km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
Koronavírus: óriási a személyzetre nehezedő nyomás a burgenlandi kórházakban

Koronavírus: óriási a személyzetre nehezedő nyomás a burgenlandi kórházakban

A burgenlandi kórházakban feszült a koronavírus-helyzet: a betegek száma nő, ugyanakkor egyre több a karantén vagy betegség miatt hiányzó személyzet. A kórházi dolgozók számára óriási kihívást jelent a napi munka, a műtéteket ismét el kell halasztani. Hasonló a helyzet az idősotthonokban is, számolt be róla a Krone.

 

Mint írják, a jelenlegi adatok sem ígérnek enyhülést: az elmúlt 24 órában ismét 1164 új fertőzés történt Burgenlandban. Ez azt jelenti, hogy jelenleg 12 806 ember beteg. A kórházakban 125 embert ápolnak, közülük 11-et az intenzív osztályon. Ez hatalmas kihívás az egészségügyi rendszer számára. "A személyzetre nehezedő nyomás óriási" – közölte Leo Szemeliker, a Krages szóvivője.


A normál osztályokon a betegek nagy száma önmagában is leterheli a személyzetet, mivel az ápolóknak különösen bonyolult védelmi intézkedéseket is be kell tartaniuk a vírus miatt. Ehhez jönnek még az orvosok és ápolók magas hiányzási arányai: "Kérjük megértésüket, ha emiatt most műtéteket kell elhalasztani" - magyarázza Szemeliker.


Hasonlóan feszült a helyzet a kismartoni Barmherzige Brüder kórházban. "Jelenleg körülbelül 100 munkatárs hiányzik karantén vagy betegség miatt. A személyzetünk nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is nagy kihívásoknak van kitéve" - nyilatkoztak a Krone megkeresésére. A műtéteket el kell halasztani.


Az idősotthonokban a koronavírussal összefüggő személyzeti hiányzások átlagosan 15 százalékot tesznek ki: "Reméljük, hogy a helyzet hamarosan enyhülni fog. A vezetőségtől a takarító személyzetig mindenki összefogott.”

Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.
Szombattól várhatók a legforgalmasabb napok az üzletekben
Óvatosabbak a vevők, nem hozták annyira előre a húsvéti bevásárlásokat, mint korábban, így szombattól különösen forgalmas napok várhatók az üzletekben - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek.
Villámok, viharos szél és jégeső is jöhet
Programajánló: kék séta, húsvétra hangolódás és ügyességi versenyek a Víztorony lábánál
Ezen a hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők: kinyit a Víztorony és a KRESZ-park, megrendezik a kék sétát az autizmussal élőkért, húsvétra hangolódhatunk, a zenerajongókat koncertek várják, a gyerekeket pedig bábszínházba invitálják. A jövő hét is tartogat érdekességeket, sokféle program várja az érdeklődőket.