km/óra
  2022.08.17., szerda  •  Jácint napja
Közel 300 millió forint kormánytámogatás érkezik idén is a Haladás Sportkomplexum fenntartására

Közel 300 millió forint kormánytámogatás érkezik idén is a Haladás Sportkomplexum fenntartására

Ismét 300 millió forint érkezik a kormánytól a Haladás Sportkomplexum fenntartására: ezt Hende Csaba országgyűlési képviselő és Szabó Tünde államtitkár jelentették be Facebook-oldalukon az elmúlt héten.


Az új Haladás stadion fenntartásának kérdése komoly vitákat váltott ki tavaly, amikor a Fidesz elveszítette közgyűlési többségét Szombathelyen. Nem álltak rendelkezésre pontos számok arról, hogy az elkészült komplexum mekkora terhet jelent majd a városnak, az egyszerűnek tűnő költségadatokból politikai csatározás lett. 


Végül aztán tavaly április végén kormányhatározat született arról, hogy az állam csaknem 298 millió forint központi támogatást ad a HVSE-nek, a létesítmény fenntartására. A döntés kitért arra is, hogy a fenti összeget a 2020-as költségvetés tervezésénél is figyelembe kell venni.


 


Minden valószínűség szerint az 2020-as támogatás érkezését erősítette meg Hende Csaba.


A politikus egy interjúban – egyebek mellett – az alábbiakat nyilatkozta erről:


– A kormány kérésemre 2019 első felében hozott egy határozatot, amelyben a tavalyi évre és 2020-ra mintegy 300 millió forintot biztosított a Haladás VSE számára, hogy ebből tudja finanszírozni a sportkomplexum fenntartási költségeit. Ez a szám megmutatja, hogy mennyi a tényleges költség, mert ennyiből kijöttek a tavalyi kiadások, ennél fogva az ideieket is fedezi. Ez újabb ingyenes juttatás Szombathelynek, ami azért kivételesen nagyvonalú dolog, mert nem egyszerűen arról van szó, hogy ez a városnak egy árva fillérjébe sem kerül, hanem így sikerült megspórolni azt a pénzt is, amit korábban a régi Haladás stadion és munkacsarnok üzemeltetésére rá kellett fordítania Szombathelynek. Ez több 10 millió forintnak felel meg, ami tavaly is és idén is a város zsebében maradt. Én ezért rendkívül hálás vagyok Orbán Viktor miniszterelnöknek, Gulyás Gergely miniszternek, és Szabó Tünde sportért felelős államtitkárnak, aki biztosította ennek az ügymenetnek a technikai lebonyolítását. Ez a döntés mutatja, hogy a kormány állja a szavát, amit kérésemre tavaly határozatilag kimondott.A stadion finanszírozása téma volt a szombathelyi városvezetés a költségvetésről tartott, pénteki sajtótájékoztatóján is. Nemény András polgármester és helyettesei többször elmondták, a város büdzséjére komoly csapást jelentene, ha a kormány változtatna az iparűzési adó szabályain – Szombathely így is milliárdos összeget fizet be a központi kasszába. A jövőben várható kiadások között említették a sportlétesítmény fenntartását is – ez az idei évre megoldódott, azonban ha a kormány beszünteti a támogatást, akkor a tétel rendezése a városra marad.
 

A Haladás Sportkomplexumról rendelkező tavalyi kormányhatározat:


A Kormány 1251/2019. (IV. 30.) Korm. határozata a szombathelyi Haladás Sportkomplexum működtetésével összefüggő kormányzati intézkedésekről
A Kormány elkötelezett Magyarország sportélete iránt. A  sport ágazat tekintetében kiemelt jelentőségű feladat a  sportolók (ideértve mind a  verseny-, mind az  utánpótlás-, mind a  szabadidős sportolók) kiszolgálását biztosító sportlétesítmények fejlesztése, valamint a megvalósult sportlétesítmények kapcsán kiemelt cél, hogy azok hosszú távon szolgálhassák a sportolók igényeit.
A fentiek érdekében a Kormány
1. egyetért a  szombathelyi Haladás Sportkomplexum (a továbbiakban: Sportkomplexum) működtetéséhez központi költségvetési támogatás biztosításával;
2. felhívja az emberi erőforrások miniszterét, hogy gondoskodjon a Sportkomplexum működtetéséhez a 2019. évben szükséges 297 800 000 forint központi költségvetési támogatás biztosításáról a  Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény 1.  melléklet XX. Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezet, 20. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, 24. Sportlétesítmények fejlesztése és kezelése alcím, 11. Sportlétesítmények fejlesztése és fenntartása jogcímcsoport, 2. Állami, önkormányzati és egyéb sportlétesítmények fejlesztése, fenntartása jogcím terhére;
Felelős: emberi erőforrások minisztere
Határidő: azonnal
3. egyetért azzal, hogy az  1.  pont szerinti célra, a  2.  pont alapján biztosított forrás terhére a  Szombathelyi MÁV Haladás Sportegyesület (nyilvántartási száma: 18-02-0000168, székhelye: 9700 Szombathely, Rohonci utca 3.) részére az  emberi erőforrások minisztere – külön pályázat és kérelem benyújtása nélkül, támogatási előlegkéntaz  államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 101/A.  § hatálya alá tartozó – 2020. január 31-éig történő elszámolási kötelezettséggel támogatást nyújtson, a  támogatás felhasználásának és elszámolásának részletes feltételeit meghatározó támogatói okirat alapján;
4. felhívja az emberi erőforrások miniszterét, hogy az 1. pont szerinti célt szolgáló központi költségvetési támogatást – a  pénzügyminiszter közreműködésével – a  központi költségvetés XX. Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezet költségvetésének 2020. évi tervezése során vegye figyelembe.
Felelős: emberi erőforrások minisztere
pénzügyminiszter


Borítókép: tavaly májusi Haladás-meccs a stadionban Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Elszenvedte első vereségét a szezonban a Haladás, hajrában szerzett góllal nyert a Szeged Szombathelyen
A mérkőzést a korábban a zöld-fehéreknél is megforduló Gajdos Zsolt döntötte el a 84. percben.
Megyei II. osztály, északi csoport: több csapatnál is kiszakadt a gólzsák az első fordulóban
A Bozsok kilenc, az Uraiújfalu fél tucat találatig jutott, a Lukácsháza és a Sé is ötször vette be ellenfele kapuját. Idegenben nyert az Alsóújlak, valamint az Újperint, a Spari pedig 1-1-es döntetlent játszott a Gércével.
Megújul a 11-es Huszár úti streetball pálya
Több mint húszmillió forintból újul meg a streetball pálya a 11-es Huszár úti tömbbelsőben. A beruházás uniós pályázatból és a szombathelyi önkormányzat támogatásával jöhet létre. Erről tartott sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, a körzet önkormányzati képviselője.
A generátor szíjának elszakadása vezetett egy felsőjánosfai gépjárműtűzhöz
A tűzesethez a körmendi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik elvégezték a jármű áramtalanítását, írja a vasi katasztrófavédelem honlapja.
Kiszáradnak a fák, miért nem locsolják többet?
A Szompark hivatalos Facebook-oldalán jelentette meg az alábbi közleményt.