km/óra
  2024.04.25., csütörtök  •  Márk napja
Közgyűlés utáni sajtótájékoztatók

Közgyűlés utáni sajtótájékoztatók

Személyeskedéstől sem mentes, hosszú közgyűlés volt a csütörtöki, sok fontos témával. Az ülést követő sajtótájékoztatókon az önkormányzati cégek üzleti tervéről, a várható TOP Plusz fejlesztésekről, a favédelmi terv szigorításáról és a kézilabdacsarnokról beszéltek legtöbbet a frakciók.

Hagyományteremtő szándékkal elindítják iskolások nyári táboroztatását a SZOVA fonyódi üdülőjében, a városvezetők a fizetésükből is hozzájárulnak, emelte ki László Győző. Elfogadták az üzleti terveket, a városi cégek gazdálkodása minden nehézség ellenére stabil, és el tudják látni feladataikat, mondta az alpolgármester. Április 17-én nyit az új Városligeti Bölcsőde, magas színvonalon készült el, és nagy igény van rá. Dicsérte az SZKKA szakmai munkáját, az önkormányzat is hozzáadja a magáét azzal, hogy telket biztosít a kézilabdacsarnok építéséhez. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a város anyagi helyzete miatt kell újabb ingatlanokat eladni. Hozzátette, ha az önkormányzatoknál maradna a szolidaritási adó, nem lenne ekkora a baj.

 

Horváth Soma történelmi pillanatnak nevezte, hogy Geszler Mária Kossuth-díjas keramikusművész felajánlotta életművének egy részét a városnak. Szeptemberben előkiállítás nyílik a képtárban, jövőre pedig állandó tárlatot szerveznek. Az alpolgármester aláhúzta, hogy a TOP Plusz programban elsőként lakótelepi parkolók bővítését tervezik. Bővítik az identitásprogramot, részben jótékony céllal. Szerinte a favédelmi tervvel kapcsolatos vitákban a fideszes képviselők célja a politikai haszonszerzés. Zárt ülésen döntöttek arról, hogy újabb öt évig Csapláros Andrea lesz a Savaria Múzeum igazgatója.

 

A közgyűlésen több személyeskedő megjegyzés is elhangzott, de már megszokták ezt a hangnemet, kezdte a sajtótájékoztatót Illés Károly. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője örül, hogy visszakerült a közgyűlés elé a favédelmi terv, de annak tartalmát nem tudták támogatni. Több módosító javaslatuk is volt, ebből kettő került be. Pozitívumként említette, hogy nem adják el a Szabadidőközpont területét, szerinte a létesítménynek szabadidős célt kell szolgálnia, tesznek is majd javaslatot a fejlesztésére. A frakció támogatta a fonyódi gyermeküdültetést, és üdvözölte Geszler Mária nagyvonalú felajánlását. Nem szavazták meg a SZOVA üzleti tervét, szerintük a 700 millió forint tagi kölcsönt a cég soha nem fogja tudni visszafizetni, ezt az összeget inkább támogatásként kellett volna nyújtani. Nem értettek egyet azzal sem, hogy a Savaria Városfejlesztési Kft. 50 millió forintot kap. Az ingatlaneladásokkal kapcsolatban Illés Károly kifejtette: az önkormányzat kiárusítja a vagyont, áron alul. Egyetértettek Czeglédy Csaba javaslatával, hogy a Bejczy utca 1-3. és a Kossuth u. 11. maradjon ki a csomagból. Sérelmezte, hogy a TOP Plusz programtervében egyetlen jobboldali körzet sem szerepel. Korainak tartja a feltételes közbeszerzési eljárások elindítását, mert még nem látszik a forrás.

 

Tóth Kálmán szerint a fonyódi nyári tábor némileg kárpótolja a szombathelyi gyerekeket az elvesztett balatonberényi üdülőért. nem adják el a Szabadidőközpontot, ki kell dolgozni a fejlesztési tervét. Az Éljen Szombathely! frakció vezetője a TOP Plusz kapcsán elmondta: 13,4 milliárd forintot kaphat Szombathely, amiből 8,2 milliárdot útfelújításra fordítanának. Első körben egy 900 milliós csomagról döntöttek. Szerinte el kell indítani a feltételes közbeszerzéseket, hogy ne a startvonalnál álljanak, ha megérkezik a pénz, bár az unió és a kormány még mindig nem egyezett meg. Kiemelte: minden körzetben lesz fejlesztés. Felhívta a figyelmet arra, hogy hamarosan elkezdődik a Vörösmarty-Szent Márton utcák kereszteződésében a felújítást megelőző közmű-rekonstrukció, ami alapjaiban változtatja meg a város közlekedését.

 

Putz Attila szerint Zanat térségében jó helyen lesz a kézilabdacsarnok, reméli, hogy meg is valósul. Utalt az Illés Károllyal folytatott vitára: a Fidesz frakcióvezetője szerint nem Hende Csaba, hanem Gulyás Gergely tett ígéretet, hogy a kormány 35 millió forintot ad a zanati utcák felújítására. Mint ismert, a pénz még nem érkezett meg. Putz Attila dokumentumokkal, archív sajtóhírekkel bizonyította, hogy egyértelműen az országgyűlési képviselő szájából hangzott el az ígéret egy zanati lakossági fórumon. Beszámolt arról is, hogy 7 vasi civil szervezet indul a Közös értékeink című országos pályázaton.

 

Koczka Tibor örül Geszler Mária nagylelkű felajánlásának, és gratulált Csapláros Andreának, aki harmadik ciklusát kezdi múzeumigazgatóként. A Pro Savaria képviselője úgy látja, hogy a lehetőségekhez képest biztosított a városi cégek működése és feladatellátása, a 44 milliós veszteség miatt azonban a színháztól 4 dolgozót el kell bocsátani, ez annak a következménye, hogy tavalyhoz képest nem nőtt az intézmény állami támogatása. Felhívta a figyelmet a Vasivíz Zrt. nehéz helyzetére: tíz éve nem emelkedtek a víz- és csatornadíjak, 30 fillérért ad a szolgáltató egy liter vizet, miközben az előállítása 2,8 forintba kerül, ez csaknem tízszeres különbség. Az állam nem kompenzálja a rezsicsökkentés miatti veszteségeket, így a rendszerkarbantartások is elmaradtak.  Elmondta, meg kell nézni, mennyibe kerül majd a kézilabdacsarnok fenntartása, és gondokoskodni kell a biztonságos megközelíthetőségéről is.

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak