km/óra
  2020.09.21., hétfő  •  Máté, Mirella napja
Közgyűlési utáni sajtótájékoztatók: Schaeffler-beruházás, teniszezők, személyi döntések

Közgyűlési utáni sajtótájékoztatók: Schaeffler-beruházás, teniszezők, személyi döntések

A városvezetés mellett a frakciók is értékelték a novemberi közgyűlést. Pártoldaltól függetlenül üdvözölték a Schaeffler-csoport 25 milliárdos beruházást, szó esett arról, hogy a Sportliget lesz a Haladás teniszezők otthona, és személyi döntésekről is hallhattunk a maratoni sajtótájékoztatókon.

Városvezetés: új gyár, 1000 fa, Savaria Karnevál


Dr. László Győző és Horváth Soma alpolgármesterek (Élejn Szombathely!) először a Schaeffler-csoport 23,5 milliárdos beruházásáról beszéltek. László Győző elmondta, a gyárépítés óriási előrelépés Szombathely számára, korszerű, magas hozzáadott értékkel bíró, klímapolitikailag  is fontos beruházásról van szó. A cég hosszú távú elköteleződését jelzi, hogy nagy területet vásárolt, vagyis távlati terveik vannak a városban. László Győző kiemelte azt is, hogy a kormány 5 milliárd támogatja a projektet – ez válasz is arra kérdésre, hogy mennyire kerülnek hátrányba az ellenzéki vezetésű önkormányzatok a fejlesztéseknél. 


Az alpolgármester beszámolt arról is, hogy az egészségügyi alapellátó központ felszerelése mellett nagyobb összegű egészségügyi beruházás is bekerült a költségvetésbe: az egész városban kicserélik a közellátásban résztvevő fogorvosi rendelők székeit. 


Az egy év alatt 1000 fa választási ígéret teljesítésén én is dolgozik az önkormányzat: a tervezést követi a kiírás a beszerzés, jövő ősszel pedig ki is ültetik a csemetéket. Az Aréna Óvoda felújításának befejezéséhez is támogatást nyújt az önkormányzat: a cél az, hogy minél hamarabb visszakerüljenek az óvodai csoportok az intézménybe. Ettől függetlenül megkeresik a pluszkiadás felelősét, tette hozzá László Győző. 


Horváth Soma a Savaria Történelmi Karnevál városi támogatásáról beszélt. Mint mondta, éveken keresztül probléma volt, hogy a szervezők nem tudtak előre tervezni – nem tudták ugyanis mennyit fordít a város az egyik legnagyobb rendezvényére -, így a fellépőkkel nehezen tudtak megegyezni. Hogy ezt elkerüljék, a szervező városi cég 57,5, az alapítvány 10 millió forintra számíthat.  Dönteni kellett a karnevál időpontjáról is: a közgyűlés végül a későbbi dátumot (augusztus 27-30.) választotta. Egy héttel korábban ugyanis  augusztus 20. miatt annyi program közül tudnak választani az emberek, hogy emiatt kevesebb látogató jött volna el Szombathelyről. Másfelől a fellépők (zenekarok, hagyományőrző csoportok stb.) is elkötelezték magukat az ünnepi programokra – hasonló a technikai hátteret nyújtó cégekhez.
 

Horváth Soma szólt arról is, hogy visszatérhet Szombathelyre az Országos Tíztánc Bajnokság – az eseménynek sokáig a város adott otthont, de jó ideje máshol rendezik. A Lorigo Táncsport Egyesület nyújtott támogatás révén esély nyílik arra, hogy ismét a vasi megyeszékhely legyen a házigazda: a sportszervezet az önkormányzati segítséggel indul a rendezésre kiírt pályázaton. 


Zárt ülésen leváltották Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, Karácsony Krisztinát, helyére Leidl Gézát választották. Az okokról László Győző annyit mondott, egy korábbi belső ellenőrzés nyomán meghozott intézkedéscsomagot nem sikerült végrehajtani, emiatt történt a váltás.
A két politikus végül felhívta a figyelmet arra, hogy az adventi vásárban a város által készíttetett bögrék vásárlásával lehet támogatni az Aranyhíd intézményt és az Esőemberke Alapítványt.  Illetve érdemes felkeresni a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft.  (FÉHE) standját, így különféle kézzel készített ajándéktárgyak szerezhetőek be.Fidesz: úgysem írjátok meg, hogy kevés helyet kaptunk a felügyelő-bzottságokban és igazgatóságokban
 


A Fideszt képviselő Illés Károly és Lendvai Ferenc közül előbbi azzal kezdte a sajtótájékoztatóját, hogy a nyugat.hu hírportál kivételével úgysem írják meg ami elhangzik. 


