km/óra
  2021.02.25., csütörtök  •  Mátyás napja
Koronavírus: rendkívüli szünet az óvodákban és a bölcsődékben hétfőtől Szombathelyen

Koronavírus: rendkívüli szünet az óvodákban és a bölcsődékben hétfőtől Szombathelyen

Bezárnak hétfőtől Szombathelyen a bölcsődék és az óvodák, jelentette be a városvezetés szombat délutáni sajtótájékoztatóján. 

Dr. Nemény András polgármester elmondta, a szakemberekből álló, a Szombathelyi Védekezést Segítő Tanácsadó Testület véleményét minden esetben kikérte, amennyiben a városi valamilyen intézkedést adott ki a koronavírus-járvány ügyében, a végső döntést viszont a polgármester hozza meg. Ezek között említette meg, hogy a 65 év feletti szombathelyi polgárok gyógyszerkiváltását az önkormányzat szervezi meg.  Erre az idősek biztonsága miatt van szükség, az ő esetükben különösen fontos az érintkezések alacsony száma, hiszen különösen veszélyeztetett korosztályról van szó.


A polgármester jelezte, hogy a városvezetés és a tanácsadó testület Orbán Viktor pénteki bejelentése (itt hangzott el a tanítás szüneteltetése az iskolákban) után összeült. A döntésnek az önkormányzatokra is van hatása, a kormányrendeletet várják, hogy tisztán lássák a helyi feladatokat ebben a kérdésben.


Nemény András beszámol a háziorvosokkal való egyeztetésről (házi, gyerek-, és fogorvosok), ezen kiderült, hogy a területeken dolgozók biztonsága nincs garantálva.


-    Elsősorban eszközök hiányoznak -  mondta Nemény András -, ezért ezeket megrendeltük. 250 darab védőruha, 100 orvosi védőszemüveg 24 ezer darab védőmaszk  (ezekből a szociális és ügyfélszolgálati területekre is jut),  illetve 60 műanyag fogorvosi plexi  beszerzését határozta el a város.


Emellett valamennyi háziorvosi rendelő napi fertőtlenítéséről döntött a város.


A polgármester hozzátette: további fertőtlenítőszer-mennyiség beszerzése a cél, de ez az államnak elsőbbsége van ebben. Az önkormányzat igyekszik minden intézményét kézfertőtlenítővel ellátni.


Nemény András kiemelte azt is, hogy a városházi ügyfélfogadási rend megváltozott , a dolgozók közül,  aki teheti, otthoni munkát végez, de a hivatal működik


Bezárnak az óvodák és a bölcsődék

 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a miniszterelnöki bejelentés után az óvodák és bölcsődék kérdése nyitva maradt. 


- Ezek az intézmények ugyanabban vannak helyzetben vannak mint az iskolák, nem tudjuk, miért nem szerepelt a bejelentésben. A kormány magához vonta a bezárás lehetőségét, ennek ellenére több önkormányzat a bezárás mellett döntött. Ha jogi lehetőség meglesz rá, mi is megtesszük.

A sajtótájékoztató közben érkezett a hír, hogy a kormány visszaadta a döntés jogkörét az önkormányzatoknak.


- Hétfőtől bezárjuk az óvodákat és a bölcsődéket, az étkeztetést már hétfőn és kedden megoldjuk. A szociális területen megszerveztük az ellátást, a biztonsági előírásoknak megfelelően – mondta Nemény András. A polgármester a fentiekkel arra utalt, hogy vannak olyan gyerekek, akik csak az intézményben jutnak meleg ételhez. Az önkormányzat mindenkinek biztosítja, megoldja a házhoz szállítást, nem áll le a közétkeztetés.

A polgármester kiemelte, a dolgozók megkapják a bérüket a bezárás esetén, az pedig elképzelhető, hogy lesz ügyelet intézményekben.


