km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Kosárlabda: magabiztosan győzte le a ZTE-t és előnybe került a Falco a bajnoki elődöntőben

Kosárlabda: magabiztosan győzte le a ZTE-t és előnybe került a Falco a bajnoki elődöntőben

A szombathelyiek szinte végig vezetve 90-80-ra diadalmaskodtak és 1-0-ra vezetnek az aranycsatáért vívott párharcban.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I./A ELŐDÖNTŐ 1. MÉRKŐZÉS

FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY - ZALAKERÁMIA ZTE KK 90-80 (30-13, 18-22, 27-25, 15-20)

Falco: Pot 28/15, Kovács B. -, Cowels 11/3, Tiby 14/6, Keller Á. 6. Csere: Perl 22/3, Barac 7/3, Sövegjártó 2, Krivacevic -.

Edző: Milos Konakov

ZTE: Trice 14/3, O'Reilly 23/15, Keller I. 2, Smith 14, Csuti 1. Csere: Rakicsevics 13/3, Osztojics 10, Zsiros 3/3, Németh Á. -, Polster -.

Edző: Sebastjan Krasovec

 

Immáron az elődöntők első felvonásaival folytatódott az élvonalbeli kosárlabda-bajnokság, a címvédő Falco pedig a szomszédvári rivális ZTE-vel néz farkasszemet a fináléba jutásért. A szombathelyiek söpréssel, 3-0-s összesítéssel búcsúztatták a DEAC gárdáját a legjobb nyolc között, a zalaiak pedig 3-1-gyel kerekedtek felül a Sopronon. A párharc külön pikantériája, hogy biztosan lesz Keller vezetéknevű játékos a bajnoki döntőben: szombathelyi oldalon Ákos, míg a Zalaegerszegnél testvére, Iván harcol az aranycsata kivívásáért. 

 

Mindkét oldalon kimaradt akciókkal indult a mérkőzés, majd egy vendég kettesre Stefan Pot válaszolt egy faultos kosárral. A szombathelyiek légiósa kisvártatva kintről is eredményes volt, ez pedig azt jelentette, hogy szűk két perc után 6-2 állt az eredményjelzőn. A zalaiak 50%-kal büntetőztek, Keller Ákos remek betöréssel növelte a különbséget, őrizte előnyét a Falco. Stefan Pot megállíthatatlan volt, a vasiak 11 pontjából 9 az ő nevéhez fűződött, ezúttal is tripla formájában köszönt be. Mindkét palánk alatt jól lepattanózott a Konakov-legénység, Pot újabb hármast süllyesztett el, Tiby duplájával pedig már 16-7-re vezetett a házigazda. Beragadt a ZTE, Pot egészen elképesztően bedobta magát, de az asszisztokat is bőszen osztogatta. 21-7-nél jól büntetőztek a zalaegerszegiek, majd Boris Barac is megtette ugyanezt, aki aztán kintről is gyarapította pontjai számát, elképesztő hatékonysággal dobott kintről a címvédő (26-9). Az etap végén felváltva estek a kosarak, nagyon magabiztosan kosárlabdáztak a szombathelyiek, akik 30-13-ra vezettek tíz percnyi játék után.

 

Ami kintről nem jött össze Cowelsnek, az ziccerből igen, nem lassított a Falco, Perl remek betörése után pedig már 34 dobott pontnál jártak a hazaiak. Támadásban és védekezésben is remekül végezték a dolgukat Milos Konakov tanítványai, 38-18-nál már húsz pont volt a differencia. A folytatásban némileg csendesebben csordogált az összecsapás, kevesebb kosár esett, Pot két büntetőjével viszont elérte a 40 pontos határt a Falco. A ZTE egy-egy felvillanással azért jelezte, hogy hozzászólna a történésekhez, 40-25-nél időt is kért Milos Konakov. A Zalaegerszeg nem adta könnyen magát, 42-33-ra zárkózott, a szombathelyiek trénere pedig újfent magához hívta és koncentrációra intette övéit. Tiby két büntetője nagyon kellett a házigazdának, mint ahogy a jó védekezés és Perl újabb kosara is, ezeknek köszönhetően 46-33-ra módosult az állás. A negyed végén még egyszer beköszönt Perl Zoltán, ez volt az utolsó momentum, 48-35-tel mentek a nagyszünetre a felek. 

 

Gyors pontváltással folytatták a csapatok, Tiby hármast szórt, de kisvártatva a ZTE is dobott egyet ebből a fajtából. 51-43-nál hosszú idő után először tudott bejönni tíz alá a Zalaegerszeg, Perl szép egyéni alakítása és Cowels triplája azonban gondoskodott arról, hogy továbbra is őrizze előnyét a szombathelyi gárda. A játékrész derekához közeledve 57-47 állt az eredményjelzőn, Keller Ákos pedig hiába osztott ki egy hatalmas sapkát, a következő akcióból betalált a ZTE és ismét tíz alá került. A folytatásban büntetőkkel araszoltak az együttesek, állandósulni látszott a tíz pont körüli differencia, Zsíros Péter hármasára Perl felelt hasonlóképp (64-54). Stefan Pot technikait kapott, de csak a büntetőt tudta kosárra váltani a vendég együttes, ráadásul az ellentámadásból Perl szerzett újabb két pontot. Nem sokkal később Barac is megtette ugyanezt, a vezérré előlépő Perl pedig egy 2+1-es akcióval folytatta remeklését (71-57). A felvonás végét nagyon megnyomta a címvédő, Pot pillanatai következtek, majd egy dudaszós zalai tripla, ami azt jelentette, hogy 75-60-nal kanyarodtak a záró tíz percre a csapatok. 

 

Két eladott labda után egy triplával zárkóztak Sebastjan Krasovec fiai, de gyorsan jött a szombathelyi válasz. A ZTE-nek futnia kellett az eredmény után, az idő egyre inkább a Falco malmára hajtotta a vizet. Hullámzott a mérkőzés, 80-74-nél hat pontra csökkent a különbség, Milos Konakov pedig ismét az időkérés mellett döntött. Vendég technikai miatt Perl büntetőjével és labdbirtoklással jöhetett a címvédő, az akciót azonban nem sikerült kosárra váltani, nyílt volt az összecsapás. A Keller-testvérek közül Ákos bedobta, Iván viszont kihagyta saját lehetőségét, ráadásul Pot újabb hármast szerzett, levegőhöz jutottak a szombathelyiek (86-75). Két és fél perc volt ekkor vissza a mérkőzésből, a kékmezeseknek pedig egy huszárosabb hajrára volt szükségük ahhoz, hogy hosszabbítást harcoljanak ki. 88-80-nál ismét időt kért Milos Konakov, csapata pedig a hátralévő időben taktikusan, okosan kosárlabdázva nem engedte ki a győzelmet a kezei közül és 90-80-as győzelmével egy lépéssel közelebb került a bajnoki döntőhöz. 

 

A párharc szombaton, 17 óra 15 perces kezdettel folytatódik Zalaegerszegen. A találkozót az M4 Sport + élőben közvetíti.

 

Fotó: Nagy Jácint

 

Malomsoki Cintia

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.