár lehet, hogy a szerző nem pont ezt akarta írni - az első mondat azt jelenti, hogy Hende Csaba sohasem vágta le a szombathelyi polgármestert (aki kollégája, bármit is értsünk ezalatt) a fotókról, viszont a városi hetilap volt olyan bátor és vakmerő, hogy gyakorta eltüntette dr. Nemény Andrást valamely képekről (hetilap, online, szombathely.hu, bármi lehet) vagy az összes felvételről.


A második mondat egy szimpla tényállítás, ami azonban nem igaz, ezért a lapot kiadó gazdasági társaság jogi lépéseket tesz. 


Hogy  mennyire rossz ütemű volt ez a belépő, ahhoz legyen elég egy kivonat a Savaria Fórum legutóbbi számából, a horvátlövői ünnepségről beszámoló cikkből, az írás nagyobb hányada Hende Csaba elhangzott szavait idézi, a képviselő az online verzióban a galériában is szerepel -  többször is és nem kivágva, nem elhomályosítva. 
 

A szombathelyi Fidesz szerint így fest a cenzúra: 3600 karakterből 1930 Hende Csabáé
A szombathelyi Fidesz szerint így fest a cenzúra: 3600 karakterből 1930 Hende Csabáé
 

Informálisan úgy értesültünk, hogy a Savaria Fórum úgy került képbe a helyi szervezet és az ugytudjuk.hu párbajában, hogy a piac megnyitásáról szóló cikkhez mellékelt fotóról vágtuk volna le az országgyűlési képviselőt, állítólag.


Nos, ezzel mindenképpen sajtótörténeti (egyéb dimenziókról ne is szóljunk) tettet hajtottunk volna végre, igazolva néhány kvantumelméleti alapvetést is. Ugyanis a Vásárcsarnok megnyitóját múlt pénteken tartották, a lapzárta pedig múlt szerdán volt az ünnep miatt, így egy meg nem jelent cikk el nem készült fotóját nyestük meg ezen logika alapján, a megcsonkított fotóval ellátott dolgozatot - ami egyébként a mostani szám része lesz - a fentiek ellenére valaki már látta is. (Mondjuk. a Pegazus-korban már nincsen lehetetlen.)


A szombathelyi Fidesz közleménye eképp zárul: 
 

Hende Csaba nem azzal van elfoglalva, hogy cenzort játsszon, hanem jelenleg is gőzerővel dolgozik a város fejlődésén, és a Szombathely300 konzultáción, melynek keretein belül a szombathelyiek maguk mondhatják el, hogy milyen várost szeretnének.

 

 

kapcsolódó cikkek
Ünnepség és emléktábla: nyolcszáz éves Horvátlövő
Ünnepség és emléktábla: nyolcszáz éves Horvátlövő
Nyolcszáz évvel ezelőtt említették először írásos források a község nevét, ennek alkalmából ünnepséget szervezett Horvátlövő Község Önkormányzata, a Horvát Önkormányzat, valamint a Római Katolikus Egyház helyi közössége. A templomban tartott ünnepséget követően a kultúrház oldalán felállított emléktáblát áldotta meg Várhelyi Tamás plébános.
címkék
kapcsolódó cikkek
Ünnepség és emléktábla: nyolcszáz éves Horvátlövő
Ünnepség és emléktábla: nyolcszáz éves Horvátlövő
Nyolcszáz évvel ezelőtt említették először írásos források a község nevét, ennek alkalmából ünnepséget szervezett Horvátlövő Község Önkormányzata, a Horvát Önkormányzat, valamint a Római Katolikus Egyház helyi közössége. A templomban tartott ünnepséget követően a kultúrház oldalán felállított emléktáblát áldotta meg Várhelyi Tamás plébános.
Savaria Fórum 30. évfolyam 43. szám - 2021.11.26.
Savaria Fórum 30. évfolyam 43. szám - 2021.11.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Holtan emeltek ki egy férfit a Gyöngyös-patakból a Sportház mögött
Egy Gyöngyös-patakban fekvő férfi miatt riasztották a tűzoltókat csütörtök reggel az AGORA Művelődési és Sportház mögötti területre, írja a 112Press. A szerencsétlenül járt ember életét már nem sikerült megmenteni.
Ausztria: országos zárás maximum 20 napig, jövőre kötelező lesz az oltás
Újabb, mindenkire kötelező zárlatot vezet be hétfőn 0 órától Ausztria maximum 20 napos időszakra, jövőre pedig kötelező lesz oltás - az Unióban elsőként. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették pénteken délelőtt, a kijárási tilalom szabályai hasonlóak lesznek, mint korábban voltak.
Meghaladja a nyolcezret a napi fertőzésszám
Vas megyében 141 koronavírusos beteget regisztráltak szerdára.
A britek elfogadják a kínai vakcinát
A brit kormány november végétől azokat a beutazókat is beoltottnak tekinti, akik egyes kínai, illetve indiai gyártmányú vakcinákból kapták meg a koronavírus elleni oltás teljes dózisát – közölte a brit közlekedési minisztérium.
Közgyűlés után: hosszas viták a város anyagi helyzetéről
A kevés napirendi pont ellenére estig eltartott a csütörtöki közgyűlés, a képviselők hosszan vitatkoztak a város anyagi helyzetéről és jövőbeni kilátásairól. Ez volt a fő téma az ülést követő sajtótájékoztatókon is.
legfrissebbek
Hét dinoszaurusz-maradványt találtak Triesztnél
Az egyik lelet egy gyakorlatilag teljesen ép egyedhez tartozik.
Győzelemmel kezdett a világbajnokságon a magyar női kézilabda-válogatott
Klujber Katrin és Háfra Noémi is hét-hét gólt lőtt a szlovákok ellen.
Gyengült péntek reggelre a forint
Washington és Teherán is borúlátó az atomalku felélesztésével kapcsolatban
Blinken egyelőre azt sem tudja eldönteni, hogy iráni tárgyalópartnerei jóhiszeműen tárgyalnak-e. 
Futsal Bajnokok Ligája: a hajrában kapott ki a Haladás a spanyol ezüstérmestől
A magyar bajnoki címvédő igencsak megnehezítette a Levante dolgát.