Pedig de.


Illés elsőként a Schaeffler-beruházás részleteit osztott meg az újságírókkal.  Mint mondta, a bejelentést (ami a közgyűlés mellett a szombathelyi közgyűlésen, illetve egy sajtótájékoztatón is elhangzott) másfél éves előkészítő munka előzte meg. Külön kitétel volt, hogy nem lehet kampánytéma a cég fejlesztése. Illés elismételte a sarokszámokat, adatokat  (30 hektáros önkormányzati terület, 23,5 milliárdos befektetés, innovatív beruházás, magasan képzett munkaerő). Megköszönte a munkát a közreműködőknek: dr. Puskás Tivadar volt polgármesternek, dr. Hende Csaba országgyűlési képviselőnek, aki lobbizott a kormánynál, Szijjártó Péter miniszternek, Szigeti Tibornak, a cégcsoport szombathelyi igazgatójának és Lakézi Gábornak, aki az önkormányzatról részéről segítette  a munkát.  Lendvai megerősítette, hogy a fejlesztés nem lehetett kampánytéma, ebben az ellenzék is közreműködött, mint mondta a 3. évezred technológiáját előállító gyár épül Szombathelyen.


A két politikus beszélt arról, hogy számon kérik a hatalomra került koalíción a választási ígéreteket. Külön kiemelték Nagyszálló épületét, Illés szerint erre licitálnia kellett volna a városnak, ugyanis ha nem lesz ajánlat, akkor az önkormányzat nem élhet elővásárlási jogával, illetve sikertelen árverés esetén az ingatlan állapota tovább romlik. Illés megemlítette, hogy a Fidesz-frakció támogatta az Aréna felújítását (új lakkréteg) és azt, hogy a Haladás VSE teniszezői a Sportligetben találjanak új otthonra. Ez az azért fontos, mert a korábbi ellenzék folyamatosan támadta a kormányoldalt a sportberuházások miatt, tette hozz Illés Károly.  Jó ötletnek nevezte a 1000 fa ültetését, a Fidesz-frakció azt szeretné, ha ezt az akciót több évre is kiterjesztenék. 


Illés Károly arról is beszélt, hogy újabb városi intézményvezetőktől köszöntek el, utalt Karácsony Krisztinára, illetve Parais Istvánra. (A nyugat. hu azt írta, Parais közös megegyezéssel távozik december 1-én az Agora éléről, átmenetileg Prieger Szabolcs igazgató-helyettes vezeti a kulturális intézményt, egy hónapig. Az ő helyére került Horváth Zoltán helyettes vezetőként, akinek a kinevezését Parais kezdeményezte, Horváth január 1-től irányítja az Agorát, egy hónapig, addigra zárul le az igazgatói pályázat, amely hamarosan meg is jelenik a közgyűlés döntése nyomán.) Biztos vagyok, hogy a vezetőváltásoknak nincs vége ezzel, tette hozzá Illés.


A Fidesz frakcióvezetője beszélt a csapadékvíz-elvezetési projektről is, szerinte jó dolgokat lehetett volna kihozni a 800 milliós pályázatból, ha nincsen az ominózus kivitelező. Azt kérték az önkormányzattól, hogy a lehető legkeményebben lépjen fel a város és az érintett lakók érdekében. A két fideszes politikus a Haladás mellett (ami nagyságrendekkel több pénzébe került a városnak) foglalkozott a Médiaközponttal is. Arra voltak kíváncsiak, hogy a 66 milliós, műszaki fejlesztésre félretett pénzt valóban a meghatározott célra fordítja-e az intézmény. (A fejlesztés egyébiránt elkezdődött.)
A Fidesz politikusai sérelmezték, hogy a városi cégek felügyelő-bizottságaiban és igazgatóságaiban nem a 13-8-s közgyűlési arányban kaptak helyeket, sőt, a VASIVÍZ-hez és a Prenorhoz nem delegálhattak tagokat.


Illés Károly kitért még a közterület-felügyelet átszervezésére: szerinte hiba volt a hivatalba olvasztani a jól működő szervezetet, amely sokat tett Szombathely közbiztonságért. „Nem értünk egyet az átszervezéssel, zárta le a sajtótájékoztatót Illés Károly. 


