km/óra
  2023.09.26., kedd  •  Jusztina napja
Kosárlabda: remek magyar siker, hazai környezetben is legyőzte Csehországot a válogatott

Kosárlabda: remek magyar siker, hazai környezetben is legyőzte Csehországot a válogatott

A mieink a harmadik negyedben robbantottak és magabiztos, 83-69-es győzelemmel tartották életben a világbajnoki reményeket.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ K CSOPORT 10. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG-CSEHORSZÁG 83-69 (18-21, 18-12, 31-10, 16-26)

Magyarország: Váradi 5/3, Benke 8/3, Vojvoda 7/3, Filipovity 15/9, Hopkins 11/3. Csere: Somogyi 8/6, Keller 9, Perl 7/3, Golomán 9, Lukács 2, Pongó -, Kiss 2.

Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan

Csehország: Pulpán 2, Kyzlink 21/6, Kriz 7/3, Peterka -, Balvin 10. Csere: Bálint 16/9, Böhm 3/3, Palyza 8/6, Pekarek-, Samoura -, Kovar -, Svec -.

Szövetségi kapitány: Ronen Ginzburg

 

Kulcsfontosságú világbajnoki selejtező várt a magyar férfi kosárlabda-válogatottra a novemberi ablak második körében. A mieink a Litvánia elleni összecsapás után ismét Szombathelyen, az Aréna Savariában léptek pályára, méghozzá Csehország ellen. Az Ivkovics Sztojan vezette nemzeti csapatnak jó emlékei lehetnek a csehekről, ugyanis augusztus 27-én Chomutovban 82-79-es magyar siker született. Ahhoz a találkozóhoz képest a mieink a Real Madridban légióskodó Hanga Ádám, míg a vendégek a Barcelona-játékosok, Tomas Satoransky, valamint Jan Vesely játékára nem számíthattak. Az Aréna Savariában már egy jó órával a kezdés előtt fergeteges hangulat uralkodott, büntetődobások, kvízjáték, valamint többszöri "hangpróba" vezette fel a mérkőzést, amelyre még Jászberényből is érkeztek szurkolók.

 

Kimaradt lehetőségek után Kríz hármasa nyitotta a pontok sorát, majd az a Filipovity Márkó válaszolt, aki a igazi vezére volt a csapatnak Bosznia-Hercegovina ellen (2-3). Benke középtávolijával a vezetést is átvettük, majd egy Kyzlink-dupla és Váradi-tripla következett, 7-5 állt az eredményjelzőn. Fegyelmezetten, szigorúan védekeztek a mieink, elöl pedig egy Somogyi-Keller összejátékkal ugrasztották talpra a publikumot. 6-os számmal játszó csapatkapitányunk kisvártatva újabb kosarat szerzett, 11-5-nél pedig cseh időkérés következett. A folytatásban aztán mindkét csapat megrekedt, nem akartak gyarapodni a pontok, az ínséges időszaknak végül a 217 cm magas cseh óriás, Balvín vetett véget.  A vendégek villámgyorsan lefaragtak négy pontot a hátrányukból, ráadásul Richard Bálint triplájával 11-12-re már ők vezettek. Belelendültek a kékmezesek, ráadásul két Kyzlink-büntető is következhetett. Perl Zoltán kosara úgy kellett, mint egy falat kenyér, csakúgy, mint Hopkins 2+1-e, szűk egy perccel a negyed vége előtt 16-19 volt az állás. A játékrész utolsó pontja Filipovity Márkóé volt, 18-21-ről következhetett a folytatás.

 

Gyors triplaváltással kezdődött a második etap, majd Palyza is bevágott egy hármast, megint Vojvoda válaszolt, most egy kettessel (23-27). Váradi passza után Hopkins kezét ütötték meg, egy pontot azonban a vonalon hagyott magasemberünk, Balvin a túloldalon viszont hibátlanul célzott. Kyzlink betörés közben elhagyta a labdát, valahogy aztán mégis a kezében kötött ki, így könnyű ziccert dobhatott. 24-31-nél Golomán szerezte meg első pontjait, majd Váradi Benedek lepattanózott jól, a támadást azonban nem sikerült kosárral befejezni. Somogyi viszont elsüllyesztett egy triplát, két pontra zárkóztunk, a vendégek pedig időt kértek. Somogyi és Benke is jól védekezett, Golomán jól büntetőzött, 32-31-nél hosszú idő után ismét nálunk volt az előny. A csehek is elbizonytalanodtak több alkalommal, de mindkét gárda játékában sok volt a ki nem kényszerített hiba, az eladott labda. Golomán György révén 34-31-re módosult az állás, majd rövid időn belül a második videózás miatt állt a játék. Vojvoda Dávidra sportszerűtlen faultot fújtak, Palyza nem hibázott a büntetőknél, ezt követően pedig a szabályok értelmében maradhatott a labda cseheknél. Keller Ákos ezzel mit sem törődött, zsákolt egyet, ezzel pedig kialakította a 36-33-as félidei eredményt.

