km/óra
  2024.07.19., péntek  •  Emília napja
Koronavírus: újabb lezárás december 26-tól Ausztriában

Koronavírus: újabb lezárás december 26-tól Ausztriában

A karácsonyi ünnepek után Ausztriában megkezdődik a harmadik lezárás. Ezt ma este jelentette be sajtótájékoztatón Sebastian Kurz kancellár. A lezárás december 26-án kezdődik és január 24-ig tart. De lehetőség van szabadon teszteltetni, írja az orf.at.

 

December 26-tól ismét szigorítják az intézkedéseket – mondta Kurz a sajtótájékoztatón. Újra egész napos kijárási korlátozások lesznek érvényben. Ezenkívül a kereskedelem, a szorosabb fizikai kapcsolattal járó szolgáltatások (fodrász stb.) és az éttermek január 17-ig zárva maradnak. Az ünnepek után az iskolákban ugyan megkezdik az oktatást, de január 17-ig távoktatásban.


A január 18-a előtti hétvégén teszteket végeznek Ausztriában, vagyis a tömegtesztek második fordulója kezdődik. „Lehetőség lesz ingyenes tesztelésre“ – mondta Kurz. Azok számára, akik nem vesznek részt az önkéntes teszten, azoknak egy héttel tovább kell házi karanténban maradniuk. A cél az, hogy a 7 napos előfordulási arány 100 alá csökkenjen – mondta Kurz. December 26-tól, ahogy korábban is voltak kivételnek számító okok, csak ezek miatt lehet elhagyni az otthont: munka, más emberek segítése, alapvető szükségletek kielégítése és séta vagy mozgás a szabadan.


Az egész Európára vonatkozó előrejelzés „drámai“, mondta Kurz. Ausztriában a számok jelenleg „stabilak“, de egyes országokban „felrobbantak“. Kurz 2021 nyarán várja a normális állapot visszatérését.

 

Korábban írtuk: 

 

Pénteken ismét összeülnek az osztrák kormány tagjai és a tartományi vezetők, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további intézkedésekről tárgyaljanak. Sajtóinformációk szerint karácsony után komoly szigorítások várhatóak, a kormánytagok egyelőre nem erősítették meg a nyilvánosságra került értesüléseket. Sajtótájékoztató délután lesz a tanácskozás után.

Több napilap arról írt, hogy a  december 24-re és 25-re tervezett enyhítések érvényben maradnak, azonban a kiszivárgott elképzelések alapján  december 26-tól ismét szigorú szabályozás jön vagy jöhet. A tervek szerint január 18-ig bezárják az iskolákat, a kereskedelmi egységek nagy részét, a vendéglátás továbbra is csak elvitelre dolgozhat és a szolgáltatásoknagy része is szünetel majd. Az újságok úgy tudják, egész napra bevezetik a kijárási tilalmat, a már megszokott kivételekkel (munkába járás, bevásárlás stb.). Január 18-án pedig jön a tömeges tesztelés második köre. Utóbbi esetében bevezetik az indirekt kötelezettséget, ami annyit jelent, hogy aki nem vesz részt a szűrővizsgálaton, annak egy hétre házi karanténba kell vonulnia. Akit leteszteltek, az szabadon mozoghat, a többiekre a kijárási tilalom szabályai vonatkoznak. A tervezett szabályozás célja, hogy mindenkit meg tudjanak vizsgálni. Mindez – ahogy jeleztük – egyelőre csak tervezet.

 

Az APA hírügynökség úgy tudja, az iskolákban január 7-én kezdődik meg a munka - távoktatással. A január 11-re tervezett félévkezdést elvetették. A normál oktatáshoz január 18-án térnek vissza az intézmények. 


A síterepek nyitásáról, a szilveszteri ünnepségekről is tárgyalnak - ezekről és fentiekről friss információk péntek este várhatóak. Rudolf Anschober egészségügyi miniszter péntek délelőtt nem kívánta megerősíteni a nyilvánosságra került terveket. Azt mondta, a munkafolyamat közepén vannak. Mint mondta, a január 7-ig terjedő időszakig terveznek, az aktuális információk alapján.


Werner Kogler alkancellár is úgy nyilatkozott, a friss járványadatok ismeretében döntenek, egyelőre nyitott, hogy lesznek-e szigorúbb intézkedések karácsony után. Thomas Stelzer felső-ausztrai és Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi főnökök a szigorúbb zárlat mellett érveltek, írta az ORF.


Geralt Gartlehner epidemiológus úgy fogalmazott az osztrák televízióban, hogy a decemberi könnyítések utáni számok aggodalomra adnak okot - a novemberben meghozott szigorú zárás sokkal tovább kellett volna érvényben tartani. A szakértő úgy számolt, hogy a karácsonyi enyhítés nyomán tovább emelkedhetnek a fertőzésszámok. Gartlehner kritizálta az idősek otthonait és ápolási intézményeket, amiért ezek kevesek tesztelnek. A lakókat, a személyzetet és a látogatókat is folyamatosan vizsgálni kellene. A karácsonyi ünnepekről azt mondta, hogy a találkozások számát csökkenteni kell, az engedélyezett szám túl magas, tette hozzá.

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Magyarország rendezi a következő EPC-csúcsot
Az Európai Politikai Közösség (EPC) következő csúcstalálkozóját Magyarország rendezi - jelentette be a csütörtökön tartott angliai EPC-csúcs záró sajtóértekezletén Sir Keir Starmer brit miniszterelnök.
Ne érje váratlanul, ha belefut egy-két kósza záporba pénteken és szombaton
Jelentősen változott az előrejelzés szombatra.
Picikét magához tért a forint csütörtök estére
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
„Boldog vagyok, hogy ismét a Falco sikeréért küzdhetek”
Váradi Benedek, a Falco emblematikus alakja, háromszoros bajnoka, Magyar Kupa-győztese két külföldön töltött év után ismét szombathelyi színekben pattogtat. A sárga-feketék saját nevelésű játékosa az előző idényben lengyel bajnok lett a Trefl Sopot együttesével, ám úgy érezte, szeretne hazatérni. A magyar válogatott kiválóság döntéséről, valamint a Litvániában és Lengyelországban eltöltött időszakról is mesélt nekünk.
Orbán: az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia
A mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – és ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene – közölte az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor csütörtökön az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.