km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
Kosárlabda: őrült hajrában nyert a Falco Debrecenben

Kosárlabda: őrült hajrában nyert a Falco Debrecenben

A szombathelyiek Tiby triplájával 71-69-re diadalmaskodtak a DEAC otthonában.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I./A 5. FORDULÓ

DEAC - FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY 69-71 (26-21, 20-14, 13-21, 10-15)

DEAC: Scott 11, Gumbs 7/3, Drenovac 14, Gáspár 4, Taylor 9. Csere: Tóth 10, Polyák 11/9, Neuwirth B -, Balázsi -, Mócsán 3/3

Edző: David Dedek

Falco: Pot 10, Kovács B. -, Brown 3/3, Tiby 18/15, Keller Á. 7. Csere: Cowels 14/12, Verasztó -, Perl 8, Barac 9, Sövegjártó 2

Edző: Milos Konakov

 

Debreceni "kirándulás" várt a Falcóra az ünnepi hétvége szombatján, a vasiak 14:15 perces kezdettel TV-s mérkőzésen látogattak a DEAC gárdájához.

 

A találkozó első két kosarát a házigazda jegyezte, a Falco bő két perc elteltével sem tudott a gyűrűbe találni. Ezen végül Stefan Pot változtatott, ám egy tripla formájában gyorsan válaszolt a DEAC, ezzel pedig 7-2 volt az állás. Keller büntetőjéből érkezett az újabb szombathelyi pont, majd Tiby hármasa is célba ért, 9-6 állt az eredményjelzőn. Kisvártatva ismét Keller köszönt be, már csak egy volt közte, a hajdúságiak azonban zsinórban négy ponttal ismét elléptek, méghozzá 13-8-ra. Perl Zoltán is érkezett a pályára a vendégeknél, az újabb DEAC-kosárra a ponterősen kosárlabdázó Pot válaszolt, de őrizte előnyét a házigazda. Perl Zoltán első kosarával próbálta tartani a lépést a címvédő, majd hazai időkéréssel folytatódott a mérkőzés (17-12). Tóth Ádám és Polyák is eredményes volt debreceni részről, Keller a vasiak pontjait gyarapította, a negyed utolsó másfél percéhez érkezve 24-18 állt az eredményjelzőn. Az utolsó támadás a Falcóé volt, Keller állt bele egy hármasba, ám az kimaradt, Barac azonban leszedte a lepattanót, majd faultolták. A vendégek légiósa az egyiket bedobta, így 26-21-ről következhetett a folytatás.

 

Cowels triplája szintén lejött, Gumbs és Drenovac viszont nem hibázott: előbbi egy középtávoliból, utóbbi pedig gyorsindításból köszönt be, 30-21-nél pedig időt kért a sárga-feketék mestere, Milos Konakov. A játékmegszakítás után a debreceniek pillanatai következtek, 33-21-nél már tízen kívülre kerültek a szombathelyiek. Nem találta a ritmust a Falco, a különbség közelített a húsz ponthoz, 37-21-nél újabb vendég timeout következett. Cowels hármasával sikerült lopnia a távolságot a vasiaknak, majd a DEAC szakvezetője is időt kért, Ebben a szakaszban Cowels volt az, aki tartotta a lelket a Falcóban, aki újabb duplát szerzett. Szűk négy perccel a nagyszünet előtt 41-29-re vezettek a hajdúságiak, majd Tiby emelt rá egy hármast remekül, mindent megtett a vendég alakulat, hogy nyílt maradjon az összecsapás. Két gyors hazai kosár után ismét Tiby volt az, aki egy triplával jelentkezett, ami egyben a félidő utolsó kosara is volt, 46-35 volt a félidei eredmény.

 

A harmadik etapban Tiby ott folytatta, ahol abbahagyta, övé volt az első kosár. Meglehetősen pontszegényen kezdték a csapatok ezt a felvonást, hosszú ideig egy-egy kosarat jegyezhettünk csak fel mindkét oldalon, így 48-37 volt az állás. Az ínséges időszakot két Falco-hármas törte meg a játékrész közepén, amivel 49-45-re zárkózott a Konakov-legénység. A hazaiak időt is kértek, ám rövid idő leforgása alatt már egyenlő, 49-49 volt az állás. A hazaiak Drenovac büntetőivel kerültek ismét előnybe, de Cowels ezúttal is ihletett formában játszott és remek triplát süllyesztett el (51-52). Újfent Drenovac próbálkozhatott a vonalról, tette ezt hibátlanul, majd mezőnyből is beköszönt, ismét lélegzetvételnyi előnyre tudott szert tenni a DEAC. A szombathelyiek nem adták magukat könnyen, a hazaiak ismét büntetőkkel araszoltak előre, akik szűk egy perccel a játékrész vége előtt 57-54-re vezettek. A különbség már nem változott, a záró felvonásra 59-56-tal kanyarodtak a felek.

 

Barac könnyű kosarával vette kezdetét a negyedik tízperc, ezt hat hazai kosár követte, 64-58-cal vette kezdetét a találkozó utolsó szakasza. A szombathelyiek kapaszkodtak, 64-62-re zárkóztak, majd Polyák triplájára Cowels felelt hasonló módon, űzte-hajtotta ellenfelét a vasi csapat. Az egyenlítésért is támadhatott a címvédő, Taylor büntetőivel azonban négy pontra nőtt a különbség, kiélezett véghajrára volt kilátás (69-65). A Falco megint hármassal faragott a hátrányából, 69-68-nál pedig ismét esélye volt, hogy egyenlítsen, vagy akár magához ragadja a vezetést. Mindkét oldalon jelen voltak a hibák, a kapkodás, megremegtek a kezek a kulcspillanatokban. Az utolsó egy perchez érve 69-68 ált az eredményjelzőn. Nyolc másodperccel a vége előtt a szombathelyiek hosszú videózás után megkapták a labdát, Tiby pedig elképesztően üresen maradt a sarokban, és kegyetlen módon megbüntette ezért a Debrecent. A Falco így negyedik győzelmét aratta a szezonban, 69-71-re nyert, a DEAC mérlege 1-3-ra módosult. 

 

A szombathelyiekre szerdán idegenbeli Bajnokok Ligája-mérkőzés vár, a csapat a Tofas Bursa otthonába utazik.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Tizenhat helyszínen kérték a tűzoltók segítségét a viharos szél miatt
A viharos erejű szél adott munkát a Vas vármegyei tűzoltóknak is a hétfői napon. Összesen tizenhat kárhelyszínen kérték a segítségüket: volt, ahol kidőlt fák, leszakadt faágak akadályozták a forgalmat, de meglazult cserepek, hulló vakolat is jelentett veszélyt a járókelőkre, foglalta össze a viharkárokat a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Elkezdődött a nagy tavaszi utcatakarítás Szombathelyen
A KRESZ-park és környéke komplex megtisztításával kezdődött a 2023-as tavaszi utcatakarítási program Szombathelyen, olvasható a Szompark Facebook-oldalán.
Ráhúzta egy biciklisre a kormányt Szombathelyen a sofőr, felfüggesztett börtönt kapott
A Szombathelyi Járásbíróság közúti veszélyeztetés bűntette miatt 1 év, végrehajtásban 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 180 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat. Emellett a bíróság elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, a pártfogó felügyelet céljának elősegítése érdekében pedig külön magatartási szabályként előírta, hogy a vádlott köteles alávetnie magát rendkívüli PAV vizsgálatnak, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.
Előadóülés az év élőlényeiről a múzeumban
Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn
Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.