km/óra
  2021.09.22., szerda  •  Móric napja
Koronavírus: rendkívüli szünet az óvodákban és a bölcsődékben hétfőtől Szombathelyen

Koronavírus: rendkívüli szünet az óvodákban és a bölcsődékben hétfőtől Szombathelyen

Bezárnak hétfőtől Szombathelyen a bölcsődék és az óvodák, jelentette be a városvezetés szombat délutáni sajtótájékoztatóján. 

Dr. Nemény András polgármester elmondta, a szakemberekből álló, a Szombathelyi Védekezést Segítő Tanácsadó Testület véleményét minden esetben kikérte, amennyiben a városi valamilyen intézkedést adott ki a koronavírus-járvány ügyében, a végső döntést viszont a polgármester hozza meg. Ezek között említette meg, hogy a 65 év feletti szombathelyi polgárok gyógyszerkiváltását az önkormányzat szervezi meg.  Erre az idősek biztonsága miatt van szükség, az ő esetükben különösen fontos az érintkezések alacsony száma, hiszen különösen veszélyeztetett korosztályról van szó.


A polgármester jelezte, hogy a városvezetés és a tanácsadó testület Orbán Viktor pénteki bejelentése (itt hangzott el a tanítás szüneteltetése az iskolákban) után összeült. A döntésnek az önkormányzatokra is van hatása, a kormányrendeletet várják, hogy tisztán lássák a helyi feladatokat ebben a kérdésben.


Nemény András beszámol a háziorvosokkal való egyeztetésről (házi, gyerek-, és fogorvosok), ezen kiderült, hogy a területeken dolgozók biztonsága nincs garantálva.


-    Elsősorban eszközök hiányoznak -  mondta Nemény András -, ezért ezeket megrendeltük. 250 darab védőruha, 100 orvosi védőszemüveg 24 ezer darab védőmaszk  (ezekből a szociális és ügyfélszolgálati területekre is jut),  illetve 60 műanyag fogorvosi plexi  beszerzését határozta el a város.


Emellett valamennyi háziorvosi rendelő napi fertőtlenítéséről döntött a város.


A polgármester hozzátette: további fertőtlenítőszer-mennyiség beszerzése a cél, de ez az államnak elsőbbsége van ebben. Az önkormányzat igyekszik minden intézményét kézfertőtlenítővel ellátni.


Nemény András kiemelte azt is, hogy a városházi ügyfélfogadási rend megváltozott , a dolgozók közül,  aki teheti, otthoni munkát végez, de a hivatal működik


Bezárnak az óvodák és a bölcsődék

 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a miniszterelnöki bejelentés után az óvodák és bölcsődék kérdése nyitva maradt. 


- Ezek az intézmények ugyanabban vannak helyzetben vannak mint az iskolák, nem tudjuk, miért nem szerepelt a bejelentésben. A kormány magához vonta a bezárás lehetőségét, ennek ellenére több önkormányzat a bezárás mellett döntött. Ha jogi lehetőség meglesz rá, mi is megtesszük.

A sajtótájékoztató közben érkezett a hír, hogy a kormány visszaadta a döntés jogkörét az önkormányzatoknak.


- Hétfőtől bezárjuk az óvodákat és a bölcsődéket, az étkeztetést már hétfőn és kedden megoldjuk. A szociális területen megszerveztük az ellátást, a biztonsági előírásoknak megfelelően – mondta Nemény András. A polgármester a fentiekkel arra utalt, hogy vannak olyan gyerekek, akik csak az intézményben jutnak meleg ételhez. Az önkormányzat mindenkinek biztosítja, megoldja a házhoz szállítást, nem áll le a közétkeztetés.

A polgármester kiemelte, a dolgozók megkapják a bérüket a bezárás esetén, az pedig elképzelhető, hogy lesz ügyelet intézményekben.


A hivatalos rendelkezés így szól: 
 

A koronavírus járvány megelőzése érdekében – figyelemmel a Kormány által 2020. március 11. napján elrendelt veszélyhelyzetre – Szombathely Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő bölcsődék és óvodák működése tekintetében az alábbi intézkedéseket rendeljük el: 

2020. március 16. napjától, az Operatív Törzs bejelentése alapján kiadásra kerülő kormányrendeletben kapott felhatalmazás alapján, Szombathely Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő bölcsődék és óvodák vonatkozásában rendkívüli szünetet rendelünk el;

2020. március 16. napján Szombathely Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő valamennyi bölcsődében és óvodában ügyeleti rendben kell biztosítani azon gyermekek ellátását, akiknek napközbeni felügyelete másként nem megoldható;

2020. március 16. napján Szombathely Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő valamennyi bölcsődében és óvodában fel kell mérni, hogy


2020. március 17. napjától hány gyermek fogja ügyeleti ellátás keretében igénybe venni a napközbeni ellátást;

azon óvodai, bölcsődei alkalmazottak, akiknek munkavégzése a rendkívüli szünet alatt nem szükséges, fizetett távollétre jogosultak;

az ügyeletes bölcsődékről, óvodákról 2020. március 16. napján külön rendelkezünk.Buszok, uszoda, piac


Nemény András arra hívta fel a szombathelyiek figyelmét, hogy az iskolák bezárása nem előre hozott tavaszi szünet – a tanulók lehetőleg maradjanak otthon. A járványhelyzetben fontos, hogy az idős hozzátartozókkal való kapcsolatot szabályozzák a családok, mivel ők vannak a legnagyobb veszélyben.


