km/óra
  2022.12.02., péntek  •  Melinda, Vivien napja
Koronavírus kontra sportfinanszírozás

Koronavírus kontra sportfinanszírozás

Továbbra is prioritás a jó teljesítmény, illetve az utánpótlás- és tömegsport támogatása, de nem garantálható, hogy az eddigi számokat tartani lehet – mondta el dr. Horváth Attila alpolgármester egy újságírók számára szervezett háttérbeszélgetésen pénteken délután. A kormányzati elvonások és az iparűzési adó-bevétel csökkenés legnagyobb vesztese a sport lehet.

 

Tavaly közel tízmilliárd folyt be iparűzési adóból a város kasszájába, ez idén becslések szerint nagyjából kétmilliárd forinttal lesz kevesebb, ami a koronavírus-járvány okozta gazdasági kiesés hatása. Ebben az évben nem kapta meg a város az 1,4 milliárdos önkormányzati kvótát, plusz 1,2 milliárd forint szolidaritási adót is be kell fizetnie. Jövőre a számok várhatóan úgy módosulnak, hogy a kvóta ugyan megérkezik a számlára, de a szolidaritási adó 2,5 milliárd forintra nő. A pénzügyi kilátások tehát nem túl kedvezőek, megszorításokra lesz szükség a költségvetésben.


- Ez a veszteség bár nem veszélyezteti a létfenntartást, hiányozni fog abból, ami Szombathely lényege, amiért jó szombathelyinek lenni: ez a kultúra és a sport – jelentette ki dr. Horváth Attila. Sportra tavaly 1,3 milliárd forint jutott, idén 800 milliót irányoztak elő a terület számára. Jövőre ez sem lesz tartható. Prioritást élvez az utánpótlás és tömegsport, valamint honorálni szeretnék a jó teljesítményt.


Az alpolgármester elmondta, hogy a Falco mint száz százalékos önkormányzati tulajdonú klub finanszírozása elsődleges fontosságú. Évente 300 millió forintból gazdálkodnak, de ezt nem biztos, hogy jövőre is képes lesz a város megadni – annak ellenére, hogy a csapattól kimagasló bajnoki szereplés várható. Arra törekszenek, hogy más típusú finanszírozási formákat (cégek, szponzorok, brand-építés) vonjanak be, bár a koronavírus a vállalatokat is jelentősen megtépázta.


Ugyancsak prioritás az SZKKA NB I-es kézilabdacsapat, amely eddig 60 millió forint támogatást kapott elsősorban utánpótlás-nevelésre. Ma már 500 igazolt játékosuk van. A város nem tud több pénzt adni, de jó hír, hogy sikerült megoldást találni a terem problémára, ami az SZKKA, a HVSE és a szombathelyiek számára is kedvező, win-win helyzetet eredményez.


-A HVSE által le nem kötött kapacitás terhére az SZKKA kézilabdás gyermekei ismét régi-új otthonukban, a HVSE termében edzhetnek – közölte dr. Horváth Attila. - Mindez széles körű egyeztetés eredménye, köszönet érte Tóth Kálmán képviselőtársamnak, aki sokat dolgozott ezért, de köszönet jár a HVSE és az egyetemi csarnok vonatkozásában a SZOESE vezetésének is.


Még mindig nincs bérleti szerződése a HVSE-nek a sportkomplexum használatára, erről folynak a tárgyalások. Az egyesület 300 millió forint állami támogatást kapott idén erre a célra, de a pandémia óta nem fizettek a városnak, ismertette a helyzetet az alpolgármester. Az egyesület 650 millió forinttal gazdálkodik, ebben már az állam által adott összeg is benne van, amit ha nem használnak fel, vissza kell fizetniük.

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
Európa tetején a felnőttek között - interjú Szmolek Emánuel Kick-box versenyzővel
Szmolek Emánuel junior Európa-bajnokként, junior világbajnokként, valamint felnőtt világbajnokként utazhatott Törökországba a Felnőtt és Master Class Kick-box Európa-bajnokságra. A Controll SE kiválósága fantasztikusan versenyzett a kontinensviadalon, mindkét szabályrendszerben a döntőbe jutott és light-contact kategóriában arany, míg a kick-light mezőnyében ezüstérmet szerzett.
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
legfrissebbek
Több mint hetven iskola, majdnem hétszáz tanár tiltakozik a tanárkirúgások ellen
Pénteken délben megközelítőleg ezren, diákok és szülők vegyesen gyülekeztek a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, hogy így tiltakozzanak az iskola tanárainak kirúgása ellen.
Kevesebb paradicsom termett Magyarországon és globálisan is
Az unió első számú termelője Olaszország, ahol 10 százalékkal csökkenhet a termés.
Vádat emeltek egy öltözőkre szakosodott tolvaj ellen
Az ügynek 25 sértettje van, akik többnyire iskolás gyerekek.
Fizetős lesz a szombathelyi Hunyadi úti Lidl parkolója
Egy óra várakozás után 1500, két óra után 2500 forintot fizettet az áruház, de ezzel az összeggel már egész napra itt maradhat az autó.
22 évvel ezelőtti emberölés gyanúsítottjait fogták el - Diszkóban megvert fiatal került a sínekre
Az esetet 2000-ben balesetként kezelték és az ügyet lezárták. 22 évvel később azonban hangos dörömbölésre ébredt két olyan férfi, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy diszkó biztonsági őreként megverték és megölték a síneken megtalált fiatalt.