km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
Koronavírus-járvány: újabb szigorításokat jelentenek be Ausztriában szombaton

Koronavírus-járvány: újabb szigorításokat jelentenek be Ausztriában szombaton

Péntek este vált hivatalossá, hogy az osztrák kormány szombat délután jelenti be az újabb szigorításait, mivel a koronavírus-járvány emelkedő fertőzésszámai az egészségügyi rendszer túlterhelésével vezethetnek. 

A Magyar Távirati Iroda pénteken nem éppen a megbízhatóságáról ismert oe24.hu bulvárportálra hivatkozva adott ki egy ingyenes anyagot a tervezett lépésekről - az ellenőrizetlen hírek végiggördültek a magyar sajtón. Az ORF (az osztrák állami közszolgálati műsorszolgáltató) összeállításából kiderült, hogy a szombati hivatalos bejelentések előtt több kérdésben eltérnek az álláspontok a kormánykoalíción belül. 


Jelenleg érvényes előírások


November 22-ig meghosszabbította a november 3. óta érvényes kijárási korlátozásokat a parlament főbizottsága november 11-i esti ülésén. A javaslatot a kormánypártok mellett az SPÖ képviselői is támogatták, írja az orf.at.
A főbizottság egyetértésére azért volt szükség, mert a kijárási korlátozásokat a kormány csak 10 napra rendelheti el. A november 3-án életbe lépett többi járványügyi megelőző intézkedés egységesen november 30-ig érvényes.
A kijárási korlátozás értelmében 20 és reggel 6 óra között tilos a „saját személyes lakóterület“ elhagyása. A kivételek közé tartozik a munkavégzés, a mindennapi élet halaszthatatlan alapszükségleteinek kielégítése, az arra rászorulók gondozása, ápolása, az élet, a testi épség és a tulajdon védelme valamint a szellemi-fizikai rekreáció.  

A többi érvényben lévő döntés itt olvasható.

 

Két sajtótájékoztató szombaton

 

Az ORF úgy tudja, két sajtótájékoztatót is tartanak szombaton. Az elsőn Sebastian Kurz (ÖVP) kancellár, Werner Kogler (Zöldek) alkancellár, Rudolf Anschober (Zöldek) egészségügyi miniszter és Karl Nehammer (ÖVP) belügyminiszter beszél majd a legfrissebb intézkedésekről. Este Christine Aschbacher (ÖVP) munkaügyi miniszter, Gernot Blümel (ÖVP) pénzügyminiszter, Heinz Faßmann (ÖVP) oktatási miniszter állnak a sajtó munkatársai elé, hogy a saját szakterületeket érintő változásokról beszéljenek. 


Az ORF arra hívta fel a figyelmet, hogy pénteken még nem lehetett semmi biztosat tudni a várható bejelentésekről, de úgy fogalmazott az állami hírportál, hogy az eddiginél szigorúbb szabályok várhatóak. Legvalószínűbbnek tartják, hogy az élelmiszerboltok kivételével bezárnak az üzletek - továbbá a bankok, a drogériák és a gyógyszertárak maradnak csak nyitva. A szolgáltató egységek, vállalkozások jelentős része sem nyithat ki - az ORF szerint a márciusi zárás szabályait veszik most is alapul. Legvalószínűbb, hogy a fenti szigorítás 2-3 hétig tart, hogy a boltok karácsonyi forgalmát megmentsék. 


Eltérő álláspontok az iskolabezárásról


A Kuriert idézve az ORF azt írta, hogy az éjszakai kijárási tilalmat hosszabb időre, akár egész napra is kiterjeszthetik. A Der Standard arról írt, hogy a teljes iskolai rendszerben online, otthoni  oktatást vezetnek be és bezárnak az óvodák is - de lesznek olyan intézmények, amelyek fogadnak gyerekeket. Az utóbbi intézkedésekről (iskolai és óvodai zárások) nincsen egyetértés a kormányban, írja az ORF, a kancellár az otthoni oktatás mellett van, az oktatási és az egészségügyi miniszter visszafogottabb ebben a kérdésben. A hírportál szerint nem tudni, hogy a tárcavezetők álláspontjának köze van-e egy korábbi, átfogó teszteléshez: egy hónap alatt 10 ezer tanuló vizsgáltak meg és csak 40 pozitív esetet találtak. Egy szakbizottság csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a 14 év alatti korosztályoknál maradjon az iskolai oktatás, és ugyanezt javasolták az óvodák esetében is. 
 

A Bécsi Orvosi Kamara szerint az iskolabezárás ellen emelte fel a szavát. A szervezet úgy látja, hogy a kórházi személyzetnek a munkája mellett a gyermekfelügyelet kérdésével is kellene foglalkoznia, a kettős terhelés pedig már sok lenne. A koronavírus-járvány ellen rendelkezésre álló emberi erőforrás véges, írta a kamara az állsáfoglalásában. Wolfgang Weismüller alelnök szerint további intenzív osztályos ágyakat ki tudnak alakítani, de a szükséges személyzetet nem tudják mellé rendelni, különösen, ha a dolgozóknak otthon kell vigyázniuk a gyerekekre. 


Az APA osztrák hírügynökésg úgy értesült, hogy több iskolában a gyerekek csütörtökön és pénteken már megkapták a távoktatáshoz szükséges anyagokat és a tanár-diák online kapcsolattartást is gyakorolták. 

 

A kereskedők kompenzációt kérnek

 

Ha szigorúbb szabályok jönnek, akkor a kereskedőknek átfogó támogatásra lesz szükségük, erről a Kereskedelmi Kamara vezetője, Rainer Trefelik beszélt az ORF-nek. Ugyanis ha ismét teljes bezárás jön, az a vállalkozók egzisztenciáját veszélyezteti, főleg azért, mert a karácsony előtti forgalom esne ki. Már az aktuális, jóval enyhébb intézkedések is jelentős visszaesést hoztak a boltoknak: a textil-, ékszer-, sportüzletek és az élelmiszer-nagykereskedések.

Az ORF úgy tudja, a kormánykoalíción belül a kereskedelemnek nyújtandó kompenzáció mértékéről és módjáról is tárgyalnak - a szombati sajtótájékoztatón derülnek majd ki a részletek. 

 

Borítókép: A bécsi belváros advent idején: ha újabb szigorítások jönnek, gondban lehetnek a kereskedők Fotó:pixabay.com

Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Szójaliszt izzott a siló belső falán
Apró vadnyulaknak segített életben maradni a Noé Állatambulancia
Két pici vadnyúl érkezett a Noé Állatambulanciára, akiket egy kedves család mentett meg egy lakótelepről. A betonon hevertek testvérükkel, aki a megtaláláskor sajnos már nem élt, osztotta meg a hírt az állatambulancia közösségi oldalán.
Terítékre kerültek a halvédelmi, a rendészeti és a vízügyi kérdések
Halőri Szakmai Napot szervezett a megyei horgász szövetség Vaskeresztesen, melyre hivatásos és társadalmi halőröket, a társhatóságok képviselőit, egyesületi vezetőket vártak. A találkozón kilenc előadás hangzott el, célja az ismeretbővítés mellett a szakmai kapcsolatok erősítése volt.
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.