km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
Korszakok, stílusok, mesterek: megnyílt a Képtár új állandó kiállítása

Korszakok, stílusok, mesterek: megnyílt a Képtár új állandó kiállítása

"Korszakok, stílusok, mesterek" címmel nyílt meg a Szombathelyi Képtár új állandó kiállítása október 7-én. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere, Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója és dr. Fabényi Júlia művészettörténész, a Ludwig Múzeum igazgatója.

 

Az avantgardtól a posztmodernig, a textilek világában mindenki megtalálhatja a kedvére valót a Képtár tegnap megnyílt kiállításán. Az új tárlat az intézmény több mint 10.000 db-os gyűjteményének kivonata, mely tartalmaz már ismert elemeket új megvilágításban és friss darabokat is. Csapláros Andrea köszöntőjében úgy fogalmazott, ötvöződik a külcsín és a mély tartalom, mely szól nemcsak a szakmának, a szombathelyieknek és az ide látogatóknak, hanem a jövő generációjának is. A textilválogatás sokszínű, felöleli az elmúlt évtizedeket.


Cebula Anna művészettörténész, muzeológus, a Szombathelyi Képtár igazgatója elmondta, hogy mind a képzőművészeti, mind a textilművészeti anyagot három nagy korszakra osztotta föl. Az avantgard textilre 1985-ig, utána pici átfedéssel van a velemi időszak, ami 1976-85-ig terjed és utána a 1985 utáni textilválogatásokban gyönyörködhetnek a látogatók. Ez a harmadik egysége a textilnek, és külön egységet alkot a miniatűr textil.


Dr. Nemény András polgármester megnyitó beszédében az újragondolás, az új tematika fontosságát emelte ki. A kiállítás célja, hogy megmutassa a szemléletváltás történetét, bár a művek mindig a befogadóval együtt teljesednek ki, mely felszabadító érzés - tette hozzá. 


A szombathelyi képtár a magyar múzeumi élet legfiatalabb tagja - mondta Fablényi Júlia művészettörténész, a Ludwig múzeum igazgatója, aki büszke, hogy a Szombathelyi Képtár megnyitásától a magyar neoavantgard első generációját képviseli, ami magában hordozta a kockázatvállalást. A Korszakok-Stílusok-Mesterek állandó kiállítás október 7-től látogatható.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Márk Gergely kertészmérnök tiszteletére rendeztek konferenciát Szombathelyen
Megnyílt a Márk Gergely Centenáriumi Év. A 100 éve született legnevesebb magyar rózsanemesítő 710 fajtát hozott létre, amiket az acsádi Márk Rosariumban  gyűjtöttek össze és szaporítanak. A génmegőrzés jelentőségét, valamint a rózsák szépségét hangsúlyozták a Kámoni Arborétumban megtartott egész napos konferencián.
Áprilisban nyílik Kardos Tamás fotókiállítása
2023. április 3-án (hétfőn) 15.30 órakor nyílik Kardos Tamás Utazásaim a nagyvilágban című önálló fotókiállítása az ELTE Savaria Egyetemi Központban.
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.