A polgármester a Volánbusz regionális igazgatójától kért tájékoztatást, egyrészt azért, hogy ne csak az első ajtón lehessen felszállni. Menetrendi változás is lesz, a hét elején lehet majd tudni, hogy az iskolai szünet miatt hogyan járnak a buszok. A járműveket a busztársaság fertőtleníti, a  polgármester a taxisokat arra kérte, hogy a várhatóan megnövekvő forgalom miatt ők is ügyeljenek a higiéniai előírásokra, például a kilincsek fertőtlenítésére.


A VASIVÍZ-zel történt egyeztetés után az uszoda vasárnaptól határozatlan ideig zárva tart, a városi intézményekben 100 alatti rendezvények sem lesznek, a polgármester ugyanezt kérte a civil szervezetektől.

-    A piacot egyelőre nem zárjuk be, az élelmiszer-ellátásnak működnie kell – mondta Nemény András - , a biztonságos működés érdekében azt kértem,  a sátornak nyissák meg az oldalát, ha az időjárás engedi. Nagy mennyiségű fertőtlenítő szert rendeltünk a piac számára is. Azt kérem a szombathelyiektől ne csak a klasszikus piacnapokon járjanak vásárolni, ezzel is csökkentve a zsúfoltságot.


A polgármester végül felhívta a figyelmet a legfontosabb szabályok betartására: kevés kontakt, folyamatos szellőztetés, kézmosás, fertőtlenítés. Ha pedig valaki a tüneteket észleli magán, akkor a háziorvosát telefonon értesítse.


-    Felelősséggel mindenki biztonságáért, a védekezés közös ügyünk, vigyázzunk magunkra és egymásra – zárta szavait Nemény András.


Lélegeztetőgéepeket venne a város


A kérdésekre válaszolva a polgármester elmondta, hogy külön megkeresésre sem kaptak  adatokat a fertőzöttek területi eloszlásáról sem.

-    Nem tudjuk, hogy a Budapestre szállított szombathelyi hölgy második tesztje negatív lett-e – mondta Nemény András -, hiába kértem erről információt, hiszen ezzel is megelőzhető lenne a szóbeszéd. 
Egy másik kérdésre válaszolva Nemény András arról számolt be, hogy a fertőzötteket jelenleg a budapesti Szent László Kórházban látják el. Amennyiben a járvány elterjed, így a szombathely Markusovszky Kórházba is kerülhetnek betegek. Az önkormányzat megérdeklődte, hogy kell-e lélegeztető gépeket vásárolni, a polgármester azt a választ kapta, hogy nem. Nemény András azonban jelezte, az önkormányzat rendelkezik megfelelő anyagi eszközzel erre a célra, így bármikor készen állnak a gépek megrendelésére. 

címkék
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: "Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg"
Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen.
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Orbán nem akar kötelező oltást
Lesz negyedik hullám, nem fog megállni a határoknál – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.
Január elsejéig hosszabbítanák meg a veszélyhelyzetet
A kormány a delta-mutáns terjedése miatt tesz a hosszabbításra javaslatot a parlamentnek.
Megyei I. osztály: A Király nyerte a szombathelyiek csatáját, a Táplán háromgólos hátrányból fordított
A címvédő Sárvár hazai pályán szenvedett vereséget a Kőszegtől. A Celldömölk is négyig jutott a Szentgotthárd ellen, a Körmend és a Bük mérkőzésén pedig döntetlen született. A Jánosháza a Lukácsháza otthonából hozta el a pontokat.
legfrissebbek
Repülőrajtot vett a Falco, esélyt sem adott a PVSK-nak a bajnoki nyitányon
A szombathelyiek 20-2-es kezdéssel sokkolták a baranyaiakat, innen pedig már nem volt visszaút a vendégek számára.
Megérkezett a fővárosi állatkertbe Szása, a szibériai tigris
A 12 éves állat már látható a kifutójában.
WHO-szakember: Szerbia kezdetben sikeres volt, már nem az
Vb-selejtezők: Egy zárt kapus mérkőzés és pénzbüntetés a magyaroknak
Marco Rossi szövetségi kapitány együttese következő hazai összecsapását október 9-én az albánok ellen vívja.
Bécs polgármestere szigorításokat jelentett be
A döntést a fővárosi kórházak intenzív osztályain ápolt Covid-betegek számának emelkedésével indokolta a polgármester.