km/óra
  2023.02.06., hétfő  •  Dorottya, Dóra napja
Közgyűlés után: orvosi ügyelet és új buszok

Közgyűlés után: orvosi ügyelet és új buszok

Az orvosi ügyeletről, az új buszokról, az útberuházásról és a gépészmérnök-képzésről esett a legtöbb szó az októberi közgyűlést értékelő sajtótájékoztatókon. Mindenki gratulált a Weöres Sándor Színház új igazgatójának, Szabó Tibornak. Az ülés a konszenzusok napja volt. A 17 napirendi pontot nyilvánosan, 3-at zárt ülésen tárgyaltak a képviselők.

 

Az önkormányzat munkáját dicséri, hogy kevés kivételtől eltekintve a közgyűlés konszenzusos döntéseket hozott. Így értékelte az októberi ülést dr. Horváth Attila. Az alpolgármester kiemelte, 10 éve képviselő, de nem emlékszik olyan közgyűlésre, ahol ennyi pozitívumot tett volna le a városvezetés az asztalra.


Dr. László Győző szólt arról, hogy az új orvosi ügyelet megkapta már a működési engedélyt, valamennyi orvos aláírta a szerződést, így hamarosan korszerű ellátásban részesülhetnek a szombathelyiek. Az alpolgármester elmondta, a város biztosítja a gépészmérnök-képzéssel kapcsolatos egyetemi igényeket, így az folytatódhat, és ez a vállalatok számára is fontos előrelépés. Hangsúlyozta, az új szociális központra óriási az igény, az jelentős férőhelybővülést hoz, megújul a keleti városrészben nagyon népszerű nyugdíjasklub is. A terveket közzé fogják tenni.


Horváth Soma kiemelte, a helyi adóforintokból újulhat meg részlegesen Szombathely tömegközlekedése az új, alacsony padlójú buszok üzembe állításával. Jól működik a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! Program, a 14 választókerületből 9 már csatlakozott ehhez. Jövőre pedig már nagyvállalatok is örökbe fogadhatnak egy-egy szombathelyi parkot. Jó döntésnek nevezte az alpolgármester a közterület-felügyelet polgármesteri hivatalba integrálását és létszámbővítését. Az illegális hulladéklerakás visszaszorítása érdekében kihelyezett mobilkamera is hozta a várt eredményt.


Illés Károly, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője szólt arról, hogy felesleges pénzkidobás lenne egy új sportcsarnok és a Tófürdő mellett egy új rendezvényközpont megépítése. A nyilvános ülés legnagyobb vitája abból alakult ki, hogy miért kötött reklámszerződést a Távhő egy budapesti milliárdos propaganda lapjával, amely ráadásul olyan kistelepüléseken jelent meg, ahol nincs is távhőszolgáltatás. Ezt a pénzt miért nem a Szombathelyi Médiaközpontnál költötte el a cég – firtatta a frakcióvezető. Egyhangúlag szavazták meg a Schaeffler új gyáregységéhez vezető út megépítését, amit még az előző városvezetés vállalt. Örömét fejezte ki, hogy a szombathelyiek nem maradnak orvosi ügyeleti ellátás nélkül, és nagy előrelépésnek értékelő a két új busz üzembe állítását is. A város költségvetését nem a 300 milliós kormányzati elvonás rengeti meg, ami egyébként a Covid alapba kerül, hanem a gazdasági válság miatti gyengébb vállalati teljesítmény is érezteti hatását.


Az Éljen Szombathely frakcióvezetője szerint közös ügy, az új orvosi ügyelet kialakítása, valamint hogy 190 millió forintból megépül a Schaefflerhez vezető út, és akadálytalanul működhet a nagyvállalat új egysége. Tóth Kálmán szerint egyedülálló a város támogató kiállása a Színház- és Filművészeti Egyetem mellett, ahogy kuriózum Szuhay Viktor kezdeményezése, hogy feltérképezi Szombathely testvérvárosainak jó gyakorlatait.


