km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Koronavírus-járvány: helyi rendelet a közterületi maszkviseléséről, nem lesz adventi vásár

Koronavírus-járvány: helyi rendelet a közterületi maszkviseléséről, nem lesz adventi vásár

Megjelent a helyi rendelet, csütörtök 0 órától az önkormányzat által megjelölt közterületeken kötelező lesz a maszkviselés Szombathelyen. Nem lesz adventi vásár, a sportlétesítményeket csak a versenyszerűen sportolók használhatják.

A Kormány 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelete alapján Szombathely MJV Önkormányzata november 12-től az alábbi közterületeken teszi kötelezővé az arcmaszk viselését:

- Fő tér
- Belsikátor
- Külsikátor
- Gyöngyös áruház melletti árkádsor
- Szent Márton utcai aluljáró
- Domus bevásárlóközpont által határolt közterület és nyilvános terület
- buszmegállók 10 méteres körzetében, a buszra történő várakozás során
- bölcsődék, óvodák, általános iskolák bejáratának 10 méteres körzetében, a gyermek kísérője számára
- üzletek, bevásárlóközpontok parkolói
 

A járványügyi helyzet alakulásának függvényében a későbbiekben módosulhat a kötelező maszkviseléssel érintett közterületek köre, ezért javasolt folyamatosan követni Szombathely MJV Facebook-oldalát, ahol elérhetőek a legfrissebb bejelentések, információk.
 

Rendeletben nem szabályozható, de az önkormányzat indokoltnak tartja, ezért kérik a maszk használatát a gyárak, üzemek, közintézmények parkolóiban! Ennek érdekében dr. Nemény András, Szombathely  polgármestere megkeresi a cégvezetőket, intézményvezetőket, hogy belső szabályozással írják elő a maszkhasználatot ezeken a területeken.
 

A kutyafuttatókat nem zárják le, de kérik az ebtartókat, hogy a kutyafuttatók területén viseljék a maszkot!
 

A városi sportlétesítmények (pl.: Haladás Sportkomplexum, Aréna Savaria, Fedett Uszoda stb.) kizárólag versenyszerűen sportolók részére látogathatók. A kormányrendelet alapján a Sportligetben felállított teniszsátor amatőr sportolók számára nem használható.
 
Az adventi vásárt a rendelet alapján  a város nem tarthatja meg. Karácsonyi dekorációval feldíszítik a belvárost, de pavilonok, programok, rendezvények nem lesznek. A hagyományos városi karácsonyfát is felállítják, az adventi koszorút pedig a Berzsenyi téren helyezik el, azonban külön gyertyagyújtási szertartásokat idén nem szerveznek.

 

 

 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Rosszul lett és fának ütközött a sofőr Gencsapátiban
A Gyöngyösfalu felé tartó gépkocsi vezetője haladás közben rosszul lett és hozzátartozója elmondása alapján az eszméletét is elvesztette. A kocsiban két gyerek is ült, szabályosan bekötve, ők sérülés nélkül megúszták a balesetet.
Ketten megsérültek, amikor furgon elé hajtott egy személyautó Sárvárnál
Egy személyautó vezetője az Állj, elsőbbségadás kötelező! tábla ellenére hajtott rá Sárvár felől a 88-as főútra, egy menetirány szerint balról érkező furgon elé. Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt csütörtökön hajnalban a 88-as főút és a Szombathelyi utca kereszteződésében.
Novák Katalin Irakba látogat
Novák Katalin személyében első alkalommal látogat magyar köztársasági elnök Irakba - közölte a Sándor-palota csütörtökön az MTI-vel.
Diákok tüntettek a Blaha Lujza téren – elindult az országos pedagógussztrájk, Szombathelyen a Bolyai is csatlakozott
A Blaha Lujza téren diákok gyülekeznek, reggel 7 órakor elkezdődött az ülősztrájk. A tervek szerint a járdákat foglalják el a demonstrálók, ezzel vállalnak szolidaritást a tanáraikkal - a Telex percről-percre beszámol a fővárosi eseményekről. információink szerint Szombathelyen a Bolyai is csatlakozott az ülősztrájkhoz.
1000 fa: magánszemélyek is beszállhatnak a zöldítési programba
Javaslat kerül a csütörtöki közgyűlésen a képviselők elé az 1000 fa program kiterjesztésére. Szeretnének jövőre magánszemélyeket is bevonni a falültetésbe, önkormányzati finanszírozással.