km/óra
  2023.03.26., vasárnap  •  Emánuel napja
Koronavírus kontra sportfinanszírozás

Koronavírus kontra sportfinanszírozás

Továbbra is prioritás a jó teljesítmény, illetve az utánpótlás- és tömegsport támogatása, de nem garantálható, hogy az eddigi számokat tartani lehet – mondta el dr. Horváth Attila alpolgármester egy újságírók számára szervezett háttérbeszélgetésen pénteken délután. A kormányzati elvonások és az iparűzési adó-bevétel csökkenés legnagyobb vesztese a sport lehet.

 

Tavaly közel tízmilliárd folyt be iparűzési adóból a város kasszájába, ez idén becslések szerint nagyjából kétmilliárd forinttal lesz kevesebb, ami a koronavírus-járvány okozta gazdasági kiesés hatása. Ebben az évben nem kapta meg a város az 1,4 milliárdos önkormányzati kvótát, plusz 1,2 milliárd forint szolidaritási adót is be kell fizetnie. Jövőre a számok várhatóan úgy módosulnak, hogy a kvóta ugyan megérkezik a számlára, de a szolidaritási adó 2,5 milliárd forintra nő. A pénzügyi kilátások tehát nem túl kedvezőek, megszorításokra lesz szükség a költségvetésben.


- Ez a veszteség bár nem veszélyezteti a létfenntartást, hiányozni fog abból, ami Szombathely lényege, amiért jó szombathelyinek lenni: ez a kultúra és a sport – jelentette ki dr. Horváth Attila. Sportra tavaly 1,3 milliárd forint jutott, idén 800 milliót irányoztak elő a terület számára. Jövőre ez sem lesz tartható. Prioritást élvez az utánpótlás és tömegsport, valamint honorálni szeretnék a jó teljesítményt.


Az alpolgármester elmondta, hogy a Falco mint száz százalékos önkormányzati tulajdonú klub finanszírozása elsődleges fontosságú. Évente 300 millió forintból gazdálkodnak, de ezt nem biztos, hogy jövőre is képes lesz a város megadni – annak ellenére, hogy a csapattól kimagasló bajnoki szereplés várható. Arra törekszenek, hogy más típusú finanszírozási formákat (cégek, szponzorok, brand-építés) vonjanak be, bár a koronavírus a vállalatokat is jelentősen megtépázta.


Ugyancsak prioritás az SZKKA NB I-es kézilabdacsapat, amely eddig 60 millió forint támogatást kapott elsősorban utánpótlás-nevelésre. Ma már 500 igazolt játékosuk van. A város nem tud több pénzt adni, de jó hír, hogy sikerült megoldást találni a terem problémára, ami az SZKKA, a HVSE és a szombathelyiek számára is kedvező, win-win helyzetet eredményez.


-A HVSE által le nem kötött kapacitás terhére az SZKKA kézilabdás gyermekei ismét régi-új otthonukban, a HVSE termében edzhetnek – közölte dr. Horváth Attila. - Mindez széles körű egyeztetés eredménye, köszönet érte Tóth Kálmán képviselőtársamnak, aki sokat dolgozott ezért, de köszönet jár a HVSE és az egyetemi csarnok vonatkozásában a SZOESE vezetésének is.


Még mindig nincs bérleti szerződése a HVSE-nek a sportkomplexum használatára, erről folynak a tárgyalások. Az egyesület 300 millió forint állami támogatást kapott idén erre a célra, de a pandémia óta nem fizettek a városnak, ismertette a helyzetet az alpolgármester. Az egyesület 650 millió forinttal gazdálkodik, ebben már az állam által adott összeg is benne van, amit ha nem használnak fel, vissza kell fizetniük.

Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
legfrissebbek
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Hiába vezetett sokáig, vereséget szenvedett a Falco a vasi klasszikuson
A címvédő 21 ponttal is vezetett, a Körmend azonban fordított és 80-87-re nyert az Aréna Savariában.
Sitkei Rockfesztivál 2023: Ossian, Lord, Beatrice, Zorall, Mobilmánia is fellép
Kettős jubileumra készül a Sitkei Rockfesztivált szervező Kápolnáért Kulturális és Sportegyesület.
Válik Reese Witherspoon és magyar származású férje
11 év után hozták meg a közös döntést.
Leborotválta a kamion a sávjába átsodródó személyautó oldalát a 86-oson
Az idős gépkocsivezető nem sérült meg.