km/óra
  2021.06.25., péntek  •  Vilmos napja
Koronavírus: nagyon sokan kaphatták el a fertőzést az egyik tiroli településen

Koronavírus: nagyon sokan kaphatták el a fertőzést az egyik tiroli településen

Közel 1000 (becsült szám), Európában regisztrált koronavírusos esetben az egyik tiroli síterepen fertőződtek meg a betegek. Síeltek, buliztak, vagy éppen dolgoztak – majd hazatértek, sokszor úgy, hogy fogalmuk sem volt arról, hogy elkapták a vírust.

Napok óta arról írnak a német lapok, hogy könnyen előfordulhat, az osztrák hatóságoknak fontosabb volt a turizmusban érintettek érdeke, mint az egészségügyi intézkedések meghozatala, az utóbbiakkal ugyanis – szerintük – elkéstek. Az biztosnak látszik, hogy legalább két hétig teljes fordulaton ment a turisztikai nagyüzem akkor is, amikor egyre aggasztóbb hírek érkeztek a járványról Európából. Hogy Tirolba hogyan kerülhetett a vírus, azzal egyelőre senki nem foglalkozott.


A történetnek magyar szála is van, magyarok (és nyilván más nemzetiségűek is) is dolgoztak a régióban, az Index megszólaltatott egy szezonmunkást, aki megfertőződött, illetve  a YouTube-ra is felkerült egy videó, amin egy magyar nő meséli el, hogyan kapta el a betegséget. Azóta kiderült, hogy többen úgy térek haza, fogalmuk sem volt arról, hogy fertőzöttek.


Ischgl az aktív kikapcsolódás és a bulizás helyszíneként hirdeti magát. Pihenj, ha tudsz, hangzik az 1600 lakosú, tiroli település szlogenje: sípályák, éttermek, bulihelyek várják a látogatókat egész Európából. A német welt.de azt írja, pont a kialakult társadalmi szokások miatt (télen síelünk az osztrák hegyekben) a vírus robbanásszerűen terjedt el Európa különböző részein. Németországban több csoportos megbetegedés a tiroli településre vezethető vissza, sokan lettek fertőzöttek azok közül,  akik a síterepen jártak. Hamburgban 80, Aalenben 200, Güterslohban fél tucat ilyen beteget tartanak nyilván a hatóságok.


Először Izlandban ismerték fel, hogy valami nem stimmel a hellyel, február 29-én egy izlandi csoport Ischglből Müchenen keresztül tért vissza repülővel, és a tagok közül 13-an kaptak koronavírusos fertőzést. Az izlandiak ezt jelezték az osztrák hatóságoknak is, azonban a hivatalos válasz úgy hangzott, hogy egészségügyileg nagyon kicsi a valószínűsége, hogy a Tirolban fertőződtek meg az izlandi turisták. Továbbá a tiroli tartományi egészségügyi szervezet azt közölte, tudomásuk szerint a járaton egy olasz fertőzött is utazott, valószínűleg tőle betegedtek meg az izlandiak - hogy ezt az információt honnét vették az osztrákok, és valóban így történt-e, az komoly viták tárgya. 


Izland március 5-én Ischglt ugyanolyan veszélyes területnek nyilvánította, mint a járvány kiindulópontjának számító kínai Wuhant vagy Iránt. Azonnal elrendelték, hogy aki innét tér vissza Izlandra, annak karanténba kell vonulnia. 


Mivel a tiroli régiót ekkor még nem zárták le, változatlanul utaztak turisták a síterepekre. Az eredmény: 500 norvég koronavírusos eset (az összesnek a fele) osztrák eredetű. Ugyanez a helyzet Dániában (az ottani betegek többsége a szintén lezárt  Paznauntal sírégióban járt) - ehhez jönnek a német megbetegedések. A Tirolhoz közel eső Bajorországból és Baden-Württembergből ráadásul napi buszjáratok vitték a turistákat – a két tartomány csak március 13-án nyilvánította veszélyes területté Ischglt. Elkéstek, ahogy az osztrákok is. 
 

Az első hivatalos koronavírusos esetet egyébként március 7-én jelentették Ischglben, jóval azután, hogy az izlandi csoport hazatért. A Kitzloch nevű bár (a síelés utáni bulihely) egyik alkalmazottja, egyes hírek szerint a csapos, egy 36 éves német állampolgár fertőződött meg. A tiroli egészségügyi szervezet ennek nyomán azt írta: azon személyeknek, akik ebben az időszakban a bárban jártak és tünetmentesek, nincsen további orvosi vizsgálatra, ellenőrzésre szükségük – ezt a protokollt még sokáig, a település lezárásakor követték a helyiek, ahogy ez utóbb kiderült. A jelentés egyébként ma is olvasható a szervezet Facebook-oldalán. Eközben Németországban az egyik berlini klub valamennyi látogatóját tesztelték koronavírusra, mert az egyik vendég megbetegedett - a szűrés több fertőzöttet is kimutatott.