 

Remek védekezéssel indította a harmadik felvonást az Ivkovics-legénység, majd Váradi büntetőzött hibátlanul, 38-33 állt az eredményjelző táblán. Filipovity ott folytatta, ahol három nappal ezelőtt abbahagyta, zsinórban öt pontot szerzett, az Aréna Savaria pedig extázisban tombolt. A csehek időt kértek az álomszerű kezdés, valamint a tízpontos differencia (43-33) után, de Vojvoda labdát szerzett, támadhattunk a még nagyobb különbségért. Kosarat végül a csehek szereztek, kettőt is, hat pontra zárkóztak, ekkor azonban Hopkins könnyű kosarával állt helyre a világ rendje, aki ezután saját palánkunk alatt is jeleskedett, így aztán ismét azért támadhattunk, hogy közte tíz legyen. Golomán György közé is tette, Benke támadólepattanót szerzett, Perl pedig hármast szottyantott, erre viszont Palyza szintén kintről válaszolt. 55-40-nél ismét magához hívta övéit a vendégek mestere, de Hopkinst nem tudták tartani, egyre inkább nyílni látszott az a bizonyos olló. Kyzlink triplájára Somogyi hasonló módon felelt, aki aztán betörés után is eredményes volt, egy pont híján húsz volt a hazai előny (62-43). A korábbi Falco-játékos védekezésben is jeleskedett, majd remekül indította Perl Zoltánt, aki nem hibázta el a ziccert, még nehezebb helyzetbe hozva ezzel a cseh válogatottat. Hopkins is nagyon elkapta a fonalat, dudaszós triplával jelentkezett, a záró negyedre 67-43-mal fordultak a felek.

 

A csehek nem találták az ellenszert, a ritmust, ellentétben Benkével, aki triplát szórt, majd kiváló munkát végzett hátul is. A csehek megpróbáltak az utolsó szalmaszálba kapaszkodni, Ivkovics Sztojan pedig észlelve ezt időt kért és maximális koncentrációra intette tanítványait. Filipovity Márkó hármasa nagyon fontos pillanatban érkezett, miként Keller kemény, hasznos védekezése is. Filipovity ihletett formában kosárlabdázott, újabb triplát jegyzett, a csehek trénere pedig ismét az időkérés mellett döntött. A lényegi kérdések eldőlni látszottak, ráadásul Keller Ákos faulttal együtt szerzett kosarat, majd a büntető is a helyére került (79-57). A frissen pályára lépő Lukács Norbert is beköszönt, Kiss Dávid és Pongó Marcell is lehetőséget kapott, az utolsó percekre izgalom már nem maradt, a válogatott fantasztikus második félidővel, fontos, 83-69-es győzelmet aratott.

 

A mieink legközelebb február 23-án Litvániában lépnek pályára, majd három nappal később Bosznia-Hercegovinába utaznak. A hatos csoportból az első három helyezett kvalifikálja magát a 2023-as VB-re, melynek Japán, Indonézia, valamint a Fülöp-szigetek ad otthont.

 

Fotó: Nagy Jácint

 

Malomsoki Cintia

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Halálos baleset történt Sorokpolánynál
Egy gépkocsivezető vesztette életét abban a balesetben, amely a 8704-es számú úton történt a Sorokpolány térségében - adta hírül a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
legfrissebbek
Hatból hat: újabb zöld-fehér futsalsiker, a Kecskemét is meghajolt a Haladás előtt
A szombathelyiek 5-0-s győzelemmel tartották itthon a három bajnoki pontot.
Világsztárok az MSH színpadán
A jubiláló Művelődési és Sportház dicsőséges éveket, évtizedeket élt meg a rockzenében is. Ha valaki a nyolcvanas éveket böngészi, szinte hihetetlen dolgokra lel. Az elzárt határvárosban meghatározó lett a minőségi rockzene, világsztárok adták egymásnak a kilincset. Hihetetlen, kiket hallhatott és láthatott élőben egy mezei rocker.
Temetői séta lesz október elején
Orvosok és gyógyszerészek síremlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a Szent Márton utcai temetőben október 5-én délután. A Szombathelyi Szépítő Egyesület rendezvényén a sétát Orbán Róbert vezeti.
SZEDIK: Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért!
Intézményünk fogyatékkal élő lakói és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola 4. osztályos tanulói egy közös participációs programban vesznek részt, melynek célja a társadalmi elfogadás és befogadás erősítésén alapszik, írja közösségi oldalán a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ.
Ötven vaddisznót lőttek ki a vadászok Szombathelyen
Augusztus 31-ig hat ütemben összesen 50 belterületen élő vaddisznót lőttek ki Szombathelyen, írja a szeptemberi közgyűlésre készült anyag.