km/óra
  2024.04.23., kedd  •  Béla napja
Két hete szellemvárosban élnek Milánóban, minden, amit ismernek, megváltozott

Két hete szellemvárosban élnek Milánóban, minden, amit ismernek, megváltozott

Április elejéig legalább 16 millió ember került vesztegzár alá Lombardia régiójában és 14 megyében a koronavírus-járvány miatt. De milyen az élet a vesztegzár alatt? – ezt írta le Facebook-bejegyzésében a Milánóban élő Pécsvári Tünde.

Mit jelent az, hogy vesztegzár? – teszi fel a kérdést Tünde, aki eddig ezzel a fogalommal csak történelmi regényekben találkozott, most meg hirtelen ebben él, első körben egyből április 3-ig. Elárulta, egyelőre senkinek nem világos, hogy mit is jelent ez az egész helyzet, mivel sem a vonatforgalmat, sem a repülőgépforgalmat nem állították le, a buszforgalmat korlátozták. A lakosságnak megtiltották az utazást, nem hagyhatják el a karantén alá vett területet. A bejelentés után tömegesen özönlötték el az emberek a nagyobb vasútállomásokat, és zsúfoltan tömött vonatok indultak az ország minden részébe. 


Hogy milyen az élet kint? Két hete válsághelyzet van: az iskolák, az óvodák, az egyetemek zárva vannak, a nagyobb irodák, munkahelyek szintén, smart working módszerrel dolgoznak az alkalmazottak. Szinten két hete teljes zárlat alatt vannak az uszodák, a fürdők, a sporttermek, a múzeumok, a stadionok; az összes esemény, koncert, meccs, kiállítás, kongresszus, bármi, ami azzal jár, hogy emberek csoportosuljanak, be van tiltva. Két hete szellemvárosban élnek. 


Tünde úgy fogalmaz: „Két hét alatt, sőt gyakorlatilag két nap alatt, az életünk úgy, ahogy van, felfordult; konkrétan minden, amit ismertünk, amit csináltunk, megváltozott. Nincsenek már biztos pontjaink, napról napra mindent újragondolunk, kitalálunk.”


A Milánóban élő nő nem beteg, betegeket nem ismer, a járvány nem érződik. Az egészségügyi ajánlásokat betartják. Egy olyan országban, ahol jellemző a szenvedélyes üdvözlés, most megváltoztak a szokások. A járvány terjed tovább, minden nap 15-20 százalékkal emelkedik a betegek száma. Bár nem magas a halálozási arány, viszont sokat szorulnak kórházi, intenzív osztályon való kezelésre. Tünde azt írja, hogy azért zárták le Lombardiát és Észak-Olaszország egy részét, mert az intenzív osztályok megteltek.  Nem ágyhiány van, hanem az életmentő műszerek száma véges. Ha drasztikusan tovább emelkedik a betegek száma, annak beláthatatlan következményei lesznek. 

 

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több száz motor várható a vasárnapi motoros felvonuláson Szombathelyen
Hagyományosan felvonulással indítják a szezont a vasi motorosok. Mutatjuk a tervezett útvonalat, ahol április 21-én, vasárnap várható a látványos konvoj felbukkanása, írja a 112press.hu.
Mutatjuk, mikor és hol folytatódnak az útfelújítások Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április harmadik hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani hétvégén és a jövő héten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.