km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Korszerűbb lett a Maros és a Pipitér óvoda

Korszerűbb lett a Maros és a Pipitér óvoda

Sikeresen befejeződött a „Maros és Pipitér óvoda energetikai korszerűsítése” című projekt. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban megtörtént a nyílászárók cseréje, a homlokzati- és tetőszigetelés, a fűtési rendszer korszerűsítése, valamint napelemes rendszerek és hőszivattyúk telepítésére is sor került. A beruházás az Európai Unió 296 millió forint vissza nem térítendő támogatásából valósult meg, olvasható a Városháza közleményében.

 

Mint írják, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program során megjelent „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című pályázati konstrukcióban sikeresen pályázott Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a Maros és a Pipitér óvoda energetikai felújítására. A program lehetőséget adott az épületek lehűlő felületeinek hőszigetelésére, a fűtéskorszerűsítésre, valamint megújuló energiaforrásokat hasznosító berendezések telepítésére.


A szombathelyi Maros Óvoda épületének lapos tetejére a hő- és vízszigetelés kivitelezése után 30 kW teljesítményű napelemes rendszert telepítettek. A napelemek biztosítják a fűtési rendszerre rásegítő és a használati melegvizet biztosító hőszivattyúk energiaigényét, valamint az épület villamosenergia szükségletének egy részét is fedezik. A 3 db hőszivattyú kültéri egysége szintén a tetőn helyezkedik el, a beltéri egységek és a melegvizes puffertároló a kazánházba került. Az épület fűtési rendszerének korszerűsítése során fűtőtestekre szerelt korszerű termosztatikus szelepek biztosítják a szabályozhatóságot. Megtörtént az épület akadálymentesítése. A telekhatáron belül, a kerítés áthelyezésével akadálymentes parkoló került megépítésre, a főbejárat rámpán közelíthető meg és új akadálymentes mellékhelyiség is kialakításra került – olvasható a közleményben.


A Pipitér Óvodánál megtörtént a korábban még ki nem cserélt nyílászárók cseréje. Elkészült a homlokzati hőszigetelés, valamint a födém hő- és vízszigetelése. A lapos tetőn elhelyezték a 30 kW teljesítményű napelemes rendszert. A napelemek ennél az épületnél is biztosítják a hőszivattyúk energiaszükségletét és részben fedezik az épület villamosenergia felhasználását. A 3 db hőszivattyú kültéri egységét az épület mellett, biztonsági kerítéssel elhatárolva telepítették. A hőszivattyúk szolgáltatják a használati melegvizet és rásegítenek a fűtési rendszerre, beltéri egységeik, valamint a melegvizes puffertároló a hőközpontba került. A fűtési rendszer korszerűsítése során új radiátorokat és termosztatikus szelepeket szereltek fel. 


A fejlesztés eredményeként csökken az épületek éves primerenergia-fogyasztása. A csökkenés mértéke 524 598,89 kWh/év. A primer energia-felhasználás csökkenése (0,00099233 PJ/év), valamint az üvegházhatású gázok becsült éves mennyisége (CO2 egyenérték (154,55 t)).  A napelemek és hőszivattyúk telepítésével megújulóenergia-termelés valósul meg 0,1446 MW kapacitással, 0,00055254 PJ/év előállított energia-mennyiséggel.


„A projekt kivitelezési költségei meghaladták az eredeti támogatás keretében biztosított összeget, ezért Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata többlettámogatási kérelmet nyújtott be a támogató felé. A kérelem kedvező elbírálását követően a megemelt támogatás a projekt költségeit teljes mértékben lefedte” – mondta el dr. László Győző, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere.

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.