km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Közel három tonna akkumulátort gyűjtött össze, majd leadta a telepeken

Közel három tonna akkumulátort gyűjtött össze, majd leadta a telepeken

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 6 hónap - végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy nőt, továbbá vagyonelkobzást rendelt el vele szemben, közölte az ügyészség.

 

A tényállás szerint a vádlott a 2018. december 22. és a 2021. június 26. közötti időszakban Magyarországon összegyűjtött összesen 2.798 kg hulladékká vált ólomakkumulátort, azokat különböző tehergépkocsikkal és személygépkocsikkal különböző hulladékátvevő telepekre szállította és leadta, amely révén 573.856 forint bevétele keletkezett. 


A hulladékról szóló törvény szerint hulladékot csak engedély birtokában vagy nyilvántartásba vétel alapján lehet szállítani, a vádlott pedig a hulladékká vált ólomakkumulátorok szállításához szükséges környezetvédelmi hatósági engedéllyel nem rendelkezett. A veszélyes hulladékkal kapcsolatos egyes tevékenységek részletes szabályairól szóló kormányrendelet szerint a veszélyes hulladék szállítását a veszélyes hulladék biztonságos és környezetszennyezést kizáró szállítására alkalmas járművel, módon és feltételekkel kell végezni. A vádlott a tehergépkocsikban és személygépkocsikban az ólomakkumulátorokat megfelelő rögzítés nélkül szállította, így fennállt a veszélye annak, hogy az ólomakkumulátorokban található akkumulátorsav (például egy közlekedési balesetnél) a raktérbe kifolyjon, ezt követően pedig a talajba és a felszíni vizekbe kerüljön, valamint egy közlekedési balesetnél a nem rögzített ólomakkumulátorok személyi sérülést is okozhattak volna, illetve az akkumulátorsav maró hatása miatt roncsolja a bőrt, míg toxikus jellemzői miatt belégzése mérgező hatású. A vádlott fenti cselekményével veszélyeztette a környezetet, így a földet, a vizet, valamint az emberek testi épségét és egészségét.


Az ítélet jogerős.
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.