Éljen Szombathely! frakció: csapadékvíz, teniszezők, kézilabdázók

 

Németh Ákos tanácsnok (Éljen Szombathely!)  a környezetbarát döntésekről beszélt. Elmondta, hogy a papírmentes közgyűlés bevezetésével jelentős előrelépést ért el a város. Szombathely belépett a Klímabarát Települések Szövetségébe, a szervezet „a zöld kérdésekben” segíti a tudáscserét. 
Tóth Kálmán frakcióvezető (Éljen Szombathely!) a brazil szappanopera hosszúságú csapadékvíz-elvezetési projektről beszélt. Két helyszínen befejeződött a munka, egy helyen (Mérleg utca) jól állnak az építők, viszont 5 utcában még mindig komoly gondok vannak. 


-    A lakókon kívül mindenki hibás -  foglalta összes a 800 milliós, uniós támogatású projekt problémáit a képviselő. Hibás a megrendelő, mert korszerűtlen, nyitott rákokból álló rendszert kért. Hibás a tervező, mert az érintett utcákban úgy készítette el a terveket, hogy nem tájékozódott a fennálló helyzetről és arról, hogy a lakók maguk építették meg a bejárókat, amelyek helyett most kisebb és rosszabb minőségű behajtókat kapnak. Hibás a kivitelező, amiért háromszintű (fővállalkozó és két alvállalkozó) rendszerben dolgozik, késve kezdte el a munkát, illetve hosszú hetekre leállt. Most már csak egyetlen cél van, valamennyi szereplő a lehet legkisebb kárral jöjjön ki, az uniós, szigorú elszámolású projektből.


Tóth Kálmán két sporttémában is megszólalt. Mint mondta, a Haladás VSE teniszezőinek 3-4 éves gondjainak oldódhatnak meg azzal, hogy a stadionnál felszámolt pályák helyett végleges otthonra találjanak. A szakosztály 40 millió forintot szerzett a minisztériumtól erre a célra, a Sportliget hat pályáját kapják meg. Ezek talaja újul meg a fenti összegből (a Sportliget 1,1 milliárdos fejlesztéséből ez kimaradt). A várossal kötött támogatási szerződés garantálja, hogy az amatőr teniszezők is kapjanak a pályákon legalább 20 százaléknyi időt.  A város tárgyal Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt-vel (BMSK) a kormányzati magasépítési beruházásoknak alapított szervezettel arról, három pályát modern megoldással (felhajtható oldalfalakkal) le tudjanak fedni. jövőre. Ennek költségét (115 millió forint) a BMSK állná. 


A közgyűlés az Aréna Savaria felújítására is megszavazott pénzt – ez azt a célt szolgálja, hogy a Falco kosarasai mellett a SZKKA női NB I-es kézilabdacsapata is használni tudja. Jelenleg ugyanis olyan sportwax van a pályán, ami nem kompatibilis a kézisek által használt wax-szal, vagyis ha ők játszanak, akkor le kell takarítani és újra kell húzni. A megoldást egy speciális lakkozás jelentene, azonban ezt addig nem lehet felvinni, amíg a Falco játszik a bajnokságban – és reméljük, hogy ismét bajnok lesz, tette hozzá  Tóth Kálmán. Így az SZKKA három meccset (Érd, Győr, Ferencváros) biztosan az Arénában rendez meg jövőre, a kosárlabda-bajnokság után  pedig felújítják a pályát a megfelelő, többrétegű lakkozással, hogy mindkét sportágnak megfeleljen.  

 

Pro Savaria: jövőorientált, magas műszaki tartalmú beruházás

 

Molnár Miklós, a Pro Savaria képviselője is Schaeffler-beruházással kezdte a sajtótájékoztatóját. Előtte elmondta, hogy a visszajelzések alapján a közgyűlés vezetésében minőségi változás következett be: világosabb, érthetőbb és követhetőbb volt az ülés.


