km/óra
  2022.12.02., péntek  •  Melinda, Vivien napja
Kosárlabda Bajnokok Ligája: elképesztő végjátékban szenvedett vereséget a Falco Vilniusban

Kosárlabda Bajnokok Ligája: elképesztő végjátékban szenvedett vereséget a Falco Vilniusban

A szombathelyiek ezúttal is óriási csatában maradtak alul, a Vilnius az utolsó negyedben tudott fordítani.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA BAJNOKOK LIGÁJA, L-CSOPORT 2. FORDULÓ

RYTAS VILNIUS - FALCO-VOLVO ALPOK AUTÓ SZOMBATHELY 91-88 (25-27, 21-26, 18-14, 27-21)

Rytas: Smith 9, Kariniauskas 17/9, Butkevicius 13/9, Leissner 5/3, Buva 20/3. Cserék: Radzevicius 7/3, Normantas 6/6, Uleckas 7/6, Girdziunas 4, Williams 3

Edző: Giedrius

Falco: Váradi 13/9, Benke 17/6, Clark 7/3, Golomán 9, Keller 9. Cserék: Somogyi 2, Perl 16, Hawkins 7/3, Barac 8

Edző: Milos Konakov

 

A Tenerife elleni nyitány után Vilniusban vizitált a Falco a Férfi Kosárlabda Bajnokok Ligája második szakaszában. Az a két csapat találkozott egymással, amely az első körben vereséget szenvedett: a Rytas a Strasbourggal szemben maradt alul 71-76 arányban, míg a Falco óriási csatában 73-79-re kapott ki a Tenerifétől.

 

Az első akció mindkét oldalon kimaradt, Váradi Benedek azonban ezt követően már nem hibázott, a Falcoé volt az első kosár. Sőt, mi több, Benke jó védekezése után Keller zsákolt, tovább nőtt az előny. Összeszedetten, fegyelmezetten kosárlabdázott a magyar bajnok, az első vilniusi kosár után Benke szórt egy triplát, ezzel pedig már 2-7 állt az eredményjelzőn. Ezt megirigyelvén a Rytas is szerzett két hármast, de Golomán és Váradi gondoskodott arról, továbbra is a vendégek legyenek lépéselőnyben (8-12). Egy 2+1-es akcióval egy pontra zárkóztak a hazaiak, ezt követően azonban Clark állította vissza a különbséget, remek százalékkal dobta a triplákat a Falco. Mindez igaz volt azonban a baltiakra is, akik 16-15-nél már vezettek. Megszórták magukat a csapatok, a Váradi és Golomán kosaraival ismét a sárga-feketéknél volt az előny, 16-19 volt az állás. Boris Barac egy labdaszerzés után közé tette az ötöt, a házigazda pedig kénytelen volt időt kérni. Szigorúan, egymást segítve védekezett a Falco, Hawkins pedig megszerezte első szombathelyi kosarát a BL-ben (18-23). Ezt követően egy 6-0-ás rohamot csinált a Rytas, 24-23-nál pedig Milos Konakov kért időt. Perl ziccerével, valamint visszalépős duplájával fordított a Konakov-legénység, amely tíz perc után 25-27-re vezetett. 

 

Barac forintos labdáját Benke váltotta kosárra, a Rytas kapkodott, belehibázott, Barac duplája után pedig 25-31-re vezetett a Falco. 25-33-nál először volt nyolc a differencia, Hullámzott a mérkőzés, a litvánok gyors egymásutánban négy pontot szereztek és lefaragták hátrányuk felét. Felváltva estek a kosarak, a hazaiaknak kellett futniuk az eredmény után, ami a hibákat is hozta magával, Hawkins viszont remek formában kosárlabdázott és triplával növelte pontjai számát. Jó védekezés után Benke dobhatott három büntetőt, valamennyi a helyére került, 36-43 volt az állás. Keller ott folytatta a lepattanózást, ahol abbahagyta, Marvin Clark zsákolt, 36-45-nél ismét a fehérmezesek trénere hívta magához csapatát. Másfél perccel a vége előtt Benke hármasának köszönhetően két számjegyű lett a különbség, amire ugyanebből a fajtából érkezett válasz, 43-50-nél pedig időt kért a vendégek mestere. Buva kintije után Váradi villantotta meg klasszisát, az ő triplája volt az első félidő záró momentuma, 46-53 volt az állás a nagyszünetben. 