A hivatalos rendelkezés így szól: 
 

A koronavírus járvány megelőzése érdekében – figyelemmel a Kormány által 2020. március 11. napján elrendelt veszélyhelyzetre – Szombathely Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő bölcsődék és óvodák működése tekintetében az alábbi intézkedéseket rendeljük el: 

2020. március 16. napjától, az Operatív Törzs bejelentése alapján kiadásra kerülő kormányrendeletben kapott felhatalmazás alapján, Szombathely Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő bölcsődék és óvodák vonatkozásában rendkívüli szünetet rendelünk el;

2020. március 16. napján Szombathely Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő valamennyi bölcsődében és óvodában ügyeleti rendben kell biztosítani azon gyermekek ellátását, akiknek napközbeni felügyelete másként nem megoldható;

2020. március 16. napján Szombathely Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő valamennyi bölcsődében és óvodában fel kell mérni, hogy


2020. március 17. napjától hány gyermek fogja ügyeleti ellátás keretében igénybe venni a napközbeni ellátást;

azon óvodai, bölcsődei alkalmazottak, akiknek munkavégzése a rendkívüli szünet alatt nem szükséges, fizetett távollétre jogosultak;

az ügyeletes bölcsődékről, óvodákról 2020. március 16. napján külön rendelkezünk.Buszok, uszoda, piac


Nemény András arra hívta fel a szombathelyiek figyelmét, hogy az iskolák bezárása nem előre hozott tavaszi szünet – a tanulók lehetőleg maradjanak otthon. A járványhelyzetben fontos, hogy az idős hozzátartozókkal való kapcsolatot szabályozzák a családok, mivel ők vannak a legnagyobb veszélyben.


A polgármester a Volánbusz regionális igazgatójától kért tájékoztatást, egyrészt azért, hogy ne csak az első ajtón lehessen felszállni. Menetrendi változás is lesz, a hét elején lehet majd tudni, hogy az iskolai szünet miatt hogyan járnak a buszok. A járműveket a busztársaság fertőtleníti, a  polgármester a taxisokat arra kérte, hogy a várhatóan megnövekvő forgalom miatt ők is ügyeljenek a higiéniai előírásokra, például a kilincsek fertőtlenítésére.


A VASIVÍZ-zel történt egyeztetés után az uszoda vasárnaptól határozatlan ideig zárva tart, a városi intézményekben 100 alatti rendezvények sem lesznek, a polgármester ugyanezt kérte a civil szervezetektől.

-    A piacot egyelőre nem zárjuk be, az élelmiszer-ellátásnak működnie kell – mondta Nemény András - , a biztonságos működés érdekében azt kértem,  a sátornak nyissák meg az oldalát, ha az időjárás engedi. Nagy mennyiségű fertőtlenítő szert rendeltünk a piac számára is. Azt kérem a szombathelyiektől ne csak a klasszikus piacnapokon járjanak vásárolni, ezzel is csökkentve a zsúfoltságot.


A polgármester végül felhívta a figyelmet a legfontosabb szabályok betartására: kevés kontakt, folyamatos szellőztetés, kézmosás, fertőtlenítés. Ha pedig valaki a tüneteket észleli magán, akkor a háziorvosát telefonon értesítse.


-    Felelősséggel mindenki biztonságáért, a védekezés közös ügyünk, vigyázzunk magunkra és egymásra – zárta szavait Nemény András.


Lélegeztetőgéepeket venne a város


A kérdésekre válaszolva a polgármester elmondta, hogy külön megkeresésre sem kaptak  adatokat a fertőzöttek területi eloszlásáról sem.

