km/óra
  2020.10.22., csütörtök  •  Előd napja
Kötelező a maszk a zárt terekben, s bevezetik a piaci vásárlási utalványt

Kötelező a maszk a zárt terekben, s bevezetik a piaci vásárlási utalványt

Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere a város Facebook-oldalán közzétett videóban pontosította a hétvégére bevezetett szabályokat. A boltokban és minden zárt üzletben kötelező lesz a maszk viselése, a hétvégén a tömegközlekedésben is. Hétfőtől a kormány írja elő ugyanezeket.

 

Mindjárt az elején elmondta, hogy 7 hét telt el azóta, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdetett, hogy megváltozott az életünk, a mindennapjaink. A városvezetés már februárban azt a célt tűzte ki, hogy a lehető legbiztonságosabban vészeljük át ezt az időszakot, mely a polgármester szerint sikeres volt, hiszen a megyék közül Vas megye a legkevésbé fertőzött, Szombathelyen alig pár emberről derült ki korábban, hogy elkapta a koronavírust. Megköszönte, hogy a szombathelyiek betartották az óvintézkedéseket. 


Kiemelte, hogy a kormány most enyhített az eddigi intézkedéseken, eltörölte a kijárási korlátozást, és új szabályok lépnek életbe hétfőtől. 


Bejelentette, hogy Szombathelyen a hétvégén megmarad a kijárási korlátozás, a korábban kihirdetett szabályok is érvényesek. Kivéve a maszk viselését közterületeken, ez továbbra is ajánlott, de nem kötelező, csak akkor, ha több ember egy helyen egyidejűleg várakozik, például a buszmegállókban. A boltokban és minden zárt üzletben kötelező lesz a maszk viselése, a hétvégén a tömegközlekedésben is. Hétfőtől a kormány írja elő ugyanezeket. 


Hozzátette, hogy a kormány későbbi intézkedéseire is reagálnak majd. Ha a kormány megnyitja a teraszokat, kerthelyiségeket, akkor, ha kell, rendeletet módosítanak azért, hogy minél nagyobb helyre tudjanak kipakolni a vendéglátósok, ugyanazért az összegért. 


Mivel sokakat foglalkoztat az óvodai és bölcsődei ügyelet kérdése, jövő héten felmérik az igényeket és a lehetőségeket. Ha kell, minden óvodában és bölcsődében megszervezik az ügyeleti ellátást. 


Egy új települési támogatás bevezetését is tervezik, ez a piaci vásárlási utalványt, ami 30 ezer forint értékű lesz, ruhát és élelmiszert lehet rajta vásárolni. Ezt azok is kaphatják, akik korábban már igényeltek segítséget.


A polgármester kitért arra, hogy a jövő hét nagy feladata az érettségi lesz, melyhez minden segítséget megadnak. A hétvége legfontosabb és legszebb eseménye pedig az anyák napja, ezért dr. Nemény András a város nevében köszöntött minden édesanyát, nagymamát. 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Savaria Fórum (@savariaforum) által megosztott bejegyzés,

 


Fotó: Nagy Jácint 

kapcsolódó cikkek
Dr. Nemény András polgármester: Szombathely jól vizsgázik a legnehezebb időkben is
Dr. Nemény András polgármester: Szombathely jól vizsgázik a legnehezebb időkben is
A kormány mellett a szombathelyi önkormányzat is aktív szerepet vállal a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Dr. Nemény András polgármesterrel beszélgettünk arról, milyen lehetőségei vannak az önkormányzatnak, miben tudnak segíteni, és hogyan készülnek már most a krízis utáni időkre.
kapcsolódó cikkek
Dr. Nemény András polgármester: Szombathely jól vizsgázik a legnehezebb időkben is
Dr. Nemény András polgármester: Szombathely jól vizsgázik a legnehezebb időkben is
A kormány mellett a szombathelyi önkormányzat is aktív szerepet vállal a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Dr. Nemény András polgármesterrel beszélgettünk arról, milyen lehetőségei vannak az önkormányzatnak, miben tudnak segíteni, és hogyan készülnek már most a krízis utáni időkre.
Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
Az ápolók is igazságos béremelést kérnek
További jelentős béremelést kérnek a kormánytól a szakápolók is – írta közleményében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK).
legfrissebbek
Elhajtott a baleset okozója a 84-esen, frontális karambolt előzött meg a Renault vezetője
Áttért a szemközti sávba egy jármű hajnalban a 84-es főúton. A szemből érkező Renault vezetője mentette, ami menthető és a padkára kormányozta az autóját, de így is ütköztek. Az okozó megállás nélkül elhajtott.
Megújul a város egyik emblematikus épülete
Várhatóan 2023-ra megújul a Megyeháza. A Modern Városok Program keretében 2,2 milliárd forintot fordítanak a város emblematikus épületének rekonstrukciójára. A kiemelt beruházás kivitelezése 2021 második felében indulhat.
Hátrányos helyzetű, tehetséges gyermekeket támogat az önkormányzat
Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése a határozatával egyetértett a Szent Márton Esélyegyenlőségi Támogatási Program bevezetésével, ennek a segítségével kíván támogatást nyújtani a tehetséges, szociálisan hátrányos helyzetben lévő gyermekek számára. A támogatni kívánt célcsoport a tehetséges, szociálisan rászorult, általános iskola 5. évfolyamába lépő gyermekek, olvasható a város honlapján.
OVSZ: félszáznál több helyen várnak véradókat országszerte
Országszerte több mint 50 helyszínen szerveznek véradást, a helyszínek és időpontok az ovsz.hu és a veradas.hu oldalon követhetők - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) véradásszervezője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
Szlávik: a maszkhordás az alapvető védekezési eszköz
Jelenleg a távolságtartás és a maszkhordás az alapvető védekezési eszköz a koronavírus-fertőzéssel szemben - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa egy online szakmai konferencián csütörtökön.