km/óra
  2023.12.08., péntek  •  Mária napja
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Korszakok, stílusok, mesterek: megnyílt a Képtár új állandó kiállítása

Korszakok, stílusok, mesterek: megnyílt a Képtár új állandó kiállítása

"Korszakok, stílusok, mesterek" címmel nyílt meg a Szombathelyi Képtár új állandó kiállítása október 7-én. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere, Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója és dr. Fabényi Júlia művészettörténész, a Ludwig Múzeum igazgatója.

 

Az avantgardtól a posztmodernig, a textilek világában mindenki megtalálhatja a kedvére valót a Képtár tegnap megnyílt kiállításán. Az új tárlat az intézmény több mint 10.000 db-os gyűjteményének kivonata, mely tartalmaz már ismert elemeket új megvilágításban és friss darabokat is. Csapláros Andrea köszöntőjében úgy fogalmazott, ötvöződik a külcsín és a mély tartalom, mely szól nemcsak a szakmának, a szombathelyieknek és az ide látogatóknak, hanem a jövő generációjának is. A textilválogatás sokszínű, felöleli az elmúlt évtizedeket.


Cebula Anna művészettörténész, muzeológus, a Szombathelyi Képtár igazgatója elmondta, hogy mind a képzőművészeti, mind a textilművészeti anyagot három nagy korszakra osztotta föl. Az avantgard textilre 1985-ig, utána pici átfedéssel van a velemi időszak, ami 1976-85-ig terjed és utána a 1985 utáni textilválogatásokban gyönyörködhetnek a látogatók. Ez a harmadik egysége a textilnek, és külön egységet alkot a miniatűr textil.


Dr. Nemény András polgármester megnyitó beszédében az újragondolás, az új tematika fontosságát emelte ki. A kiállítás célja, hogy megmutassa a szemléletváltás történetét, bár a művek mindig a befogadóval együtt teljesednek ki, mely felszabadító érzés - tette hozzá. 


A szombathelyi képtár a magyar múzeumi élet legfiatalabb tagja - mondta Fablényi Júlia művészettörténész, a Ludwig múzeum igazgatója, aki büszke, hogy a Szombathelyi Képtár megnyitásától a magyar neoavantgard első generációját képviseli, ami magában hordozta a kockázatvállalást. A Korszakok-Stílusok-Mesterek állandó kiállítás október 7-től látogatható.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.