km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Kosárlabda: remek magyar siker, hazai környezetben is legyőzte Csehországot a válogatott

Kosárlabda: remek magyar siker, hazai környezetben is legyőzte Csehországot a válogatott

A mieink a harmadik negyedben robbantottak és magabiztos, 83-69-es győzelemmel tartották életben a világbajnoki reményeket.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ K CSOPORT 10. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG-CSEHORSZÁG 83-69 (18-21, 18-12, 31-10, 16-26)

Magyarország: Váradi 5/3, Benke 8/3, Vojvoda 7/3, Filipovity 15/9, Hopkins 11/3. Csere: Somogyi 8/6, Keller 9, Perl 7/3, Golomán 9, Lukács 2, Pongó -, Kiss 2.

Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan

Csehország: Pulpán 2, Kyzlink 21/6, Kriz 7/3, Peterka -, Balvin 10. Csere: Bálint 16/9, Böhm 3/3, Palyza 8/6, Pekarek-, Samoura -, Kovar -, Svec -.

Szövetségi kapitány: Ronen Ginzburg

 

Kulcsfontosságú világbajnoki selejtező várt a magyar férfi kosárlabda-válogatottra a novemberi ablak második körében. A mieink a Litvánia elleni összecsapás után ismét Szombathelyen, az Aréna Savariában léptek pályára, méghozzá Csehország ellen. Az Ivkovics Sztojan vezette nemzeti csapatnak jó emlékei lehetnek a csehekről, ugyanis augusztus 27-én Chomutovban 82-79-es magyar siker született. Ahhoz a találkozóhoz képest a mieink a Real Madridban légióskodó Hanga Ádám, míg a vendégek a Barcelona-játékosok, Tomas Satoransky, valamint Jan Vesely játékára nem számíthattak. Az Aréna Savariában már egy jó órával a kezdés előtt fergeteges hangulat uralkodott, büntetődobások, kvízjáték, valamint többszöri "hangpróba" vezette fel a mérkőzést, amelyre még Jászberényből is érkeztek szurkolók.

 

Kimaradt lehetőségek után Kríz hármasa nyitotta a pontok sorát, majd az a Filipovity Márkó válaszolt, aki a igazi vezére volt a csapatnak Bosznia-Hercegovina ellen (2-3). Benke középtávolijával a vezetést is átvettük, majd egy Kyzlink-dupla és Váradi-tripla következett, 7-5 állt az eredményjelzőn. Fegyelmezetten, szigorúan védekeztek a mieink, elöl pedig egy Somogyi-Keller összejátékkal ugrasztották talpra a publikumot. 6-os számmal játszó csapatkapitányunk kisvártatva újabb kosarat szerzett, 11-5-nél pedig cseh időkérés következett. A folytatásban aztán mindkét csapat megrekedt, nem akartak gyarapodni a pontok, az ínséges időszaknak végül a 217 cm magas cseh óriás, Balvín vetett véget.  A vendégek villámgyorsan lefaragtak négy pontot a hátrányukból, ráadásul Richard Bálint triplájával 11-12-re már ők vezettek. Belelendültek a kékmezesek, ráadásul két Kyzlink-büntető is következhetett. Perl Zoltán kosara úgy kellett, mint egy falat kenyér, csakúgy, mint Hopkins 2+1-e, szűk egy perccel a negyed vége előtt 16-19 volt az állás. A játékrész utolsó pontja Filipovity Márkóé volt, 18-21-ről következhetett a folytatás.

 

Gyors triplaváltással kezdődött a második etap, majd Palyza is bevágott egy hármast, megint Vojvoda válaszolt, most egy kettessel (23-27). Váradi passza után Hopkins kezét ütötték meg, egy pontot azonban a vonalon hagyott magasemberünk, Balvin a túloldalon viszont hibátlanul célzott. Kyzlink betörés közben elhagyta a labdát, valahogy aztán mégis a kezében kötött ki, így könnyű ziccert dobhatott. 24-31-nél Golomán szerezte meg első pontjait, majd Váradi Benedek lepattanózott jól, a támadást azonban nem sikerült kosárral befejezni. Somogyi viszont elsüllyesztett egy triplát, két pontra zárkóztunk, a vendégek pedig időt kértek. Somogyi és Benke is jól védekezett, Golomán jól büntetőzött, 32-31-nél hosszú idő után ismét nálunk volt az előny. A csehek is elbizonytalanodtak több alkalommal, de mindkét gárda játékában sok volt a ki nem kényszerített hiba, az eladott labda. Golomán György révén 34-31-re módosult az állás, majd rövid időn belül a második videózás miatt állt a játék. Vojvoda Dávidra sportszerűtlen faultot fújtak, Palyza nem hibázott a büntetőknél, ezt követően pedig a szabályok értelmében maradhatott a labda cseheknél. Keller Ákos ezzel mit sem törődött, zsákolt egyet, ezzel pedig kialakította a 36-33-as félidei eredményt.

