km/óra
  2022.08.13., szombat  •  Ipoly napja
Korszakok, stílusok, mesterek: megnyílt a Képtár új állandó kiállítása

Korszakok, stílusok, mesterek: megnyílt a Képtár új állandó kiállítása

"Korszakok, stílusok, mesterek" címmel nyílt meg a Szombathelyi Képtár új állandó kiállítása október 7-én. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere, Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója és dr. Fabényi Júlia művészettörténész, a Ludwig Múzeum igazgatója.

 

Az avantgardtól a posztmodernig, a textilek világában mindenki megtalálhatja a kedvére valót a Képtár tegnap megnyílt kiállításán. Az új tárlat az intézmény több mint 10.000 db-os gyűjteményének kivonata, mely tartalmaz már ismert elemeket új megvilágításban és friss darabokat is. Csapláros Andrea köszöntőjében úgy fogalmazott, ötvöződik a külcsín és a mély tartalom, mely szól nemcsak a szakmának, a szombathelyieknek és az ide látogatóknak, hanem a jövő generációjának is. A textilválogatás sokszínű, felöleli az elmúlt évtizedeket.


Cebula Anna művészettörténész, muzeológus, a Szombathelyi Képtár igazgatója elmondta, hogy mind a képzőművészeti, mind a textilművészeti anyagot három nagy korszakra osztotta föl. Az avantgard textilre 1985-ig, utána pici átfedéssel van a velemi időszak, ami 1976-85-ig terjed és utána a 1985 utáni textilválogatásokban gyönyörködhetnek a látogatók. Ez a harmadik egysége a textilnek, és külön egységet alkot a miniatűr textil.


Dr. Nemény András polgármester megnyitó beszédében az újragondolás, az új tematika fontosságát emelte ki. A kiállítás célja, hogy megmutassa a szemléletváltás történetét, bár a művek mindig a befogadóval együtt teljesednek ki, mely felszabadító érzés - tette hozzá. 


A szombathelyi képtár a magyar múzeumi élet legfiatalabb tagja - mondta Fablényi Júlia művészettörténész, a Ludwig múzeum igazgatója, aki büszke, hogy a Szombathelyi Képtár megnyitásától a magyar neoavantgard első generációját képviseli, ami magában hordozta a kockázatvállalást. A Korszakok-Stílusok-Mesterek állandó kiállítás október 7-től látogatható.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Joskar-Ola Napok 2022: koncertek, gyermekprogramok, bemutatók a hétvégén
Pénteken kezdődött a Joskar-Ola Napok programsorozata koncertekkel, bemutatókkal, vidámparkkal és gasztrotérrel. 
Megerősítik Toronyban a lignitbányászatot tiltó helyi rendeletet
Nincs folyamatban bányászati koncessziós pályázat, ami érintené Torony község körzetét - ezt a választ adta a Technológiai és Ipari Minisztérium Balassa Péter országgyűlési képviselő kérdésére, kell-e attól tartani, hogy lignitbánya nyílik Vas megyében. A toronyiak szerint azonban ez semmire sem biztosíték. A következő testületi ülésen megerősítik a bányászatot tiltó helyi rendeletet.
Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén
Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
Kiadták a figyelmeztetést: zápor, zivatar, jégeső is lehet
Szombaton Magyarország egész területén elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Szünetel hétfőn a melegvíz-szolgáltatás a Váci Mihály utcában és környékén