km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Közgyűlés után: orvosi ügyelet és új buszok

Közgyűlés után: orvosi ügyelet és új buszok

Az orvosi ügyeletről, az új buszokról, az útberuházásról és a gépészmérnök-képzésről esett a legtöbb szó az októberi közgyűlést értékelő sajtótájékoztatókon. Mindenki gratulált a Weöres Sándor Színház új igazgatójának, Szabó Tibornak. Az ülés a konszenzusok napja volt. A 17 napirendi pontot nyilvánosan, 3-at zárt ülésen tárgyaltak a képviselők.

 

Az önkormányzat munkáját dicséri, hogy kevés kivételtől eltekintve a közgyűlés konszenzusos döntéseket hozott. Így értékelte az októberi ülést dr. Horváth Attila. Az alpolgármester kiemelte, 10 éve képviselő, de nem emlékszik olyan közgyűlésre, ahol ennyi pozitívumot tett volna le a városvezetés az asztalra.


Dr. László Győző szólt arról, hogy az új orvosi ügyelet megkapta már a működési engedélyt, valamennyi orvos aláírta a szerződést, így hamarosan korszerű ellátásban részesülhetnek a szombathelyiek. Az alpolgármester elmondta, a város biztosítja a gépészmérnök-képzéssel kapcsolatos egyetemi igényeket, így az folytatódhat, és ez a vállalatok számára is fontos előrelépés. Hangsúlyozta, az új szociális központra óriási az igény, az jelentős férőhelybővülést hoz, megújul a keleti városrészben nagyon népszerű nyugdíjasklub is. A terveket közzé fogják tenni.


Horváth Soma kiemelte, a helyi adóforintokból újulhat meg részlegesen Szombathely tömegközlekedése az új, alacsony padlójú buszok üzembe állításával. Jól működik a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! Program, a 14 választókerületből 9 már csatlakozott ehhez. Jövőre pedig már nagyvállalatok is örökbe fogadhatnak egy-egy szombathelyi parkot. Jó döntésnek nevezte az alpolgármester a közterület-felügyelet polgármesteri hivatalba integrálását és létszámbővítését. Az illegális hulladéklerakás visszaszorítása érdekében kihelyezett mobilkamera is hozta a várt eredményt.


Illés Károly, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője szólt arról, hogy felesleges pénzkidobás lenne egy új sportcsarnok és a Tófürdő mellett egy új rendezvényközpont megépítése. A nyilvános ülés legnagyobb vitája abból alakult ki, hogy miért kötött reklámszerződést a Távhő egy budapesti milliárdos propaganda lapjával, amely ráadásul olyan kistelepüléseken jelent meg, ahol nincs is távhőszolgáltatás. Ezt a pénzt miért nem a Szombathelyi Médiaközpontnál költötte el a cég – firtatta a frakcióvezető. Egyhangúlag szavazták meg a Schaeffler új gyáregységéhez vezető út megépítését, amit még az előző városvezetés vállalt. Örömét fejezte ki, hogy a szombathelyiek nem maradnak orvosi ügyeleti ellátás nélkül, és nagy előrelépésnek értékelő a két új busz üzembe állítását is. A város költségvetését nem a 300 milliós kormányzati elvonás rengeti meg, ami egyébként a Covid alapba kerül, hanem a gazdasági válság miatti gyengébb vállalati teljesítmény is érezteti hatását.


Az Éljen Szombathely frakcióvezetője szerint közös ügy, az új orvosi ügyelet kialakítása, valamint hogy 190 millió forintból megépül a Schaefflerhez vezető út, és akadálytalanul működhet a nagyvállalat új egysége. Tóth Kálmán szerint egyedülálló a város támogató kiállása a Színház- és Filművészeti Egyetem mellett, ahogy kuriózum Szuhay Viktor kezdeményezése, hogy feltérképezi Szombathely testvérvárosainak jó gyakorlatait.


Németh Ákos frakcióvezető-helyettes a két új busz üzembe állítása jelentős javulást eredményez a károsanyag kibocsátás terén. A BuszPlusz program indításával szeretnék, ha minél több fiatal venné igénybe a tömegközlekedést, így az utak leterheltsége is csökken. Lakossági kérésre heti egy buszpár indul a Parkerdőbe. A város reklámszerződéseit átnézve kiderült, két, összesen 21 milliós együttműködési megállapodást kötöttek az elmúlt években a Fidesz-közeli cégekkel. A tanácsnok szólt arról, hogy a levegő minősége közös ügy, ezért az égetés januári betiltása utáni időszakra a Szomhull dolgozza ki, milyen alternatívát kínál a város a lakosság számára. Elindítják a sütőolaj begyűjtését, és a város 20 millió forintot kaphat illegális hulladéklerakók felszámolására a Tisztítsuk meg az országot! Akció pályázati forrásából.


Koczka Tibor a Pro Savaria képviseletében kiemelte, nincs könnyű helyzetben a város. Ha ezzel a cégek üzleti tervének tárgyalásakor foglalkozik a közgyűlés, akkor már késő lesz. Fontos lett volna most pontos képet kapni a város jelenlegi pénzügyi helyzetéről. A Kolozsvár utcai új gondozási központ kialakítása már 2015-ben a Szent Márton köpenye programban is szerepelt. Örvendetes a két új szombathelyi busz, de nem derült ki, ezek kinek a tulajdonát képezik az 56 milliós lízingdíj megfizetése után – mondta a képviselő. Fontos, hogy marad a gépészmérnök képzés. Az ELTE elszámol az évi 130 milliós városi támogatással, nem látszik viszont, hogy hány hallgatót képeznek. Kifogásolta, hogy a polgármester nem vezet be szigorításokat a városlakók érdekében a koronavírus-járvány fékezése érdekében.

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.
legfrissebbek
Az albán tengerpart lehet a magyarok új Balatonja (képgalériával)
A sokáig lesajnált balkáni országban szárnyal a turizmus, egyre több magyar szót hallani az Adriai- és a Jón-tenger strandjain, miközben a gazdaság is pörög: mindenütt építkeznek, az éves infláció 2023-ban mindössze 4% volt, a helyi fizetőeszköz, a LEK pedig egy év alatt 14 százalékot erősödött az euróhoz képest. Mi tudnak az albánok, amit mi nem?
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Kulturális megszállás alatt a belváros: szombaton tartják az Utcaművészeti Fesztivált Szombathelyen
A négy éve útjára indított Utcaművészeti Fesztivál idén július 13-án, szombaton várja egész napon át az érdeklődőket az interaktív művészeti élményt nyújtó programokra.  
Zártkapus Konferencia Liga mérkőzés volt a Király Sportlétesítményben
Július 11-én az UEFA Európa Konferencia Liga első selejtező körében a belorusz FC Torpedo Belaz Király Gábor komplexumában fogadta a moldáv FC Milsami Orheit. 
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.