 

Remek védekezéssel indította a harmadik felvonást az Ivkovics-legénység, majd Váradi büntetőzött hibátlanul, 38-33 állt az eredményjelző táblán. Filipovity ott folytatta, ahol három nappal ezelőtt abbahagyta, zsinórban öt pontot szerzett, az Aréna Savaria pedig extázisban tombolt. A csehek időt kértek az álomszerű kezdés, valamint a tízpontos differencia (43-33) után, de Vojvoda labdát szerzett, támadhattunk a még nagyobb különbségért. Kosarat végül a csehek szereztek, kettőt is, hat pontra zárkóztak, ekkor azonban Hopkins könnyű kosarával állt helyre a világ rendje, aki ezután saját palánkunk alatt is jeleskedett, így aztán ismét azért támadhattunk, hogy közte tíz legyen. Golomán György közé is tette, Benke támadólepattanót szerzett, Perl pedig hármast szottyantott, erre viszont Palyza szintén kintről válaszolt. 55-40-nél ismét magához hívta övéit a vendégek mestere, de Hopkinst nem tudták tartani, egyre inkább nyílni látszott az a bizonyos olló. Kyzlink triplájára Somogyi hasonló módon felelt, aki aztán betörés után is eredményes volt, egy pont híján húsz volt a hazai előny (62-43). A korábbi Falco-játékos védekezésben is jeleskedett, majd remekül indította Perl Zoltánt, aki nem hibázta el a ziccert, még nehezebb helyzetbe hozva ezzel a cseh válogatottat. Hopkins is nagyon elkapta a fonalat, dudaszós triplával jelentkezett, a záró negyedre 67-43-mal fordultak a felek.

 

A csehek nem találták az ellenszert, a ritmust, ellentétben Benkével, aki triplát szórt, majd kiváló munkát végzett hátul is. A csehek megpróbáltak az utolsó szalmaszálba kapaszkodni, Ivkovics Sztojan pedig észlelve ezt időt kért és maximális koncentrációra intette tanítványait. Filipovity Márkó hármasa nagyon fontos pillanatban érkezett, miként Keller kemény, hasznos védekezése is. Filipovity ihletett formában kosárlabdázott, újabb triplát jegyzett, a csehek trénere pedig ismét az időkérés mellett döntött. A lényegi kérdések eldőlni látszottak, ráadásul Keller Ákos faulttal együtt szerzett kosarat, majd a büntető is a helyére került (79-57). A frissen pályára lépő Lukács Norbert is beköszönt, Kiss Dávid és Pongó Marcell is lehetőséget kapott, az utolsó percekre izgalom már nem maradt, a válogatott fantasztikus második félidővel, fontos, 83-69-es győzelmet aratott.

 

A mieink legközelebb február 23-án Litvániában lépnek pályára, majd három nappal később Bosznia-Hercegovinába utaznak. A hatos csoportból az első három helyezett kvalifikálja magát a 2023-as VB-re, melynek Japán, Indonézia, valamint a Fülöp-szigetek ad otthont.

 

Fotó: Nagy Jácint

 

Malomsoki Cintia

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Felborult egy személyautó Celldömölk és Mesteri között - mentőhelikopter érkezett
Celldömölk és Mesteri között történt a baleset. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.
legfrissebbek
Pár fokkal mérséklődik a meleg a hétvégén
Szombaton a napos idő mellett a délutáni óráktól elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, erre eleinte keleten, majd a Dunántúlon és északon lesz a legnagyobb esély.
Baleset miatt egy sávon halad a forgalom az M1-es autópályán Hegyeshalomnál
Egy nyerges vontató és egy kisbusz ütközött össze szombaton reggel az M1-es autópályán, Hegyeshalom közelében a Budapest felé vezető oldalon a 166-os és a 167-es kilométerszelvény között.
Az albán tengerpart lehet a magyarok új Balatonja (képgalériával)
A sokáig lesajnált balkáni országban szárnyal a turizmus, egyre több magyar szót hallani az Adriai- és a Jón-tenger strandjain, miközben a gazdaság is pörög: mindenütt építkeznek, az éves infláció 2023-ban mindössze 4% volt, a helyi fizetőeszköz, a LEK pedig egy év alatt 14 százalékot erősödött az euróhoz képest. Mi tudnak az albánok, amit mi nem?
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Kulturális megszállás alatt a belváros: szombaton tartják az Utcaművészeti Fesztivált Szombathelyen
A négy éve útjára indított Utcaművészeti Fesztivál idén július 13-án, szombaton várja egész napon át az érdeklődőket az interaktív művészeti élményt nyújtó programokra.