Németh Ákos frakcióvezető-helyettes a két új busz üzembe állítása jelentős javulást eredményez a károsanyag kibocsátás terén. A BuszPlusz program indításával szeretnék, ha minél több fiatal venné igénybe a tömegközlekedést, így az utak leterheltsége is csökken. Lakossági kérésre heti egy buszpár indul a Parkerdőbe. A város reklámszerződéseit átnézve kiderült, két, összesen 21 milliós együttműködési megállapodást kötöttek az elmúlt években a Fidesz-közeli cégekkel. A tanácsnok szólt arról, hogy a levegő minősége közös ügy, ezért az égetés januári betiltása utáni időszakra a Szomhull dolgozza ki, milyen alternatívát kínál a város a lakosság számára. Elindítják a sütőolaj begyűjtését, és a város 20 millió forintot kaphat illegális hulladéklerakók felszámolására a Tisztítsuk meg az országot! Akció pályázati forrásából.


Koczka Tibor a Pro Savaria képviseletében kiemelte, nincs könnyű helyzetben a város. Ha ezzel a cégek üzleti tervének tárgyalásakor foglalkozik a közgyűlés, akkor már késő lesz. Fontos lett volna most pontos képet kapni a város jelenlegi pénzügyi helyzetéről. A Kolozsvár utcai új gondozási központ kialakítása már 2015-ben a Szent Márton köpenye programban is szerepelt. Örvendetes a két új szombathelyi busz, de nem derült ki, ezek kinek a tulajdonát képezik az 56 milliós lízingdíj megfizetése után – mondta a képviselő. Fontos, hogy marad a gépészmérnök képzés. Az ELTE elszámol az évi 130 milliós városi támogatással, nem látszik viszont, hogy hány hallgatót képeznek. Kifogásolta, hogy a polgármester nem vezet be szigorításokat a városlakók érdekében a koronavírus-járvány fékezése érdekében.

Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
A szolidaritás napja – ülősztrájk a Bolyaiban
Pont egy éve kezdődtek a tiltakozások az oktatás helyzete miatt: az évfordulón ülősztrájkokkal, tiltakozásokkal indult a reggel országszerte diákszervezetek és pedagógusok részvételével. Szombathelyen a Bolyai iskola diákjai az Egységes Diákfronthoz csatlakozva ülősztrájkot szerveztek.
Megválasztották a legÖKOsabb osztályt
A Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskolában ezúttal a legkisebbek nyerték el a címet.
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
Melletted a mindennapokban
A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. Támogató Szolgálata új szolgáltatást indít az idei évben Melletted a mindennapokban címmel. „A klasszikus értelemben vett személyi asszisztencia tulajdonképpen egy fizetett szolgáltatás, amelyben a fogyatékossággal élő ember maga alkalmazza azokat a személyeket, akik támogatják abban, hogy önrendelkező életet tudjon élni”, vélekedik a projekt szakmai vezetője, Szűcs Gabriella, aki ismertette az új program részleteit.
legfrissebbek
Takács Péter: „Az orvosok többsége többet keres havonta, mint az ágazatot vezető miniszter”
Az egészségügyi államtitkár szerint nem az orvostársadalommal, hanem a Magyar Orvosi Kamarával van konfliktusuk.
Scholz: kizárólag Oroszország felelős a háborúért
Kiemelte, hogy Oroszország az Ukrajna elleni háborúval szembeszegül az "európai békerenddel."
Haladás: Győzelem Győrben!
Az NB/II-es focibajnokság 22. fordulójában Michal Hipp alakulata 3-1-re nyert Győrben a vasárnap délutáni összecsapáson. Verpecz István a második félidő elején büntetőt hárított, Csernik duplázott.
Kiütéses SZKKA-siker Kecskeméten
A kézilabda NB/I B 17. fordulójában az SZKKA magabiztosan nyert Kecskeméten. A két pont sorsa már az első tíz percben eldőlt.
Időjárás: januárban tavasz volt a télben
Az idei január bővelkedett a meglepetésekben: az év szokatlanul magas hőmérséklettel kezdődött, s a jó idő kitartott a hónap végéig. Bár többször is ígértek nagyobb mennyiségű havat, ami nem ért ide, de csapadékból nem volt hiány a környéken. Kőszegen például január 22-én 6-8 centiméter hó fedte be a tájat.