km/óra
  2024.02.28., szerda  •  Ákos, Bátor napja
Koronavírus-járvány: újabb szigorításokat jelentenek be Ausztriában szombaton

Koronavírus-járvány: újabb szigorításokat jelentenek be Ausztriában szombaton

Péntek este vált hivatalossá, hogy az osztrák kormány szombat délután jelenti be az újabb szigorításait, mivel a koronavírus-járvány emelkedő fertőzésszámai az egészségügyi rendszer túlterhelésével vezethetnek. 

A Magyar Távirati Iroda pénteken nem éppen a megbízhatóságáról ismert oe24.hu bulvárportálra hivatkozva adott ki egy ingyenes anyagot a tervezett lépésekről - az ellenőrizetlen hírek végiggördültek a magyar sajtón. Az ORF (az osztrák állami közszolgálati műsorszolgáltató) összeállításából kiderült, hogy a szombati hivatalos bejelentések előtt több kérdésben eltérnek az álláspontok a kormánykoalíción belül. 


Jelenleg érvényes előírások


November 22-ig meghosszabbította a november 3. óta érvényes kijárási korlátozásokat a parlament főbizottsága november 11-i esti ülésén. A javaslatot a kormánypártok mellett az SPÖ képviselői is támogatták, írja az orf.at.
A főbizottság egyetértésére azért volt szükség, mert a kijárási korlátozásokat a kormány csak 10 napra rendelheti el. A november 3-án életbe lépett többi járványügyi megelőző intézkedés egységesen november 30-ig érvényes.
A kijárási korlátozás értelmében 20 és reggel 6 óra között tilos a „saját személyes lakóterület“ elhagyása. A kivételek közé tartozik a munkavégzés, a mindennapi élet halaszthatatlan alapszükségleteinek kielégítése, az arra rászorulók gondozása, ápolása, az élet, a testi épség és a tulajdon védelme valamint a szellemi-fizikai rekreáció.  

A többi érvényben lévő döntés itt olvasható.

 

Két sajtótájékoztató szombaton

 

Az ORF úgy tudja, két sajtótájékoztatót is tartanak szombaton. Az elsőn Sebastian Kurz (ÖVP) kancellár, Werner Kogler (Zöldek) alkancellár, Rudolf Anschober (Zöldek) egészségügyi miniszter és Karl Nehammer (ÖVP) belügyminiszter beszél majd a legfrissebb intézkedésekről. Este Christine Aschbacher (ÖVP) munkaügyi miniszter, Gernot Blümel (ÖVP) pénzügyminiszter, Heinz Faßmann (ÖVP) oktatási miniszter állnak a sajtó munkatársai elé, hogy a saját szakterületeket érintő változásokról beszéljenek. 


Az ORF arra hívta fel a figyelmet, hogy pénteken még nem lehetett semmi biztosat tudni a várható bejelentésekről, de úgy fogalmazott az állami hírportál, hogy az eddiginél szigorúbb szabályok várhatóak. Legvalószínűbbnek tartják, hogy az élelmiszerboltok kivételével bezárnak az üzletek - továbbá a bankok, a drogériák és a gyógyszertárak maradnak csak nyitva. A szolgáltató egységek, vállalkozások jelentős része sem nyithat ki - az ORF szerint a márciusi zárás szabályait veszik most is alapul. Legvalószínűbb, hogy a fenti szigorítás 2-3 hétig tart, hogy a boltok karácsonyi forgalmát megmentsék. 


