km/óra
  2022.01.24., hétfő  •  Timót napja
Közgyűlés után: hosszas viták a város anyagi helyzetéről

Közgyűlés után: hosszas viták a város anyagi helyzetéről

A kevés napirendi pont ellenére estig eltartott a csütörtöki közgyűlés, a képviselők hosszan vitatkoztak a város anyagi helyzetéről és jövőbeni kilátásairól. Ez volt a fő téma az ülést követő sajtótájékoztatókon is.

 

A városvezetés részéről dr. László Győző alpolgármester a közösségi bérlakás rendszer sikerét és a példaértékű háziorvosi életpályamodellt emelte ki, melyhez újabb orvos csatlakozott.


Bokányi Adrienn a költségvetési helyzetre utalva kijelentette: valóságtagadó, aki nem fogadja el a számokat. Ezt az évet 377 milliós többlettel zárhatja a város az adóbevételeknek köszönhetően, ám ezt még számos tényező befolyásolhatja az esztendő végéig. Megjegyezte, hogy a háborús helyzetben víz fölött tudták tartani a város fejét, ám jövőre már 2-3 milliárd forint kieséssel kell számolni. A tanácsnok arról beszélt, hogy külső segítség nélkül ez már nem kezelhető, amit a közgyűlés Hende Csabától és a kormánytól vár. Emlékeztetett arra, hogy tavaly karácsonykor Szombathely nem kapott kompenzációt, és hálásak ugyan az 1,1 milliárd forint fejlesztési forrásért, ám az nem költhető működésre.


Horváth Soma felidézte, hogy egyhangúlag fogadta el a közgyűlés a SZOMPARK új ügyvezetőjének szakmai koncepcióját. Ezentúl nem munkafolyamatonként, hanem területenként osztják el a feladatokat, és egy jelentős gépfejlesztést is végrehajtanak. Az alpolgármester elmondta azt is, hogy a Kulturális és Civil Alapból közel 50 szervezetet részesült összesen 12 millió forint értékben.


Illés Károly szerint a városvezetés másképp értelmezi a számokat. A becsültnél másfél milliárd forinttal több adóbevétel érkezik, és idén 377 milliós plusszal zár a büdzsé, ami a gazdaság újraindítását segítő kormányintézkedéseknek köszönhető. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője rámutatott, hogy a városvezetés elvonásokra hivatkozik, miközben az iparűzési adókedvezmény a vállalkozások, az ingyenes parkolás pedig a szombathelyi autósok zsebében hagyott jelentősebb összeget. Valódi elvonást a 280 milliós gépjárműadó jelent, ami elenyésző. A hulladékgazdálkodás 500 milliós vesztesége átmeneti, az oka pedig az, hogy a SZOMHULL késve szolgáltat adatokat az NHKV-nak. Az egyik nagyfoglalkoztató székhely-áthelyezése valóban hátrányosan érinti a költségvetést, de nem kezelhetetlen mértékben. A balogunyomi kerékpárút költségtöbbletét jelzik a TOP hatóságnak, és meg is kapja majd a város. Illés Károly szerint a szocialista városvezetésnek semmi pénz nem elég, és kiárulja az ingatlanvagyont. Mint mondta, 1,2 milliárd forintot költhet a város fejlesztésre és 13,4 milliárddal részesül a TOP Pluszból, a Hende 300 program pedig további 330 milliárdot jelent. A frakcióvezető tájékoztatta a sajtót a Pénzügyminisztérium jelentéséről, mi szerint az elmúlt három évben Szombathely kiadásai nőttek, bevételei csökkentek, és nem történtek érdemi takarékossági intézkedések.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

kapcsolódó cikkek
Gazdasági helyzet, ingatlanok: megkezdődött a novemberi a közgyűlés
Gazdasági helyzet, ingatlanok: megkezdődött a novemberi a közgyűlés
Tájékoztató a város anyagi helyzetéről, döntés ingatlanokról, gazdasági társaságokról és civil szervezetekről - nyolc napirendi pontot tárgyal novemberi rendes ülésén a szombathelyi képviselő-testület. A ma 9 órakor kezdődő közgyűlésről élő közvetítést láthatnak a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
címkék
kapcsolódó cikkek
Gazdasági helyzet, ingatlanok: megkezdődött a novemberi a közgyűlés
Gazdasági helyzet, ingatlanok: megkezdődött a novemberi a közgyűlés
Tájékoztató a város anyagi helyzetéről, döntés ingatlanokról, gazdasági társaságokról és civil szervezetekről - nyolc napirendi pontot tárgyal novemberi rendes ülésén a szombathelyi képviselő-testület. A ma 9 órakor kezdődő közgyűlésről élő közvetítést láthatnak a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Koronavírus: duplájára hízott a leggazdagabbak vagyona
A világ tíz leggazdagabb embere köszöni szépen, a pandémia alatt megduplázta vagyonát – írja a Guardian.
ENSZ: évek alatt gyógyulhat meg a munkaerőpiac
A koronavírus-válság továbbra is világszerte súlyos hatással van a munkahelyekre – közölte az ENSZ, arra figyelmeztetve, hogy évekig tarthat, amíg a munkaerőpiac újra eléri a járvány előtti szintet.
Alma és szalma – a szerbek karácsonya 
Milos Konakov már több éve a szombathelyi kosárlabda meghatározó alakja, az idei szezontól pedig immáron vezetőedzőként irányítja a Falcót. A szerbiai születésű szakember is felelevenítette, hogy miként szokták tölteni az ünnepeket és milyen hagyományok kapcsolódnak a karácsonyhoz déli szomszédainknál.
Mentőhelikopter érkezett a 84-es főúton történt balesethez
Lövöldözés a magyar-osztrák határon (frissítve)
Súlyos incidens történt a magyar határon: hétfőn egy furgon áttört egy ellenőrzőponton a burgenlandi Eberau (Monyorókerék) határátkelőnél. A járművet a katonák meg tudták állítani, az emberkereskedő viszont elmenekült, s menekülés közben azonnal tüzet nyitott a katonákra, olvasható a krone.at-n.
legfrissebbek
Patakmeder mellé csapódott egy Toyota Vépen
A Szombathely felől Vép belvárosa felé tartó autó a Szent Imre utcában egy balra ívelő kanyarban megcsúszott. A jármű 65 éves vezetője már nem tudta elkerülni, hogy az autó egy híd mellett patakmederbe hajtson.
Futsal: vereséget szenvedett a Berettyóújfalutól a Haladás
A szombathelyiek hiába küzdöttek, a vendégek a hajrában eldöntötték a három pont sorsát.
Vizsgálóbizottságról döntött az izraeli kormány a korrupt tengeralattjáró-beszerzések felderítésére
A létrehozandó bizottság azt vizsgálja meg, miként támogatták 2009 és 2016 között a ThyssenKrupp három tengeralattjárójának a megvételét, miközben a hadvezetés az akkori helyzetben nem akart újabb tengeralattjárókat. 
Ferenc pápa imanapot hirdetett meg a békéért Ukrajnában 
Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy aggodalommal követi a növekvő feszültséget, amely "újabb csapást mérhet a békére Ukrajnában, és megkérdőjelezheti a biztonságot az európai kontinensen, még szélesebb következményekkel". 
Kásler: újra kell szervezni a budapesti sürgősségi ellátást a Szent Imre kórházban történt tűzeset miatt
Egy fiatal nő súlyos égési sérülések miatt vesztette életét. Hozzátette: a helyszínre hét mentőegység érkezett, két férfit és egy nőt füstmérgezés gyanújával más kórház toxikológiai osztályára vittek.