-    Nem tudjuk, hogy a Budapestre szállított szombathelyi hölgy második tesztje negatív lett-e – mondta Nemény András -, hiába kértem erről információt, hiszen ezzel is megelőzhető lenne a szóbeszéd. 
Egy másik kérdésre válaszolva Nemény András arról számolt be, hogy a fertőzötteket jelenleg a budapesti Szent László Kórházban látják el. Amennyiben a járvány elterjed, így a szombathely Markusovszky Kórházba is kerülhetnek betegek. Az önkormányzat megérdeklődte, hogy kell-e lélegeztető gépeket vásárolni, a polgármester azt a választ kapta, hogy nem. Nemény András azonban jelezte, az önkormányzat rendelkezik megfelelő anyagi eszközzel erre a célra, így bármikor készen állnak a gépek megrendelésére. 

címkék
Savaria Fórum 30. évfolyam 6. szám - 2021.02.20.
Savaria Fórum 30. évfolyam 6. szám - 2021.02.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria: március 1-én egyeztetnek arról, mikor és milyen feltételekkel nyithatnak ki az éttermek és a szállodák
Mégis lesz egyeztetés arról, hogy a vendéglátó- és szálláshelyek mikor és milyen feltételekkel nyithatnak Ausztriában: ez a megállapodás született azon a pénteki megbeszélésen, amelyen a kabinet tagjai és az ágazati képviselők vettek részt. A tulajdonosok hajlanak arra, hogy elfogadják a korábban elutasított megoldást, és hajlandóak negatív vírustesztet kérni a vendégektől, írja az ORF és az oe24.
Nincs újabb lazítás Ausztriában: legalább húsvétig nem nyitnak ki a vendéglők és a szállodák
Leghamarabb húsvét környékén lazítanak Ausztriában a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedéseken, derült az osztrák kormány szakértőkkel folytatott beszélgetése után. A vendéglátó egységek, a szállodák, a kulturális intézmények legalább húsvétig, azaz április elejéig zárva maradnak – szakma rendesen kiakadt a döntésen, mert korábban arról volt szó, március elején tárgyalnak arról, hogy mikor nyithat a vendéglők és a szállodák. 
Ausztriában szerdán életbe léptek a szigorított beutazási korlátozások
Ausztriában a koronavírus-járvány megfékezését célzó hathetes teljes zárlat után újra kinyitottak az üzletek és a szolgáltatók, a belső lazítást ellensúlyozandó azonban szerdán az eddiginél is szigorúbb beutazási korlátozások léptek életbe.
Ausztria: szigorú biztonsági intézkedések mellett indul újra az oktatás az alsó- és középfokú iskolákban
Önkéntes teszteléssel, maszkviselési szabályokkal indul újra az intézményi oktatás az osztrák iskolákban. A részleteket kedden sajtótájékoztatón ismertették.
Elhunyt dr. Andits Tamás
Mély megrendüléssel tudatjuk szurkolóinkkal, hogy elhunyt dr. Andits Tamás, a klub korábbi csapatorvosa, adta hírül a Falco KC honlapján.
legfrissebbek
Haladás: Búcsú a kupától
A Kisvárda jutott a Magyar Kupa legjobb nyolc csapata közé: az NB/I-es együttes 0-1-re győzött a Szombathelyi Haladás ellen.
Oltópont, költségvetés, Fő téri illemhely – Online fogadóórát tartott a polgármester
A fertőzöttek száma szempontjából kedvező a helyzet Szombathelyen, de szükséges az óvintézkedések fenntartása ahhoz, hogy ez így is maradjon – egyebek mellett járványügyi helyzetjelentést is adott dr. Nemény András az év első online polgármesteri fogadóóráján, amit az önkormányzat hivatalos Facebook-oldalán követhettek a szombathelyiek.
Rendkívüli támogatást kaphatnak az állatkertek
Rendkívüli támogatást kaphatnak a pandémia miatt nehéz helyzetbe került magánalapítású állatkertek.
Buffont választották minden idők legjobb kapusának
A Juventusban védő Gianluigi Buffon lett minden idők legjobb kapusa a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezetnél (IFFHS).
A távmunkában érintettek kitartanának a home office mellett
A koronavírus-járvány alatt legalább heti egy napot otthonról dolgozók 96 százaléka szívesen folytatná ezt a gyakorlatot a járvány után is - közölte a Reacty Digital szerdán, év eleji kutatási eredményeit ismertetve az MTI-vel.