A tiroli hatóságok akkor reagáltak, amikor a csapos környezetéből tizenöten megbetegedtek, de rendkívül lassan tették. Ekkor már nem tartották kizártnak, hogy az izlandiak fertőzése is származhat Ischglből, hangzott az állásfoglalás. Németországban pedig egyre több teszt lett pozitív a Tirolból visszatérők között.


A helyet március 10-én záratták be, az osztrákok hatóságok azt kommunikálták, nem késlekedtek, a dolgok alakultak túl gyorsan. A két tiroli síterepet március 13-án zárták le, a liftek egyébként hétfőig jártak. A pénteken elrendelt karantén pillanatában 16 ezer turista volt a régióban, közülük 6000-en Ischglben tartózkodtak. A síterepek bezárása sem történt meg azonnal, a lezárt régiók egy részén még most vasárnap is lehetett síelni. Múlt pénteken még 300 foglalás érkezett tiroli szállodákba.


A turisták és a személyzet egy része elhagyta a régiót – utóbbiak között voltak magyarok is. Azt nem tudni, hogy milyen intézkedéseket hoztak az osztrákok, a Magyarországra hazatérők között viszont voltak fertőzöttek – eddig két eset került nyilvánosságra, mindkét pár kinn dolgozott.

 Az egyik fiatal nő az ausztriai település említése nélkül elmesélte, hogy hotelben, illetve annak bárjában dolgoztak, a kollégák közül sokaknak lett pozitív tesztje kinn, a tünetmentesek viszont a múlt hétvégén hazajöhettek. Ők is így tettek, azonban korábban még Ausztriában egy tesztet elvégeztették – az osztrákok már itthon hívták fel őket, hogy pozitív lett a tesztjük. Az osztrák protokoll szerint otthon kellett volna maradniuk két héten keresztül - az ottani rendőrség próbálta kideríteni, kivel voltak kapcsolatban. A nő azt is elmesélte, hogyan kerültek végül magyarországi karanténba.
 

A vaol.hu írta meg, hogy Ischglból egy pár kinti teszt nélkül indult haza péntek este vonattal. Győrből egy sárvári ismerősük vitte el őket Kőszegre, ahol a férfinak van egy háza. Vasárnap autóstoppal jutottak el a felsőpulyai (Oberpullendorf) kórházba tesztet végeztetni, mivel osztrák betegbiztosítással rendelkeznek. Utána osztrák, majd a határtól magyar mentő vitte őket a szombathelyi  Markusovszky kórházba, itt karanténba kerültek, majd hétfőre kiderült, hogy koronavírus-fertőzésük van.


Arról nincsenek adatok, hogy március első heteiben  hány magyar járt az azóta lezárt területeken, illetve közülük mennyien fordultak meg a fertőzési gócpontnak számító bárban. 


Tirolban 444 fertőzött volt a szerdai adatok szerint, a többség házi karanténban van. Hogy egy fertőzöttnek milyen hatása lehet, arról az osztrák tudósítások adnak rémisztő képet. Salzburgban az egyetemi kórházban pénteken egy aneszteziológus eredménye lett pozitív - a szabadságát ő is Ischglben töltötte. A kórházban ápolónőként dolgozó élettársa is megfertőződött -  a múlt hétfői értekezleten vele együtt 60-80 orvos vett részt, az altatóorvos pedig műtétekben is közreműködött. Az eredmény: a vele kapcsolatba kerülő  84 emberen végeztek tesztek, és mindenki kéthetes karanténba kerül – ami még egy nagyobb kórháznál komoly kiesést jelent, még akkor is, ha nemcsak kórházi személyzet, hanem betegek is vannak az elkülönített személyek között.