Eltérő álláspontok az iskolabezárásról


A Kuriert idézve az ORF azt írta, hogy az éjszakai kijárási tilalmat hosszabb időre, akár egész napra is kiterjeszthetik. A Der Standard arról írt, hogy a teljes iskolai rendszerben online, otthoni  oktatást vezetnek be és bezárnak az óvodák is - de lesznek olyan intézmények, amelyek fogadnak gyerekeket. Az utóbbi intézkedésekről (iskolai és óvodai zárások) nincsen egyetértés a kormányban, írja az ORF, a kancellár az otthoni oktatás mellett van, az oktatási és az egészségügyi miniszter visszafogottabb ebben a kérdésben. A hírportál szerint nem tudni, hogy a tárcavezetők álláspontjának köze van-e egy korábbi, átfogó teszteléshez: egy hónap alatt 10 ezer tanuló vizsgáltak meg és csak 40 pozitív esetet találtak. Egy szakbizottság csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a 14 év alatti korosztályoknál maradjon az iskolai oktatás, és ugyanezt javasolták az óvodák esetében is. 
 

A Bécsi Orvosi Kamara szerint az iskolabezárás ellen emelte fel a szavát. A szervezet úgy látja, hogy a kórházi személyzetnek a munkája mellett a gyermekfelügyelet kérdésével is kellene foglalkoznia, a kettős terhelés pedig már sok lenne. A koronavírus-járvány ellen rendelkezésre álló emberi erőforrás véges, írta a kamara az állsáfoglalásában. Wolfgang Weismüller alelnök szerint további intenzív osztályos ágyakat ki tudnak alakítani, de a szükséges személyzetet nem tudják mellé rendelni, különösen, ha a dolgozóknak otthon kell vigyázniuk a gyerekekre. 


Az APA osztrák hírügynökésg úgy értesült, hogy több iskolában a gyerekek csütörtökön és pénteken már megkapták a távoktatáshoz szükséges anyagokat és a tanár-diák online kapcsolattartást is gyakorolták. 

 

A kereskedők kompenzációt kérnek

 

Ha szigorúbb szabályok jönnek, akkor a kereskedőknek átfogó támogatásra lesz szükségük, erről a Kereskedelmi Kamara vezetője, Rainer Trefelik beszélt az ORF-nek. Ugyanis ha ismét teljes bezárás jön, az a vállalkozók egzisztenciáját veszélyezteti, főleg azért, mert a karácsony előtti forgalom esne ki. Már az aktuális, jóval enyhébb intézkedések is jelentős visszaesést hoztak a boltoknak: a textil-, ékszer-, sportüzletek és az élelmiszer-nagykereskedések.

Az ORF úgy tudja, a kormánykoalíción belül a kereskedelemnek nyújtandó kompenzáció mértékéről és módjáról is tárgyalnak - a szombati sajtótájékoztatón derülnek majd ki a részletek. 

 

Borítókép: A bécsi belváros advent idején: ha újabb szigorítások jönnek, gondban lehetnek a kereskedők Fotó:pixabay.com

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Időseknek és fogyatékkal élőknek segít 10 ezer forinttal az önkormányzat
Valamennyi nyugdíjasnak és valamennyi egészségkárosodás okán ellátásban részesülőnek tízezer forintos segítséget nyújt idén az önkormányzat Szombathelyen. Erről is tárgyalnak a képviselők a közgyűlésen.
Csató Kata: A bábművészet sokkal több, mint illúzióteremtés
Csató Kata bábművész, bábrendező júliustól tölti be a Mesebolt Bábszínház igazgatói posztját. Szombathelyi terveiről, céljairól beszélgettünk.
Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők
Megalkotják a város idei költségvetését, várhatóan elfogadják a 16 éven aluli szombathelyiek ingyenes utazásáról szóló javaslatot, továbbá döntenek a nyugdíjasok és egészségkárosodás miatt juttatásra jogosultak egyszeri, tízezer forintos támogatásáról. A februári közgyűlésen 11 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők. A csütörtökön 9 órakor kezdődő testületi ülést élőben követhetik honlapunkon frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Gőzerővel épül a Barátság utcai parkoló
Ha minden jól alakul, március 20. környékére el is készül.
Előzésben lévő WV perdített sorompónak egy kanyarodó Mercedest Szombathely határában
Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt a 86-os főúton, Szombathely határában, a BPW kamion alkatrészeket árusító boltja előtt - írja a 112press.