Molnár arról beszélt, hogy számára különösen fontos volt a gazdaságfejlesztés 2010-től, hiszen ez az eszköz az önkormányzatok számára, hogy mozgásterüket növeljék a befolyó adóbevételek révén. A mostani beruházás azért érdekes, mert nagy tőkeigénnyel hajt végre befektetést, a cég automatizált rendszereket hoz létre, fejlesztési központot is működtet, kevés, ám magasan képzett, minőségi munkaerőt alkalmaz.  Fejlődőképes, a jövőbe invesztáló beruházásról van szó, amihez szükség van beszállítókra is. A déli ipari parkban a SZOVA tulajdonában lévő, 11 hektárnyi közművesített terület várja a vállalkozásokat, mondta Molnár Miklós. Kiemelte azt is, hogy bár az autóiparban vannak negatív jelek, az elektromos autókra koncentráló fejlesztés kifejezetten fejlődőképes. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a cég a megvett 30 hektárból mindössze 1,8-at épít be – ez pedig jelzi, hogy egyértelműen fejlődés, fejlesztés a cél. 

 

Hozzátette, nagyon sajnálja, hogy Söptével nem sikerült adó-megállapodást kötni és ez nem városon múlt: a 600 hektárnyi, a város birtokában lévő,  ipari célra szánt területből 50 esik Szombathely közigazgatási területére, a többi a községhez tartozik. Az iparűzési adónál nem a tulajdon, hanem az számít, hogy melyik településen fekszik az ingatlan – a cégcsoportnak most a városhoz tartozó részből adtak el 30 hektárt, azonban az átfogó megállapodás elmaradása miatt Söpte nem részesedik az üzletből. 
 

Savaria Fórum 29. évfolyam 34. szám - 2020.09.18.
Savaria Fórum 29. évfolyam 34. szám - 2020.09.18.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megszüntetik az Ausztriába ingázók 30 kilométeres és 24 órás korlátozását
Az osztrák belügyminisztérium tájékoztatása szerint Magyarország megszünteti az Ausztriába ingázók 30 kilométeres és 24 órás korlátozását. A hír péntek délelőtt az osztrák Belügyminisztérium honlapján jelent meg.
Hétfőtől mintavételi hely nyílik a MÁV-rendelő udvarán
Hétfőtől három területen vezetnek be újabb korlátozásokat Ausztriában
A koronavírus-járvány elleni küzdelemben a szövetségi kormány csütörtökön további szigorítást jelentett be. Hétfőtől csak tíz ember tartózkodhat zárt térben magánünnepségeken és rendezvényeken, kibővül a védőmaszkok követelménye, az éttermekben pedig csak ülve lehet fogyasztani, olvasható az orf.at-n.
Határzárás: hétfőn lesz hivatalos bejelentés arról, milyen szabályok vonatkoznak az Ausztriába ingázó magyar munkavállalókra (Frissítés: megjelent a rendelet)
A szeptember 1-re tervezett magyar határzárról közölt cikket a kurier.at. Az Ausztriában dolgozó magyar ingázók ügyében már történt egyeztetés, hivatalos bejelentés hétfőn várható.
Ausztriai magyar ingázók: órákkal a határzárás előtt még nagy a bizonytalanság
Csak találgatni tudnak az Ausztriába ingázó magyar munkavállalók, hogy a szeptember 1-én életbe lépő, a határzárról szóló kormányrendelet intézkedései nyomán mi vár rájuk. 
legfrissebbek
Rétvári: országosan 17 ambuláns mintavételi pont segíti az ingyenes tesztelést
Amennyiben valakinek a kontaktkutatás kapcsán szükséges a tesztelése, a háziorvos időpontot kérhet a 17 ambuláns mintavételi pont valamelyikére, ha a jelentkező tünet- és panaszmentes - hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnap Őrbottyánban, az új egészségház avatásán.
Magabiztosan jutott tovább a MOL Magyar Kupában a Haladás
Mátyus János együttese a Szegedi VSE-t verte 0-3 arányban a Mórahalmon rendezett mérkőzésen. Rácz duplázott, rajta kívül Tóth Barna talált be szombathelyi részről.
A jövő hét második felében fordul ősziesebbre az időjárás
A jövő hét elején is sok lesz a napsütés és marad a meleg, többfelé 30 Celsius-fok közeli értékekkel, a hét második felében viszont csapadékosabb idő várható. A hétvégére hűl is az idő, egyre inkább 20 fok körül alakulnak a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.
Tovább csökkent az új fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában
Tovább csökkent az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek napi száma Horvátországban és Szlovéniában - derült ki a válságstábok vasárnapi jelentéséből.
Néhány egyszerű magatartási szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés ellen
Néhány egyszerű magatartási szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés terjedése ellen, saját magunk és mások egészsége védelmében - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon vasárnap megjelent tájékoztatóban.