Az osztrák média most igyekszik tompítani a külföldi híradásokban megfogalmazott felvetéseket, vádakat, miszerint rosszul reagáltak volna a történésekre. Ezen nyilvánvalóan hosszú ideig el lehet vitatkozni, tanulságokat levonni, felelősöket keresni, de német, dán, norvég, magyar és más esetek rávilágítanak arra, hogyha a világnak sokkal jobban és előre fel kell készülnie hasonló járványokra. (welt.de, t-mobile.de, ORF, standard.at, vaol.hu)
 

Borítókép: sípálya Ischglben pixabay.com
 

kapcsolódó cikkek
Hivatalos: Németország lezárja Ausztriával, Franciaországgal és Svájccal közös határát hétfő reggeltől
Hivatalos: Németország lezárja Ausztriával, Franciaországgal és Svájccal közös határát hétfő reggeltől
Németország lezárja Ausztriával, Franciaországgal és Svájccal közös határát hétfő reggel 8 órától a koronavírus-járvány miatt - jelentette be Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter vasárnap este, megerősítve a döntésről szóló sajtóértesüléseket. Ugyancsak vasárnap arról is döntöttek, hogy a német-dán határt is lezárják.
kapcsolódó cikkek
Hivatalos: Németország lezárja Ausztriával, Franciaországgal és Svájccal közös határát hétfő reggeltől
Hivatalos: Németország lezárja Ausztriával, Franciaországgal és Svájccal közös határát hétfő reggeltől
Németország lezárja Ausztriával, Franciaországgal és Svájccal közös határát hétfő reggel 8 órától a koronavírus-járvány miatt - jelentette be Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter vasárnap este, megerősítve a döntésről szóló sajtóértesüléseket. Ugyancsak vasárnap arról is döntöttek, hogy a német-dán határt is lezárják.
Savaria Fórum 30. évfolyam 23. szám - 2021.06.18.
Savaria Fórum 30. évfolyam 23. szám - 2021.06.18.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
16 éves lányt követett a szombathelyi vasútállomástól azért, hogy megerőszakolja
A Szombathelyi Járási Ügyészség szexuális erőszak bűntette miatt emelt vádat azzal az erőszakos többszörös visszaeső, letartóztatásban lévő férfival szemben, aki azért követte a kiskorú sértettet Szombathelyen, 2020 szeptemberének egyik estéjén, hogy erőszakkal szexuális cselekményt végezzen vele, közölte a Vas Megyei Főügyészség.
Nem kell maszk a belső terekben
A kormányinfón újabb járványszabályok lazítását jelentették be.
Időjárás: két zivatarcella is mozog a nyugati határszélen, Ausztriában többféle leszakadt az ég
Steiermark és Alsó-Ausztria keleti részén alakultak zivatarok hétfő délután, írják osztrák meteorológiai híroldalak. A felhők Magyarország felé tartanak, az még kérdéses, hoznak-e csapadékot.
Futsal: esélyt sem adott a Berettyóújfalunak, bajnok a Haladás
A szombathelyi alakulat története első bajnoki címét szerezte, emellett pedig első csapatként tudott bajnokságot nyerni a Haladás 102 éves fennállása óta.
11. alkalommal düböröghet az AlteRába
Idén – egy év kihagyás után – ismét megrendezik az ország legnagyobb kerti partiját, az AlteRába Fesztivált július 13-tól 17-ig Körmenden, a Rába Szabadidőközpontban. Hegedüs Lászlóval, Hegével a szervezés nehézségeiről, az érvényes jogszabályokról és a bizakodásról beszélgettünk.
legfrissebbek
Csaknem 29 fokosra melegedett a Balaton
Az Afrika felől érkező forró levegő hatására 28,9 Celsius-fokosra melegedett csütörtökre a Balaton vize - tájékoztatta a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-t.
Tornádó pusztított Dél-Morvaországban - halottak, több tucatnyi sérült, hatalmas anyagi károk
Jégesővel kísért tornádó pusztított csütörtök este Dél-Morvaországban, legalább 150 ember megsérült és hatalmas anyagi károk keletkeztek - jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24). "A tornádó emberéleteket is követelt, de az áldozatok számát egyelőre nem tudjuk pontosítani" - közölte Hedvika Kropácková, a dél-morvaországi mentőszolgálat szóvivője.
Nem volt új fertőzött Vasban, Magyarországon 66 beteget regisztráltak, nyolcan meghaltak
66 az új fertőzött, elhunyt 8 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében továbbra is 23.592.
Viharokkal érkezik meg az enyhülés
Pénteken megérkezik a hidegfront, ami kisöpri a kánikulát az országból. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerint a napos időt a déli órákig kevesebb, délutántól egyre több felhő zavarja.
Ford ütött el egy kerékpárját toló férfit a 8-as főúton, Körmenden
Az idős férfi a kerékpárját tolva szeretett volna átkelni a 8-as főúton, Körmend belterületén, amikor a Szentgotthárd felé tartó osztrák rendszámú Ford elütötte.