km/óra
  2020.11.25., szerda  •  Katalin napja
Koronavírus kontra sportfinanszírozás

Koronavírus kontra sportfinanszírozás

Továbbra is prioritás a jó teljesítmény, illetve az utánpótlás- és tömegsport támogatása, de nem garantálható, hogy az eddigi számokat tartani lehet – mondta el dr. Horváth Attila alpolgármester egy újságírók számára szervezett háttérbeszélgetésen pénteken délután. A kormányzati elvonások és az iparűzési adó-bevétel csökkenés legnagyobb vesztese a sport lehet.

 

Tavaly közel tízmilliárd folyt be iparűzési adóból a város kasszájába, ez idén becslések szerint nagyjából kétmilliárd forinttal lesz kevesebb, ami a koronavírus-járvány okozta gazdasági kiesés hatása. Ebben az évben nem kapta meg a város az 1,4 milliárdos önkormányzati kvótát, plusz 1,2 milliárd forint szolidaritási adót is be kell fizetnie. Jövőre a számok várhatóan úgy módosulnak, hogy a kvóta ugyan megérkezik a számlára, de a szolidaritási adó 2,5 milliárd forintra nő. A pénzügyi kilátások tehát nem túl kedvezőek, megszorításokra lesz szükség a költségvetésben.


- Ez a veszteség bár nem veszélyezteti a létfenntartást, hiányozni fog abból, ami Szombathely lényege, amiért jó szombathelyinek lenni: ez a kultúra és a sport – jelentette ki dr. Horváth Attila. Sportra tavaly 1,3 milliárd forint jutott, idén 800 milliót irányoztak elő a terület számára. Jövőre ez sem lesz tartható. Prioritást élvez az utánpótlás és tömegsport, valamint honorálni szeretnék a jó teljesítményt.


Az alpolgármester elmondta, hogy a Falco mint száz százalékos önkormányzati tulajdonú klub finanszírozása elsődleges fontosságú. Évente 300 millió forintból gazdálkodnak, de ezt nem biztos, hogy jövőre is képes lesz a város megadni – annak ellenére, hogy a csapattól kimagasló bajnoki szereplés várható. Arra törekszenek, hogy más típusú finanszírozási formákat (cégek, szponzorok, brand-építés) vonjanak be, bár a koronavírus a vállalatokat is jelentősen megtépázta.


Ugyancsak prioritás az SZKKA NB I-es kézilabdacsapat, amely eddig 60 millió forint támogatást kapott elsősorban utánpótlás-nevelésre. Ma már 500 igazolt játékosuk van. A város nem tud több pénzt adni, de jó hír, hogy sikerült megoldást találni a terem problémára, ami az SZKKA, a HVSE és a szombathelyiek számára is kedvező, win-win helyzetet eredményez.


-A HVSE által le nem kötött kapacitás terhére az SZKKA kézilabdás gyermekei ismét régi-új otthonukban, a HVSE termében edzhetnek – közölte dr. Horváth Attila. - Mindez széles körű egyeztetés eredménye, köszönet érte Tóth Kálmán képviselőtársamnak, aki sokat dolgozott ezért, de köszönet jár a HVSE és az egyetemi csarnok vonatkozásában a SZOESE vezetésének is.


Még mindig nincs bérleti szerződése a HVSE-nek a sportkomplexum használatára, erről folynak a tárgyalások. Az egyesület 300 millió forint állami támogatást kapott idén erre a célra, de a pandémia óta nem fizettek a városnak, ismertette a helyzetet az alpolgármester. Az egyesület 650 millió forinttal gazdálkodik, ebben már az állam által adott összeg is benne van, amit ha nem használnak fel, vissza kell fizetniük.

Savaria Fórum 29. évfolyam 43. szám - 2020.11.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Éveken át verték és éheztették a gyerekeiket egy Körmend közeli településen
A Körmendi Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat az ellen a Körmend közeli településen élettársi kapcsolatban élő férfi és nő ellen, akik magatartásukkal éveken át veszélyeztették három gyermeküket, áll a Vas Megyei Főügyészség közleményében.
Telefonos info-vonalat indít a Markusovszky kórház a betegek hozzátartozóinak
A Markusovszky kórház proszektúrája betelt, külső telephelyek bevonásával oldják meg a halottak tárolását
A nyugat.hu számolt be egy olvasójuk levele nyomán arról, hogy megtelt a szombathelyi Markusovszky kórház proszektúrája. Kérdéseiket elküldték a kórháznak, ma a 24.hu-nak elismerték, hogy valóban így van.
Gulyás: pénteken veszi kezdetét az országos rendszeres tesztelés
A kormány legfontosabb felelőssége, hogy ha van orvosilag ellenőrzött, hatásos vakcina, akkor azt a lehető leghamarabb beszerezzük, ezért mindenkivel tárgyalunk, aki ilyen oltóanyagot Magyarország számára biztosítani tud - jelentette be a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közölte azt is, hogy jövő hét szerdán fogja a kormány az eddigi intézkedések hatásait értékelni, és döntenek majd arról, hogy szükség van-e további intézkedésekre, vagy sem.
Új helyére került a város adventi koszorúja
legfrissebbek
Két Falco-játékosnak is pozitív lett a tesztje az EB-selejtezőkre készülő kosárlabda-válogatottnál
Nincs könnyű helyzetben Ivkovics Sztojan együttese a közelgő mérkőzések előtt. A nemzeti csapat a szlovéniai buborékban előbb Ausztriával, majd a házigazdákkal játszik nagyon fontos találkozót.
Zárkatársát bántalmazta a többszörös visszaeső rab
A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen a többszörös visszaeső vádlottat súlyos testi sértés bűntette miatt 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható, olvasható az ügyészség közleményében.
155 új fertőzött Vasban, 3806 Magyarországon, 106-an meghaltak
3806 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 106 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 5844-ről 5999-re nőtt.
Hasznos tanácsokat kaphatunk koronavírusos családtagunk ápolásához
A Segítés Városa 2020-ban is folytatódik. Mit tegyünk, ha koronavírusos egy családtagunk és házi karanténba került? Egy sokakat érintő tájékoztató videót mutat be Facebook-oldalán Szombathely városa, mely több kérdésre is választ ad a témában.
Tesztkonténer Felsőpulyán: 15 perc alatt megvan az eredmény
Újabb tesztkonténer kezdi meg a jövő héten a működését Burgenlandban. Kismarton (Eisenstadt) után Felsőpulyán (Oberpullendorf) is végeznek így antigén-gyorsteszteket, amelyek eredménye 15 percen belül ismertté válik, olvasható az orf.at-n.