km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Korszakok, stílusok, mesterek: megnyílt a Képtár új állandó kiállítása

Korszakok, stílusok, mesterek: megnyílt a Képtár új állandó kiállítása

"Korszakok, stílusok, mesterek" címmel nyílt meg a Szombathelyi Képtár új állandó kiállítása október 7-én. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere, Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója és dr. Fabényi Júlia művészettörténész, a Ludwig Múzeum igazgatója.

 

Az avantgardtól a posztmodernig, a textilek világában mindenki megtalálhatja a kedvére valót a Képtár tegnap megnyílt kiállításán. Az új tárlat az intézmény több mint 10.000 db-os gyűjteményének kivonata, mely tartalmaz már ismert elemeket új megvilágításban és friss darabokat is. Csapláros Andrea köszöntőjében úgy fogalmazott, ötvöződik a külcsín és a mély tartalom, mely szól nemcsak a szakmának, a szombathelyieknek és az ide látogatóknak, hanem a jövő generációjának is. A textilválogatás sokszínű, felöleli az elmúlt évtizedeket.


Cebula Anna művészettörténész, muzeológus, a Szombathelyi Képtár igazgatója elmondta, hogy mind a képzőművészeti, mind a textilművészeti anyagot három nagy korszakra osztotta föl. Az avantgard textilre 1985-ig, utána pici átfedéssel van a velemi időszak, ami 1976-85-ig terjed és utána a 1985 utáni textilválogatásokban gyönyörködhetnek a látogatók. Ez a harmadik egysége a textilnek, és külön egységet alkot a miniatűr textil.


Dr. Nemény András polgármester megnyitó beszédében az újragondolás, az új tematika fontosságát emelte ki. A kiállítás célja, hogy megmutassa a szemléletváltás történetét, bár a művek mindig a befogadóval együtt teljesednek ki, mely felszabadító érzés - tette hozzá. 


A szombathelyi képtár a magyar múzeumi élet legfiatalabb tagja - mondta Fablényi Júlia művészettörténész, a Ludwig múzeum igazgatója, aki büszke, hogy a Szombathelyi Képtár megnyitásától a magyar neoavantgard első generációját képviseli, ami magában hordozta a kockázatvállalást. A Korszakok-Stílusok-Mesterek állandó kiállítás október 7-től látogatható.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg
Az előzetes adatok szerint októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg. 2021 novembere és 2022 októbere között a születések száma 3,9, a halálozásoké 8,3, a házasságkötéseké pedig 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-t.
NAV: több mint kétmillió forintnyi adózatlan cigarettát találtak egy buszban Csörnyeföldnél
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy buszban több mint kétmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak a Zala megyei Csörnyeföldnél - közölte a NAV hétfőn az MTI-vel.