 

A Falco kezdte a harmadik játékrészt, Váradi passzából Keller volt eredményes, majd két büntetővel próbált zárkózni a Rytas (48-55). Nem változott a mérkőzés hullámzása, a következő kosár is a litvánoké volt, ezután viszont jó védekezés és Benke-trojka következett (50-57). Leissner épphogy a támadóidő lejárta előtt szórt egy hármast, 55-59-nél a már-már menetrendszerű Váradi-Keller alley-oop érkezett, Clark zsákolása pedig időkérésre késztette a Vilniust (55-63). A timeout után Perl villant, ismét tíz volt a két csapat között, ezt követően viszont a hazaiak pillanatai következtek, akik 61-65-re módosították az eredményt. Milos Konakov időt kért, Somogyi egy szép horoggal jelentkezett, Butkevicius pedig 1.1 másodperccel a felvonás vége előtt faulttal együtt dobott hármast, a ráadás büntető viszont kimaradt. Három játékrész után 64-67-re vezetett a magyar bajnok.

 

Az utolsó etap első kosara a Rytasé volt, majd 66-67-nél a vezetésért támadhatott a házigazda. Uleckas triplája célba ért, majd rögtön egy faultot is begyűjtött, Golomán a kettőből egy büntetőt értékesített (69-68). Perl nem hibázott, ismét a szombathelyieknél volt előny, Barac is a vonalról köszönt be, büntetőkből gyarapította pontjait a Falco. A sárga-feketék már minden szabálytalanság után dobhattak, Keller keze sem remegett meg, aki hibátlan mérleggel dobott az összecsapáson (71-75). Uleckas nagyon messziről szerzett triplát, de Golománt faultolták, a sértett pedig büntetett. A házigazda egy pillanatra sem adta fel, Karinauskas és Buva kosaraival fordított, ismét a vasiak kértek időt (81-79). Váradi triplája úgy kellett a vendégeknek, mint egy falat kenyér, az utolsó négy percben 81-82-vel léptek be a csapatok. Smith és Buva kosarai nehéz helyzetbe hozták a Falcot, öt pontos volt a sárga-feketék hátránya (87-82), Perl azonban egy betörés után kozmetikázott az eredményen (87-84). Váradi labdaszerzése után ismét a sötétmezesek 9-ese volt eredményes, egy pontra csökkent a különbség (87-86). Az idegek harca következett, a magyar bajnok a vezetésért támadhatott, amiből nem jött ki jől, ugyanis Buva két büntetőt dobhatott. bő fél perccel a találkozó vége előtt. 89-86-nál Perl kosara érkezett, Benke és Buva együtt ugrott a labdáért, a játékvezetők úgy ítélték meg, hogy előbbiről ment ki, hat másodperc volt vissza, amikor a litvánok kapták meg a labdát. A vendégeknek faultolniuk kellett, nem volt más választásuk, Smith viszont bedobta a büntetőket, így szűk öt másodperc állt a sárga-feketék rendelkezésére, hogy egy triplával hosszabbításra mentsék a mérkőzést. Milos Konakov természetesen időt kért, Benke még rá tudta dobni, a kísérlet azonban lejött a gyűrűről, így 91-88-ra a litván gárda tudott nyerni.

 

A sorozat következő játéknapján, február 8-án a francia Strasbourg érkezik az Aréna Savariába.

 

Fotó: Nagy Jácint

 

Malomsoki Cintia

 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
Európa tetején a felnőttek között - interjú Szmolek Emánuel Kick-box versenyzővel
Szmolek Emánuel junior Európa-bajnokként, junior világbajnokként, valamint felnőtt világbajnokként utazhatott Törökországba a Felnőtt és Master Class Kick-box Európa-bajnokságra. A Controll SE kiválósága fantasztikusan versenyzett a kontinensviadalon, mindkét szabályrendszerben a döntőbe jutott és light-contact kategóriában arany, míg a kick-light mezőnyében ezüstérmet szerzett.
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
legfrissebbek
Több mint hetven iskola, majdnem hétszáz tanár tiltakozik a tanárkirúgások ellen
Pénteken délben megközelítőleg ezren, diákok és szülők vegyesen gyülekeztek a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, hogy így tiltakozzanak az iskola tanárainak kirúgása ellen.
Kevesebb paradicsom termett Magyarországon és globálisan is
Az unió első számú termelője Olaszország, ahol 10 százalékkal csökkenhet a termés.
Vádat emeltek egy öltözőkre szakosodott tolvaj ellen
Az ügynek 25 sértettje van, akik többnyire iskolás gyerekek.
Fizetős lesz a szombathelyi Hunyadi úti Lidl parkolója
Egy óra várakozás után 1500, két óra után 2500 forintot fizettet az áruház, de ezzel az összeggel már egész napra itt maradhat az autó.
22 évvel ezelőtti emberölés gyanúsítottjait fogták el - Diszkóban megvert fiatal került a sínekre
Az esetet 2000-ben balesetként kezelték és az ügyet lezárták. 22 évvel később azonban hangos dörömbölésre ébredt két olyan férfi, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy diszkó biztonsági őreként megverték és megölték a síneken megtalált fiatalt.