km/óra
  2022.12.07., szerda  •  Ambrus napja
Közel 300 millió forint kormánytámogatás érkezik idén is a Haladás Sportkomplexum fenntartására

Közel 300 millió forint kormánytámogatás érkezik idén is a Haladás Sportkomplexum fenntartására

Ismét 300 millió forint érkezik a kormánytól a Haladás Sportkomplexum fenntartására: ezt Hende Csaba országgyűlési képviselő és Szabó Tünde államtitkár jelentették be Facebook-oldalukon az elmúlt héten.


Az új Haladás stadion fenntartásának kérdése komoly vitákat váltott ki tavaly, amikor a Fidesz elveszítette közgyűlési többségét Szombathelyen. Nem álltak rendelkezésre pontos számok arról, hogy az elkészült komplexum mekkora terhet jelent majd a városnak, az egyszerűnek tűnő költségadatokból politikai csatározás lett. 


Végül aztán tavaly április végén kormányhatározat született arról, hogy az állam csaknem 298 millió forint központi támogatást ad a HVSE-nek, a létesítmény fenntartására. A döntés kitért arra is, hogy a fenti összeget a 2020-as költségvetés tervezésénél is figyelembe kell venni.


 


Minden valószínűség szerint az 2020-as támogatás érkezését erősítette meg Hende Csaba.


A politikus egy interjúban – egyebek mellett – az alábbiakat nyilatkozta erről:


– A kormány kérésemre 2019 első felében hozott egy határozatot, amelyben a tavalyi évre és 2020-ra mintegy 300 millió forintot biztosított a Haladás VSE számára, hogy ebből tudja finanszírozni a sportkomplexum fenntartási költségeit. Ez a szám megmutatja, hogy mennyi a tényleges költség, mert ennyiből kijöttek a tavalyi kiadások, ennél fogva az ideieket is fedezi. Ez újabb ingyenes juttatás Szombathelynek, ami azért kivételesen nagyvonalú dolog, mert nem egyszerűen arról van szó, hogy ez a városnak egy árva fillérjébe sem kerül, hanem így sikerült megspórolni azt a pénzt is, amit korábban a régi Haladás stadion és munkacsarnok üzemeltetésére rá kellett fordítania Szombathelynek. Ez több 10 millió forintnak felel meg, ami tavaly is és idén is a város zsebében maradt. Én ezért rendkívül hálás vagyok Orbán Viktor miniszterelnöknek, Gulyás Gergely miniszternek, és Szabó Tünde sportért felelős államtitkárnak, aki biztosította ennek az ügymenetnek a technikai lebonyolítását. Ez a döntés mutatja, hogy a kormány állja a szavát, amit kérésemre tavaly határozatilag kimondott.A stadion finanszírozása téma volt a szombathelyi városvezetés a költségvetésről tartott, pénteki sajtótájékoztatóján is. Nemény András polgármester és helyettesei többször elmondták, a város büdzséjére komoly csapást jelentene, ha a kormány változtatna az iparűzési adó szabályain – Szombathely így is milliárdos összeget fizet be a központi kasszába. A jövőben várható kiadások között említették a sportlétesítmény fenntartását is – ez az idei évre megoldódott, azonban ha a kormány beszünteti a támogatást, akkor a tétel rendezése a városra marad.
 

A Haladás Sportkomplexumról rendelkező tavalyi kormányhatározat:


A Kormány 1251/2019. (IV. 30.) Korm. határozata a szombathelyi Haladás Sportkomplexum működtetésével összefüggő kormányzati intézkedésekről
A Kormány elkötelezett Magyarország sportélete iránt. A  sport ágazat tekintetében kiemelt jelentőségű feladat a  sportolók (ideértve mind a  verseny-, mind az  utánpótlás-, mind a  szabadidős sportolók) kiszolgálását biztosító sportlétesítmények fejlesztése, valamint a megvalósult sportlétesítmények kapcsán kiemelt cél, hogy azok hosszú távon szolgálhassák a sportolók igényeit.
A fentiek érdekében a Kormány
1. egyetért a  szombathelyi Haladás Sportkomplexum (a továbbiakban: Sportkomplexum) működtetéséhez központi költségvetési támogatás biztosításával;
2. felhívja az emberi erőforrások miniszterét, hogy gondoskodjon a Sportkomplexum működtetéséhez a 2019. évben szükséges 297 800 000 forint központi költségvetési támogatás biztosításáról a  Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény 1.  melléklet XX. Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezet, 20. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, 24. Sportlétesítmények fejlesztése és kezelése alcím, 11. Sportlétesítmények fejlesztése és fenntartása jogcímcsoport, 2. Állami, önkormányzati és egyéb sportlétesítmények fejlesztése, fenntartása jogcím terhére;
Felelős: emberi erőforrások minisztere
Határidő: azonnal
3. egyetért azzal, hogy az  1.  pont szerinti célra, a  2.  pont alapján biztosított forrás terhére a  Szombathelyi MÁV Haladás Sportegyesület (nyilvántartási száma: 18-02-0000168, székhelye: 9700 Szombathely, Rohonci utca 3.) részére az  emberi erőforrások minisztere – külön pályázat és kérelem benyújtása nélkül, támogatási előlegkéntaz  államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 101/A.  § hatálya alá tartozó – 2020. január 31-éig történő elszámolási kötelezettséggel támogatást nyújtson, a  támogatás felhasználásának és elszámolásának részletes feltételeit meghatározó támogatói okirat alapján;
4. felhívja az emberi erőforrások miniszterét, hogy az 1. pont szerinti célt szolgáló központi költségvetési támogatást – a  pénzügyminiszter közreműködésével – a  központi költségvetés XX. Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezet költségvetésének 2020. évi tervezése során vegye figyelembe.
Felelős: emberi erőforrások minisztere
pénzügyminiszter


Borítókép: tavaly májusi Haladás-meccs a stadionban Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Körmend: nem létező dolgokat árult két évig a neten a nő, 134 embert vert át
A Körmendi Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalások miatt emelt vádat azzal a nővel szemben, aki a vád szerint két éven keresztül olyan termékeket hirdetett meg közösségi oldalakon, melyekkel valójában nem rendelkezett, közölte a Vas Megyei Főügyészség.
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
legfrissebbek
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Ütötte, karmolta a férjét, mivel az el akart tőle válni
Orbán Viktor: hamisak a magyar vétóról szóló hírek
Hamisak azok a hírek, amelyek szerint Magyarország megvétózta volna az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítséget - írta a Twitteren Orbán Viktor miniszterelnök.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
40 férőhelyes új bölcsőde épülhet a Szentkirályi városrészen
Új bölcsőde épülhet Szombathely Szentkirályi városrészén. A közgyűlésen születhet döntés a projekt tervezési munkáival kapcsolatban.